16 Νοεμβρίου 2018

Τούρτα Red Velvet




Όλα ξεκίνησαν πριν μερικούς μήνες, όταν ο καλός μου φίλος και παλιός συμμαθητής, Θανάσης, μου έστειλε μια συνταγή τούρτας και μου είπε «φτιάξ΄ την»! Με το Θανάση μοιραζόμαστε εδώ και χρόνια τις ζαχαροπλαστικές μας ανησυχίες και πολύ συχνά με συμβουλεύεται και τον συμβουλεύομαι. Είναι από τους μεγαλύτερους φαν της τούρτας αμυγδάλου μου και τώρα πια είμαι και εγώ αιώνια πιστή της δικιάς του Red Velvet. Τα γούστα μας ταυτίζονται και όταν μου πει ότι κάτι είναι εγγύηση, δεν κάνω ποτέ δεύτερη σκέψη. (Ακόμα να φτιάξω την πορτοκαλόπιτά σου Θανάση μου…. ).




Μόλις διάβασα τη συνταγή και είδα και τη φωτογραφία που μου είχε στείλει από την δικιά του εκτέλεση, αποφάσισα να την φτιάξω για τα δωδέκατα γενέθλια της Νεφέλης. Ήταν ακριβώς ότι ζητούσα! Από τον Θανάση και την αδερφή του, (άλλη δεινή ζαχαροπλάστισσα), που μου έδωσαν πρόθυμα όλες τις διευκρινήσεις που χρειαζόμουν ξεκίνησαν λοιπόν όλα!!  Και να ΄μαστε! 





Η Red Velvet είναι μια τούρτα κοριτσίστικη, εφηβική και ταυτόχρονα γυναικεία. Είναι γένους θηλυκού και ταιριάζει σε ρομαντικές επετείους και γενέθλια. Έτσι την έχω στο μυαλό μου.  





Φέτος είπα, τέρμα οι παιδικές τούρτες. Με τη μετάβασή της από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, σκέφτηκα πως είναι καιρός να αλλάξω λίγο το στιλ των διακοσμήσεων που κάνω κάθε χρόνο στις τούρτες της. Ήθελα πλέον κάτι πιο εφηβικό αλλά ταυτόχρονα δυναμικό και σύγχρονο, όπως ακριβώς είναι και η ίδια.





Έτσι το ένα έφερε το άλλο, πήρα ιδέες από το ίντερνετ και κατέληξα σε μια διακόσμηση απλή, αλλά κατά τη γνώμη μου φίνα και εντυπωσιακή που να μην χρειάζεται κατασκευές γιατί ο χρόνος μου ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτος. 





Λίγα λόγια για την τούρτα:

Πρόκειται για το πιο ελαφρύ και καταπληκτικό κέικ που έχω φάει σε τούρτα. Είναι σπογγώδες και μασίφ. Πραγματικά απορίας άξιο, το ότι δεν αφήνει το παραμικρό ψίχουλο καθώς το κόβεις.





Όλα τα υλικά μαζί δένουν σε έναν υπέροχο συνδυασμό γεύσεων και σου αφήνουν μια γλυκιά – άγλυκη γεύση, αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω! Δεν μου αρέσουν τα λιγωτικά γλυκά και πάντα αφαιρώ ζάχαρη από τις αρχικές συνταγές. Η τούρτα αυτή είναι πραγματικά ο ορισμός της ισορροπημένης γεύσης. Δεν βαριέσαι να την τρως, δεν μπουχτίζεις!





Τα δε φρουτάκια από πάνω αποδείχθηκαν μια εξαιρετική επιλογή βρώσιμης διακόσμησης και πρόσθεσαν υγρασία με τους υπόξινους χυμούς τους που σε συνδυασμό με την γλύκα της γκανάς στην επιφάνεια της τούρτας, κάνουν τις μπουκιές στις οποίες τα πετυχαίνεις εκρηκτικές!!!!





Σε προτρέπω να την δοκιμάσεις μιας και είναι από τα ευκολότερα γλυκά που θα έχεις φτιάξει. Αρκεί να διαβάσεις την εκτέλεση και θα το διαπιστώσεις. Το κέικ δεν χρειάζεται τίποτα άλλο πέρα από ένα ανακάτεμα των υγρών με τα στερεά υλικά. Ο καθένας μπορεί να το φτιάξει.  Δεν χρειάζεται μίξερ, αν και εγώ για την ευκολία μου χρησιμοποίησα. Όμως η συνταγή δεν το απαιτεί!





Η τούρτα αυτή είναι ο ορισμός του: «τα φαινόμενα απατούν». Μια υπερπαραγωγή που όμως μπορεί να φτιαχτεί πανεύκολα και από τον πιο ανίδεο στη ζαχαροπλαστική.

Ήταν η ιδανικότερη επιλογή για τα γενέθλια της Νεφ!





ΤΟΥΡΤΑ RED VELVET

Υλικά για τα κέικ:

     1)      375 ml ξινόγαλο
     2)      250 ml χλιαρό νερό
     3)      4 μεγάλα αυγά
     4)      125 ml ηλιέλαιο
     5)      28 ml κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (πωλείται σε μπουκαλάκι στο σούπερ μάρκετ ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χρώμα σε πάστα)
     6)      2 κουταλάκια γλυκού άρωμα βανίλιας  
     7)      1 κουταλιά σούπας λευκό ξίδι
     8)      600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     9)      400 γραμμάρια ζάχαρη
     10)   10 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
     11)   70 γραμμάρια νισεστέ
     12)   1 ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
     13)   1 κουταλάκι γλυκού  μαγειρική σόδα
     14)   20 γραμμάρια baking powder

Υλικά για το frosting :

     1)      250 γραμμάρια αλατισμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
     2)      500 γραμμάρια τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
     3)      400 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
     4)      1 κουταλάκι γλυκού άρωμα βανίλιας

Υλικά για το σοκολατένιο γλάσο:

     1)      120 γραμμάρια κουβερτούρα
     2)      100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
     3)      1 κοφτό κουταλάκι γλυκού μέλι

Υλικά για τη διακόσμηση:

     1)      3-4 σοκολατάκια Ferrero Rocher
     2)      Μερικά σοκολατάκια maltisers
     3)      100 γραμμάρια blueberries
     4)      100 γραμμάρια μαύρα μούρα
     5)      Μερικά μαρεγκάκια μικρά
     6)      1-2 κλωνάρια από φρέσκο δενδρολίβανο
     7)      1 πλάκα σοκολάτα γάλακτος κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια





Μέθοδος:

Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ (αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, νισεστέ, αλάτι, σόδα, μπέικιν πάουντερ). Τα ανακατεύουμε.

Σε ένα μικρότερο μπολ βάζουμε τα υγρά (ξινόγαλο, νερό, αυγά, ηλιέλαιο, βανίλια, χρώμα ζαχαροπλαστικής, ξύδι). Τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά μέσα στο μπολ με τα στερεά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μίξερ αν θέλουμε αλλά και με το χέρι με μια κουτάλα μπορεί να γίνει η δουλειά.

Το μίγμα για τα κέικ είναι έτοιμο.





Χρειαζόμαστε 3 ταψάκια διαμέτρου 20 εκατοστών το καθένα.

Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε τα ταψάκια και στρώνουμε στον πάτο τους ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας (όσο ακριβώς είναι ο πάτος του κάθε ταψιού). 

Μοιράζουμε ισομερώς το μίγμα των κέικ στα 3 ταψάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, σε θερμοκρασία 170 βαθμών για 40 λεπτά περίπου το καθένα. Είναι έτοιμα όταν βάλουμε το μαχαίρι μέσα στο μίγμα και βγει καθαρό χωρίς υπολείμματα ζύμης στη λάμα του.

Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν εντελώς μέσα στα ταψάκια και κατόπιν τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα. Αν έχουν φουσκώσει στο κέντρο τους και έχουν κάνει καμπύλη τότε τα ισιώνουμε με τη βοήθεια ενός πριονωτού μαχαιριού κόβοντας έναν δίσκο από την επιφάνειά τους (εγώ χρησιμοποίησα το μαχαίρι που κόβουμε το ψωμί το οποίο έχει μεγάλη, πριονωτή λάμα). Αν έχουν φουσκώσει ομοιόμορφα και η επιφάνειά τους είναι επίπεδη, τότε τα αφήνουμε όπως είναι.





Ετοιμάζουμε το frosting.

Έχουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με τη βοήθεια του μίξερ χειρός ή ενός αυγοδάρτη (στην περίπτωση του αυγοδάρτη πρέπει να κάνουμε καλό ανακάτεμα ώστε να μην υπάρχουν σβόλοι στο μίγμα αλλά να έχει υφή λεία και βελούδινη).





Μοντάρισμα τούρτας.

Τοποθετούμε τον ένα κέικ σε μια πιατέλα. Βάζουμε ένα μέρος του frosting (3 γεμάτες κουταλιές της σούπας περίπου) επάνω και το απλώνουμε να πάει παντού. Κατόπιν τοποθετούμε το δεύτερο κέικ από πάνω και στρώνουμε επίσης μια ποσότητα frosting στην επιφάνειά του, ίδια με την προηγούμενη. Τέλος βάζουμε το τρίτο και τελευταίο κέικ πάνω στα υπόλοιπα. Προσέχουμε η τούρτα να μην γέρνει και να είναι όμορφα ζυγισμένα τα κέικ το ένα πάνω στο άλλο.

Τώρα αρχίζουμε να καλύπτουμε την τούρτα με το frosting που έχει απομείνει. Πρώτα στην επιφάνεια και κατόπιν στα πλαϊνά τοιχώματα. Λειαίνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και δεν πειράζει αν στο πλάι φαίνονται λίγο τα κέικ. Δεν είναι δηλαδή απαραίτητο η τούρτα να είναι εξ΄ ολόκληρου καλυμμένη με το λευκό frosting. Και οι ατέλειες έχουν την ομορφιά τους.

Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει για περίπου 2-3 ώρες ώστε όταν πέσει η γκανάς επάνω της να σταθεροποιηθεί.





Μετά από 2 ώρες περίπου φτιάχνουμε τη γκανάς.

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και την βάζουμε σε ένα κύπελλο με ρύγχος που να επιτρέπει να ρέουν εύκολα και όμορφα τα υγρά. Προσθέτουμε και το μέλι. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να κάψει και την ρίχνουμε στην ψιλοκομμένη σοκολάτα. Την αφήνουμε για μισό λεπτό χωρίς να την πειράξουμε ή να την ανακατέψουμε, έτσι ώστε να λιώσει η σοκολάτα από  τη θερμότητα. Ύστερα την ανακατεύουμε. Αν είναι πολύ υγρή περιμένουμε λίγη ώρα να σφίξει και να αποκτήσει  ρευστότητα σαν αυτή του μελιού. Αν είναι ήδη σφιχτή τότε την απλώνουμε αμέσως στην τούρτα. Την ρίχνουμε δηλαδή πολύ προσεκτικά στο χείλος της επιφάνειας της τούρτας αφήνοντάς την ανά διαστήματα να τρέξει στα πλάγια. Αν δεν είναι εύκολο αυτό για μας τότε την ρίχνουμε λίγο – λίγο με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Βάζουμε λίγη σοκολάτα δηλαδή στην επιφάνεια της τούρτας στην άκρη προς το χείλος και με το κουταλάκι την σπρώχνουμε για να χυθεί στο πλάι. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να καλύψουμε όλη την περίμετρο του κέικ. 

Δεν βάζουμε γκανάς στο κέντρο της τούρτας, παρά μόνο στην περίμετρό της.

Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα ώστε να σφίξει η γκανάς.





Τέλος την διακοσμούμε με τα βρώσιμα στολίδια όπως στις φωτογραφίες. 

Καρφώνουμε 3-4 κομμάτια σοκολάτας στις άκρες και ύστερα τοποθετούμε τα μούρα, τα μαρεγκάκια, τα σοκολατάκια και εδώ κι εκεί καρφώνουμε μερικά φυλλαράκια από δενδρολίβανο ώστε να δώσουν την αίσθηση της φρεσκάδας και της ομορφιάς.

Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να την κόψουμε.

Μπορούμε να την έχουμε έτοιμη από την προηγούμενη μέρα και να την στολίσουμε την μέρα που είναι να την κόψουμε.

Αφού την κόψουμε διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μέρες καλυμμένη ώστε να μην στεγνώσει και μπορεί  να μπει και στην κατάψυξη σε κομμάτια εαν περισσέψει.

Καλή επιτυχία και Χρόνια Πολλά!!!








10 σχόλια:

  1. Τελεια η τουρτα σου!!κ η διακοσμηση της!!!
    Που βρισκουμε αυτο το ξινογαλο στο
    σουπερ μ
    αρκετ
    ??😊😊😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτα από όλα Χρόνια Πολλά στην εορτάζουσα να τη δεις όπως εκείνη αγαπά!
    Δεύτερον χάρμα οφθαλμών υπέροχη διακόσμηση υπέροχες φωτογραφίες,είναι από τις διακοσμήσεις που αγαπώ δεν μου αρέσει η ζαχαρόπαστα. Τρίτον είσαι μοναδική θυμήθηκα το κείμενο σου για τις περιπέτειες κατά τη διαδικασία!! Για τη νοστιμιά δεν μπορώ να γράψω αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είναι καλή. Μπράβο για όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και χρόνια σας πολλά Χρυσαυγή μου.Να την χαίρεσαι! Και του χρόνου!
    Η τούρτα τέλεια! Καταπληκτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρυσαυγή μου έγινε απίθανη η τούρτα σου!! Πολλά συγχαρητήρια που την κατάφερες τελικά παρόλες τις αναποδιές που σου έτυχαν!!! Να το χαίρεσαι το κορίτσι σου να είναι πάντα υγιές και ευτυχισμένο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια της πολλά, να τη χαίρεσαι! Να είναι γερή και δυναμική σαν τη μαμά της! Η τούρτα είναι άψογη και η διακόσμηση που έκανες πολύ ταιριαστή. Εντύπωση μόνο μου έκανε το ψήσιμο στις αντιστάσεις.. στο μυαλό μου τα κέικ ψήνονται αποκλειστικά με αέρα. Μήπως αυτό είναι το μυστικό για την υφή που περιγράφεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετική όπως πάντα! Ωραία ιδέα και για τις γιορτές. Να χαίρεσαι την όμορφη κόρη σου που σου μοιάζει τόσο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. υπεροχη η τουρτα σου Χρυσαυγη μου!! Λατρευω red velvet και σιγουρα θα τη δοκιμάσω!! Να χαιρεσαι τη Νεφελη σου!! Πολύχρονη και τυχερη!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι να γράψω.΄Εγραψες η μάλλον ζωγραφισες όπως πάντα.Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα χρόνια πολλά και από μένα θα κάνω μια ερώτηση με μια απορία που ειχα πάντα εάν δε βαλω χρώμα ζαχαροπλαστικης είναι εξίσου νόστιμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10