9 Μαΐου 2017

Κέικ με φιστίκι Αιγίνης - Χωρίς αλεύρι





Μέσα σ΄ όλο το ίντερνετ παίζει να έχω το μοναδικό χέρι με άβαφα νύχια... Πφ... είναι κάτι που σκέφτομαι μόνο κάθε φορά που θέλω να βγάλω φωτογραφία με το χέρι μου (#ΒΑΛΕΧΕΡΙ) με κάποιο από τα φαγητά ή τα γλυκά μου. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το θεματάκι σύντομα αρχής γενομένης από το να σταματήσω επιτέλους να τρώω τα νύχια μου. Μεγάλωσα πια! Ας το αποδεχτώ!!! 




Αφού ξεπέρασα το σκόπελο της φωτογραφίας με το χέρι, και είπα για μια ακόμα φορά το «δε βαριέσαι», έκατσα να γράψω γι΄αυτό το κέικ, που όχι, δεν πρασίνισε από το κακό του αλλά αυτό που βλέπεις είναι το χρώμα από κανά δυο (εντάξει, μου έπεσαν παραπάνω) σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής. Για φιστικί το πήγαινα, κυπαρισσί μου προέκυψε. Έβγαλα το άχτι μου. Αφού δεν βάφω νύχι, θα βάψω κέικ.



Θα μου πεις και με το δίκιο σου, τι σε έπιασε ευλογημένη μου και το χρωμάτισες το δύσμοιρο κέικ... Θα σου πω, ότι δεν φτάνει να έχει μέσα φιστίκι, πρέπει να φαίνεται κιόλας!! Οκ, το χρώμα είναι προαιρετικό και καθόλου επιβεβλημένο σ΄ αυτή τη συνταγή. Αυτό που έχει σημασία είναι η γεύση του. 




Πρόκειται για ένα μικρούτσικο κέικ διαμέτρου μόλις 20 εκατοστών, πολύ στιβαρού αφού είναι γεμάτο με ξηρούς καρπούς, δίχως αλεύρι, βούτυρο ή λάδι, με την αδιόρατη δροσιά του λεμονιού, του οποίου περιέχει και ξύσμα.  Θα έλεγα, ένα από τα πιο φανταστικά κέικ της κατηγορίας του!!!! 




Καλημέρα!!!!




ΚΕΙΚ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ – ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ


Υλικά: 


1) 300 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά

2) 215 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης, ξεφλουδισμένα, ωμά

3) 200 γραμμάρια ζάχαρη

4) 2 ολόκληρα αυγά

5) 5 ασπράδια αυγού

6) 1 τσιμπιά αλάτι

7) 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

8) Ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι

9) 1-2 σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά) 





Μέθοδος: 


Βάζουμε τα αμύγδαλα για 30 λεπτά μέσα σε ένα μπολ με καυτό νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν. Μόλις περάσει το μισάωρο, τα στραγγίζουμε. 


Στο μπλέντερ τοποθετούμε τα στραγγισμένα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν όσο πιο ψιλοκομμένα παίρνει.

Στην περίπτωση που δεν έχετε μεγάλο μπλέντερ όπως εγώ, τότε βάζουμε τα υλικά (αμύγδαλα-φιστίκια-ζάχαρη), λίγα – λίγα μέσα στο μούλτι και τα ψιλοκόβουμε μέχρι να το δούμε να κολλάει και να μην μπορεί το μαχαίρι του να γυρίσει άλλο. 


Βάζουμε το μίγμα των φιστικιών, των αμύγδαλων και της ζάχαρης σε ένα μεγάλο μπολ. προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (τα ολόκληρα αυγά, τα ασπράδια, το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το χρώμα ζαχαροπλαστικής αν το χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με μια κουτάλα μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό σαν λάσπη. 


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό, βαθύ ταψάκι διαμέτρου 20 εκατοστών και κατόπιν στρώνουμε απαραιτήτως στον πάτο του ένα κομμάτι λαδόκολλας διότι διαφορετικά θα κολλήσει το κέικ αφού δεν περιέχει καμία λιπαρή ουσία ούτε και αλεύρι. (Αν διαθέτουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φόρμα στρογγυλή με αποσπώμενα τοιχώματα, την οποία επίσης θα βουτυρώσουμε, αλευρώσουμε και θα καλύψουμε με λαδόκολλα). 


Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις για περίπου 50 λεπτά. Στα 50 λεπτά ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου μας και ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το κέικ, βυθίζοντάς το στο κέντρο του. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, τότε το κέικ είναι έτοιμο. Διαφορετικά το αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμα στο φούρνο να ψηθεί. 


Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα του να κρυώσει εντελώς πριν το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα. 



Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε. 


Το κέικ αυτό διατηρείται καλύτερα στο ψυγείο μέσα σε τάπερ που κλείνει με καπάκι για τουλάχιστον μια εβδομάδα. 


Καλή επιτυχία!!!







11 σχόλια:

  1. επαθα πλακα με το κεικ!!! και με το χρωμα και με το φυστικακι (αγαπημενο γαρ!). Αναμενω και νεα φωτο με πρασινο νυχακι παρακαλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, για να μην αισθάνεσαι άσχημα θα πρέπει να ξέρεις ότι το βαμμένο νύχι ( σύμφωνα με κανονισμούς υγιεινής αλλά και κάποιους chefs) καλό είναι να μην υπάρχει. Στο εξωτερικό δε από όσο γνωρίζω, απαγορεύεται να δουλεύεις σε χώρους εστίασης με βαμμένα νύχια και κοσμήματα.Κατά τα άλλα πάω να αγοράσω φιστίκια για΄τι μου αρέσουν σε κέικ έχω κάνει κάποιες δοκιμές, τώρα το δικό σου ελπίζω να τα καταφέρω βέβαια γιατί άλλα σκέπτομαι κι άλλα γίνονται. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α! και τα δικά μου άβαφα εδώ και πολλά χρόνια... Καθώς σήμερα τα βάφω και αύριο είναι για ξέβαμμα με τόσο νερά και απορρυπαντικά.
    Τα παλιά τα χρόνια (που λέει και μια ψυχή) που ήμουν κυρία καριέρας, το νύχι ήταν ασορτί με το ρούχο!!! Πάνε πέρασαν όμως αυτά τα μεγαλεία...

    Το κέικ "άπαιχτο" καλή μου Χρυσαυγή. Και καθώς σήμερα τέλειωσα και εγώ το γλυκό κουταλιού φιστίκι, έπαθα με το που το είδα.

    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου αρέσει που είναι τόσο πλούσιο σε ξηρούς καρπούς. Θα είναι φοβερά πλούσιο και σε γεύση!
    Ενθουσιάστηκα με την τρίτη από το τέλος φωτογραφία... τι ωραία χρώματα και υφή!
    Πολύ χορταστική και θρεπτική η πρότασή σου!
    Σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ουαουυυ τελειο!! για μαι στιγμη κολλησα με 5 ασπραδια οτι θα εχει τη διαδικασια μαρεγκας αλλα αφου ειναι ολα μπλουμ στο μπολ το λατρεψα παραπανω!! υπεροχο και το χρωμα και σιγουρα ηγευση! οσο για το νυχι βαφε μονο τον αντιχερια για χαρη φωτογραφιων ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Join the club!!! Αυτό το πρόβλημα έχω κι εγώ. Βλέπω φωτογραφίες με αψογο μανικιουρ και βαμένα τέλεια. Κι εγω θελω να βγαλω λίγο χεράκι αλλά δεν τα εχω καταφέρει ακόμα..χιχι..αν ειναι σπιτι η κορη μου την αγκαρεύω (χαχα..)

    Το κεικ φανταστικο!! Δεν έχω λόγια. Το χρώμα τέλειο.
    Πλούσιο σε γευση και ενέργεια.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ειπα κι εγω... που βρηκε ματσα.. κι εκανε κεικ...χαχαχαχα.. ουτε μου περασε από το μυαλό οτι ειναι με φυστικι αιγινης!! πολλα φιλια Χρυσαυγη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ Χρυσαυγή και εγώ το ίδιο πρόβλημα έχω! Τρώω το νύχια (ντροπή μου) και εκεί που θέλω να βάλω χέρι στο πλάνο, δεν μπορώ εύκολα γιατί δεν γράφει καλά .. :( Βέβαια εσύ μια χαρά τα κατάφερες! Για τα βαμμένα νύχια, λίγο διαφωνώ ότι είναι απαραίτητο..Είναι τόσο παρά - πολυφορεμένο πια που μια κοπέλα ξεχωρίζει όταν είναι πιο φυσική ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρέπει να έχει πολύ ωραία γεύση με τόσα αμύγδαλα και φιστίκια!!! Όσο για τα νύχια ...είμαι κι εγώ μαζί με σένα!!! χαχαχα
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το εφτιαξα!!!!! Ειναι τοοοοοσοοο νόστιμο!!!!!
    Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελειο και δεν είσαι η μόνη Χρυσαυγη με άβαφο νυχι έχει κι άλλες άσε που το βαμμένο νυχι μες στο φαΐ δε λέει.
      Χρύσα (από Χρυσαυγη κι εγώ

      Διαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10