Σοκολάτα επί
δύο! Την κλασσική κρέμα κατσαρόλας την γνωρίζετε. Είναι απλούστατη και
πανεύκολη. Αυτή που σας προτείνω σήμερα δεν έχει αυγά και βούτυρο. Μόνο γάλα
και σοκολάτα. Είναι υγιεινή όσο γίνεται, και γευστικότατη.
Θα την
εμπλουτίσω με ένα κράμπλ σοκολάτας και θα παίξω με τις υφές. Είναι ενδιαφέρον
και απολαυστικό να γεύεται κανείς στο στόμα του ταυτόχρονα το απαλό και το
κριτσανιστό ή το λείο και το ποιο τραχύ. Αυτό ακριβώς έρχεται να κάνει το κραμπλ
πάνω στην κρέμα. Θα την εμπλουτίσει γευστικά και θα της δώσει την ένταση που
της λείπει.
Το κραμπλ
είναι μια ζύμη στην ουσία, που αποτελείται από αμύγδαλα ή άλλο ξηρό καρπό και
αλεύρι. Μια ζύμη που θρυμματίζεται και έπειτα ψήνεται ώστε να μπει πάνω από
τάρτες, κρέμες, μους, μηλόπιτες, παγωτά και να δώσει μια τραγανή υφή.
Απαιτούνται μονάχα 10΄για την παρασκευή της και 15΄για το ψήσιμο.
ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΡΕΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ
ΚΡΑΜΠΛ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Υλικά για την κρέμα σοκολάτας:
1) 40
γραμμάρια κόρν φλάουρ (περίπου 4 κουταλιές της σούπας)
2) 1
κουταλιά σούπας κακάο
3) 600
γραμμάρια γάλα φρέσκο πλήρες
4) 3
κουταλιές της σούπας ζάχαρη
5) 115
γραμμάρια κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
6) 3
σταγόνες υγρή βανίλια (θα τη βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή μπαχαράδικα) ή
ένα σφηνάκι ποτό της αρεσκείας σας
Υλικά για το κραμπλ σοκολάτας:
1) 75
γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2) 100
γραμμάρια βούτυρο αγελάδος κομμένο σε κύβους
3) 100
γραμμάρια αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
4) 100
γραμμάρια σκούρα καστανή ζάχαρη (όχι τη μαύρη με τη μελάσσα που είναι κολλώδης)
5) 15
γραμμάρια κακάο
6) 2
γραμμάρια αλάτι
Επιπλέον :
Διαδικασία:
Αρχικά
φτιάχνουμε το κραμπλ, γιατί χρειάζεται χρόνος για να ψηθεί και επίσης να
κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σε
ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την αμυγδαλόσκονη, το αλεύρι,τη ζάχαρη, το κακάο, το
βούτυρο και το αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια πολύ καλά. Ζυμώνουμε
δηλαδή το μίγμα μέχρι να πετύχουμε μια
ομοιογενή και μαλακή ζύμη. Σιγά – σιγά θα δούμε ότι όλα τα υλικά θα ενωθούν και
θα γίνουν μια σκουρόχρωμη μπάλα.
Σε
ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα και εκεί κόβουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη σε
μικρά κομμάτια. Όχι όμως μεγαλύτερα από ένα φουντούκι.
Ψήνουμε
το κράμπλ στο αερόθερμο στους 160 βαθμούς για 15΄περίπου. Στο ψήσιμο θα δούμε
ότι τα κομμάτια θα ενωθούν σε μεγαλύτερα
κομμάτια και θα σκληρύνουν. Θα γίνουν δηλαδή ακανόνιστα εξογκώματα.
Βγάζουμε
το κραμπλ απ΄ το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τότε θρυμματίζουμε
ξανά τα κομμάτια σε μικρότερα. Το
αφήνουμε στην άκρη και πάμε να φτιάξουμε την κρέμα.
Σε
μια κατσαρόλα ρίχνουμε το κακάο και το κόρν φλάουρ και προσθέτουμε λίγο – λίγο
το γάλα ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη , έτσι ώστε να διαλύσουμε τυχόν
σβόλους. Μόλις ομοιογενοποιηθεί το γάλα με το κακάο και το κορν φλάουρ, βάζουμε
την κατσαρόλα επάνω στη φωτιά, σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς
μέχρι να αρχίσει να βράζει η κρέμα και να την δούμε ότι δένει. Όταν δέσει θα
σχηματίζει μικρές μικρές φουσκάλες στην επιφάνειά της, σαν κρατήρες. Τότε είναι
έτοιμη και την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε
τη ζάχαρη και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να
λιώσουν και να ενσωματωθούν στο μίγμα. Τέλος ρίχνουμε την βανίλια ή το ποτό και
ανακατεύουμε και πάλι.
Μεταφέρουμε
την κρέμα σε 4-5 μικρά μπολάκια ή ποτήρια. Μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία της
την βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες έτσι ώστε να σφίξει και να παγώσει.
Σερβίρισμα:
Όταν
έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, βγάζουμε τα μπολάκια από το ψυγείο, γαρνίρουμε με λίγο από το κραμπλ σοκολάτας
στο κάθε ένα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε αμέσως γιατί όσο το
κραμπλ μείνει πάνω στην κρέμα θα μαλακώσει και δεν θα είναι ωραίο.
Το κραμπλ πριν το ψήσιμο. |
Tips:
1) Το κραμπλ μπορεί να μπει πάνω από
κρέμες, τάρτες, παγωτά, μους, μηλόπιτες ή οπουδήποτε αλλού επιθυμούμε.
2) Το κραμπλ αφού κρυώσει εντελώς
φυλάσσεται σε μεταλλικό δοχείο μπισκότων, ερμητικά κλειστό, έτσι ώστε να
παραμείνει τραγανό και να μην πανιάσει από την υγρασία του περιβάλλοντος.
Kαλημέρα Χρυσαυγή μου και καλή Σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η κρέμα από κεινα τα "καθησυχαστικά" γλυκά που σου χαρίζουν τη σιγουριά της νοστιμιάς! Τέλειος ο συνδυασμός με το crumble!
Φιλιά!
Γειά σου Κική μου!
ΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή!! Η κρέμα αυτή θυμίζει τις κρέμες που τρώγαμε σαν παιδιά. Το κράμπλ από πάνω είναι ο αέρας ανανέωσης που προσέθεσα έτσι ώστε να την εκσυγχρονίσω. Όπως και να την φας είναι υπεροχη.
Σε ευχαριστώ πολύ !!
Φιλιά και από μένα!
Ποιά άτακτα χέρια κούρσεψαν με βιάση και φούρια ένα μικρό μέρος μιας σοκολατένιας θάλασσας?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιά απρόσεκτα χέρια εγκατέλειψαν τα πειστήρια του αθώου μεν, αλλά εκούσιου παραπτώματος?
Ποιός είναι υπεύθυνος για την κατάστρωση ,εκτέλεση και απόλαυση του γλυκού αυτού ΄΄εγκλήματος΄΄?
Στα μικρόσχημα διαφανή ποτήρια με τον ρευστό πειρασμό ,τα αποτυπώματα εύκολα ΄΄διαβάζονται΄΄...εύκολα αποκρυπτογραφούνται και η τελική ετυμηγορία θα είναι καταπέλτης!Τα ίχνη της λευκής άχνης ζάχαρης βοηθούν.
Το σκηνοθετημένο θεατρικό στήσιμο της συνταγής μαρτυρά απροκάλυπτα τον δράστη.Εύκολα αποκωδικοποιώ τα φίνα και λιτά υλικά.Έύκολα αναγνωρίζω την αδυναμία της ύποπτης στα αμύγδαλα..Εύκολα επιβεβαιώνεται η σωστή φωτογραφική άποψη.Ακόμα πιο εύκολα μεταφράζεται
η ικανότητα να προσφέρει την γεύση με τον πιο απλό τρόπο.Με την πιο όμορφη εμφάνιση.Με οικεία ζεστασιά που μόνο στο σπίτι σου αναζητάς.Με την επιδεξιότητα που μόνο ένα πολυαγαπημένο πρόσωπο θα σου πρόσφερε.Με τη μοναδική προσδοκία να τέρψει.Να ευχαριστήσει.Να χαρίσει λίγες στιγμές γλυκιάς χαράς.
Η δικαιοσύνη αποφάνθηκε.Η κατηγορουμένη απαλάσσεται λόγω αμφιβολιών.Ως προς την εκτέλεση υπάρχουν λίγα στοιχεία αλλά κρίνονται ανεπαρκή.Ως πρός το ΄΄έγκλημα΄΄της αταξίας στον ξύλινο πάγκο,..υπάρχουν μικρά πλασματάκια που κινούνται αυτόβουλα ,χωρίς δόλο και λόγω της νεαρής τους ηλικίας απαλάσσονται και αυτά.Ειδικά αυτά.!!!Η δικαιοσύνη είναι πάντα χαλαρή στα γλυκά λιλιπούτεια κοριτσάκια.
Χρυσαυγή μου ελπίζω να πέρασες όμορφα!Καλό υπόλοιπο εβδομάδας και καλή Σαρακοστή!
Πολλά,πολλά,πολλά φιλιά στα ζαχαρένια μάγουλα των κοριτσιών σου!Μια ανοιξιάτικη ζεστή αγκαλιά για σένα!
Ήταν άκρως απολαυστικό το κείμενό σου!
ΔιαγραφήΤο τοποθετώ στα αγαπημένα μου.
Σαν μυθιστόρημα σφινάκι που σου αφήνει την αίσθηση της ανολοκλήρωτης επιθυμίας για λίγο ακόμα.
Αλλά αυτή η αδυναμία της ύποπτης στα αμύγδαλα... με ξέρεις καλά και με παρακολουθείς στενά. Πόσο χαίρομαι κάθε φορά που σε βλέπω!! Το ξέρεις, έτσι δεν είναι???
Πίστεψε με Χρυσαυγή μου η χαρά είναι όλη δική μου!
ΔιαγραφήΘέλω να πιστεύω ότι είμαι ευπρόσδεκτη στο σπίτι σου...Σ'αυτό, που κατά ένα περίεργο λόγο αισθάνομαι ανάπαυση ,γαλήνη και χαρά!
Είναι πολύ τυχερά τα κοριτσάκια σου που σε έχουν μητέρα.Αν είχα κόρη θα επιθυμούσα να ήσουν εσύ ή κάποια σαν εσένα.
Μία γλυκιά καληνύχτα!
Το πιστεύεις ότι είσαι ευπρόσδεκτη Φωτεινή μου γιατί έτσι είναι ακριβώς!!!
ΔιαγραφήΌποτε - όποτε θέλεις!!!!!!!!!!!!!!!
Καλημέρα Χρυσαυγή και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κρέμα σοκολάτας είναι από μόνη της νόστιμη και λαχταριστή, αλλά με την προσθήκη του crumble πραγματικά μεταμορφώνεται σε ένα πιο κομψό και ιδιαίτερο γλυκάκι!
Ωραίο, εύκολο και ιδανικό για παρέα!
Φιλιά πολλά!
Εσύ και η σοκολάτα είστε άρρικτα συνδεδεμένες. Ήμουν λοιπόν σίγουρη ότι το γλύκισμα αυτό θα σου άρεσε. Το ότι είναι εύκολο το κάνει ακόμα ποιο νόστιμο!! χα!!
ΔιαγραφήΦιλάκια Ερμιόνη μου!
Αυτό το άδειο, στο τέλος, με "σκότωσε" Χρυσαυγή μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Καλή Σαρακοστή να έχετε.
Όχι Πηνελόπη μου!
ΔιαγραφήΚράτα γερά!! Μην πεθαίνεις για μια κρέμα και ένα κραμπλ.
Θα σου στείλω όσα ποτηράκια θέλεις!!!
Φιλάκια πολλά !
Γλυκό να το πιεις στο ποτήρι, μα στην κυριολεξία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι εναλλαγές των υφών σε αυτό το σοκολατένιο απολαυστικό γλυκό είναι το κάτι άλλο.
Από την τραγανή στη σοφτ δαγκωνιά και...τούμπαλιν!
Χρυσαυγή μου, χαίρομαι που μας προτείνεις μια κρέμα που δημιουργήθηκε με συνδυασμό των υλικών και όχι του στυλ "ανοίγουμε έτοιμο φακελάκι και ανακατεύουμε με γάλα"...:D!
Καλημέρα!
Z.
Και φακελάκια ξέρω να ανοίγω Ζαμπία μου και να τα ανακατεύω με γάλα και μάλιστα με ιδιαίτερη μαεστρία και χάρη!! χααχαχα
ΔιαγραφήΑλλά τι νόημα θα είχε να σας προτείνω κάτι τέτοιο. Μπορεί ο καθένας να το κάνει και μόνος του χωρίς τη δικιά μου συνταγή!! Ετσι δεν είναι???
Σε φιλώ πολύ και ευχαριστώ για το γλυκό σου σχόλιο!!
Μάκια!!
Eίπα αυτή την εβδομάδα να μην φάω μη νηστήσιμα αλλά την άλλη θα την τσακίσω!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα που πιάνουν σιγά σιγά οι ζέστες (λέμε τώρα) είνα ότι πρέπει δροσερή κρεμούλα με σοκολάτα Λίλα. Θα σου αρέσει λοιπόν!!
ΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή και φιλιά πολλά!
Έγραψες πάλι....απίθανη η σοκολατένια κρεμούλα σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κράμπλ μ' αρέσει πολύ.....κάπου διάβασα οτι σου περίσσεψε??????????????????
Στείλε.....θα το φάω σα μπισκοτάκι!!!
Φιλάκια!!!!
Περίσεψε και σε περιμένει. Πάνω στο παγωτό είναι άπαιχτο!!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά κοριτσάρα μου!!
Δεν τρελαίνομαι για κρέμες, αλλά με το κραμπλ σοκολάτας σίγουρα θα την δοκίμαζα. Το κραμπλ πρέπει να προσθέτει το "μάσημα" που εμένα μου λείπει από τις κρέμες. Άλλωστε το κραμπλ νοστιμεύει σε ότι προστίθεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς έτσι όπως το θέτεις είναι.
ΔιαγραφήΠως δεν το είχα σκεφθεί??
Το κράμπλ είναι το "μάσημα" που λείπει από μια κρέμα!!!!
Σούπερ παρομοίωση!!!
Αυτές οι κρεμούλες μου φαίνεται έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ της μόδας. Μ'αρεσει η προσθήκη του crumble που θα δινει "κριτσανιστο" εφέ (που τόσο αγαπάω) και θα απογειώνει την απλή κατά τα άλλα κρεμούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα είναι εύκολο, δροσερό και σοκολατένιο γλυκό.
ΔιαγραφήΣιγουρα τρώγεται και σκέτο αλλά το κράμπλ δίνει μια πινελιά παραπάνω και κάνει την κρέμα αληθηνό επιδόρπιο!!
Χρυσαυγή μου, με τα πιο απλά υλικά κατάφερες να φτιάξεις ένα πολύ εντυπωσιακό και νόστιμο γλυκό! Το θέλωωωωω!!! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή σε σένα και την οικογένειά σου!
Δικό σουυυυυυυυυυυυυυυυ!!!
ΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή Sanday μου και σε σένα!!
Φιλιά πολλά!
Δεν λέμε ποτέ όχι στην σοκολάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχεδόν κανείς δεν λέει!!!
ΔιαγραφήΣίγουρα πράγματα!
Εκεί που γεύομαι νοερά τη σοκολατένια κρεμούλα, σκάει ξαφνικά στο δόντι το κρατσανιστό σοκολατένιο μπισκότο και με …απογειώνει!!!! Δεν έχω λόγια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Σιλένα μου.
ΔιαγραφήΉταν ένας καλός συνδυασμός απαλού και τραγανού.
Πωπωπω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν πολύ οι κρέμες και αυτή φαίνεται απίστευτη.
Φιλάκια.
Σε ευχαριστώ Ρούλα μου!
ΔιαγραφήΔεν έχεις παρά να την δοκιμάσεις για να πεισθείς!!!
Φιλιά πολλά!
Πολύ λαχταριστό το γλυκό σου Χρυσαυγή μου! Σοκολατένιο και απολαυστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Μαράκι.
ΔιαγραφήΚι εμείς το απολαύσαμε. Του δώσαμε και κατάλαβε για την ακρίβεια!
Σε φιλώ!
Ωραία κρέμα Χρυσαυγή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην στόλισες και με το κράμπλ.. και έγινε ακόμα πιο ωραία.
Ωραίο το κράμπλ, μπορεί να μπει και σε άλλα γλυκάκια φαντάζομαι
Καλή σαρακοστή
Φιλιά πολλά
Ακριβώς Μάριον. Όπως αναφέρω και στο tip που δίνω στο τέλος, το κραμπλ μπορούμε να το βάλουμε σε κρέμες, παγωτά, μους, τάρτες, μηλόπιτες ή οπουδήποτε αλλού επιθυμούμε.
ΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή να έχετε!
Φιλιά πολλά!
Όσο πιο εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή είναι μία συνταγή...και δη γλυκιά, τόσο πιο πιθανό είναι να την φτιάξω άμεσα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ!
Οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου λοιπόν !!!!!!!
Διαγραφήχαχαχα
Είμαι σίγουρη ότι η Δάειρα θα το αγαπησει το γλυκό αυτό!
Σε φιλώ πολύ πολύ!
Τρελαίνομαι, πεθαίνω, σβήνω!!!! Και ευκολάκι και νοστιμάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αυτά τα crumble με αποτελείωσαν Χρυσαυγή!!!!
Θα φτιαχτεί οπωσδήποτε!!!!
Καλή Σαρακοστή σου εύχομαι!!!!
Όχι, μην πεθαίνεις Δήμητρά μου!!!!!
ΔιαγραφήΠου πας και μας αφήνεις χωρίς τις αστείες σου παρεμβάσεις??
Να το φτιάξεις και να το τσακίσετε σίγουρα!!
Θα σας αρέσει πολύ.
Καλή Σαρακοστή και σε εσάς Δημητρούλα!
Φιλάκια
Χα χα χα!!! Πολύ μου αρέσει να διαβάζω ότι η απουσία μου είναι αισθητή:)
ΔιαγραφήΚαλημέρα Χρυσαυγή, καταπληκτικό γλυκάκι! Σιγά μην το φτιάξω για κέρασμα..Μερικά πράγματα απλά δεν έχω καρδιά να τα μοιραστώ..χιχι..Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελευταία με έχει πιάσει μια τρελή άρνηση για την κουζίνα, όχι όμως για το φαγητό. Μήπως μπορείς να κεράσεις ένα από αυτά τα... σοκολατοποτηράκια; Θα το τιμήσω δεόντως, φαίνεται πολύ λαχταριστό! Γεια στα χέρια σου Χρυσαυγή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά και καλό μεσημέρι!
Καταπληκτικό γλυκάκι πραγματικά.Πολύ θα ήθελα να είχα μία και δύο και τρείς μεριδούλες....
ΑπάντησηΔιαγραφή