27 Απριλίου 2021

Τυροπιτάκια κουρού με μάραθο και παρμεζάνα

 


Αυτή τη (Μεγάλη) Βδομάδα γίνεται του τσουρεκιού το κάγκελο και όχι μόνο! Βάφονται αυγά, φτιάχνονται κουλούρια και οι προετοιμασίες για τις μέρες του Πάσχα έχουν μπει σε τελική ευθεία.




Ωστόσο εμένα κάθε χρόνο το μυαλό μου είναι στη μέρα του Πάσχα και κυρίως στο φαγητό αυτής. Δεν το συζητώ πως το αρνί και το κοκορέτσι είναι αυτό που πάντα επιθυμώ περισσότερο να φάω αλλά μέχρι να ετοιμαστούν και να σερβιριστούν αργά το μεσημέρι στο τραπέζι, κάπως πρέπει να περάσει η ώρα. Τρώγοντας προφανώς! Έτσι πάντα το μυαλό μου πάει στα γύρω γύρω που θα πλαισιώσουν τα κρεατικά.




Φέτος εκτός από το κλασικό τζατζίκι θα φτιάξω και την αγαπημένη μου Ρωσική σαλάτα και φυσικά αντί για πίτα (που σε κάθε τραπέζι υπάρχει αυτές τις μέρες) θα φτιάξω τα τυροπιτάκια κουρού που βλεπεις, με το άρωμα του αγαπημένου μου μάραθου αντί για τον κλασικό δυόσμο και τη σπιρτάδα της παρμεζάνας, τόσο στη γέμιση αλλά και στη ζύμη τους. Τυροπιτάκι κουρού και άσχημο ξέρεις πολύ καλά ότι δεν γίνεται να υπάρξει και πίστεψέ με στη ζωή μου έχω φάει εκατοντάδες με χίλιες δυο διαφορετικές συνταγές. Ε, αυτή είναι μία από τις top και μπορείς να τη γευτείς μόνο την άνοιξη, αφού τότε βγαίνει ο μάραθος!




ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

Η συνταγή δίνει 34 τυροπιτάκια.


Υλικά για τη ζύμη:

1)     200 γραμμάρια κάποιο ήπιο ελαιόλαδο (ή μισό μισό με σπορέλαιο)

2)     100 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

3)     1 αυγό

4)     200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό

5)     500 γραμμάρια αλεύρι αυτοδιογκούμενο

6)     ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

7)     50 γραμμάρια παρμεζάνα λεπτοτριμμένη

Υλικά για τη γέμιση:

1)     300 γραμμάρια φέτα μαλακιά λιωμένη με το πιρούνι

2)     300 γραμμάρια ανθότυρο

3)     60 γραμμάρια παρμεζάνα

4)     1 αυγό

5)     100 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό

6)     1 μεγάλη χούφτα φύλλα από μάραθο, ψιλοκομμένα (χωρίς τα σκληρά κοτσάνια)

7)     Πιπέρι

Επιπλέον:

1)     1 κρόκο

2)     2 κουταλιές σούπας γάλα

3)     Σουσάμι για το πασπάλισμα



Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε με το χέρι. Είναι πολύ σημαντικό η ζύμη να είναι παγωμένη για να δουλευτεί καλύτερα και να ανοίξει πιο εύκολα σε φύλλο ώστε να φτιάξουμε τα τυροπιτάκια, γι΄ αυτό και την φτιάχνουμε πάντα από την προηγούμενη μέρα και την διατηρούμε σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο.

Για τη γέμιση:

Επίσης βάζουμε τα τυριά σε ένα μπολ και με πιρούνι λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο μαζί. Εναλλακτικά για ποιο κρεμώδες αποτέλεσμα μπορούμε να τρίψουμε τη φέτα. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί η γέμιση. Αν φτιάξουμε και τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα την κρατάμε και αυτή στο ψυγείο.

Φτιάχνουμε τα τυροπιτάκια:

Επειδή είναι σημαντικό να είναι ομοιογενή τα τυροπιτάκια μας, χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια βάρους 32-35 γραμμάρια έκαστο! Καλό είναι να τα ζυγίσουμε όλα και να μην το κάνουμε με το μάτι. Τα βάζουμε μέσα σε ένα σκεύος και τα διατηρούμε στο ψυγείο, βγάζοντας λίγα λίγα τα μπαλάκια ζύμης από το ψυγείο όταν φτιάχνουμε τα τυροπιτάκια μας, καθώς αν αρχίσει και ζεσταίνεται η ζύμη από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, δεν θα ανοίγει τόσο εύκολα και θα κολλάει.

Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε σε στρογγυλό δίσκο. Βάζουμε μέσα ένα καλό κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και κλείνουμε προσεκτικά, δημιουργώντας ένα μισοφέγγαρο. Πατάμε με ένα πιρούνι περιμετρικά τις άκρες του στα σημεία που το έχουμε κλείσει έτσι ώστε να μην ανοίξει το πιτάκι κατά την ώρα του ψησίματος. Κάνουμε το ίδιο για όλα τα τυροπιτάκια.

Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα το ένα σχετικά κοντά στο άλλο.

Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τον κρόκο και το γάλα και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι. Αλείφουμε με αυτό το μίγμα τα τυροπιτάκια και τα πασπαλίζουμε κατόπιν με σουσάμι.  (Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τα καταψύξουμε και να τα ψήσουμε απευθείας παγωμένα όταν θελήσουμε).

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, σε αέρα για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να τα δούμε να χρυσίσουν στην επιφάνεια. Ζεστά είναι φανταστικά αλλά τρώγονται και σε θερμοκρασία δωματίου και είναι το ίδιο νόστιμα.

Καλή επιτυχία!!!


Tip:  Ενδέχεται να περισσέψει πολύ λίγη γέμιση. Αυτή την κρατάμε αν θέλουμε στην κατάψυξη για επόμενη φορά ή την βάζουμε μέσα σε ένα κομμάτι σφολιάτας ή σε κάποιο φύλλο και την ψήνουμε σαν πολύ μικρή πιτούλα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10