Μια
απλή και ρουστίκ τονοσαλάτα, σερβιρισμένη σε πιάτο άνω των 50 ετών, της νιόπαντρης τότε γιαγιάς μου. Απολαύστε την γεύση της και θυμηθείτε τα παλιά.
Μην
περιμένετε να σας δείξω κάτι που δεν ξέρατε. Μερικές φορές όμως και τα ντεμοντέ εδέσματα θέλουν τον χώρο τους και για να είμαι ειλικρινής, τον δικαιούνται.
Κάποτε - τότε που ήμουν παιδί - κινούμασταν ανάμεσα σε είκοσι περίπου «κωδικούς». Τότε ήταν αυτά τα λίγα
που έκαναν τη διαφορά –νεόφερτα για εκείνη την εποχή, μοντέρνα - και τα φτιάχναμε όταν ανοίγαμε το σπίτι και υποδεχόμασταν φίλους σε γιορτές.
Τώρα και αυτά δικαιούνται μια θέση στην κουζίνα μας κι ας τα σνομπάρουμε μπροστά στους νέους έρωτες που ακόμα δεν έχουμε χορτάσει. Γιατί οι μόδα περνάει, οι αναμνήσεις όμως μένουν.
Στη συγκεκριμένη έχω κάνει κάποιες μικροαλλαγές φέρνοντάς την ποιο κοντά στις μέρες μας. Εχω αντικαταστήσει τον απλό τόνο σε κονσέρβα, με τον αντίστοιχο καπνιστό, που δίνει ιδιαίτερη γεύση, καθώς επίσης και την γλυκιά πάπρικα με καπνιστή. Δοκιμάστε αυτή τη ροζ τονοσαλάτα!
Τώρα και αυτά δικαιούνται μια θέση στην κουζίνα μας κι ας τα σνομπάρουμε μπροστά στους νέους έρωτες που ακόμα δεν έχουμε χορτάσει. Γιατί οι μόδα περνάει, οι αναμνήσεις όμως μένουν.
Στη συγκεκριμένη έχω κάνει κάποιες μικροαλλαγές φέρνοντάς την ποιο κοντά στις μέρες μας. Εχω αντικαταστήσει τον απλό τόνο σε κονσέρβα, με τον αντίστοιχο καπνιστό, που δίνει ιδιαίτερη γεύση, καθώς επίσης και την γλυκιά πάπρικα με καπνιστή. Δοκιμάστε αυτή τη ροζ τονοσαλάτα!
ΤΟΝΟΣΑΛΑΤΑ
Υλικά:
1)
4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες (500 περίπου γραμμάρια)
2)
2 μεγάλα καρότα καθαρισμένα (250 περίπου γραμμάρια)
3)
2 κονσέρβες καπνιστό τόνο σε λάδι
Υλικά για την
σως:
1)
4 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
2)
4 γεμάτες κουταλιές της σούπας κέτσαπ καυτερή
3)
1 κουταλιά της σούπας λάδι
4)
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
5)
1 κουταλιά της σούπας balsamico
6)
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Διαδικασία:
Σε κατσαρόλα βάζουμε τις καθαρισμένες
πατάτες και τα ξεφλουδισμένα καρότα να βράσουν μέσα σε αρκετό νερό. Θέλουμε να
βράσουν τόσο ώστε να μην λιώσουν. Να κρατάνε λίγο για να μην διαλυθούν κατά το
ανακάτεμα της σαλάτας.
Μόλις είναι έτοιμα τα λαχανικά, τα
στραγγίζουμε από το νερό και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Κατόπιν τα
ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Εντωμεταξύ φτιάχνουμε την σως
ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σε ένα μικρότερο μπολ.
Συναρμολόγηση σαλάτας:
Σε μεγάλη σαλατιέρα ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καρότα, τις
ψιλοκομμένες πατάτες και τις δύο κονσέρβες τόνο το περιεχόμενο των οποίων
έχουμε θρυμματίσει πολύ καλά με ένα πιρούνι, χωρίς να αφαιρέσουμε το λάδι.
Τέλος ρίχνουμε από πάνω τη σως και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί. Βάζουμε
τη σαλάτα στο ψυγείο να κρυώσει και την σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!
Καλημέρα Χρυσαυγή μου... η τονοσαλάτα σου είναι υπέροχη όπως και το πιάτο και οι φωτό!!! Καταγράφεται η συνταγή και θα εφαρμοστεί λίαν συντόμως!!! -:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια και καλές Απόκριες!!
Ωραία Κική μου! Χαίρομαι που σου άρεσε τόσο ώστε να την φτιάξεις. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολη και χρονοβόρα. Μέσα σε μισή ώρα είναι έτοιμη προς βρώσην!!
ΔιαγραφήΚαλές Απόκριες και σε σας και τα ανηψάκια σου που θα ντυθούν!
Καλές Αποκριές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη παρουσίαση ενός απλού εδέσματος.
Καλές απόκριες και σε σας Ξανθή!!!
ΔιαγραφήΥγεία!
Καλά με τσάκισες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτόν τον τόνο αγοράζω εδώ και καιρό...ΑΠΑΙΧΤΟΣ!!!!
και με καπνιστή πάπρικα???????? σλούρπ!!!
Αύριο βράδυ.περιμένω δυο φίλους....θα τη φτιάξω!! I promise!!!
Μ' αρέσει πολύ και το πιάτο!!!
Καλημέρα Χρυσαυγήηηηηηηηηηηηη!!!!
Όπως σου είπα και στο fb, εσύ κάτι έχεις πάθει με τις σαλάτες μου!
ΔιαγραφήΔεν εξηγείται αλλιώς!! Τόσα πράγματα έχω φτιάξει και εσύ εκεί!!
Αντε και το Πάσχα με μια πατατοσαλάτα!! :) :)
Φιλιααααααα!!
Ήρθα πάλι....για να σου πω οτι την έφτιαξα και είναι τέλεια!! Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν να βάλω 2 κουταλιές μαγιονέζα και 2 κατίκι.
ΔιαγραφήΜπράβο!!! Ωραία ιδέα!!!
Μπράβο σε σένα Πέπς για την έξυπνη αντικατάσταση που έκανες!! Σίγουρα θα βγήκε τέλεια, το φαντάζομαι!! Κρατάω την αλλαγή αυτή σαν σημείωση και θα την φτιάξω και εγώ έτσι.
ΔιαγραφήΦιλιάααααα!
Έχω μία μεγάλη αγάπη στα vintage αντικείμενα.Στο άγγιγμά τους, παραμονεύει η φαντασία και η νοσταλγική διάθεση.Κάθε θαμπάδα,κάθε ρωγμή,κάθε παλαιιακό στίγμα,κάθε κιτρινισμένη σελίδα, αντιπροσωπεύει και μία ιστορία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγίζοντάς τα,συμφιλιώνομαι με τον χωροχρόνο και ταξιδεύω νοερά.Μεταπηδώ σε άλλες εποχές ,ανασαίνω την οσμή της παλαιότητας,χαϊδεύω την αύρα των ανθρώπων που τα έζησαν.Κάθομαι και μυρίζω τον αέρα τους..ότι έχει απομείνει.
Επιτρέπω τη σκέψη και την φαντασία μου να πάει βόλτα ,κλέβοντας λίγη από την ενέργεια ενός πιάτου που γνώρισε δόξες στα φιλικά αλλά και επίσημα δείπνα της εποχής εκείνης,μένω στο χαρακτηριστικό πορσελάνινο φίνο γαρνίρισμα που η τέχνη των παλαιών δεν βαριόταν να κάνει,αντικρύζω στο λαμπερό καθρέπτισμα του αντικατοπτρισμού την ομορφιά και την αθωότητα μιας εποχής που δεν γυρίζει.Στα μικροσκοπικά αδιόρατα σημάδια που ο χρόνος άφησε ,διακρίνω υπολείμματα αγάπης και φροντίδας.Αποκρυπτογραφώ μυστικές συνταγές που ο χρόνος προσπαθεί να σβήσει.Απομαγνητοφωφώ τα γέλια και τους αναστεναγμούς που εγκλωβίστηκαν στο σεντούκι του χρόνου.Αναπαράγω τις απορίες των ευγενών κυρίων για τα κρυφά συστατικά μιας πετυχημένης συνταγής.
Μιας συνταγής που η εγγονή,ύστερα από μισό αιώνα,στο πιάτο της αγαπημένης της γιαγιάς μεταμόρφωσε και παρουσίασε μία απλή,απομονωμένη στο χρόνο ,συνταγή.Με μικρές ζαβολιές που μόνο μία γιαγιά θα συγχωρούσε,τροποποίησε και παρουσίασε μία μεταμοντέρνα άποψη μιας λιχουδιάς που τελικά δεν επιτρέπει ο χρόνος να ξεχαστεί.
Στην στιλπνότητα των υλικών μεταπήδησε η αυθεντικότητα της πρότασης των παλαιοτέρων και πορεύτηκε χέρι-χέρι με την φρεσκάδα της νέας γενιάς.Το παλιό με το νέο.Η πείρα με την ανεμελιά.Η γνώση με την ανατροπή.Η αγάπη με τον ενθουσιασμό.Το παρελθόν με το σήμερα.Με το αύριο, που τα δικά μας παιδιά ελπίζουμε να κτίσουν.
Καλή σου μέρα Χρυσαυγή μου.Χαίρομαι που μία νέα κοπέλα ξέρει να εκτιμά τις μνήμες,να μην απαξιώνει το παλιό ως παρωχημένο.
Στέλνω πολλά πολλά φιλιά αγάπης στις γλυκύτατες κορούλες σου,μία θερμή αγκαλιά για σένα.
Φωτεινή μου η αλήθεια είναι ότι η συνταγή είναι από τα παιδικά μου χρόνια. Την έφτιαχνε η μαμά μου και η νονά μου. Δεν είναι της γιαγιάς μου, γιατί τότε πάμε πραγματικά πολύ πολύ πίσω στο χρόνο! Τότε που ήταν νέα η γιαγιά μου και εγώ δεν ήμουν ούτε σκέψη, απλά δεν υπήρχε καν ο τόνος σε κονσέρβα θεωρώ.
ΔιαγραφήΠαρόλα αυτά χρησιμοποίησα εσκεμένα το πιάτο της γιατί ταίριαζε με την ντεμοντέ τονοσαλάτα μου.
Σε ευχαριστώ πάντα για την ευγένεια και τα καλά σου λόγια!
Την αγκαλιά στην επιστρέφω στο πολλαπλάσιο!!!
Φανταζομαι τι νοστιμια με τον καπνιστο τονο Χρυσαυγη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγω αγαπαω τα παλια αντικειμενα και εχω συμμαζεψει διαφορα μικρα κειμιλια....
Φιλακια!
Είναι πολύ νόστιμη Μαρίνα μου και σίγουρα ο καπνιστός τόνος της δίνει επιπλέον νοστιμιά.
ΔιαγραφήΑν έχεις μαζέψει κι εσύ διάφορα παλιά αντικείμενα που έχουν σχέση με την κουζίνα, τότε σε προτρέπω να τα χρησιμοποιήσεις στις φωτογραφίσεις σου!!! Θα έχει πολύ ενδιαφέρον!
Σε φιλώ !
Υπέροχη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές φορές οι πιο απλές συνταγές είναι και οι πιο νόστιμες.
Φιλάκια πολλά Χρυσαυγή μου.
Συμφωνώ απόλυτα Ρούλα. Στην απλότητα κρύβεται απίστευτη νοστιμιά, αρκεί τα υλικά να είναι καλά!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!
Φιλιά!
Καλησπέρα Χρυσαυγή! Ό,τι είναι νόστιμο ποτέ δεν είναι εκτός μόδας και η τονοσαλάτα, με όποια υλικά κι αν προτιμούνται από τον καθένα μας, είναι τόσο αγαπημένη σαλάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μ'αρέσει το πιάτο της γιαγιούλας σου. Τί γλυκό! Κι εγώ έχω φέρει εδώ στην Ολλανδία μερικά πιάτα και μαχαιροπίρουνα της γιαγιάς μου και τα χρησιμοποιώ για να την νιώθω κοντά μου.
Σε φιλώ!!
Έχεις δίκιο τελικά. Η γεύση είναι πάντα μέσα στη μόδα. Παρόλα αυτά πολλά φαγητά και γλυκά που φτιάχναμε κάποτε, τώρα τα ψιλοσνομπάρουμε μπροστά στα καινούρια ποιο εντυπωσιακά. Εγώ είμαι τόσο της παλιάς όσο και της νέας σχολής. Απλά για τον λόγο που προείπες. Πως ότι είναι νόστιμο το φτιάχνω στους αιώνες των αιώνων!!
ΔιαγραφήΦαντάζομαι τα έχεις χρησιμοποιήσει στις φωτογραφίσεις σου τα οικογενειακά σας κειμίλια, έτσι δεν είναι? Είναι πολύ όμορφο να έχεις πράγματα από παλιά!
Σε φιλώ πολύ Μάγδα μου!!!
Καλησπέρα Χρυσαυγή
ΑπάντησηΔιαγραφήότι πρέπει είναι η ρουστίκ τονοσαλάτα σου για ένα ελαφρύ και γρήγορο γεύμα.
Ετσι mookies!! Βέβαια έχει και την μαγιονέζα που επιβαρύνει, αλλά σίγουρα δίνει και πολύ γεύση!
ΔιαγραφήΠικάντικη, αρωματική, γευστική και παρουσίαση εξαιρετική, με χρώμα και στυλ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκανες μια πολύ νόστιμη παραλαγή της κλασικής τονοσαλάτας με υλικά που μου αρέσουν πολύ.
Τι άλλο ακόμα να ζητήσω;
Φιλάκια πολλά, Χρυσαυγή μου!
Μη ζητήσεις τίποτα Ελένη μου!
ΔιαγραφήΑπλά δοκίμασέ την και θα σου αρέσει πολύ!!
Φιλιά και καλό τριήμερο να έχετε!
Ωραία κι εύκολη τονοσαλάτα! Καπνιστό τόνο δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμα, αλλά απ΄ό,τι διαβάζω, πρέπει να είναι πολύ νόστιμος! Το πιάτο είναι all time classic! Λιτό και πανέμορφο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Χρυσαυγή μου! Πολλά φιλιά και καλό απόγευμα!
Να δοκιμάσεις καπνιστό τόνο Σελ και σίγουρα δεν θα φας ποτέ ξανά άλλον.
ΔιαγραφήΒέβαια η τιμή του είναι ελαφρώς ποιο τσιμπημένη από την ήδη μεγάλη τιμή που έχει ο τόνος θεωρώ. Αξίζει όμως μια στο τόσο!
Καλό τριήμερο και φιλιά πολλά!
Τι μας θύμισες βρε κορίτσι! Σε πόσα τραπέζια είχε πρωταγωνιστήσει αυτή η σαλάτα! Ενίοτε τη χρησιμοποιούσαμε και ως γέμιση για σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλάμε για πολύ σταθερή αξία!
Πολλά φιλιά!
Τι μου θύμησες τώρα εσύ??
ΔιαγραφήΓέμιση για σου!! Αυτό κι αν είναι!!
Ναι, σταθερότατη αξία.
Φιλάκια σε όλα τα μωρουδίστικα μουτράκια!
Καλά να περάσετε!
Κλασική και αγαπημένη τονοσαλάτα Χρυσαυγή, με τον καπνιστό τόνο θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!!! Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω εντυπώσεις Σιλένα!
ΔιαγραφήΕύχομαι να μεινετε ικανοποιημένοι!!
Τόνος καπνιστός σε κονσέρβα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό μου έχει "ξεφύγει" παντελώς βρε κοπέλα όμορφη και χρυσομαλλούσα. Και γράφει και η Peps ότι τον αγοράζει καιρό τώρα...
Όσο γυρίζω μυρίζω, και όσο ζω μαθαίνω.
Θα το έχω κατά νου για ψάξιμο την επόμενη φορά στο ΣουπερκαιΜαρκετ (το λέει μια ψυχή αυτό, και έχει πλέον καταγραφεί).
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ εύχομαι.
Ε, όχι!!
ΔιαγραφήΑυτό είναι σκάνδαλο! Να σου ξεφύγει ο τόνος ο καπνιστός?
Πως συνέβη σε σένα αυτό. Πρέπει να αναπληρώσεις το χαμένο χρόνο. Αγόρασέ τον και δοκίμασέ τον Πηνελόπη μου. Σίγουρα θα σκαρφιστείς να φτιάξεις κάτι το τελείως μοναδικό με αυτό το υλικό!!!!
Χρυσαυγή μου, η τονοσαλάτα σου είναι υπέροχη! Έχει απλά υλικά τα οποία συνδυάζονται εξαιρετικά και οι μικρές αλλαγές που έκανες τη μετέτρεψαν σε πιάτο που μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε επίσημο τραπέζι! Και βέβαια, το ότι την παρουσιάζεις σε ένα οικογενειακό κειμήλιο την κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!!!
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Sunday για τα όμορφα λογάκια σου!
ΔιαγραφήΝα έχετε ένα υπέροχο τριήμερο!!
ο τονος ειναι αδυναμια μου, θα την φτιαξω την συνταγη!καλο βραδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου μπισκότο!!
ΔιαγραφήΝα την φτιάξεις, γιατί πιστεύω ότι αξίζει έστω μια φορά να την δοκιμάσει καποιος. Αν και σίγουρα θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη.
Καλό τριήμερο και φιλιά!
Καπνιστό τόνο σε κονσέρβα δεν έχω δει, τώρα όμως πρέπει να ψάξω στην αγορά οπωσδήποτε!Με ξελίγωσες Χρυσαυγούλα!!! Καλό τριήμερο, φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΨάξ΄τον!! Τρώγεται και σκέτος πολύ χαλαρά Χαρά μου!!!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για τις ευχές. Να έχετε κι εσείς ένα υπέροχο τριήμερο!!
Φιλιά!
Όντως, σταθερή αξία η τονοσαλάτα! Και πριν λίγο έφτιαξα και το τελευταίο ντιπ σου! Το τσακίσαμε..χεχε!
ΑπάντησηΔιαγραφήTo πιάτο υπέροχο. Δεν φαίνονται τα 50 χρόνια του :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τονοσολάτα πολύ ωραία με το ροζ χρώμα
Καπνιστό τόνο δεν έχω δοκιμάσει, και δεν έχει πάρει το μάτι μου στο σουπερ μαρκετ..
Μάλλον πρέπει να ψάξω.
Καλή Καθαρά Δευτέρα
Φιλιά πολλά
από τις αγαπημένες μου σαλατούλες! καπνιστό τόνο σε κονσέρβα δεν έχω δοκιμάσει. ευκαιρία! πολύ μπάνικες φωτογραφίες έβγαλες φιλενάδα, μπράβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια και καλή Σαρακοστή :)
Πολύ καλή πρόταση,ιδιαίτερα με τον καπνιστό τόνο,ο οποίος είναι γευστικότατος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια μικρή ένσταση μόνο:
Μήπως το τελικό αποτέλεσμα βγαίνει πολύ λιπαρό εξαιτίας της παρουσίας και λαδιού και μαγιονέζας?Δεν την έφτιαξα ακόμη,θα την παρασκευάσω και θα δω...
Γειά σου Μαριώ!
ΔιαγραφήΤο τελικό αποτέλεσμα δεν βγαίνει λιπαρό κατά τα δικά μας γούστα. Αλλωστε η μαγιονέζα αποτελείται από λάδι. Ετσι το λίγο επιπλέον απλά την κάνει λίγο περισσότερο υδαρή και όχι τόσο σφιχτή όσο είναι όταν την βγάζουμε από το βαζάκι. Ετσι αγκαλιάζει καλύτερα τα λαχανικά με τον τόνο. Ωστόσο αν πιστεύεις ότι δεν θέλεις να το βάλεις, απλά μην το χρησιμοποιήσεις. Δεν θα έχει καμία διαφορά στο γευστικό αποτέλεσμα!
Αν την φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις με χαρά.
Φιλιά πολλά!