3 Νοεμβρίου 2016

Ριζότο με κολοκύθα, καβουρδισμένο κουκουνάρι και μπλε τυρί






Το τι κολοκύθα έχουν δει τα μάτια μου τώρα τελευταία δε λέγεται. Με αφορμή το ξενόφερτο Halloween έχω δει στα social media, του κόσμου τις σκαλιστές, σαν φαντασματάκια κολοκύθες, μάγισσες και μαγισσόπουλα, βρικόλακες και βρικολακόπουλα, δρακουλιάρικα δάχτυλα, αράχνες, φρικιά, τέρατα κι ερπετά, σκουλήκια, μάτια, γλώσσες, νύχια, Φρανκενστάιν  και όλη την οικογένεια Adams μαζί.  




Και να σου πω κάτι? Δε με χαλάει καθόλου. Παρόλο που δεν έχει τύχει ποτέ να γιορτάσω το Halloween, χαίρομαι πραγματικά όταν κάτι –οτιδήποτε- γίνεται αφορμή πλέον για να περάσει κάποιος ξένοιαστα, χαρούμενα, να γελάσει και να ευχαριστηθεί. 




Μεγαλώνοντας έχω αρχίσει και εκτιμώ την παραμικρή αφορμή που δίνεται για χαρά και γιορτή. Κι αυτό γιατί πρέπει να υπάρχει – κι αν δεν υπάρχει να το δημιουργούμε – ένα αντίβαρο στην προβληματική καθημερινότητα που ζούμε. Αν αυτό τώρα λέγεται «Halloween» δεν βλέπω γιατί όχι? Είμαστε ή δεν είμαστε πολίτες του κόσμου? Μήπως το δέντρο που στολίζουμε τα Χριστούγεννα είναι έθιμο Ελληνικό? 




Έτσι αφήνω πίσω μου τον παλιό κακό εαυτό μου, που ενδεχομένως  να κριτίκαρε τέτοιου είδους ενέργειες – το γιατί δεν το ξέρω – και απολαμβάνω κάθε τι που με κάνει να χαμογελάω έστω και πίσω απ΄την οθόνη του κινητού μου. Η κριτική είναι το εύκολο πράγμα στη ζωή και οι Έλληνες αν δεν κάνω λάθος είμαστε λαός που την έχουμε στο τσεπάκι. Να τα λέμε. Το δύσκολο είναι να σκεφτεί κανείς πριν «τα χώσει» γιατί τα χώνει και μήπως τελικά θα ένιωθε καλύτερα αν δεν τα ΄χωνε...

Αυτά περί χωσίματος ... Το τράβηξα απ΄τα μαλλιά, τ΄ομολογώ! 




Ενώ λοιπόν οι Halloween-ers ανά τον κόσμο την Κυριακή που μας πέρασε σκάλιζαν κολοκύθες, εγώ έφτιαξα ένα τέλειο ριζότο με αυτήν ως  πρώτη ύλη. Ποιος ξέρει? Του χρόνου μπορεί να σκαλίσω κι εγώ μια. Θα το ΄θελα! 




Αγόρασα λοιπόν μια μικρούτσικη τόσο δα κολοκυθούλα από το μανάβικο με σκοπό να φτιάξω αυτό το ανεπανάληπτο ριζότο των αντιθέσεων. Ξέρεις φυσικά πόσο ταιριάζει η πορτοκαλί κολοκύθα με το μπλε τυρί. Δεν εννοώ χρωματικά,  μιας και το τυρί στην πραγματικότητα δεν είναι μπλε (οκ, ίσως να έχει  μπλε αποχρώσεις λόγω μούχλας), αλλά πόσο ταιριάζει γευστικά! Είναι συνδυασμός εκρηκτικός!  Κι αν δεν το ξέρεις στο λέω να το δοκιμάσεις!!!




Το ριζότο εν τέλει  ήταν ολίγον spooky, καθώς και τη μουχλίτσα του την είχε, και την κολοκύθα του.  Κυρίως όμως ήταν τέλειο. Απλά τέλειο!





 
ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΚΑΙ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ


Υλικά για 2 μεγάλες μερίδες ή 4 μικρές σαν ορεκτικό: 


     1)      1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

     2)      200 γραμμάρια ρύζι Αρμπόριο

     3)      1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

     4)      ¼ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί

     5)      1 λίτρο ζεστό ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών (σε περίπτωση χορτοφαγίας)

     6)      Τα φύλλα από 3-4 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (περίπου 1 κουταλιά σούπας)

     7)      180 γραμμάρια ψίχα κολοκύθας κομμένη σε κύβους στο μέγεθος του ζαριού

     8)      100 γραμμάρια μπλε τυρί θρυμματισμένο

     9)      50 γραμμάρια κουκουνάρι

     10)   25 γραμμάρια βούτυρο (1 μεγάλη κουταλιά σούπας)

     11)   50 γραμμάρια ελαιόλαδο + 2 κουταλιές σούπας επιπλέον

     12)   Αλάτι

     13)   Πιπέρι

     14)   Σπόρους ροδιού για το γαρνίρισμα 





Μέθοδος: 


Προετοιμασία: 
Αρχικά καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια. Αυτό μπορούμε να το έχουμε κάνει νωρίτερα ή από την προηγούμενη μέρα. Σε ένα μικρό τηγανάκι βάζουμε το κουκουνάρι χωρίς καμία λιπαρή ουσία και το τοποθετούμε στο αναμμένο μάτι της κουζίνας μας. Μόλις ζεσταθεί καλά το τηγάνι, το κουκουνάρι θα αρχίσει να παίρνει χρώμα από την κάτω πλευρά που ακουμπάει σε αυτό. Τότε το ανακατεύουμε να πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά προσέχοντας πάντα να μην μας καεί γιατί πολύ εύκολα μπορεί να γίνει αυτό. Είμαστε δηλαδή από πάνω.  Η όλη διαδικασία παίρνει λίγα μόνο λεπτά. Μόλις δούμε το κουκουνάρι να έχει ροδίσει κατά το μεγαλύτερο μέρος του, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέχρι την ώρα που θα το χρειαστούμε. 





Τώρα θα προετοιμάσουμε την κολοκύθα. Την κόβουμε σε μικρά κυβάκια σε μέγεθος μικρού ζαριού έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μέγεθος του ρυζιού όταν βράζει.  Την βάζουμε σε ένα μπολάκι και ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Με τα χέρια μας την ανακατεύουμε έτσι ώστε το λάδι να αλείψει όλα τα κυβάκια. Τοποθετούμε τώρα τους λαδωμένους κύβους σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και την βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι τρυπιέται άνετα με ένα πιρούνι, να έχει δηλαδή μαλακώσει. Κατόπιν την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να την χρειαστούμε. 





Φτιάχνουμε το ριζότο: 


Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τα 50 ml ελαιόλαδου να κάψει και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά  το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Κατόπιν ρίχνουμε μέσα στο κρεμμύδι το ρύζι και το φέρνουμε μερικές βόλτες ανακατεύοντάς το για να γυαλίσει και αυτό. Θα πάρει 3-4 λεπτά το πολύ. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι και σβήνουμε το ρύζι με το κρασί. 


Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να πιει τα υγρά του το ρύζι. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας στο μέτριο και ρίχνουμε με την κουτάλα της σούπας μια κουταλιά από το ζωμό, ο οποίος πρέπει να είναι ζεστός ώστε να μην διακόπτεται ο βρασμός του φαγητού. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πιει όλο το ζωμό το ρύζι.  Όταν γίνει αυτό συνεχίζουμε ρίχνοντας δεύτερη κουτάλα ζωμού μέσα στο τηγάνι και ανακατεύοντας. Κατ΄αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε με υπομονή και συνεχές ανακάτεμα να ρίχνουμε ζωμό μέσα στο ρύζι μας. 


Όταν είμαστε περίπου στη μέση της διαδικασίας και έχει μείνει περίπου ο μισός ζωμός ακόμα, προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι το καβουρδισμένο κουκουνάρι και τους κύβους της κολοκύθας (κρατώντας λίγο και από τα δύο υλικά για τη διακόσμηση των πιάτων). Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να ρίχνουμε ζωμό μέχρι να τελειώσει. 


Όταν το ριζότο μας είναι σχεδόν έτοιμο και έχει κάποια λίγα υγρά ακόμα μέσα στο τηγάνι (δεν θέλουμε να τα έχει πιει όλα) προσθέτουμε το θρυμματισμένο μπλε τυρί και ανακατεύουμε μέχρι αυτό να λιώσει. Αποσύρουμε το ριζότο από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το βούτυρο. Ανακατεύουμε λίγο να λιώσει, δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τέλος αφήνουμε το ριζότο στην άκρη για 5 λεπτά να ξεκουραστεί μέσα στο τηγάνι του. Αυτό είναι απαραίτητο ! 


Μετά από 5 λεπτά σερβίρουμε στα πιάτα, διακοσμώντας τα με λίγο κουκουνάρι, μερικούς κύβους κολοκύθας, φρέσκα φύλλα θυμαριού και σπόρους ροδιού.

Σερβίρουμε αμέσως!! 


Καλή επιτυχία!!!!!!










13 σχόλια:

  1. Καλημέρα, τις ίδιες σκέψεις κάνουμε,προχτές εκεί που υποτίθεται μάζευα το έντυπο υλικό, δηλαδή το πήγαινα σε άλλο καναπέ!!!, είδα μια συνταγή με ριζότο και κολοκύθα.
    Έχω φτιάξει παλιότερα ένα, αυτό τώρα που σκέφτομαι έχει κάτι διαφορετικό.Η προσθήκη του ροδιού μου άρεσε
    Το χρώμα της κολοκύθας σου φοβερό και όλες οι φωτογραφίες βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα... Τέλειο το ριζότο και κοίτα να δεις σύμπτωση έχω κολοκυθα στο ψυγείο. Το σερβίτσιο είναι συγκλονιστικο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται εξαιρετικό! Και ως λάτρεις της κολοκύθας οικογενειακώς, θα το δοκιμάσουμε σίγουρα!
    Και εδώ (στην Ελβετία) έχει γεμίσει ο τόπος κολοκύθες, όλων των μεγεθών και χρωμάτων. Και αν πετύχεις υπαίθρια αγορά που τις πουλούν, η εικόνα είναι μαγική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα! Τι ωραία πράγματα είδαν τα ματάκια μου πρωί πρωί! Φανταστικό πιάτο με υπέροχα υλικά και φοβερά χρώματα!
    Συμφωνώ μαζί σου, πρέπει με κάθε ευκαιρία που μας βρίσκετε να διασκεδάζουμε και να ξεφεύγουμε από την μιζέρια και την κατάθλιψη που μας περιμένει στην γωνία. Αυτό λέω και σε φίλους που με κοιτάζουν σαν τρελή όταν τους λέω ότι θέλω να μαζευτούμε σπίτι μου να τους μαγειρέψω, να πιούμε ένα κρασί και να γελάσουμε. Δεν έχεις παρατηρήσει ότι κανείς δεν ανοίγει το σπίτι του πια; Μα πώς θα περάσουν τα Σαββατόβραδα δίχως φίλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Χρυσαυγή!! Καταπληκτικές φωτογραφίες για μια υπέροχη νοστιμιά που συνδυάζει όλα όσα αγαπώ... την γλύκα της κολοκύθας, την πικάντινη νότα του μπλε τυριού, το χυλωμένο ριζότο μαζί με αρωματικό θυμάρι. Τα σποράκια ροδιού και το καλοκαβουρδισμένο κουκουνάρι το κάνουν ακόμα πιο ιδιαίτερο το κάνουν πιο ιδιαίτερο και πιο ... Χριστουγεννιάτικο το ριζότο σου!!!
    Την καλημέρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ωωωωω τι σύμπτωση! Και εγώ κάτι που μοιάζει πολύ με το δικό σου ετοιμάζω για αύριο!

    Υπέροχο φαίνεται Χρυσαυγή και οι φωτογραφίες φανταστικές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλεια χυλωμένο ριζότο και τόσο χρωματιστό, σαν πίνακας!!!
    Άπαιχτος συνδυασμός γεύσεων και καταπληκτικές φωτογραφίες!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελλείψει χρόνου (ας όψεται ο μπέμπης που δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε τα βράδια λογω δοντιών) σου αφήνω εδώ διπλό σχόλιο! Τέλειο το ριζότο, κοριτσάκι! Υπέροχο πιάτο (κυριολεκτικά κ μεταφορικά, ξέρεις εσύ τι εννοώ ως propsολόγος!).
    Υπέροχη και η πίτσα της προηγούμενης ανάρτησης με την πρωτότυπη βάση! Σε βλέπω πολύ ανεβασμένη!!!
    Γλυκιές καλημέρες από την βροχερή Ζάκυνθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ετσι ακριβως..Πολίτες του κόσμου!! Ζήτω το Halloween!!
    Αυτά τα ''βρυκολακόπουλα'' πολύ μου άρεσαν..χιχι..

    Εκανες ένα αγαπημένο φαγητό μου. ΤΟ ριζότο το αγαπώ. Μπορώ να φαω μια κατσαρόλα. Συνδυασμός πολύ ωραίος η κολοκύθα με το μπλε τυρί. Που δεν είμαι φίλος το έχω ξανπεί (του μπλε τυριού) αλλά όταν συνδυάζεται και αναμειγνύεται με άλλες γεύσεις το απολαμβάνω.

    Υπέροχες φωτογραφίες, (τα πιάτα επίσης ;) ) και η κολοκύθα έχει φανταστικό χρώμα!!

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το καβουρδισμένο κουκουνάρι είμαι σίγουρη οτι θα νοστιμίζει τρομερα!

    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λοιπόν το Halloween με αφήνει μάλλον αδιάφορη. Δεν έχω συνηθίσει στην ιδέα ότι πλέον το γιορτάζουμε και εδώ, αλλά στέκομαι σε αυτό που είπες...καλό είναι να εκμεταλλευόμαστε κάθε αφορμή που έχουμε για να αποφορτιστούμε, να βρεθούμε με αγαπημένα πρόσωπα και να περάσουμε καλά. Η καθημερινότητα είναι υπερβολικά δύσκολη και πιεστική και χωρίς μερικές καλές δόσεις ευ ζην, δύσκολα μπορούμε να ανταποκριθούμε.
    Κριτική πλέον κάνει ο οποιοσδήποτε για οτιδήποτε. Και ειδικά όταν έχει την ασφάλεια της ανωνυμίας την κάνει ευκολότερα και με κάποια ίσως κακεντρέχεια.
    Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο πέραν του ότι το φαινόμενο αυτό είναι τόσο λυπηρό όσο και απόρροια δυστυχώς σωστής παιδείας και καλλιέργειας.
    Μπορώ να πω όμως πολλά για το ριζότο σου!
    Καταρχήν η υφή του είναι άψογη και αυτό φαίνεται από τις φώτο. Είναι μαγειρεμένο τόσο όσο και φαίνεται απόλυτα πετυχημένο.
    Ο συνδυασμός υλικών που επέλεξες να κάνεις είναι πολύ πολύ ενδιαφέρων και ειδικά το μπλε τυρί που βλέπω, με εξιτάρει πολύ!
    Το φωτογράφισες άψογα, πολλά μπράβο!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απίθανο το ριζότο σου Χρυσαυγή,τέλειος συνδυασμός χρωμάτων και γεύσεων!!! Καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με το ριζότο δεν τα "πάω" και πολύ καλά. Έχω ένα πάθος με το σπυρωτό αρωματικό πιλάφι γενικότερα Χρυσαυγή μου. Κολλήματα θα μου πεις...και θα έχεις δίκιο βεβαίως.
    Όμως η πρόταση είναι ωραία και σε πάει κατευθείαν σε εορταστικό τραπέζι Χριστουγέννων έτσι όπως την βλέπω..
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε και με πολλές γευστικές εμπειρίες :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10