30 Νοεμβρίου 2015

Ωμοφαγική τάρτα σοκολάτας με πορτοκάλι και φιστίκια Αιγίνης






Στο πρώτο άκουσμα της λέξης «ωμοφαγία»  πριν κάποια χρόνια, είχα ψιλοφρικάρει. Ο συνειρμός που είχα κάνει αυτόματα ήταν ο κανιβαλισμός –μη με ρωτάτε γιατί- και είχα σκεφτεί πόσο άδικο είναι φαγητά ή γλυκά τόσο «καθαρά» και νόστιμα να έχουν τόσο άσχημο χαρακτηρισμό. Αλλά αυτό ήταν μέσα στο δικό μου το μυαλό. Με τον καιρό συνήθισα τη  λέξη και αυτό που πλέον μου έρχεται στη σκέψη δεν είναι άλλο από την απέραντη γεύση και πληθωρικότητα που εισπράττεις όταν γεύεσαι κάτι ωμοφαγικό και ιδιαιτέρως τα γλυκά. 




Τον κόσμο ανάποδα να γυρίσει κανείς δεν θα βρει πιο υγιεινό γλυκό από ένα ωμοφαγικό και αυτό είναι γεγονός. Καρποί, φρούτα, σιρόπια φυσικά και υλικά υγιεινά είναι τα συστατικά κάθε ωμοφαγικού γλυκού.  


Μιας και είναι η πρώτη συνταγή από αυτή την τόσο ιδιάζουσα κατηγορία γλυκών που βάζω στο μπλογκ, θα πω επιγραμματικά κάποια χαρακτηριστικά των ωμοφαγικών γλυκών  για να έχει κανείς μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και όχι την παρεξηγημένη που είχα εγώ μέσα στην άγνοιά μου όταν τα πρωτοσυνάντησα. 


  • Τα ωμοφαγικά είναι γλυκά χωρίς ζάχαρη, βούτυρο, αλεύρι, αυγά. Είναι γλυκά χωρίς κανένα επεξεργασμένο υλικό ή ζωικά προϊόντα αλλά και χωρίς ψήσιμο.
  • Το ότι είναι 100% υγιεινά δεν σημαίνει πως είναι και διαιτητικά. Το αντίθετο. Είναι μια βόμβα βιταμινών και καλών λιπαρών και σακχάρων αλλά και θερμίδων αφού περιέχουν πολλούς ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.  
  • Όλα σχεδόν τα ωμοφαγικά γλυκά φτιάχνονται ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ εύκολα (συνήθως με έναν επεξεργαστή τροφίμων/μούλτι), έχουν παρόμοιες διαδικασίες και παρεμφερή συστατικά. 
  • Είναι πολύ πλούσια σε γεύση και πάρα πολύ νόστιμα. Όσο κι αν ξενίζουν τα υλικά και ο τρόπος που χρησιμοποιούνται, το αποτέλεσμα που δίνουν είναι πέρα για πέρα εθιστικό!! Ας πούμε η συγκεκριμένη ωμοφαγική τάρτα με πορτοκάλι και σοκολάτα (χωρίς σοκολάτα αλλά με κακάο) δίνει την αίσθηση της πάστας από ζαχαροπλαστείο. Την δοκίμασαν μάλιστα άνθρωποι που δεν είχαν ιδέα από τέτοιου είδους γλυκά και κυριολεκτικά έπεσαν από τα σύννεφα με τη γεύση της. 


  • Ένα ωμοφαγικό γλυκό, εξαιτίας των υλικών που περιέχει δεν είναι το γλυκό που θα φάει κανείς μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Το αντίθετο. Είναι γλυκό που μπορεί να το απολαμβάνει κανείς κατά προτίμηση το πρωί ώστε να του δώσει πολύ ενέργεια ή το απόγευμα με άδειο στομάχι. 
  • Τα υλικά που έχουν τα ωμοφαγικά γλυκά είναι ως επί το πλείστον οι ωμοί, ανάλατοι ξηροί καρποί, τα φρούτα, οι σπόροι, το ανεπεξέργαστο μέλι, η χαρουπόσκονη, τα σιρόπια που παίρνουμε από τα δέντρα (όπως το σιρόπι του σφενδάμου), το ακατέργαστο αλάτι.


ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ


Υλικά για τη βάση: 


     1)      200 γραμμάρια χουρμάδες που τους έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι

     2)      180 γραμμάρια ωμά, ανάλατα φιστίκια Αιγίνης

     3)      2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο

     4)      1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι θαλασσινό ακατέργαστο 


Υλικά για την κρέμα: 


     1)      500 γραμμάρια ωμά, ανάλατα κάσιους μουλιασμένα για τουλάχιστον 8 ώρες σε νερό

     2)      7 γεμάτες κουταλιές της σούπας σιρόπι σφένδαμου

     3)      4 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο

     4)      2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας λιωμένο (σε καταστήματα με βιολογικά)

     5)      ξύσμα από 1 πορτοκάλι

     6)      χυμό από 1 πορτοκάλι ζουμερό

     7)      1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

     8)      1 τσιμπιά αλάτι θαλασσινό ακατέργαστο

     9)      ½ φλιτζάνι νερό από αυτό που μούλιασαν τα κάσιους (δοσομετρικό φλιτζάνι)




Μέθοδος: 


Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα κάσιους και το γεμίζουμε με νερό. Πρέπει να είναι πολύ καλά βυθισμένα και να έχουν αρκετό περίσσευμα νερού διότι θα απορροφήσουν ένα μέρος από αυτό και θα φουσκώσουν. Τα αφήνουμε τουλάχιστον για 8 ώρες (μια νύχτα) βυθισμένα στο νερό. 


Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε το γλυκό ακολουθούμε την εξής διαδικασία: 


Χρειαζόμαστε μονάχα ένα μούλτι ή μεγαλύτερο επεξεργαστη τροφίμων. 


Αρχικά τρίβουμε καλά τα φιστίκια Αιγίνης. Κατόπιν βάζουμε όλα τα υλικά της βάσης στο μούλτι (αν δεν χωράνε τα μοιράζουμε και τα βάζουμε λίγα – λίγα όπως έκανα εγώ).  Τα κάνουμε ψίχουλα. 


Τοποθετούμε σε μια πιατέλα ένα τσέρκι 24ων εκατοστών. Προσθέτουμε τα υλικά της βάσης και τα πατάμε με το χέρι καλά ώστε να δημιουργήσουμε ένα στρώμα. Τοποθετούμε την πιατέλα στο ψυγείο. 




Για την σοκολατένια κρέμα. 


Βάζουμε όλα τα υλικά της κρέμας στο μούλτι και τα πολτοποιούμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν γίνει απαλά σαν μους.  Αν δεν έχετε μεγάλο επεξεργαστή τροφίμων ώστε να τα πολτοποιήσετε όλα μαζί, τα βάζουμε λίγα – λίγα στο μούλτι μοιράζοντας τα στερεά (κάσιους και κακάο) με τα υγρά, ώστε να επιτευχθεί άνετα η πολτοποίηση. 


Μόλις ετοιμάσουμε την κρέμα, την ρίχνουμε μέσα στο τσέρκι (πάνω από την βάση με τους χουρμάδες) και λειαίνουμε την επιφάνειά της με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού. 


Τοποθετούμε το γλυκό για ένα βράδυ στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα αφαιρούμε το τσέρκι, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού με άφθονη σκόνη κακάο, ξύσμα πορτοκαλιού, λίγα τριμμένα φιστίκια και ρόδι και σερβίρουμε!! 


Καλή επιτυχία!! 


·      * Το γλυκό διατηρείται σκεπασμένο στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Επίσης μπορεί  να καταψυχθεί (είτε σε κομμάτια είτε ολόκληρο) και έτσι να το διατηρήσουμε αρκετούς μήνες. Για να το καταναλώσουμε απλά το βγάζουμε από την κατάψυξη 2-3 ώρες πριν καθώς ξεπαγώνει σχεδόν αμέσως.





20 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Χρυσαυγή!
    Φαίνεται πολύ ωραία η τάρτα και οι φωτό σου με ξετρελλαίνουν και με ιντριγκάρουν!! Είναι ΥΠΕΡΟΧΕΣ!!!!!!!!! Έχω κολλήσει ...λέμε!!!! Για να μη σου πω ότι είναι ιδανικές για αφίσες!!! Με τα λεγόμενά σου μπαίνω στον πειρασμό να τη δοκιμάσω την ωμοφαγική τάρτα!!!! Πρέπει να είναι πεντανόστιμη!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κική μου και καλή σου εβδομάδα!
      Να την δοκιμάσεις! Να την δοκιμάσεις και να την ευχαριστηθείς!
      Ετυχε και εκείνες τις μέρες που την είχα φτιάξει την δοκίμασαν αρκετά άτομα (7-8). Ολοι ανεξαιρέτως είπαν ότι είναι καταπληκτική!!!!!!!!!! Δεν ήταν τυχαίο! Πίστεψέ με!

      Σε ευχαριστώ πολύ για τα πάντα γλυκά και όμορφα σχόλιά σου!
      Φιλιά πολλά πολλά από το Νότο!

      Διαγραφή
  2. Τώρα για να πω την αλήθεια.....και εγώ μία προκατάληψη την είχα-έχω για τις ωμοφαγικές δημιουργίες ....για τους ίδιους λόγους που προανέφερες .
    Εκτός από κάτι μπάρες που μου πρόσφεραν για πρωινό,οι οποίες κολλούσαν στα δόντια και ήταν αδύνατον να ανοιγοκλείσω την οδοντοστοιχία,δεν έτυχε να ξανά τολμήσω.
    Είναι απο τις προτάσεις που είχα αποφασίσει ότι πρέπει να αδιαφορήσω.
    Στην σκέψη μου κυριαρχούσε η πεποίθηση οτι πρόκειται για μία άγευστη παρασκευή ,που στον βωμό της υγιεινής διατροφής,έχει ενταχθεί στο διαιτολόγιο των δήθεν ....,έχει υιοθετηθεί από τους φανατικούς του είδους ,έχει κατοχυρωθεί σαν την πιο ιδανική λύση για την αντικατάσταση ενός κλασικού γλυκού.
    Και τι κλασικό γλυκο έχει τα όλα του.....τα βούτυρα του,τα συγουλάκια του,την ζαχαρίτσα του,την μπόλικη σοκολάτα του,το άσπρο αλευράκι του!
    Άσχετα μετα αν ´´ τουμπανιάσει ´´ το στομάχι σπό την γλουτένη,αν το σάκχαρο ανέβει σε ύψη πρωταθλητισμού,αν το φρέσκο βουτυράκι εγκατασταθεί με πείσμα γαϊδουρινό στις αρτηρίες,αν η σαντιγί γίνει αιτία να αφαιρέσεις την χολή σου.
    Καιρός να μάθουμε-μάθω και να εισάγουμε-εισάγω εναλλακτικές γεύσεις στις ήδη ανθυγιεινές συνήθειες της καθημερινότητας.
    Και οταν μάλιστα υπάρχει η γραπτή διαβεβαίωση σου για την μοναδικότητα της νοστιμιάς,όταν οι φωτογραφίες αποτελούν αδιάψευστη δικαιολογία για την άμεση πραγματοποίηση τους,οταν τα υλικά φωνάζουν,σχεδόν ουρλιάζουν(αν μου επιτρέπετε),την πιστοποίηση της original γεύσης,τότε πραγματικά δεν έχω- έχουμε λόγο να μην υποκύψουμε.....
    Έχεις την δυνατότητα να πείθεις.
    Έχουν δυναμική οι φωτογραφίες σου,γιατί δεν είναι άψυχες....έχουν την δύναμη της αλήθειας!
    Έχουν πειθώ τα λόγια σου.
    Δεν είναι τυπικά ,είναι προϊόν αυθόρμητου ενθουσιασμού και γνήσιας ειλικρίνειας.
    Ξέρω οτι ποτέ δεν θα παρουσίασες κάτι που εσένα προσωπικά δεν θα σε είχε ξετρελάνει!
    Κάτι που δρν θα το είχες διπλοτσεκάρει!
    Η ωμοφαγικές τάρτα σου με έχει πείσει.
    Μου έγνεψε απλά και εγώ συγκατένευσα.
    Μου έστειλε μηνύματα που δεν μπορω να αγνοήσω.
    Και μόνο που προέρχονται απο σένα,αρκούν!
    Πολλά,πολλά φιλιά!
    Καλη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλω να πιστεύω ότι σε έπεισα και σε έπεισα για τα καλά.
      Σε καμία περίπτωση δεν θα μιλούσα για κάτι τόσο ιδιαίτερο και διαφορετικό με θερμά λόγια αν δεν το πίστευα απόλυτα. Οχι κατ΄ανάγκην για την υγιεινή του υπόσταση που είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά κυρίως για την γευστική του!

      Φωτεινή αρκεί μόνο να σου πω ότι ανάμεσα στα ακρετά άτομα που δοκίμασαν την τάρτα μου ήταν και ο πατέρας μου, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του παραδοσιακού ελληνικού φαγητού και γλυκού που γνωρίζω!!! Δεν τρώει τίποτα πέρα από τα παραδοσιακά και κυρίως δεν δοκιμάζει εύκολα. Ήταν η απολυτη έκπληξη για μένα το πόσο του άρεσε αυτό το γλυκό.

      Τι να λέμε? Εγώ πραγματικά το θεωρώ εθιστικό! Αλλά από την άλλη μου αρέσουν πολύ οι καρποί. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, τότε πραγματικά δώσε μια ευκαιρία. Νομίζω θα σε αποζημειώσει!!

      Σε φιλώ πολύ !
      Καλό μήνα Δεκέμβριο σου εύχομαι, τον αγαπημένο σου φυσικά!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σου πω ότι μου αρέσει τρελά, 'οτι μου τρέχουν τα σάλια, ότι αν κάποιος την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά, αυτή είμαι εγώ!!!
    Πολύ ωραία κ η εισαγωγή σου για τα ωμοφαγικά γλυκά για όσους δεν γνωρίζουν.
    Καλημέρες γλυκιές, κοριτσάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λένια μου είσαι από τα άτομα που θα έκοβα το κεφάλι μου ότι η τάρτα αυτή σου αρέσει!!!!!!!
      Ξέρω τις γευστικές και διαιτητικές σου προτιμήσεις και ήμουν σίγουρη ότι θα σε ενθουσιάσει.
      Σε ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Μπράβο Χρυσαυγή! Για την ενημέρωση, τις εκπληκτικές και τόσο λαχταριστές φωτογραφίες και την απίθανη τάρτα! Το ωμοφαγικό γλυκό έχει μια γοητεία από τις λίγες και σου προσφέρει απόλαυση που δεν σου δίνουν εύκολα όλα τα γλυκά! Και πάλι μπράβο, καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ακριβώς όπως τα λες Αγγελική.
      Το ωμοφαγικό έχει τη δική του γοητεία που εμένα προσωπικά με έχει κατακτήσει απόλυτα! Αν και δεν είμαι ακόλουθος αυτής της διατροφής γενικότερα, το ωμοφαγικό είναι το γλυκό που θα το φάω κυριολεκτικά για να το απολαύσω πρώτ΄απ΄όλα!

      Καλημέρα και καλό μηνα κοριτσάκι!

      Διαγραφή
  5. Τρελλαίνομαι για τα ωμοφαγικά γλυκά!!!!!!! Για τα γλυκά....όχι για το όνομα του χαχα
    Μου αρέσει να τα τρώω το πρωί!!! Φτιάχνεις μια τούρτα, τη βάζεις στο ψυγείο ή κατάψυξη όπως λες και έχεις έτοιμο κάθε μέρα ένα υγιεινό πρωινό!
    Πολύ εντυπωσιακή σε εμφάνιση η τούρτα σου!!!! Για τη γεύση είμαι σίγουρη οτι θα είναι σουπερ!!!
    Το κείμενο σου είναι πολύ κατατοπιστικό!!!

    Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ. Το πρωί δεν υπάρχει καλύτερο ξεκίνημα μέρας από ένα τέτοιο κομμάτι γλυκού.
      Θα ακολουθήσουν κι άλλα ! Οι επιλογές πλέον θα είναι πολλές!! χαχα

      Καλημέρα και καλό μήνα!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Τέλειο Χρυσαυγή, Τέλειο! 1000 μπράβο! Φαίνεται υπερβολικά λαχταριστό :-)
    Έχεις δίκιο σε όσα μας λες, λίγο διαφωνώ με το σημείο που μας λες αν είναι "διαιτητικά" ... Από προσωπική εμπειρία θα μιλήσω (δεν είμαι ειδικός) τα υλικά που περιέχει το γλυκάκι σου και γενικά τα ωμοφαγικά γλυκά τα καταναλώνω είτε μόνα τους είτε σε συνταγές καθημερινά τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο δεν έχω πάρει γραμμάριο αλλά νιώθω πιο δυνατός από ποτέ. Φαίνεται πως ο οργανισμός μου να τα αναγνωρίζει και να τα αξιοποιεί. Αλλά και πάλι τονίζω πως δεν θέλω να ακουστώ ως ειδικός, απλά αυτό βιώνω προσωπικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν Αρη έχεις δίκιο σε αυτό που λες. Μάλλον εγώ δεν το διευκρίνισα όπως έπρεπε.
      Στον κόσμο ολόκληρο δεν υπάρχει ωμοφάγος που να μην έχει το απόλυτα φυσιολογικό του βάρος. Ωμοφαγία και παχυσαρκία είναι δύο πράγματα που δεν ταυτίζονται ποτέ.

      Εσύ απ΄ότι έχω καταλάβει τρέφεσαι πολύ υγιεινά και προσέχεις την διατροφή σου σε βαθμό πάνω από το μέσο όρο. Ετσι μου φαίνεται δηλαδή μέσα από τα λεγόμενά σου όπου σε έχω διαβάσει και από τα γούστα που εκδηλώνεις κάτω από τις συνταγές στα διάφορα μαγειρικά μπλόγκς. Ετσι λοιπόν είμαι σίγουρη ότι αυτά τα γλυκά και τα υλικά τους που καταναλώνεις όχι μόνο δεν θα σε παχαίνουν αλλά θα επιφέρουν στον οργανισμό σου όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

      Στο δικό μου κείμενο λέγοντας τα παραπάνω εννοουσα ότι ένας άνθρωπος που κάνει την διατροφή του μέσου έλληνα αν το ρίξει στα ωμοφαγικά για να αδυνατίσει, δεν θα το καταφέρει. Τα ωμοφαγικά δεν είναι για δίαιτα από μόνα τους. Δηλαδή δεν μπορεί να φας αρνί στο φούρνο με πατάτες και μετά να φας μισή ωμοφαγική για να είσαι υγιής ή να αδυνατίσεις. Κάτι τέτοιο εννοούσα και δεν το ανέλυσα όσο θα έπρεπε.

      Χαίρομαι πολύ που ένιωσες ελεύθερα να πεις τη γνώμη σου στο σχόλιο και να μου επισημάνεις την διαφοροποίησή σου σε όσα έγραψα!
      Σε ευχαριστώ πολύ!!!!!!!! Το εκτιμώ !

      Διαγραφή
  7. Ειχα δοκιμασει πρωτη φορα ωμοφαγικο κέικ το 2011... μου αρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία!!!!!!
      Καλή αρχή έκανες λοιπόν.

      Καλημέρα και καλό μήνα Beauty!!!

      Διαγραφή
  8. Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν η σχέση μου με τα ωμοφαγικά είναι εξ' αποστάσεως :)
    Και χωρίς ιδιαίτερο λόγο, απλά δεν έτυχε να το πάρω απόφαση και να ασχοληθώ...
    Μου άρεσαν πολύ τα εξής 2 που έγραψες:
    Πρώτον ότι πρόκειται για γλυκά που μπορούμε να απολαύσουμε το πρωί... τι καλύτερο να ξεκινά η μέρα με επιδόρπιο!
    Και δεύτερον ότι παρόλο που τα υλικά μπορεί να φαίνονται περίεργα (που ισχύει και αυτό), το αποτέλεσμα είναι εθιστικό. Οπότε σκέφτομαι απλά ότι πρέπει να δοκιμάσω.
    Για το συνδυασμό σοκολάτα και πορτοκάλι τι να πω... πέραν του ότι είναι αγαπημένος όσο λίγοι!
    Μου αρέσει πολύ και η υφή του γλυκού, από τις φωτογραφίες φαίνεται πολύ πλούσια και συμπαγής.
    Καλό βράδυ κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλό μήνα Ερμιόνη!!!!
      Νομίζω ότι αν κάποια στιγμή είναι να κάνεις την δοκιμή σίγουρα θα πρέπει να το κάνεις με κάτι σοκολατένιο που είναι και η αδυναμία σου! Παίζει ρόλο η πρωτη φορά γιατί θα καθορίσει με το τι μάτι θα πάρεις αυτά τα γλυκά. Πάντως είμαι σίγουρη ότι αν δεν το γνώριζες (γιατί και η ιδέα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας) θα το έτρωγες με μεγάλη ευχαρίστηση. Εγώ αυτό έκανα όταν το πρόσφερα στον πατέρα μου που παραπάνω είπα ότι είναι ο μεγαλύτερος φαν των παραδοσιακών ελληνικών φαγητών και γλυκών. Δεν είπα τίποτα. Τον άφησα να το φάει και να το χαρεί και μετά αποκάλυψα τι είναι. Γιατί πολλές φορές βάζουμε εμείς οι ίδιοι το στοπ στον εαυτό μας μόνο και μόνο με την ιδέα ότι κάτι μπορει και να μην μας αρέσει!!!!!!!!!

      Σε ευχαριστώ πολύ!!
      Να είσαι καλά! φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Βρίσκω την ανάρτηση με τις αναλύσεις της παρέα, εξαιρετικές, Χρυσαυγή μου.
    Προσωπικά έχω κάνει μερικές εκδοχές ωμοφαγικών γλυκών που σ' εμένα άρεσαν ιδιαίτερα, ακριβώς γιατί περιείχαν ξηρούς καρπούς και φρούτα αποξηραμένα. Με τ' αγόρια μου. είχα ένα πρόβλημα...γιατί δεν τα ενθουσίασα :-( αλλά αυτό δεν με πτόησε στο να ξαναφτιάξω κάτι παρά μονάχα για μένα (σε μικρότερες ποσότητες).

    Η τάρτα σου, μου διαβάζεται συναρπαστική χάρη στα υλικά της, αλλά και από εμφάνιση "τα σπάει" οπότε θα την τιμούσα πολύ ευχαρίστως εάν την είχα εμπρός μου αυτή τη στιγμή.

    Καλό απόγευμα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα... σου εύχομαι ολόψυχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ εντυπωσιακή τούρτα! Υπέροχες φωτογραφίες! Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καθόλου ασχοληθεί με τα ωμοφαγικά γλυκά! Τα υλικά τους με ξενίζουν λίγο!
    Η τούρτα σου όμως με έβαλε σε πειρασμό, χιχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μυθοι & Πραγματικότητες για τα Ωμοφαγικά γλυκα by Chrysavgi B.!!!
    Εεεε????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φαίνεται υπέροχο Χρυσαυγή μου! Το μόνο που πάντα με "χαλάει" με τις ωμοφαγικές συνταγές είναι τα μέχρι ένα βαθμό εξεζητημένα υλικά που δεν μπορείς να βρεις πάντα εύκολα, ειδικά αν δεν είσαι σε μεγάλη πόλη!!!
    Πολύ χρήσιμες πάντως και οι πληροφορίες που μάς έδωσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10