7 Απριλίου 2016

Σοκολατένια τούρτα με φράουλες







Πέντε χρόνια πριν όταν μου είπε ο γυναικολόγος μου να κλείσουμε ραντεβού για να γεννήσω στις 9 Απριλίου του είπα χωρίς δεύτερη σκέψη «Δεν γίνεται να το κάνουμε στις 7 που έχω και γενέθλια»? Έτσι κι έγινε! Η Μικρή μου γεννήθηκε πριν 5 χρόνια την ίδια μέρα που γεννήθηκα κι εγώ πριν πολλά περισσότερα! Ε όχι καλέ, δεν τα κρύβω! Αν με ρωτήσετε ευθέως, τα λέω και τα χαίρομαι τα χρόνια μου, γιατί έτσι πρέπει. Ευλογία το ότι ζούμε όλοι, είμαστε υγιείς –με τα όποια προβλήματα- και χαιρόμαστε την κάθε μέρα που ξημερώνει. 


 Λοιπόν για να μην τα πολυλογώ. Ωραίο το να έχεις γενέθλια την ίδια μέρα με το παιδί σου ΑΛΛΑ...! Ένα μεγάλο «αλλά» πλανάται πάνω απ΄το κεφάλι μου. ...Αλλά σταματάς να έχεις γενέθλια εσύ. Από τότε που γεννήθηκε αυτή, το μυαλό μου κάθε χρόνο είναι στην τούρτα που θα της φτιάξω, στα δώρα που θα της κάνω, στις μικρές εκπλήξεις που θα της ετοιμάσω, κάτι που με κάνει να ξεχνάω εντελώς ότι κάπου εκεί ανάμεσα υπάρχω κι εγώ που πρέπει να γιορτάσω την δική μου γέννηση.  Αυτή η δεύτερη μοίρα στην οποία έχω περιέλθει ήταν μια λεπτομέρεια που ομολογώ πως δεν είχα σκεφτεί όταν ζητούσα από το γιατρό να κάνουμε το εννιά, εφτά!!


  

Τελικά φτάνω στο σημείο να φτιάχνω πάντα μια παιδική τούρτα στην οποία σβήνω και εγώ ένα κεράκι (αφού έχει προηγηθεί η Μικρή πάντα), έτσι για το καλό. Κατά καιρούς έχω φτιάξει πολλές θεματικές τούρτες για τα παιδιά που θα τις βρείτε όλες εδώ. Φέτος είπα να κάνω μια τούρτα λίγο πιο ανοιξιάτικη, οχι τόσο παιδική, αλλά με μια χειροποίητη κατασκευή με υφασμάτινα σημαιάκια ώστε να είναι αρκετά κοριτσίστικη/γυναικεία και να ταιριάζει και στις δυο μας. Δεν θα κρύψω βεβαίως πως είχα καβάντζα κάτι μικρές κουκλίτσες -πριγκίπισσες τις οποίες κάρφωσα τελευταία στιγμή ανάμεσα στις φράουλες έτσι για να μην καταλάβει ότι η τούρτα δεν ήταν αποκλειστικά και μόνο γι΄αυτήν!  Τελικά όλα πήγαν καλά και όλοι χαρήκαμε αλλά κυρίως όλοι απολαύσαμε αυτή την εκπληκτική τούρτα! Απλή σε γεύσεις αλλά πραγματικά υπέροχη.





Όλα αρχίζουν από τα παντεσπάνια, που δεν είναι παντεσπάνια αλλά μπράουνι. Ναι, ναι. Αυτή η μαγική λέξη που με το που την προφέρεις σκέφτεσαι ένα κέικ φουλ σοκολατένιο, νωπό στο κέντρο του και μασίφ. Από  ΄κει και πέρα όλα ήταν πολύ εύκολα. Αν έχεις ένα μπράουνι για βάση, τότε η τούρτα προορίζεται για να κάνει θραύση. 





 Πρόκειται για μια μικρή, τόσο δα μικρούτσικη τουρτίτσα που βγάζει περίπου 8 κανονικά κομμάτια ή περισσότερα μικρότερα. Είναι ιδανική για μικρές οικογενειακές συγκεντρώσεις, για τούρτα που θα κάνετε στο ζευγάρι σας, αλλά όχι για πολυπληθή παιδικά πάρτι. 




Και κάτι τελευταίο. Όσο περισσότερες φράουλες της βάλετε, τόσο καλύτερα. Την δροσίζουν απίστευτα και ταιριάζουν με τη σοκολατένια της γεύση. Προτείνω δε να συνοδεύσετε το κάθε κομμάτι με έξτρα φραουλίτσες σε κάθε πιάτο.


Αυτά από μένα!! Μια έντονη, κουραστική αλλά και πολύ χαρούμενη μέρα φτάνει στο τέλος της με ένα κομμάτι από αυτή την τούρτα που έφτιαξα μόλις σήμερα!! 


Και του χρόνου!!!! 





ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ 


Υλικά για το μπράουνι: 


     1)      225 γραμμάρια κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια

     2)      175 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κομμάτια

     3)      2 κουταλάκια γλυκού κονιάκ

     4)      1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

     5)      1 κουταλάκι γλυκού στιγμιαίο καφέ

     6)      100 γραμμάρια αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη

     7)      50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     8)      ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

     9)      5 αυγά

     10)   140 γραμμάρια ζάχαρη άχνη


Υλικά για τη γέμιση: 


     1)      200 γραμμάρια τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου

     2)      3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη


Υλικά για το γλάσο σοκολάτας: 


     1)      220 γραμμάρια κουβερτούρα πολύ ψιλοκομμένη

     2)      160 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά


Επιπλέον υλικά: 


     1)      2 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαρμελάδα φράουλα

     2)      10-15 φρέσκες φράουλες κομμένες σε κομμάτια ή ολόκληρες 




Μέθοδος: 


Αρχικά φτιάχνουμε τις βάσεις από μπράουνι.


Αυτό το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα έτσι ώστε να μείνουν και να σταθεροποιηθούν καλά για να μην σπάνε, επειδή είναι αρκετά αφράτα.


Βουτυρώνουμε δύο μικρά ταψάκια με διάμετρο 20 εκατοστών το καθένα. Στρώνουμε στον πάτο τους ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας το οποίο έχουμε κόψει με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει μόνο τον πάτο και το βουτυρώνουμε και αυτό. Στη συνέχεια τα  αλευρώνουμε όπως κάνουμε με τις φόρμες των κέικ. Αφήνουμε τα ταψάκια στην άκρη. 


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. 


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το τριμμένο αμύγδαλο και το αλάτι. Το αφήνουμε στην άκρη.  


Βάζουμε την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και το βούτυρο σε ένα μεταλλικό μπολ και τα λιώνουμε σε μπεν μαρί. Μόλις λιώσουν τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κατέβει η θερμοκρασία τους έτσι ώστε να μην είναι καυτά. 


Σε ένα μικρό ποτηράκι για κονιάκ ανακατεύουμε τον καφέ με το κονιάκ και την βανίλια έτσι ώστε αυτός να λιώσει. 


Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ, αν έχουμε μίξερ χειρός) βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν πολύ. 


Κατόπιν ρίχνουμε μέσα στο μίγμα των αυγών το ήδη χλιαρό μίγμα της κουβερτούρας με το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον καφέ με το κονιάκ και τέλος ρίχνουμε το μίγμα του αμυγδάλου με το αλεύρι σε δύο δόσεις ανακατεύοντας πάντα πολύ απαλά έτσι ώστε να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Θα είναι αρκετά ρευστό αλλά έτσι είναι το φυσιολογικό γιατί δεν έχει πολλά στερεά υλικά.


Μοιράζουμε ισόποσα το μίγμα του μπράουνι στα δύο βουτυρωμένα και αλευρωμένα ταψάκια.


Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, στον φούρνο που ήδη έχουμε προθερμάνει, στον αέρα για 15-20 λεπτά. Μετά το πέρας του 15λεπτου βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κάθε ταψιού και ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί. Δεν θα πρέπει να είναι εντελώς καθαρή η λάμα του αλλά θα πρέπει να έχει ψίχουλα από το κέικ πάνω της. Δηλαδή θέλουμε τα μπράουνι να είναι υγρά σχεδόν στο κέντρο τους. 


Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα στα ταψάκια τους να κρυώσουν εντελώς.  Κατόπιν τα ξεφορμάρουμε από τα ταψάκια, τα κλείνουμε αεροστεγώς σε αλουμινόχαρτο (το καθένα ξεχωριστά) και τα βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν μέχρι την επόμενη μέρα που θα μοντάρουμε την τούρτα. 





Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε την κρέμα. 


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη. Το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα που θα στήσουμε την τούρτα.


Φτιάχνουμε τη γκανάς (γλάσο σοκολάτας). 


Ψιλοκόβουμε πάρα πολύ την κουβερτούρα και την τοποθετούμε καλύτερα σε ένα μεταλλικό μπολ. 


Σε ένα μπρίκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την ζεσταίνουμε να κάψει λίγο πριν αρχίσει να βράζει. Μόλις είναι έτοιμη και καυτή την περιχύνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα και την αφήνουμε ΧΩΡΙΣ να την αγγίξουμε καθόλου και χωρίς να την ανακατέψουμε για 1 λεπτό. Κατόπιν την ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να προκύψει μια ωραία και λεία σοκολατένια κρέμα. Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να αρχίσει να κρυώνει και να σφίγγει λίγο. Η γκανάς για να απλωθεί όμορφα πάνω στην τούρτα πρέπει να μην είναι ούτε πολύ υδαρής γιατί θα τρέχει αλλά ούτε και πολύ σφιχτή γιατί δεν θα απλώνεται καλά. Για το λόγο αυτό, όση ώρα αυτή κρυώνει την ελέγχουμε τακτικά για να την πετύχουμε στη σωστή της κατάσταση. 


Μοντάρουμε την τούρτα. 


Σε μια πιατέλα τοποθετούμε την μια βάση του μπράουνι. 


Από πάνω απλώνουμε σε όλη της την επιφάνεια τις δύο γεμάτες κουταλιές της σούπας μαρμελάδα φράουλα. 




Κατόπιν ρίχνουμε στο κέντρο της βάσης την λευκή κρέμα του τυριού και δεν την απλώνουμε. 




Αντίθετα τοποθετούμε από πάνω την άλλη βάση του μπράουνι και με την παλάμη μας την πιέζουμε ελαφρά πάνω στην άλλη και έτσι με αυτό τον τρόπο η κρέμα θα απλωθεί ομοιόμορφα μόνη της. 




Τέλος περιχύνουμε την τούρτα με την γκανάς και λειαίνουμε ελαφρά την επιφάνειά της αφήνοντας λίγη από την σοκολάτα να πέσει «επιμελώς ατιμέλητα» από τα τοιχώματά της. 





Στολίζουμε την τούρτα με τις φράουλες και την τοποθετούμε στο ψυγείο. 


Την αφήνουμε εκεί για περίπου 5 ώρες έτσι ώστε να σφίξει και να δέσει. 



Πριν καταναλώσουμε την τούρτα την αφήνουμε για μισή με μία ώρα εκτός ψυγείου έτσι ώστε η γκανάς αλλά και τα μπράουνι να μαλακώσουν! 


Καλή επιτυχία!!!!!!!!!!












18 σχόλια:

  1. Καταρχήν Χρόνια Πολλά (και από εδώ :-) ) σε σένα και στην μικρή σου! Αλήθεια την ίδια μέρα; Καταπληκτικό!
    Τώρα τι να πω;;; Οι φωτογραφίες είναι το κάτι άλλο! Είναι και το γλυκό βέβαια αλλά όλο το σύνολο γράφει άψογα!! Και το cake stand από κορμούς, φανταστικό! Όλα τέλεια, μπράβο Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύχρονες μαμα και κόρη Χρυσαυγή μου!! Να ειστε γλυκές σαν σοκολάτα και ζουμερες σαν φραουλίτσες!! Μπορεί τα δικά σου γενέθλια να περασαν σε δεύτερη μοίρα αλλα πήρες το καλύτερο δώρο ever!!! Η τουρτα ..τα σπαει by the way!!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και του χρόνου με υγεία! Χρόνια σας πολλα!!! Μου είχε διαφύγει ότι ειναι διπλό το γενέθλιο, διπλή χαρά αν και εσύ γιορτάζεις το παιδί σου και η μαμα σου το παιδί της, έτσι δεν πάει? (και ας είμαστε κοτζαμ γαϊδάρες, είμαστε το παιδι της μαμας μας).
    Φοβερή η τούρτα, φουλ σοκολατένια, αλλα εδωσες και την ανοιξιάτικη νότα με τις φραουλες και τα σημαιάκια και το σωσες και με τις κουκλες (αν και τα μικρα απ'οτι εχω καταλαβει να φανε το γλυκό θέλουν πιο πολύ απ'όλα τα σχέδια και τα στολίδια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χρόνια πολλά και στις δύο! να είστε γερές και ευτυχισμένες και να χαρείτε την ζωή!
    αυτή η τούρτα είναι ο ορισμός της σοκο-κόλασης! είναι πραγματικά απίθανη!!
    πολλά μπράβο! σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν γινόταν να το δω χθες??? Σήμερα έχει η μικρή μου γενέθλια και έχω φτιάξει ήδη τα παντεσπάνι. Χρόνια πολλά και σε εσένα και στην κόρη σου. Γερές να είστε να καμαρώνετε η μία την άλλη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα και χρόνια πολλά και καλά επί δύο.
    Η τούρτα δεν παίζεται !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α..είναι διπλά γενέθλια ;)
    Χρόνια πολλά λοιπόν και στις δυο σας, να χαίρεται η μία την άλλη.

    Η τούρτα καταπληκτική, υπέροχη. Η πρώτη φωτογραφία άψογη. Οι δίσκοι-κορμοί συμπληρώνουν ωραία την παρουσίαση.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα χρονια σας Πολλά! Αριστουργηματικη τουρτα! Συγχαρητηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά στην μικρή και στην μεγάλη κυρία του σπιτιού! Να είστε γερές, ευτυχισμένες και τόσο γλυκές και όμορφες όπως η τούρτα σας!!
    Τέλειες φωτογραφίες και οι κορμοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια σας πολλά κι ευτυχισμένα!!!!!...αλλά με τέτοιες τούρτες πως να μην είσαστε ευτυχισμένες χαχαχα
    Τουρτάρα με τα όλα της!!! Και μπράουνι και κρέμα και φράουλες και γλάσο ααααααχχχχχχχχ
    Μπράβο! Μπράβο! Ωραίο και το ντεκόρ!!!
    Φιλιά και στις δυο σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια σας Πολλά!!
    Έχω χαζέψει με τις φωτογραφίες σου!!Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. χρονια σας πολλα!!!! να χαιρεστε η μια την αλλη ! τι ωραια τουρτα! φανταστικη! εξτραποιντς το μπραουνι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μια υπέροχη τούρτα, μια εκπληκτική φωτογράφιση για ένα τόσο σπουδαίο γεγονός! Χρόνια πολλά σε μανούλα κ κορούλα! Πάντα γερές κ χαρούμενες! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρονια σας Πολλα κουκλες!!! Ευχομαι πολλα και καλα χρονια, κοκκινα παθιασμενα, γλυκα σοκολατενια και απιστευτα οπως η τουρτα σας!!! Ειδα φραουλες και μπηκα...και πολυ καλα εκανα γτ μολις πηρα και τα υλικα...και λεω αυριο να τη βαλω εμπρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρυσαυγούλα μου,χρόνια σας πολλά,χαρούμενα και μοναδικά!
    Γιατί τολμώ να πω ότι έχουν μία δόση μοναδικότητας,αφού σπάνια ταυτίζονται γενέθλια σε μία οικογένεια!!!
    Και η μοναδικότητα στα γενέθλια ενός παιδιού,είναι η νότα διαφορετικότητας που θα καταφέρει μία μητέρα να δώσει...
    Και η κάθε μητέρα ξέρει τι ειναι αυτό που προσφέρει ευτυχία,ασφάλεια,ζεστασιά και μοναδικότητα στην ετήσια επαίτειο του παιδιού της.
    Στην κάθε μέρα που περνά.
    Είναι το βοτσαλάκι στην οικοδομή που λεγεται διαπαιδαγώγηση.
    Είναι το λιθαράκι στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού της.
    Είναι το λουλούδι που θα στολίσει την ψυχή του και το χάδι που θα ευεργετήσει τα κενά που πιθανόν δημιουργούνται στην καρδιά του.
    Είναι η κολλητική ταινία στις ρωγμές που αναπόφευκτα δημιουργούνται και τις αποτρέπει γεμίζοντας τες με τον μπετόν μιας αιώνιας ,αναλλοίωτης στον χρόνο ουσίας.
    Της αγάπης της.
    Η τούρτα σου Χρυσαυγή μου είναι μία μορφή ένδειξης της απεριόριστης αγάπης σου.
    Γιατί φρόντισες να την κάνεις μοναδική ,όχι τόσο στο σχέδιο ή στην γεύση,στην παρουσίαση ή στην δισκόσμηση.
    Αλλά στα υπονοούμενα που άφησε ο γραπτός σου λόγος.
    Καμουφλαρισμένα χιουμοριστικός και έντεχνα ,κρυφά θα έλεγα,συγκινησιακός.
    Η τούρτα έγινε με φροντίδα μητρική.
    Να καλύψει γούστα,να φωτίσει καρδιές,να επαινέσει την μέρα,να δώσει χαρά.
    Στην υπέροχη όψη της,διακρίνω τον χρόνο παρασκευής της και την αγωνία επιτυχίας της.
    Ανιχνεύω την φαντασία και τις ενδόμυχες ευχές που κρύβει κάθε μόριο σοκολάτας και κάθε σποράκι φράουλας.
    Στα χειροποίητα σημαιάκια βρίσκω τον ενθουσιασμό της γιορτινής χαράς!
    Είναι πολύ συγκινητικό να εισπράττεις την αγάπη!
    Και του χρόνου με υγεία πάλι γλυκιά μου Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Wow τι τουρτα ειναι αυτη. Μου ετρεξαν τα σαλια με την πρωτη photo!
    Μα τι παραγγελια είναι αυτη που έκανες... ιδια μερα γεννεθλια χα χα!
    Χρονια πολλά και καλά και στις δυο σας :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύχρονες και "πολύχρωμες" και οι δύο!!
    Και πάντα κούκλες, σαν τις κούκλες που κοσμούν την λαχταριστή σας τούρτα, Χρυσαυγή μου :-)
    Χρόνια Πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Να ζήσετε κούκλες και να σας χαιρόμαστε και τις δύο!Εννοείται πως μας κερνάς και γλυκό χαχα! Και εσύ κοριτσάρα μου να χαίρεσε τη γιορτούλα σου και να είσαι πάντα χαρούμενη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10