7 Μαΐου 2021

Κριθαρότο με πολύχρωμες πιπεριές

 



Αυτό είναι το αυριανό σου φαγητό, σε περίπτωση που φας σπίτι κι όχι έξω μιας που τώρα άνοιξε η εστίαση και δεν κρατιέσαι. Αν μείνεις μέσα και ιδανικά έχεις μπαλκόνι ή αυλή, φτιάξε το απλό κριθαρότο που σου προτείνω κι άνοιξε ένα λευκό κρασί να το πιείς πρώτα στην υγειά σου και μετά στη δικιά μου.

Τι να λέμε? Μπήκε το καλοκαίρι. Το λέει ο υδράργυρος και τα κουνούπια που έχουν κάνει τις πρώτες χαμηλές πτήσεις στο μπράτσο μου. Εγώ προσωπικά κάνω χαμηλές πτήσεις στο πιάτο με το κριθαρότο και αυτό μου φτάνει. Μιλάμε για ένα απλούστατο φαγητό που φτιάχνεται σ΄ ένα μόνο σκεύος. Ιδανικά σε μια ρηχή, απλωτή (πλασωτέ) κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Η διαδικασία είναι κυριολεκτικά για αρχάριους μα η γεύση του δεν το προδίδει αυτό. Κόμφορτ φαγητό με λίγα υλικά, από αυτά που δεν σε ταλαιπωρούν ούτε με τα πολλά ψώνια που χρειάζονται, ούτε με τον χρόνο που θα τους αφιερώσεις. Να το απολαύσεις λοιπόν και καλό Σαββατοκύριακο!

 


ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Υλικά:

1)     500 γραμμάρια κριθαράκι μέτριο

2)     50 ml ελαιόλαδο

3)     2 μέτρια κρεμμύδια λιωμένα στο μούλτι

4)     125 ml λευκό ξηρό κρασί

5)     1 ½  λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή κρέατος

6)     40 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος

7)     200 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη στο λεπτό τρίφτη

8)     Αλάτι

9)     πιπέρι

Υλικά για τις πιπεριές:

1)     1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε λωρίδες

2)     1 πιπεριά κίτρινη κομμένη σε λωρίδες

3)     1 πιπεριά πορτοκαλί κομμένη σε λωρίδες

4)     50 ml ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα:

1)     Κουκουνάρι καβουρδισμένο

2)     Φλοίδες παρμεζάνας

3)     Φύλλα φρέσκιας ρίγανης




Μέθοδος:

Φτιάχνουμε πρώτα τις πιπεριές.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα με βαρύ κατά προτίμηση πάτο (πλασωτέ) βάζουμε τα 50 ml ελαιόλαδου να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό τις λωρίδες από τις πιπεριές (πορτοκαλί, κόκκινη και κίτρινη). Ανακατεύουμε πολύ τακτικά τις πιπεριές κατά το σοτάρισμα. Η διαδικασία αυτή θα πάρει γύρω στα  15 λεπτά, μιας που οι πιπεριές έχουν αρκετά χοντρή σάρκα. Στο τέλος θέλουμε να έχουν καραμελώσει και να έχουν μείνει περίπου στο μισό του αρχικού τους όγκου. Να έχουν μεν μαλακώσει και να τρώγονται ευχάριστα, αλλά να μην λιώνουν.

Μόλις έχουμε έτοιμες τις πιπεριές, τις βγάζουμε σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε στην άκρη γιατί θα τις χρειαστούμε αργότερα.

Φτιάχνουμε το κριθαρότο.

Στην ίδια κατσαρόλα, αφού βγάλουμε τις πιπεριές, ρίχνουμε τα άλλα 50 ml ελαιολάδου και σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε κι αυτό, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γυαλίσει και να θωρακιστεί με λάδι. Το σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα δηλαδή, προσθέτουμε το 1 ½ λίτρο ζωμού και ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζουμε το κριθαρότο ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Προσοχή μην πιεί τα υγρά του χωρίς να το καταλάβουμε και κολλήσει!

Λίγα λεπτά πριν δούμε ότι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τις πιπεριές κι ανακατεύουμε καλά. Προς το τέλος ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει το φαγητό. Μόλις το κριθαράκι είναι αλ ντέντε και ταυτόχρονα δεν έχει πιεί σε απόλυτο βαθμό όλα τα υγρά (δηλαδή έχει πήξει και μελώσει αλλά δεν έχει στεγνώσει), αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Εκτός φωτιάς ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν! Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, όσο μας αρέσει και πιπέρι! Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή γιατί και ο ζωμός και η παρμεζάνα έχουν κι έτσι μπορεί το φαγητό να γίνει παραπάνω αλμυρό απ΄ ότι θέλουμε.

Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα και πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο κουκουνάρι, φλοίδες από παρμεζάνα και φρέσκα φύλλα από ρίγανη που του ταιριάζουν τέλεια! Συνοδεύουμε με λευκό, ξηρό κρασί, κατά προτίμηση το ίδιο που χρησιμοποιήσαμε κατά το σβήσιμο του φαγητού!

 

Καλή επιτυχία!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10