11 Απριλίου 2016

Κέιλ τσιπς | Kale chips



 



Όπως συμβαίνει πάντα, η κάθε εποχή έχει τις μόδες της, που πολλές φορές γίνονται  εμμονές, οι οποίες έρχονται και φεύγουν φέρνοντας μαζί τους είτε ανούσιες και βλακώδεις συνήθειες, είτε εκπληκτικές ανακαλύψεις και τάσεις  που ήρθαν τελικά για να μείνουν. 



Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί, τους είχε πιάσει όλους μανία να σοβατίζουν σαγρέ (δηλαδή ανώμαλους) όλους τους τοίχους των σπιτιών που χτίζονταν τότε. Μέσα – έξω. Όσο πιο ανώμαλος ο τοίχος, τόσο πιο μοδάτο το σπίτι. Έπειτα, όταν η μόδα αυτή έφυγε, έμεινε ο τοίχος που δεν τολμούσες να τον αγγίξεις γιατί γδερνόσουν και μάζευε όλη τη σκόνη του κόσμου πάνω του χωρίς να μπορεί να καθαριστεί ούτε με ψεκαστικό μηχάνημα.  Είδαν κι έπαθαν όλοι όσοι θέλησαν στην πορεία να αλλάξουν –να «γεμίσουν» καλύτερα- όλο αυτό το ανώμαλο κατασκεύασμα. Πολύς κόπος, πολλά κιλά σοβά και οι σοβατζήδες έκαναν χρυσές δουλειές επαναφέροντας τα σπίτια στην προτέρα τους κατάσταση. 
 

Βέβαια η μόδα αν δεν σε «φοράει», αλλά την «φοράς», όπως συνηθίζεται να λέμε, τότε είναι ευχής έργον. Παίρνεις τα καλύτερα απ΄αυτήν και τα προσαρμόζεις στο δικό σου στιλ χωρίς να γίνεσαι θύμα της. 






Τι νομίζεις τώρα? Οτι στη γαστρονομία δεν υπάρχουν τάσεις ή ότι θα μπορούσε ποτέ αυτός ο κλάδος να αποτελεί εξαίρεση? Κατά καιρούς δημιουργείται παγκόσμια φρενίτιδα με καινούρια υλικά,  που στην ουσία υπήρχαν πάντα αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο ήρθαν στην επιφάνεια πιο δυναμικά, κάνοντάς μας να ανακαλύψουμε τον τροχό, ή με καινούριες μεθόδους μαγειρέματος.  


Κι εδώ έρχεται η γνωριμία μου με το κέιλ. Ένα πράσινο (βγαίνει και σε μωβ version), φυλλώδες φυτό σαν το μαρούλι αλλά με σγουρό φύλλωμα και με μια αδιόρατη πικράδα στη γεύση. Μια υπερτροφή από τις λίγες που ενώ έχει γίνει μόδα παγκοσμίως, στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένο και δυσκολεύεται κανείς να το βρει. 


Όταν τελικά εξασφάλισα μια ικανοποιητική ποσότητα κέιλ από εκεί που δεν το περίμενα – όπως πολλές φορές έχω πει ότι γίνεται στη ζωή μου με τα υλικά που κυριολεκτικά έρχονται και με βρίσκουν αυτά- σκέφτηκα να φτιάξω τσιπς. Πρόκειται για μια λιχουδιά από τις λίγες! Αλμυρούτσικα, εύθρυπτα και τραγανά όσο δεν πάει, ντελικάτα και τόσο μα τόσο πολύ εθιστικά! Αν καταφέρετε να βρειτε κάποια στιγμή κέιλ, θυμηθείτε ετούτη εδώ τη συνταγή!! 





ΚΕΙΛ ΤΣΙΠΣ | KALE CHIPS


Υλικά:


     1)      130 γραμμάρια κέιλ ακαθάριστο το οποίο θα βγάλει περίπου 100 γραμμάρια καθαρό

     2)      2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

     3)      1/3  κουταλάκι του γλυκού αλάτι 





Μέθοδος: 


Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά το κέιλ. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε είτε με μια πετσέτα είτε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το σίγουρο είναι ότι το κέιλ πρέπει να είναι εντελώς στεγνό όταν πρόκειται να το ψήσουμε, αλλιώς δεν θα γίνει κριτσανιστό.
 

Καθαρίζουμε το στεγνό πλέον κέιλ βάζοντας ένα ένα φύλλο πάνω στον πάγκο εργασίας μας και αφαιρώντας του με το μαχαίρι το κεντρικό χοντρό νεύρο του. Πρέπει να μείνουν μόνο τα φύλλα. 




Κατόπιν κόβουμε όλα τα φύλλα σε μεγάλα κομμάτια μεγέθους μεγάλης μπουκιάς. 



Άλλωστε μετά το ψήσιμο αυτά θα συρρικνωθούν πολύ.  Τα συγκεντρώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι. 


Κάνουμε με τα χέρια μας μασάζ στα φύλλα απαλά και χωρίς να τα πιέζουμε. Πρέπει μόνο να τα αλείψουμε όλα με το λάδι, δουλεύοντάς τα με τα χέρια μας. 


Μόλις γίνει αυτό τα απλώνουμε σε ένα ταψί φούρνου το οποίο έχουμε προηγουμένως στρώσει με λαδόκολλα. Δεν πρέπει να είναι το ένα φύλλο πάνω στο άλλο, αλλά δίπλα δίπλα, γιατί αλλιώς δεν θα ψηθούν σωστά. 





Ψήνουμε τα κέιλ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, σε αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 12-14  λεπτά ή μέχρι να τα δούμε να έχουν γίνει καφέ οι άκρες τους. Πριν τα βγάλουμε από το φούρνο τα ελέγχουμε με το χέρι μας να δούμε αν έχουν σκληρύνει, δηλαδή αν είναι κριτσανιστά. Αν είναι μαλακά ακόμα τα αφήνουμε λίγο παραπάνω στο φούρνο αλλά παρακολουθώντας τα συνέχεια με μεγάλη προσοχή γιατί είναι πολύ εύκολο να αρπάξουν!!!!!! 




Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα.  Τα τοποθετούμε προσεκτικά -έτσι ώστε να μην σπάσουν- σε ένα μπολ και τα απολαμβάνουμε. 


Καλή επιτυχία!!!!!! 


Tip


Στα τσιπς αυτά μπορείτε να δώσετε γεύση όπως για παράδειγμα γίνεται και με τα τσιπς του εμπορίου (πχ πατατάκια). Την ώρα που θα τα λαδώσετε στο μπολ και πριν τα ψήσετε, μπορείτε να τους προσθέσετε μια γενναία τσιμπιά ρίγανη για να τα κάνετε ριγανάτα, ή καπνιστή πάπρικα. Είναι μια ευχάριστη παραλλαγή στην αρχική τους βασική συνταγή με το αλάτι που διαβάσατε παραπάνω. 

 


13 σχόλια:

  1. Δεν μου αρέσουν οι μόδες αλλά εδώ θα κάνω μια εξαίρεση!!!!
    Τρελλαίνομαι για kale και τα τσιπς είναι άπαιχτα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω δοκιμάσει κάποια του εμπορίου, συμπαθητικά θα τα χαρακτήριζα. Την πρώτη ύλη δύσκολα τη βρίσκω και δεν μου αρέσει να ταξιδεύομαι.
    Όσο για τη μόδα που λες νομίζω ότι όλα χρειάζονται με ισορροπίες και ανάλογα τα γούστα του καθενός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με την μόδα γενικά,είμαι επιφυλακτική.
    Παρατηρώ τις νέες τάσεις,χωρίς να τις υιοθετώ πάντα.
    Και θα έλεγα ότι το μάτι μου στέκεται στο vintage,στην αντίκα και στο παραδοσιακό,γιατί συνηθίζουν να κουβαλούν μία έστω μικρή ιστορία.
    Τα μοδάτα αντιθέτως,έχουν να αποδείξουν στον χρόνο αν τους αξίζει να καθιερωθούν.
    Και για να πάω στην γαστρονομία...
    Εκεί για μένα τα πράγματα ειναι πιο απλά.
    Ότι έχει να κάνει με την γεύση ,συνηθίζω να το μελετώ..
    Να επιδιώκω να το γνωρίσω καλύτερα.
    Είναι η μόνη σχέση στην οποία εγώ φλερτάρω και κανείς άλλος.
    Πλησιάζω το ´´ θύμα ´´ μου όχι επιθετικά,αλλά ανιχνευτικά.
    Είναι ο τρόπος αιφνιδιασμού και συνήθως πιάνει.
    Είμαι ανοικτή στις προτάσεις,εκτός ελαχίστων περιπτώσεων ,που εκει υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες...τραυματικές γευστικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία,καταναγκασμός κατανάλωσης αντί παθητικών φαγητών από ανάξια χέρια,ύποπτες τροφές που θυμίζουν έντομα και ερπετά...
    Το kale δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα.
    Το έψαξα,όταν το πρωτοείδα στην Πέπη.
    Δυστυχώς δεν κατάφερα να το βρω,αφού και οι επισκέψεις μου στην λαϊκή,όπου πιθανότατα να το ανακάλυπτα σε κάποιον προχωρημένο πάγκο,είναι σπάνιες.
    Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σου Χρυσαυγή.
    Είναι το απενοχοποιημένο σνακ της τηλεόρασης.
    Είναι το γνήσιο ερωτηματικό απορίας σε ένα τραπέζι.
    Πολύ θα ήθελα ας πούμε,να φωτογράφιζα το ύφος της μητέρας μου,ή ακόμα καλύτερα του συζύγου μου,στην θέα του πάνω σε ένα καλοστρωμένο γεύμα...
    Δυσκολεύομαι να μην χαμογελάσω στις αντιδράσεις τους ,μιας που το μόνο αποδεκτό σνακ για τους συγκεκριμένους αγαπημένους μου ανθρώπους είναι τα τυροπιτάκια,άντε στο τσακίρ κέφι και κανένα αλμυρό κουλουράκι με μαυροσούσαμο!
    Είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσουν.
    Αν μάλιστα παραμένει και η ελαφριά πικράδα,τότε ακόμα καλύτερα.
    Μπαχαρικά άλλα δρν θα έβαζα...η ατόφια γεύση θα μου αρκούσε.
    Μάλιστα την συμβουλή σου για να προσέξουμε μην μας αρπάξουν...θα την αγνοούσα.
    Λίγο,ελαφρά,στις άκρες,...εκεί που το κριτσάνισμα είναι πιο έντονο,θα επιθυμούσα και ένα γρέζι παραπάνω πίκρας.
    Ξέρεις καμμιά φορά επιθυμείς την πίκρα που συνοδεύει κάποιες φαρδείς της ζωής σου,να τις συναντάς και στα δόντια σου...για να τις μασάς και τις καταπίνεις ευκολότερα.
    Πολύ όμορφη και πρωτότυπη η παρουσίαση σου!
    Έξω από την συμβατικότητα της καθημερινότητα.
    Κατόρθωσες να καινοτομήσεις με ένα ήδη καινοτόμο υλικό.
    Πολλά πολλά μ φιλιάΧρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρωτότυπα τσιπς.
    Είναι πράσινα, ειναι λαχανικο και τρώγονται και σαν τσιπς!! Τέλεια!!
    Πολύ ωραία η ιδέα σου Χρυσαυγή. Ωραία παρουσίαση.
    Η πρώτη φωτογραφία εξαιρετική. Μπράβο!

    Η μόδα καλή είναι σε όλους τους τομείς, αρκεί να παίρνουμε τα καλά στοιχεία και να μην υπερβάλουμε ;)

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΑΑ αυτό είναι κάτι που θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μόλις εχτές διάβαζα ένα άρθρο για πιο υγιεινά σνακ και μέσα ήταν και τούτα κι αναρωτιόμουν τι είναι πάλι το κέιλ! Μού έλυσες την απορία :D Πάντως πρώτη φορά το βλέπω το λαχανικό αυτό! Φιλιά πολλά :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αλήθεια είναι ότι έχω μπει πολλές φορές στον πειρασμό να τα φτιάξω, μιας και οι Αμερικανίδες συναδελφοι μας έχουν "βομβαρδισει"τα τελευταία χρόνια με δαύτα.
    Φυσικά και ειναι πολυ καλή εναλλακτική λύση για υγιεινό σνακ, οπότε, τώρα που τα βλέπω κι εδώ, μάλλον έρχομαι ακόμα πιο κοντά στη δοκιμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτο το καλέ/κέιλ λαχανικό το βλέπω παντου να παίζει... θελω να το δοκιμασω, μόνο και μόνο απο περιέργεια ;)

    Καλημέρα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ πρωτότυπο και υγιεινό σνακ. Τι όμορφες φωτογραφίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πολύ ωραία παρουσίαση για αυτό το τόσο θρεπτικό σνακ!
    μπράβο κοριτσάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχω δοκιμάσει άλλα λαχανικά έτσι αλλά τέτοιο ποτέ!Ήρθε η ώρα λές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρυσαυγούλα μου σ'ευχαριστώ τοοοοοοσο πολύ!!!!! Το πιο όμορφο δώρο μου έκανες (μαζί με τις εκδόσεις Τερζόπουλος βεβαίως)!!! Αγαπώ βιβλία μαγειρικής και δεν χορταίνω να τα ξεφυλλίζω:) όσα κι αν έχω δεν είναι ποτέ αρκετά:)))
    Κι αυτό της κας Παραδείση φαίνεται καταπληκτικό και λαχταριστό!! Ανυπομονώ να το παραλάβω!!!!
    Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ!!! Να περάσετε υπέροχα τις Άγιες ημέρες αυτές με την οικογένειά σου. Καλή Ανάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σας.
    Ήθελα να σας ρωτήσω που βρήκατε kale γιατί δεν μπορώ να βρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10