Τελικά ξέρεις όμως κάτι? Ε, δεν είναι απαραίτητο να γράφουμε
πάντα και ευφυολογήματα (λέω για να παρηγοριέμαι). Ούτε να γεμίζουμε τις γραμμές
με κενά λόγια. Πίστεψέ με δεν έχω χειρότερο. Η σιωπή είναι χρυσός και αυτό
είναι κάτι που μου το δίδαξε η εμπειρία.
Επίσης η εμπειρία μου δίδαξε να αναγνωρίζω το καλό απ΄ το κακό ή το ωφέλημο από το σκάρτο,
σε συντομότερο χρονικό διάστημα απ΄ ότι μου έπαιρνε η διαδικασία αυτή στο
παρελθόν. Στις ανθρώπινες σχέσεις, στις καταστάσεις που
εμπλέκομαι ή ακόμα – ακόμα και σε απλά πράγματα όπως οι συνταγές που δοκιμάζω ή
τα ρούχα που βλέπω στις κρεμάστρες ενός καταστήματος.
Μιλώντας για συνταγές, θυμάμαι ότι παλιά έπρεπε να φτιάξω
κάτι για να δω αν θα πετύχει, με αποτέλεσμα οι παταγώδεις αποτυχίες να είναι
περισσότερες από τις επιτυχίες. Με το πέρασμα των χρόνων, τα ποσοστά
αντιστράφηκαν και οι αποτυχίες ελαχιστοποιήθηκαν. Γιατί? Γιατί η εμπειρία με
προφυλάσσει από αυτές.
Όταν λοιπόν χρειάστηκε να φτιάξω αυτό το αλμυρό κέικ που
βρήκα στο διαδίκτυο (μάλλον δεν χρειάστηκε. Ήθελα. ) και η ζύμη μου βγήκε
αφύσικα σφιχτή, έκανα τις αλλαγές / προσθήκες που υπέθετα ότι χρειάζονταν για
να τη διορθώσω και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
Επίσης πρόσθεσα κι ένα δύο υλικά της αρεσκείας μου και βουαλά! Το κέικ των προσδοκιών μου.
Άκου τώρα να σου πω.
Παρμεζάνα: Τυρί μεγαλειώδες, πικάντικο και
με χαρακτήρα που κυριαρχεί.
Σκόρδο: Δεν περνά απαρατήρητο, αλλά ούτε είναι κι ενοχλητικό. Αντίθετα βοηθά να ενταθεί
η γεύση της παρμεζάνας. Παρμεζάνα και σκόρδο κουμπώνουν
μεταξύ τους όπως ο τέντζερης με το καπάκι του.
Θυμάρι και ρίγανη: Αρωματικά που δίνουν την αίσθηση του γήινου και ταυτόχρονα «φρενάρουν» το αυθάδικο σκόρδο.
Θυμάρι και ρίγανη: Αρωματικά που δίνουν την αίσθηση του γήινου και ταυτόχρονα «φρενάρουν» το αυθάδικο σκόρδο.
Όλα μαζί? Ιδανικά! Δεν έχω να προσθέσω τίποτα, πέρα από ότι το κέικ αυτό είναι το καλύτερο από όλα τα
αλμυρά που έχω φτιάξει ποτέ ή που έχω στο μπλογκ μέχρι σήμερα. Το λέω και το
παινεύομαι. Διάβασε τα υλικά, δες τη συνταγή και τις φωτογραφίες και θα
καταλάβεις.
Η προτασή μου είναι να σερβιριστεί ιδανικά δίπλα σ΄ έναν δίσκο τυριών (μην
παραλείψεις την παρμεζάνα ανάμεσά τους) και αλλαντικών, μαζί με ένα ελαφρύ
αλκοολούχο ποτό ή ροζέ κρασί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσεις ένα κομμάτι στο παιδί σου αύριο στο σχολείο ή ότι δεν θα το απολαύσεις με τον πρωινό καφέ σου!
Καλή εβδομάδα!
ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑΣ, ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟΥ
Υλικά:
1) 350
γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2) 15
γραμμάρια ζάχαρη
3) 2 κουτ.
γλυκού μπέικιν πάουντερ
4) 1 κουτ.
γλυκού αλάτι
5) 140
γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
6) 250 ml
κρέμα γάλακτος
7) 100 ml
γάλα φρέσκο
8) 2 αυγά
9) 75
γραμμάρια ελαιόλαδο
10) 2 σκελίδες
σκόρδο λιωμένες πολύ καλά ή τριμμένες
11) 1 κουτ.
γλυκού θυμάρι
12) 1 κουτ.
γλυκού ρίγανη
13) 1 κουτ.
σούπας παπαρουνόσπορο
Μέθοδος:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το
μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την παρμεζάνα. Το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε την κρέμα
γάλακτος, το φρέσκο γάλα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το θυμάρι και τη ρίγανη.
Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη πάρα πολύ καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το
μίγμα.
Ρίχνουμε τώρα το μίγμα των υγρών μέσα στο μπολ με τα στερεά
υλικά και ανακατεύουμε αυτή τη φορά με μια μεγάλη κουτάλα καλά μέχρι να
προκύψει μια ζύμη αρκετά σφιχτή
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ
και ρίχνουμε μέσα το μίγμα του κέικ. Διαφορετικά μπορούμε να κόψουμε ένα μεγάλο
κομμάτι λαδόκολλα (τόσο που να προεξέχει αρκετά της φόρμας), το οποίο θα
βάλουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης να βραχεί καλά κι έπειτα το
στύβουμε στα χέρια μας και το απλώνουμε μέσα στη φόρμα. Εκεί ρίχνουμε το μίγμα
του κέικ. Πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με τον παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις
αντιστάσεις, στην πιο κάτω σχάρα του φούρνου. Ο χρόνος ψησίματος είναι περίπου
50-60 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι που θα βυθίσουμε να βγει καθαρό, χωρίς
υπολείμματα ζύμης.
Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
μέσα στη φόρμα του και κατόπιν το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε.
Καλή επιτυχία!!!
Καταλαβαίνω απόλυτα πώς είναι να κοιτάς την οθόνη του υπολογιστή κ να νιώθεις ότι δεν έχεις τίποτα ενδιαφέρον ή αξιοσημείωτο να πεις. Αλλά τελικά κ η παραδοχή αυτού που νιώθεις είναι αρκετά ενδιαφέρουσα από μόνη της. Και ναι η εμπειρία μας κάνει καλύτερα σκεπτόμενες κ μας προφυλάσσει από αποτυχίες κ άλλα ίσως δεινά προτού καλά καλά συμβούν. Για το κέικ τι να πω τώρα; Η παρμεζάνα είναι μεγαλειώδες τυρί κ δένει φανταστικά με τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποίησες. Καλή εβδομάδα να έχουμε κορίτσι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξέρω ότι καταλαβαίνεις γιατί θυμάμαι και δικές σου παρόμοιες αναρτήσεις. Η καθημερηνότητα είναι δύσκολη και πολλές φορές δεν προλαβαίνεις να τη ζήσεις ή να σκεφτείς κάτι χρήσιμο για να γράψεις. Αλλά ευτυχώς που υπάρχουν και οι άλλες μέρες οι πιο γόνημες πνευματικά, που ισορροπούν το πράγμα!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Ερμιόνη μου κι ευχαριστώ!!!
τι λες τωρα!! Λατρευω την αρμεζανα!! Που και που φερνει ο αντρας μου απο Ιταλια και ειναι ακομα καλυτερη!! Αυτο το κεικ θα το φτιαω οπωσδηποτε με την πρωτη ευκαιρια!! Τελειο για κρασακι και παρεα!! καλημερα Χρυσαυγή μου!! φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΩ!!! Αν έχεις και τόσο εξαιρετική πρώτη ύλη από Ιταλία φερμένη, τότε πρέπει να το φτιάξεις και να το απολαύσετε οικογενειακώς. Ο Νικόλας με πορτοκαλάδα κι εσείς με κρασί! χεχεχε
ΔιαγραφήΑπλά Υπέροχο!! Καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ Ξανθή! Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!!
ΔιαγραφήKάποιες φορές είναι δύσκολο να γεμίσεις την οθόνη. Είναι όπως στο σχολείο που δεν ξέραμε πως να αρχίσουμε την έκθεση. Η αρχή ήταν πάντα δύσκολη, πως να ανοίξεις ένα θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ νομίζω πως δεν χρειάζεται καν να πεις κάτι. Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους ;)
Λατρεύω αυτά τα κεικ. Η παρμεζάνα κάνει καλή δουλειά ;)
Φιλιά πολλά
Υπέροχο!!! Το έφτιαξα και μοσχομύρισε το σπίτι!!! Εξαιρετικό σνακ με κρασάκι και ένα κομματάκι παρμεζάνα δίπλα. Μπράβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελειο... πρεπει να το φτιαξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι :)
dinamighty.com
ουαου!!! υπεροχο ! λιγα υλικα κ ομως τοσο μεγαλειωδες! αμα πετυχεις καλη παρμεζανα σιγουρα το απογειωνεις! οτι πρεπει για κρασομεζεδακι
ΑπάντησηΔιαγραφή