22 Φεβρουαρίου 2016

Σοκολατένιο κεικ χωρίς αλεύρι, με ολόκληρα πορτοκάλια



 



«Ο κόσμος το ΄χει τούμπανο κι εγώ κρυφό καμάρι». Ε, ναι!  Έτσι είναι τα πράγματα. Όσο κι αν θέλω να το κρύψω δεν κρύβεται το ρημάδι το ελάττωμα. Βγάζει μάτι που λέμε...


Θυμάμαι όταν πήγαινα στο Δημοτικό. Τότε οι δάσκαλοι διόρθωναν τα τετράδια με κόκκινο στιλό πράγμα που τώρα πια απαγορεύεται ή απλώς αποφεύγεται –δεν είμαι σίγουρη-. Πλέον διορθώνουν κυρίως με πράσινο και μπλε που είναι πιο ήπια χρώματα  για το μάτι των παιδιών και την ψυχολογία τους. 


Έδινα λοιπόν το τετράδιο στη δασκάλα τη μια μέρα και την επόμενη μου το επέστρεφε με έναν «ποταμό από αίμα». Πύρινες φλόγες ξεπετάγονταν από μέσα όταν άνοιγες τις σελίδες του, λες και είχε ξοδέψει όλο της το μελάνι στο δικό μου μονάχα τετράδιο. Λες και είχα εξαντλήσει όλη της την υπομονή. Ευθείες γραμμές, κόκκινες, κοφτές, σαν μαχαιριές στην καρδιά του 9χρονου παιδιού . Λάθη, λάθη, λάθη...  Ατελείωτα ορθογραφικά λάθη! Λάθη στην άγνωστη ορθογραφία, λάθη και στη γνωστή. Λάθη παντού, ακόμα και στ΄ όνομά μου. 


Μη στα πολυλογώ. Αυτό δεν διορθώθηκε ποτέ! Το αντίθετο. Είμαι βλέπεις ο άνθρωπος που μπορεί να σου γράψει το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο με άλλο «ι» εκτός από γιώτα κι ας το λέει η ίδια η λέξη! Είμαι ανορθόγραφη στα ελληνικά, στα αγγλικά σχεδόν και στα προφορικά. Κουτρουβαλάω μέσ’  στο αλφάβητο, διαλέγω ότι γράμμα μου καπνίσει και στολίζω τις λέξεις που γράφω βγάζοντας τα μάτια των δύσμοιρων που με διαβάζουν. 




Ο ορθογραφικός έλεγχος των windows είναι πια ο καλύτερός μου φίλος μιας και δεν υπακούω σε κανόνες γραμματικής, δεν έχω φωτογραφική μνήμη, δεν χωράω πουθενά, πουθενά, πουθενά! 


Γι΄αυτό δεν ωφελεί να κρύβομαι. Θα πω τα πράγματα με τ΄ όνομά τους. Εσύ που μπαίνεις εδώ μέσα και με διαβάζεις τόσα χρόνια θα έχεις απορρήσει πως γίνεται η συνταγή να είναι ορθογραφημένη και τα σχόλιά μου από κάτω λες και τα έχει γράψει ένα παιδί πρώτης δημοτικού (Λώλλα-να-αίνα-μύλω). Όλα έχουν την εξήγησή τους. Υπομονή φίλε αναγνώστη. Σε κατανοώ, σε συμμερίζομαι και συμπάσχω μαζί σου, μα αδυνατώ να διορθωθώ.




Και λίγα λόγια... (ορθογραφημένα) για τη συνταγή. 


Πρόκειται για ένα πολύ – πολύ νόστιμο κεικ αμυγδάλου χωρίς γλουτένη. Το βασικό του υλικό που είναι το αμύγδαλο θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο νόστιμο. Γι΄αυτό καλό θα ήταν να επιλέξετε ωραία, γλυκά, ανάλατα φυσικά, ωμά αμύγδαλα με τη φλούδα τους και να κάνετε τον κόπο να τα βράσετε και να τα ξεφλουδίσετε, αν ο χρόνος το επιτρέπει. Σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερο το κείκ απ΄το να αγοράσετε έτοιμα ασπρισμένα αμύγδαλα.  


Επιπλέον, επειδή τα πορτοκάλια χρησιμοποιούνται ολόκληρα, είναι προτιμότερο να είναι βιολογικά αν υπάρχει η αυτή δυνατότητα.


Τέλος το κέικ αυτό είναι στιβαρό και ζουμερό σαν να είναι σιροπιασμένο. Το πορτοκάλι δίνει απλόχερα την υγρασία του και το κρατάει φρέσκο ακόμα και μετά από 3-4 μέρες! 





ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ


Υλικά: 


      1)      320 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά, με φλούδα

      2)      2 μικρά πορτοκάλια περίπου 350 γραμμάρια συνολικά (κατά προτίμηση βιολογικά)

      3)      6 αυγά

      4)      2 κουταλάκια γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

      5)      220 γραμμάρια ζάχαρη

      6)      60 γραμμάρια σκόνη κακάο

      7)      80 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη

      8)      1 κοφτό  κουταλάκι γλυκού αλάτι

      9)      1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

      10)   ½ κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική





Μέθοδος: 


Σε ένα κατσαρολάκι με νερό βράζουμε για 10 περίπου λεπτά τα αμύγδαλα με τη φλούδα. Τα σουρώνουμε και ζεστά όπως είναι τα ξεφλουδίζουμε.

Αν αγοράσουμε έτοιμα ασπρισμένα αμύγδαλα, παραλείπουμε αυτό το βήμα.

Βάζουμε λίγα – λίγα τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. 


Σε ένα άλλο κατσαρολάκι γεμάτο με νερό βάζουμε ολόκληρα τα πορτοκάλια αφού προηγουμένως τα έχουμε πλύνει καλά. Τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μιάμιση ώρα. Αν κατά τη διάρκεια που βράζουν δούμε ότι το νερό λιγοστεύει και μένουν ακάλυπτα, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα. Αφού βράσουν όση ώρα απαιτείται και είναι πλέον πολύ μαλακά, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, τα στραγγίζουμε  και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν εντελώς. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα.





Κατόπιν όταν τα πορτοκάλια είναι πλέον κρύα, τα κόβουμε στα 4 και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια που περιέχουν. 


Στη συνέχεια βάζουμε στο μούλτι τα πορτοκάλια μαζί με τα αυγά και τα πολτοποιούμε πάρα πολύ καλά, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Αν δεν χωράνε όλα τα υλικά μαζί τότε τα βάζουμε λίγα – λίγα. Ρίχνουμε τον χυλό των πορτοκαλιών και των αυγών σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τα αλεσμένα αμύγδαλα, το εκχύλισμα βανίλιας, την ζάχαρη, το κακάο, την κουβερτούρα, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με ένα κουτάλι. 


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί διαμέτρου 25-26 εκατοστών. Ρίχνουμε το μίγμα του κέικ και ψήνουμε για 45 -60 λεπτά περίπου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα. Ελέγχουμε στα 45 λεπτά αν το κέικ μας είναι έτοιμο βυθίζοντας στο κέντρο του μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή τότε είναι έτοιμο. Αν βγει με υπολείμματα ζύμης τότε χρειάζεται λίγο ακόμα ψήσιμο. 


Όταν είναι πλέον έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί πριν το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα. Διατηρείται σκεπασμένο για 4-5 μέρες. 


Καλή επιτυχία!!!
 






39 σχόλια:

  1. Άψογο!!!!
    Σοκολατένιο και πολύ ζουμερό!!!
    Θέλω κι άλλο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα το κοινό μου ήθελε κάτι πορτοκαλένιο, αν το είχα δει πιο νωρίς θα είχαα φτιάξει αυτό. Επειδή όμως έχω πολλά πορτοκάλια από σπίτι θα γίνει την επόμενη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι και πορτοκαλένιο και αμυγδαλένιο και σοκολατένιο. Το κοινό σου θα ενθουσιαστεί!!

      Διαγραφή
  3. δεν έχω καμία αμφιβολία για τη γεύση και το άρωμά του!
    πριν από πολλά χρόνια είχα κάνει ένα κέικ με ολόκληρα πορτοκάλια, με τον ίδιο τρόπο και ήταν απίστευτο! μπράβο!
    καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Εύη μου!!
      Είναι όντως πολύ νόστιμο, ζουμερό και σαν σιροπιαστό. Αφού το έχεις δοκιμάσει ξέρεις πολύ καλά για τι πράγμα μιλαω!!
      Φιλιααααααααα

      Διαγραφή
  4. μμ... σιγουρα αρωματικο και ζουμερο... Και σουπερ σοκολατενιο... Το σημειωνω... καλη εβδομαδα Χρυσαυγη μου!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σημείωσέ το Ελπίδα μου!!!
      Εσύ που το έχεις με τα γλυκά θα σου αρέσει πολύ!!
      Φιλιά πολλά ! Ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  5. Σοκολάτα και πορτοκάλι, ο τέλειος συνδυασμός!!! Μου κέντρισε το ενδιαφέρον η εκτέλεση (ολόκληρα τα πορτοκάλια?!?!) και σίγουρα θα το φτιάξω!!
    Τα φιλιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξ΄το !! Στο λέω με σιγουριά ότι δεν θα χάσεις.
      Πρόκειται για κλασσικό συνδυασμό (σοκολάτα πορτοκάλι) και το ότι μπαίνουν τα ολόκληρα πορτοκάλια μέσα του δίνει τόσο τέλειο άρρωμα αλλά και υγρασία. Είναι από τα ωραιότερα κέικ που έχω φτιάξει, και πίστεψέ με έχω φτιάξει πολλά!!!!

      Διαγραφή
  6. Tα πορτοκάλια τα πολτοποιούμε με τη φλούδα τους;Δεν αλλάζουμε νερό για να ξεπικρίσει η φλούδα τους;Την κατάλαβα καλά τη συνταγή;
    Αχ, στείλε μου τις συμβουλές σου, λεχω γενέθλια σε λίγες μέρες και θέλω να το φτιάξω το κέικ αυτό.
    Α, και κάτι άλλο... καθόλου δεν με ενδιαφέρει το κέικ σου αν είναι με ''γιώτα'' ή με ''ήτα''.Μου αρκεί που δείχνουν τόσο γευστικές οι συνταγές σου στις φωτογραφίες ώστε να θέλω να τις φτιάξω κι ότι από όσες έχω φτιάξει μέχρι τώρα έχω να λέω τα καλύτερα.Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη συνταγή την κατάλαβες μια χαρά. Ναι, τα πορτοκάλια τα βράζουμε ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΚΟΨΟΥΜΕ. Βράζουν 1,5 ώρα στο ίδιο νερό απλά προσθέτουμε λίγο νερό αν δούμε οτι εξατμίζεται. Τέλος τα πολτοποιούμε ολόκληρα ΜΕ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ αφού προηγουμένως τα έχουμε κόψει και τους έχουμε αφαιρέσει τυχόν κουκούτσια.
      Φτιάξ΄το και θα με θυμηθείς Αλέκα!!!!
      Φιλιάααααααααααα πολλά με όσα γιώτα και ήτα θέλεις!! χαχαχαχα

      Διαγραφή
  7. Ωραίο φαίνεται Χρυσαυγή! (Γελάω και με το σχόλιο της Αλέκας :-) τι σημασία έχει πως γράφεται, δίκιο έχει, άμα είναι νόστιμο!)

    Πάντως έχεις δίκιο σε αυτό που λες για τα αμύγδαλα, το έχω διαπιστώσει και εγώ. Αυτά που ξεφλουδίζω έχουν καλύτερη γεύση και πιο λευκό χρώμα. Γιατί έχουν συντηρηθεί φυσικά ;)

    Ωραίες και οι φωτογραφίες, λαχταριστές λαχταριστές όπως πάντα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ντε? Δεν έχει σημασία πως γράφεται, αλλά πως τρώγεται το κέικ και η κάθε συνταγή!! χαχαχαχα

      Όσο για τα αμύγδαλα, ήμουν σίγουρη ότι θα το πρόσεχες το τιπ διότι αν εσύ δεν είχες απόψη πάνω σ΄αυτό, τότε ποιός θα είχε? Πολύ ωραια είναι τα αμύγδαλα που είναι σαν δάκρυα. Στρουμπουλά και μικρά. Αυτά τα μεγάλα πλατιά έχω προσέξει ότι δεν έχουν τη νοστιμιά τους. Αγοράζω από ένα μπακάλικο εδώ που μένω αμύγδαλα χύμα που τα φέρνουν από ένα χωριό και πραγματικά είναι γλύκισμα!!

      Σε ευχαριστώ πολύ Αρη για τα περί φωτογραφιών!!
      Καλή σου μέρα!!!!!!!

      Διαγραφή
  8. Ωραίος πρόλογος.
    Θαυμάσιο και το κέικ.
    Και είναι αστείο πως κάποια λόγια σε αναγκάζουν να κάνεις ένα σύντομο ταξίδι στο παρελθόν.
    Στο μακρινό παρελθόν.
    Αυτό που θυμήθηκες εσύ ,με την διαφορά κάποιων δεκαετιών,από τις δικές μου μνήμες...
    Τότε που γυρνούσα απόγευμα από το δημοτικό και στον φούρνο της κουζίνας με περίμενε το πιο σοκολατένιο κέικ που θα μπορούσε ένα δεκάχρονο παιδί να φανταστεί.
    Δεν άναβα το φως της κουζίνας.
    Όχι γιατί ηθελα να κρυφτώ...εξάλλου η ικανοποίηση της μητέρας ειναι να βλέπει το βλαστάρι της να τιμά τους κόπους της ημερήσιας σπιτικής φρενίτιδας.
    Δεν το άναβα,γιατί στο λιγοστό αδύναμο φως της μικροσκοπικής λάμπας του φούρνου ,με το στόμα μπουκωμένο από την λιγούρα της λιωμένης κουβερτούρας,ένιωθα απερίσπαστη.
    Μόνη.
    Αθέατη από κάθε παράγοντα που θα έκανε το μυαλό μου να λοξοδρομήσει πέραν του δρόμου της απόλαυσης.
    Το σοκολατένιο κέικ ήταν μονόδρομος για μένα.
    Σχεδόν...
    Διότι συχνά παρουσιάζονταν στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι της κουζίνας όπου απερίσπαστα,αδιάκοπα και αδιαμφισβήτητα? έκανα όλες τις σχολικές μου υποχρεώσεις.
    Ποτέ στο δωμάτιο μου!
    Η ορθογραφία,η ετυμολογία,τα κοσμητικά επίθετα,οι παρομοιώσεις και η κεντρική ιδέα του εκάστοτε λογοτεχνικού κειμένου,δουλεύονταν με παρέα ένα τροφαντό κομμάτι σοκολατένιου κέικ.
    Μπουκιά και δίφθογγος,ψίχουλο και τελεία.
    Και οι περισπωμένες ,οι δασείες και οι ψιλές,έπαυαν να ειναι εφιάλτης...
    Τέτοιο γλυκό κανάκεμα στην γραμματική, δε νομίζω να έχει ξαναγίνει.
    Τόνοι σοκολάτας έλιωσαν και οι πιτσιλιές της πάσχιζαν να κρυφτούν μέσα στα όμικρον και τα ωμέγα.
    Γι αυτό σκέπτομαι Χρυσαυγή μου...
    Μήπως σου έλειψε η σοκολάτα μικρή?
    Και αν ναι...,μην πτοείσαι!
    Ποτέ δεν είναι αργά.
    Αν έπιασε με μένα,γιατί,... εστω και μία ετεροχρονισμένη και ίσως...ανορθόδοξη μέθοδος ,δεν πιάσει και σε σένα?
    Βάλε το κεικ μπροστά.
    Η σοκολάτα είναι βόμβα ενέργειας.
    Το πορτοκάλι, αποθήκη βιταμινών.
    Η συνταγή,εξαίσια!
    Η εκτέλεση,θαυμάσια!
    Φάε το κομμάτι σου και άσε τα γράμματα να κυλήσουν στο άσπρο χαρτί...
    Λόλα,να μία απόλαυση!
    Πολλά,πολλά φιλιά γλυκιά Χρυσαυγή!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαχα Εμ, πες το μου βρε Φωτεινή μου!!!
      Πες το μου ότι η ελαφριά δυσλεξία μου και η μη κατανόηση της γραμματικής οφείλεται στην απουσία σοκολάτας. Να νιώσω κι εγώ η έρημη λίγο πιο ήσυχη, λίγο πιο ήρεμη. Να νιώσω ότι δεν είχα μαθησιακές δυσκολίες αλλά στερητικό σύνδρομο σοκολατένιων κέικ. Αν είναι ετσι, τότε στο υπογραφω, τα δικά μου παιδιά θα γίνουν ξεφτέρια στη γραμματική και την ορθογραφία. χαχαχαχαχαχα
      Λόλα να ένα κεικ!

      Φιλιά πολλά!!!!!!!!
      Τρελαίνομαι να μιλώ μαζί σου και να μου/μας αφηγήσαι περιστατικά από τη ζωή σου!!! Καλημέρα Φωτεινούλα!!!!!!!

      Διαγραφή
  9. Να συμπληρώςω οτι σε τρείς απανωτές απόπειρες μου να φτιάξω κέικ πορτοκαλιού με ολόκληρα πορτοκάλια ,πίστεψα ότι οι σχέσεις μου με την ζαχαροπλαστική κάπου εδώ τελείωσαν...
    Πλήρης,ολοκληρωτική και ανεπανόρθωτη αποτυχία!
    Δοκίμασα τρεις διαφορετικές συνταγές.
    Και οι τρεις απέτυχαν...ή καλύτερα,απέτυχα εγώ!
    Και αφού τρίτωσε το κακό και ξορκίστηκε,ήρθε πιστεύω το πορτοκαλένιο κέικ σοκολάτας, να αποκαταστήσει τις σχέσεις μου με την ζαχαροπλαστική!
    Ελπίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι ΑΥΤΟ το κεικ, θα σου πετύχει!! Αν όχι, τότε πρέπει να κάνουμε ένα ευχέλαιο γιατί κάποιος προφανώς σου έχει κάνει ξόρκι να μην σου πετυχένει το κέικ με ολόκληρα πορτοκάλια. Στην περίπτωηση αυτή θα πρέπει να επιληφθώ του θέματος και να σου στείλω πακέτο με κούριερ ένα έτοιμο κέικ που θα έχω φτιάξει εγώ γιατί απλά ΠΡΕΠΕΙ να το δοκιμάσεις!!!!!!!!!!

      Θα περιμένω εξελίξεις, όποτε έχεις το ...κουράγιο να το ξαναπροσπαθήσεις!! χαχαχαχα

      Σε φιλώ ξανά!!!!!!!

      Διαγραφή
  10. Δεν εχω κανει ακομη κέικ χωρις αλευρι... πολύ νοστιμες φωτογραφιες!

    ΥΓ
    Σε καταλαβαινω... μια που ειμαι ελαφρώς δυσλεκτικη... για χρονια εγραφα Φ αντι για Θ και το αντιθετο χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσουν τα αμύγδαλα που υποκαθιστούν το αλεύρι, τότε πρέπει να το φτιάξεις άμεσα γιατί θα ξετρελαθείς!!!

      Ευτυχώς που μου λες κι εσύ για την δυσλεξία σου γιατί άρχισα να αισθάνομαι μειονότητα εδώ μέσα!! χαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  11. Χρυσαυγή μου το σχόλιό μου ίσως είναι κάπως "χαζό" αλλά θέλω να μου διευκρινήσεις όταν λες ολόκληρο το πορτοκάλι εννοείς με τη φλούδα του??!! χίλια μπράβο όλες οι συνταγές που έχω κάνει από εσένα είχαν όλες τεράστια επιτυχία κ πίστεψέ με είναι σίγουρα διψήφιου αριθμού! πέρα από το κέικ ζέβρα με το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω τί πάει στραβά! 2 δοκιμές-δύο αποτυχίες! τέλος πάντων και πάλι σ' ευχαριστούμε για τις τέλειες συνταγές σου! φιλάκια σε σένα και στις μικρές σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Νεκταρία! Το πορτοκάλι είναι ολόκληρο με τη φλούδα του. Γι΄αυτό διευκρινίζω ότι καλύτερο είναι να είναι βιολογικό. Βράζει ολόκληρο στο νερό και έτσι δεν πικρίζει. Το πολτοποιείς ολόκληρο αφού προηγουμένως το έχεις κόψει και του έχεις αφαιρεσει τα κουκουτσια αν έχει.

      Σε ευχαριστώ πολύ που δοκιμάζεις τις συνταγές μου. Όσο για το κεικ ζέβρα, είναι ένα απαιτητικό κέικ που θέλει προσοχή και καλή τεχνική. Δεν είναι δύσκολο αλλά θελει υπομονή. Το έχουν φτιάξει αρκετοί φίλοι μου και τους έχει πετύχει. Θέλω να πιστεύω ότι θα έρθει και η σειρά σου.

      Σε φιλώ, να είσαι καλά!!!!!!!

      Διαγραφή
  12. Μπράβο ρε κοπελλιά, μ' αρέσεις μ' αυτά τα ωραία που βάζεις. Τα δοκιμάζω τα κέηκ σου κι αυτουνού η σειρά έρχεται λίαν συντόμως, βεβαίως, βεβαίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, Μαρθί μου σε ευχαριστώ πολύ !! Χάθηκες βρε κορίτσι αλλά χαίρομαι που βλέπω ότι είσαι καλά!!
      Φιλιά πολλά στας Αμέρικας!!

      Διαγραφή
  13. Χρυσαυγή μου να συναντηθούμε να πουμε τον πόνο μας ;)
    Τα ίδια παιδικά ''τραύματα'' έχουμε με το κόκκινο μελάνι. ''Πύρινες φλόγες''...τι ωραία που το έθεσες. Πολύ ποιητικά. Ετισ κι εγώ.. το τετράδιο κατακόκκινο από τα λάθη. Στη μαμά μου έλεγαν οι δάσκαλοι ΄''καλό παιδί, ήσυχο...αλλά αυτή η ορθογραφία...''. Κι εγώ ακόμα και τωρα το παιδεύω το θεματάκι αυτό. Ευτυχώς που η τεχνολογία είναι υπέρ μας ;)

    Οσο για το κεικ .. δεν έχω λόγια. Πρώτα για τις υπέροχες φωτογραφίες, και μετά για την μυρωδιά που νομίζω πως έφτασε μέσα από την οθόνη. Φανταστικό!!

    Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΅Εχω αντίστοιχο αγαπημένο με αμύγδαλα και μανταρίνι. Εννοείται οτι πρέπει να μπει στη λίστα και το σοκολάτα πορτοκάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σούπερ!!! Super!!!
    Για το κεκάκι λέω..."σοupeρ" :-))

    Τα ορθογραφικά λάθη, πάντα είναι θέμα Χρυσαυγή μου, σε όποια ηλικία κι' αν το αντιμετωπίζει κανείς.
    Στα μικράτα μου, λέγανε πως ήμουν κι' εγώ λίγο ανορθόγραφη οι δάσκαλοι. Μεγαλώνοντας μάλλον το ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό, καθώς διάβαζα πολύ λογοτεχνία και εφημερίδες. Τότε όμως και η γλώσσα ήταν σαφώς πιο σύνθετη, από αυτήν που διδάσκονται σήμερα τα παιδιά μας στο δημοτικό, οπότε και τα κείμενα είχαν άλλες δομές και χάρες!!

    Τώρα έχω τον κανακάρη μου, που μάλλον δυσκολεύεται με την ορθογραφία, αλλά ευτυχώς κόκκινα μελάνια (πέραν του δασκάλου των Αγγλικών) κανείς άλλος δεν βάζει...

    Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απολαυστικό post, απολαυστικό κέικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τα χωρίς αλεύρι, αλλά με αλεσμένους ξηρούς καρπούς κέικ τα έχω στην καρδιά μου. Έχουν μια ιδιαιτερότητα στη γεύση και την υφή που πολύ μου αρέσει!
    Το συνδυασμό σοκολάτα-πορτοκάλι τον λατρεύω εννοείται.
    Και η ιδέα ενός κέικ που ανταποκρίνεται σε όλα τα παραπάνω και είναι επιπρόσθετα ζουμερό, με ενθουσιάζει :)
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τα κέικ με το ολόκληρο φρούτο είναι πραγματικά μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνα τους, πολύ διαφορετικά, και γίνονται ακόμα καλύτερα τη δεύτερη, ή και τρίτη μέρα (εγώ το βάζω και στο ψυγείο, αν μείνει τίποτα βέβαια, και γίνεται σαν σιροπιασμένο).
    Έχω κάνει στο παρελθόν με μανταρίνι, είχα σκοπό να δοκιμάσω και με λεμόνι, αλλά τώρα εδώ που μου βάζεις μπροστά και τη σοκολάτα, με βλέπω να αλλάζω σχέδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kαλά αυτό ότι απαγορεύεται το κόκκινο δεν το ήξερα και μου κάνει εντύπωση. Καλά είπαμε, να είμαστε "σωστοί" στα διάφορα που κάνουμε για τα παιδιά μας, αλλά νταξ, δε νομιζω λίγο κοκκινάκι να τα καταστρέψει κιολας (λες γι'αυτο να είμαστε κάφροι στην πλειοψηφία?).
    Εγώ θα έλεγα είμαι το αντίθετο από σένα, ορθογράφος σε όλες τις γλώσσες που έχω μάθει (ας είναι καλά η φωτογραφική μνήμη) αλλά εμείς έχουμε άλλα κουσούρια, μην ανησυχείς, τουλάχιστον για την ορθρογραφία βρήκαν εργαλείο.
    Καλά για το κέικ δεν εχω λόγια, πάντα με φοβίζουν οι συνταγές χωρίς αλεύρι, αλλά αφού εχει τόσο αμύγδαλο καθησυχάστηκα (αυτή η φωτογραφία πάνω από τον τίτλο "μου μιλάει")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο ορθογραφικός έλεγχος μας έχει σώσει όλους, χιχι!
    Υπέροχο το κέικ, υπέροχες οι φωτογραφίες...βαρέθηκα να σου λέω τα ίδια και τα ίδια.... :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. πωωωω ειναι τελειο!!! κ φανταζομαι χωρις αλευρι θα ειναι κ ελαφρυτερο!! σοκολατα πορτοκαλι υπεροχος συνδυασμος!!!
    οσο για την ανορθογραφια, που να δεις τα δικα μου τετραδια που ειμαι κ δυσλεκτικη και στην επαρχια μας εβλεπαν σα διαμονισμενα :P :P :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πωπωωω!! Φαίνεται υπέροχο!!! Πρέπει να είναι πεντανόστιμο!!! Κι όσο για την ορθογραφία - ανορθογραφία... δεν φαίνεται καθόλου όταν βλέπεις και γεύεσαι το κέικ αυτό!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μου αρεσει πολύ αυτος ο συνδυασμός!
    Καλό απόγευμα!
    Σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γειά σου Χρυσαυγή! Παρακολουθώ εδώ και καιρό το blog σου και μ αρέσει πάρα πολύ!!!Όσο για το υπέροχο αυτό κέικ σου, το έχω φτιάξει ήδη 2 φορές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Toliko mi se svideo recept,da ću ubrzo da napravim ovu tortu.Samo što nemam organske pomorandže.Mnogo lepo izgleda ,svaka čast!Verujem da je ukus predivan.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10