19 Μαρτίου 2013

Σοκολατένια κρέμα κατσαρόλας με κραμπλ σοκολάτας




Σοκολάτα επί δύο! Την κλασσική κρέμα κατσαρόλας την γνωρίζετε. Είναι απλούστατη και πανεύκολη. Αυτή που σας προτείνω σήμερα δεν έχει αυγά και βούτυρο. Μόνο γάλα και σοκολάτα. Είναι υγιεινή όσο γίνεται, και γευστικότατη.

Θα την εμπλουτίσω με ένα κράμπλ σοκολάτας και θα παίξω με τις υφές. Είναι ενδιαφέρον και απολαυστικό να γεύεται κανείς στο στόμα του ταυτόχρονα το απαλό και το κριτσανιστό ή το λείο και το ποιο τραχύ. Αυτό ακριβώς έρχεται να κάνει το κραμπλ πάνω στην κρέμα. Θα την εμπλουτίσει γευστικά και θα της δώσει την ένταση που της λείπει.
Το κραμπλ είναι μια ζύμη στην ουσία, που αποτελείται από αμύγδαλα ή άλλο ξηρό καρπό και αλεύρι. Μια ζύμη που θρυμματίζεται και έπειτα ψήνεται ώστε να μπει πάνω από τάρτες, κρέμες, μους, μηλόπιτες, παγωτά και να δώσει μια τραγανή υφή. Απαιτούνται μονάχα 10΄για την παρασκευή της και 15΄για το ψήσιμο.
Δοκιμάστε αυτό το εύκολο και εντυπωσιακό γλυκό και προσφέρετέ το στους φίλους σας.



ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΡΕΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΚΡΑΜΠΛ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Υλικά για την κρέμα σοκολάτας: 

    1)      40 γραμμάρια κόρν φλάουρ (περίπου 4 κουταλιές της σούπας)
    2)      1 κουταλιά σούπας κακάο
    3)      600 γραμμάρια γάλα φρέσκο πλήρες
    4)      3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
    5)      115 γραμμάρια κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
    6)      3 σταγόνες υγρή βανίλια (θα τη βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή μπαχαράδικα) ή ένα σφηνάκι ποτό της αρεσκείας σας 

Υλικά για το κραμπλ σοκολάτας: 

    1)      75 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    2)      100 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος κομμένο σε κύβους
    3)      100 γραμμάρια αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
    4)      100 γραμμάρια σκούρα καστανή ζάχαρη (όχι τη μαύρη με τη μελάσσα που είναι κολλώδης)
    5)      15 γραμμάρια κακάο
    6)      2 γραμμάρια αλάτι 

Επιπλέον : 

    1)      Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα



Διαδικασία: 

                Αρχικά φτιάχνουμε το κραμπλ, γιατί χρειάζεται χρόνος για να ψηθεί και επίσης να κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. 

                Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την αμυγδαλόσκονη, το αλεύρι,τη ζάχαρη, το κακάο, το βούτυρο και το αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια πολύ καλά. Ζυμώνουμε δηλαδή το μίγμα μέχρι να  πετύχουμε μια ομοιογενή και μαλακή ζύμη. Σιγά – σιγά θα δούμε ότι όλα τα υλικά θα ενωθούν και θα γίνουν μια σκουρόχρωμη μπάλα. 

                Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα και εκεί κόβουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη σε μικρά κομμάτια. Όχι όμως μεγαλύτερα από ένα φουντούκι. 

                Ψήνουμε το κράμπλ στο αερόθερμο στους 160 βαθμούς για 15΄περίπου. Στο ψήσιμο θα δούμε ότι τα κομμάτια θα ενωθούν  σε μεγαλύτερα κομμάτια και θα σκληρύνουν. Θα γίνουν δηλαδή ακανόνιστα εξογκώματα.

                Βγάζουμε το κραμπλ απ΄ το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τότε θρυμματίζουμε ξανά τα κομμάτια σε μικρότερα.  Το αφήνουμε στην άκρη και πάμε να φτιάξουμε την κρέμα. 

                Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το κακάο και το κόρν φλάουρ και προσθέτουμε λίγο – λίγο το γάλα ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη , έτσι ώστε να διαλύσουμε τυχόν σβόλους. Μόλις ομοιογενοποιηθεί το γάλα με το κακάο και το κορν φλάουρ, βάζουμε την κατσαρόλα επάνω στη φωτιά, σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βράζει η κρέμα και να την δούμε ότι δένει. Όταν δέσει θα σχηματίζει μικρές μικρές φουσκάλες στην επιφάνειά της, σαν κρατήρες. Τότε είναι έτοιμη και την αποσύρουμε από τη φωτιά. 

                Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν και να ενσωματωθούν στο μίγμα. Τέλος ρίχνουμε την βανίλια ή το ποτό και ανακατεύουμε και πάλι. 

                Μεταφέρουμε την κρέμα σε 4-5 μικρά μπολάκια ή ποτήρια. Μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία της την βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες έτσι ώστε να σφίξει και να παγώσει.

Σερβίρισμα: 

                Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, βγάζουμε τα μπολάκια από το ψυγείο,  γαρνίρουμε με λίγο από το κραμπλ σοκολάτας στο κάθε ένα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε αμέσως γιατί όσο το κραμπλ μείνει πάνω στην κρέμα θα μαλακώσει και δεν θα είναι ωραίο.

Το κραμπλ πριν το ψήσιμο.

Tips

1) Το κραμπλ μπορεί να μπει πάνω από κρέμες, τάρτες, παγωτά, μους, μηλόπιτες ή οπουδήποτε αλλού επιθυμούμε.

2) Το κραμπλ αφού κρυώσει εντελώς φυλάσσεται σε μεταλλικό δοχείο μπισκότων, ερμητικά κλειστό, έτσι ώστε να παραμείνει τραγανό και να μην πανιάσει από την υγρασία του περιβάλλοντος. 

3) Μπορούμε για οικονομία χρόνου να έχουμε φτιάξει το κραμπλ μερικές μέρες πριν και να το έχουμε έτοιμο την ώρα που το χρειαζόμαστε για σερβίρισμα.

40 σχόλια:

  1. Kαλημέρα Χρυσαυγή μου και καλή Σαρακοστή!
    Υπέροχη η κρέμα από κεινα τα "καθησυχαστικά" γλυκά που σου χαρίζουν τη σιγουριά της νοστιμιάς! Τέλειος ο συνδυασμός με το crumble!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Κική μου!
      Καλή Σαρακοστή!! Η κρέμα αυτή θυμίζει τις κρέμες που τρώγαμε σαν παιδιά. Το κράμπλ από πάνω είναι ο αέρας ανανέωσης που προσέθεσα έτσι ώστε να την εκσυγχρονίσω. Όπως και να την φας είναι υπεροχη.

      Σε ευχαριστώ πολύ !!
      Φιλιά και από μένα!

      Διαγραφή
  2. Ποιά άτακτα χέρια κούρσεψαν με βιάση και φούρια ένα μικρό μέρος μιας σοκολατένιας θάλασσας?
    Ποιά απρόσεκτα χέρια εγκατέλειψαν τα πειστήρια του αθώου μεν, αλλά εκούσιου παραπτώματος?
    Ποιός είναι υπεύθυνος για την κατάστρωση ,εκτέλεση και απόλαυση του γλυκού αυτού ΄΄εγκλήματος΄΄?
    Στα μικρόσχημα διαφανή ποτήρια με τον ρευστό πειρασμό ,τα αποτυπώματα εύκολα ΄΄διαβάζονται΄΄...εύκολα αποκρυπτογραφούνται και η τελική ετυμηγορία θα είναι καταπέλτης!Τα ίχνη της λευκής άχνης ζάχαρης βοηθούν.
    Το σκηνοθετημένο θεατρικό στήσιμο της συνταγής μαρτυρά απροκάλυπτα τον δράστη.Εύκολα αποκωδικοποιώ τα φίνα και λιτά υλικά.Έύκολα αναγνωρίζω την αδυναμία της ύποπτης στα αμύγδαλα..Εύκολα επιβεβαιώνεται η σωστή φωτογραφική άποψη.Ακόμα πιο εύκολα μεταφράζεται
    η ικανότητα να προσφέρει την γεύση με τον πιο απλό τρόπο.Με την πιο όμορφη εμφάνιση.Με οικεία ζεστασιά που μόνο στο σπίτι σου αναζητάς.Με την επιδεξιότητα που μόνο ένα πολυαγαπημένο πρόσωπο θα σου πρόσφερε.Με τη μοναδική προσδοκία να τέρψει.Να ευχαριστήσει.Να χαρίσει λίγες στιγμές γλυκιάς χαράς.
    Η δικαιοσύνη αποφάνθηκε.Η κατηγορουμένη απαλάσσεται λόγω αμφιβολιών.Ως προς την εκτέλεση υπάρχουν λίγα στοιχεία αλλά κρίνονται ανεπαρκή.Ως πρός το ΄΄έγκλημα΄΄της αταξίας στον ξύλινο πάγκο,..υπάρχουν μικρά πλασματάκια που κινούνται αυτόβουλα ,χωρίς δόλο και λόγω της νεαρής τους ηλικίας απαλάσσονται και αυτά.Ειδικά αυτά.!!!Η δικαιοσύνη είναι πάντα χαλαρή στα γλυκά λιλιπούτεια κοριτσάκια.
    Χρυσαυγή μου ελπίζω να πέρασες όμορφα!Καλό υπόλοιπο εβδομάδας και καλή Σαρακοστή!
    Πολλά,πολλά,πολλά φιλιά στα ζαχαρένια μάγουλα των κοριτσιών σου!Μια ανοιξιάτικη ζεστή αγκαλιά για σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν άκρως απολαυστικό το κείμενό σου!
      Το τοποθετώ στα αγαπημένα μου.
      Σαν μυθιστόρημα σφινάκι που σου αφήνει την αίσθηση της ανολοκλήρωτης επιθυμίας για λίγο ακόμα.

      Αλλά αυτή η αδυναμία της ύποπτης στα αμύγδαλα... με ξέρεις καλά και με παρακολουθείς στενά. Πόσο χαίρομαι κάθε φορά που σε βλέπω!! Το ξέρεις, έτσι δεν είναι???

      Διαγραφή
    2. Πίστεψε με Χρυσαυγή μου η χαρά είναι όλη δική μου!
      Θέλω να πιστεύω ότι είμαι ευπρόσδεκτη στο σπίτι σου...Σ'αυτό, που κατά ένα περίεργο λόγο αισθάνομαι ανάπαυση ,γαλήνη και χαρά!
      Είναι πολύ τυχερά τα κοριτσάκια σου που σε έχουν μητέρα.Αν είχα κόρη θα επιθυμούσα να ήσουν εσύ ή κάποια σαν εσένα.
      Μία γλυκιά καληνύχτα!

      Διαγραφή
    3. Το πιστεύεις ότι είσαι ευπρόσδεκτη Φωτεινή μου γιατί έτσι είναι ακριβώς!!!

      Όποτε - όποτε θέλεις!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Χρυσαυγή και καλή εβδομάδα!
    Η κρέμα σοκολάτας είναι από μόνη της νόστιμη και λαχταριστή, αλλά με την προσθήκη του crumble πραγματικά μεταμορφώνεται σε ένα πιο κομψό και ιδιαίτερο γλυκάκι!
    Ωραίο, εύκολο και ιδανικό για παρέα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ και η σοκολάτα είστε άρρικτα συνδεδεμένες. Ήμουν λοιπόν σίγουρη ότι το γλύκισμα αυτό θα σου άρεσε. Το ότι είναι εύκολο το κάνει ακόμα ποιο νόστιμο!! χα!!

      Φιλάκια Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  4. Αυτό το άδειο, στο τέλος, με "σκότωσε" Χρυσαυγή μου!!!
    Καλημέρες πολλές.
    Καλή Σαρακοστή να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Πηνελόπη μου!
      Κράτα γερά!! Μην πεθαίνεις για μια κρέμα και ένα κραμπλ.
      Θα σου στείλω όσα ποτηράκια θέλεις!!!

      Φιλάκια πολλά !

      Διαγραφή
  5. Γλυκό να το πιεις στο ποτήρι, μα στην κυριολεξία.
    Οι εναλλαγές των υφών σε αυτό το σοκολατένιο απολαυστικό γλυκό είναι το κάτι άλλο.
    Από την τραγανή στη σοφτ δαγκωνιά και...τούμπαλιν!

    Χρυσαυγή μου, χαίρομαι που μας προτείνεις μια κρέμα που δημιουργήθηκε με συνδυασμό των υλικών και όχι του στυλ "ανοίγουμε έτοιμο φακελάκι και ανακατεύουμε με γάλα"...:D!

    Καλημέρα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και φακελάκια ξέρω να ανοίγω Ζαμπία μου και να τα ανακατεύω με γάλα και μάλιστα με ιδιαίτερη μαεστρία και χάρη!! χααχαχα

      Αλλά τι νόημα θα είχε να σας προτείνω κάτι τέτοιο. Μπορεί ο καθένας να το κάνει και μόνος του χωρίς τη δικιά μου συνταγή!! Ετσι δεν είναι???

      Σε φιλώ πολύ και ευχαριστώ για το γλυκό σου σχόλιο!!
      Μάκια!!

      Διαγραφή
  6. Eίπα αυτή την εβδομάδα να μην φάω μη νηστήσιμα αλλά την άλλη θα την τσακίσω!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα που πιάνουν σιγά σιγά οι ζέστες (λέμε τώρα) είνα ότι πρέπει δροσερή κρεμούλα με σοκολάτα Λίλα. Θα σου αρέσει λοιπόν!!

      Καλή Σαρακοστή και φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Έγραψες πάλι....απίθανη η σοκολατένια κρεμούλα σου!!!!
    Το κράμπλ μ' αρέσει πολύ.....κάπου διάβασα οτι σου περίσσεψε??????????????????
    Στείλε.....θα το φάω σα μπισκοτάκι!!!

    Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίσεψε και σε περιμένει. Πάνω στο παγωτό είναι άπαιχτο!!!!

      Φιλάκια πολλά κοριτσάρα μου!!

      Διαγραφή
  8. Δεν τρελαίνομαι για κρέμες, αλλά με το κραμπλ σοκολάτας σίγουρα θα την δοκίμαζα. Το κραμπλ πρέπει να προσθέτει το "μάσημα" που εμένα μου λείπει από τις κρέμες. Άλλωστε το κραμπλ νοστιμεύει σε ότι προστίθεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι όπως το θέτεις είναι.
      Πως δεν το είχα σκεφθεί??
      Το κράμπλ είναι το "μάσημα" που λείπει από μια κρέμα!!!!

      Σούπερ παρομοίωση!!!

      Διαγραφή
  9. Αυτές οι κρεμούλες μου φαίνεται έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ της μόδας. Μ'αρεσει η προσθήκη του crumble που θα δινει "κριτσανιστο" εφέ (που τόσο αγαπάω) και θα απογειώνει την απλή κατά τα άλλα κρεμούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα είναι εύκολο, δροσερό και σοκολατένιο γλυκό.
      Σιγουρα τρώγεται και σκέτο αλλά το κράμπλ δίνει μια πινελιά παραπάνω και κάνει την κρέμα αληθηνό επιδόρπιο!!

      Διαγραφή
  10. Χρυσαυγή μου, με τα πιο απλά υλικά κατάφερες να φτιάξεις ένα πολύ εντυπωσιακό και νόστιμο γλυκό! Το θέλωωωωω!!! Μπράβο!
    Καλή Σαρακοστή σε σένα και την οικογένειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικό σουυυυυυυυυυυυυυυυ!!!

      Καλή Σαρακοστή Sanday μου και σε σένα!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  11. Δεν λέμε ποτέ όχι στην σοκολάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχεδόν κανείς δεν λέει!!!
      Σίγουρα πράγματα!

      Διαγραφή
  12. Εκεί που γεύομαι νοερά τη σοκολατένια κρεμούλα, σκάει ξαφνικά στο δόντι το κρατσανιστό σοκολατένιο μπισκότο και με …απογειώνει!!!! Δεν έχω λόγια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Σιλένα μου.
      Ήταν ένας καλός συνδυασμός απαλού και τραγανού.

      Διαγραφή
  13. Πωπωπω!!!
    Μου αρέσουν πολύ οι κρέμες και αυτή φαίνεται απίστευτη.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ρούλα μου!
      Δεν έχεις παρά να την δοκιμάσεις για να πεισθείς!!!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  14. Πολύ λαχταριστό το γλυκό σου Χρυσαυγή μου! Σοκολατένιο και απολαυστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαράκι.
      Κι εμείς το απολαύσαμε. Του δώσαμε και κατάλαβε για την ακρίβεια!

      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  15. Ωραία κρέμα Χρυσαυγή μου.
    Την στόλισες και με το κράμπλ.. και έγινε ακόμα πιο ωραία.
    Ωραίο το κράμπλ, μπορεί να μπει και σε άλλα γλυκάκια φαντάζομαι

    Καλή σαρακοστή

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Μάριον. Όπως αναφέρω και στο tip που δίνω στο τέλος, το κραμπλ μπορούμε να το βάλουμε σε κρέμες, παγωτά, μους, τάρτες, μηλόπιτες ή οπουδήποτε αλλού επιθυμούμε.

      Καλή Σαρακοστή να έχετε!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  16. Όσο πιο εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή είναι μία συνταγή...και δη γλυκιά, τόσο πιο πιθανό είναι να την φτιάξω άμεσα :)

    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου λοιπόν !!!!!!!
      χαχαχα
      Είμαι σίγουρη ότι η Δάειρα θα το αγαπησει το γλυκό αυτό!

      Σε φιλώ πολύ πολύ!

      Διαγραφή
  17. Τρελαίνομαι, πεθαίνω, σβήνω!!!! Και ευκολάκι και νοστιμάκι!!!
    Και αυτά τα crumble με αποτελείωσαν Χρυσαυγή!!!!
    Θα φτιαχτεί οπωσδήποτε!!!!
    Καλή Σαρακοστή σου εύχομαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, μην πεθαίνεις Δήμητρά μου!!!!!
      Που πας και μας αφήνεις χωρίς τις αστείες σου παρεμβάσεις??

      Να το φτιάξεις και να το τσακίσετε σίγουρα!!
      Θα σας αρέσει πολύ.

      Καλή Σαρακοστή και σε εσάς Δημητρούλα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
    2. Χα χα χα!!! Πολύ μου αρέσει να διαβάζω ότι η απουσία μου είναι αισθητή:)

      Διαγραφή
  18. Καλημέρα Χρυσαυγή, καταπληκτικό γλυκάκι! Σιγά μην το φτιάξω για κέρασμα..Μερικά πράγματα απλά δεν έχω καρδιά να τα μοιραστώ..χιχι..Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τελευταία με έχει πιάσει μια τρελή άρνηση για την κουζίνα, όχι όμως για το φαγητό. Μήπως μπορείς να κεράσεις ένα από αυτά τα... σοκολατοποτηράκια; Θα το τιμήσω δεόντως, φαίνεται πολύ λαχταριστό! Γεια στα χέρια σου Χρυσαυγή μου!
    Πολλά φιλιά και καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καταπληκτικό γλυκάκι πραγματικά.Πολύ θα ήθελα να είχα μία και δύο και τρείς μεριδούλες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10