11 Μαΐου 2021

Τάρτα φράουλας με κρέμα πατισερί

 


Όταν κρατάς για το τέλος την καλύτερη μπουκιά του φαγητού, και στη ζητάει. Όταν δεν μπορείς να πας τουαλέτα με την ησυχία σου γιατί κάποιος άλλος σου χτυπάει την πόρτα και φωνάζει ότι δεν κρατιέται. Όταν σου λέει τη νύχτα «διψάω» κι εσύ μέσα στην παραζάλη λες «τώρα» ενώ σε παίρνει πάλι ο ύπνος και δεν σηκώνεσαι ποτέ, παρά μόνο όταν σε ξανασκουντάει.





Όταν θες να σηκώσεις όλο το ZARA για πάρτη σου και τελικά το σηκώνεις για εκείνη. Όταν το όχι γίνεται ναι. Όταν φτιάχνεις έναν καφέ, κάθεσαι για πρώτη φορά στις 4 το απόγευμα και ακούς από μέσα τη λέξη «πεινάω». Όταν μαθαίνεις να ζεις με άγχος πολλαπλάσιο από αυτό που νομίζεις ότι αντέχεις. Όταν καταλαβαίνεις ότι η μητρότητα έχει πολλά ποδάρια… για την ακρίβεια 4! ΓΑΒ! Όταν σκέφτεσαι πότε θα ξεκουραστείς και συνειδητοποιείς ότι θα γίνει όταν πεθάνεις. Όταν σκέφτεσαι πότε θα ηρεμίσεις και συνειδητοποιείς ότι ούτε όταν πεθάνεις.

Δεν μου αρέσουν οι παγκόσμιες ημέρες ούτε πιστεύω σε αυτές, αλλά μου αρέσει πάντα ένα παραπάνω «σ΄αγαπώ» κι αν η μέρα της μητέρας είναι η αφορμή για να το πάρω, τότε ναι, θα τη γιορτάσω!




Αυτή λοιπόν την τάρτα την φάγαμε στη γιορτή της μητέρας κι αυτό ήταν το κείμενο που έγραψα στο ίνσταγκραμ αναρτώντας τη φωτογραφία της εκείνη την ημέρα. Είναι ένα μικρού μεγέθους γλυκό, μόλις 20 εκατοστά διαμέτρου, που φτιάχτηκε, ίσα ίσα για να γιορτάσουμε και να το φάμε φρέσκο, χωρίς να μείνει και να μπαγιατέψει. Ωστόσο επειδή ένα μικρό κομματάκι περίσσεψε, το οποίο έφαγα την επόμενη μέρα, μπορώ να σου πω με βεβαιότητα πως είχε την ίδια φρεσκάδα και το κυριότερο ήταν πως το μπισκότο στη βάση της τάρτας δεν είχε μαλακώσει καθόλου.




Η εποχή της φράουλας καλά κρατεί και δεν είναι να χάνεις ευκαιρίες να την δοκιμάζεις με κάθε δυνατό τρόπο και συνδυασμό. Με ελάχιστα λοιπόν υλικά και την φράουλα ως πρωταγωνιστή φτιάχνεις μέσα σε λίγη ώρα ένα καταπληκτικό και δροσερό, ανοιξιάτικο γλυκό.




ΤΑΡΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ

Υλικά για την βάση της τάρτας:

1)     235 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     70 γραμμάρια ζάχαρη

3)     ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

4)     125 γραμμάρια βούτυρο κρύο (κατευθείαν από το ψυγείο) κομμένο σε μικρά κομματάκια

5)     1 αυγό

Υλικά για την κρέμα πατισερί:

1)     250 γραμμάρια γάλα φρέσκο πλήρες

2)     1 κουταλάκι γλυκού άρωμα βανίλιας

3)     1 αυγό και 1 κρόκο

4)     40 γραμμάρια ζάχαρη

5)     20 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

6)     10 γραμμάρια κορν φλάουρ

Επιπλέον υλικά:

1)     Αρκετές φρέσκιες φράουλες, πλυμένες, καθαρισμένες από το κοτσανάκι τους και στεγνωμένες. Κομμένες στη μέση κάθετα από το πάνω μέρος που είναι το κοτσανάκι προς τη μύτη κάτω

2)     2-3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο (προαιρετικά)

 


Μέθοδος:

Φτιάχνουμε τη βάση της τάρτας (ακόμα καλύτερα να το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα):

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε να το τρίβουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας με το αλεύρι και τη ζάχαρη ώστε να δημιουργηθούν ψίχουλα και το μίγμα σιγά σιγά να αποκτήσει την όψη της βρεγμένης άμμου. Μόλις γίνει αυτό, προσθέτουμε το αυγό και το ενσωματώνουμε κι αυτό στο μίγμα χωρίς όμως να το παραζυμώσουμε . Το αποτέλεσμα δεν θα είναι σαν όλες τις άλλες ζύμες που ξέρουμε. Θα είναι εύθρυπτη και θα σπάει σε κομμάτια. Κατόπιν φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη και την κλείνουμε σε διάφανη μεμβράνη. Την βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον.




Όσο η ζύμη είναι στο ψυγείο μπορούμε να φτιάξουμε την κρέμα πατισερί (επίσης γίνεται από την προηγούμενη μέρα):

Βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το γάλα και τη βανίλια. Το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά (δηλαδή το ένα ολόκληρο αυγό και τον κρόκο) με τη ζάχαρη. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ και χτυπάμε ξανά δημιουργώντας ένα παχύρρευστο και λείο μίγμα. Το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας το κατσαρολάκι με το γάλα να ζεσταθούν σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν έχουν ζεσταθεί αρκετά (χωρίς να βράσουν) προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε συνέχεια και έντονα για λίγα λεπτά, μέχρι να δούμε την κρέμα να πήζει και να κάνει φουσκάλες που σκάνε στην επιφάνειά της. Αμέσως μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ και την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που να ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ στην επιφάνειά της ώστε να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν τη χρησιμοποιήσουμε.




Ψήνουμε την βάση της τάρτας:

Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψί με αποσπώμενο πάτο ή μια ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκατοστών. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα.

Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και βάζουμε πάνω σε αυτό τη ζύμη αφού της έχουμε αφαιρέσει τη διάφανη μεμβράνη. Την ανοίγουμε ελάχιστα με τον πλάστη και βάζουμε από πάνω άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλας. Τώρα ανοίγουμε τη ζύμη άνετα και χωρίς να κολλάει σε έναν δίσκο διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών.

Στρώνουμε αυτό το φύλλο ζύμης που ανοίξαμε πάνω στο αλευρωμένο μας ταψί και φτιάχνουμε ομοιόμορφα τα τοιχώματα γύρω γύρω ώστε να έχουν ύψος περίπου 1 εκατοστό. Το ζυμάρι που εξέχει γύρω γύρω το κόβουμε. Με ένα πιρούνι τρυπάμε την βάση της τάρτας σε αρκετές μεριές.

Απλώνουμε μέσα στην τάρτα ένα κομμάτι λαδόκολλας το οποίο θα εξέχει για να μπορούμε μετά να το αφαιρέσουμε και τοποθετούμε πάνω του ειδικά βαρίδια ψησίματος για τάρτες ή κάποιο βαρύ όσπριο όπως γίγαντες ή φασόλια ή ακόμα και αρκετό ρύζι. Αυτό γίνεται για να αποτρέψουμε το φούσκωμα της τάρτας και να αποκτήσει μια λεία επιφάνεια που θα στρωθεί πάνω της η κρέμα.

Ψήνουμε έτσι την τάρτα για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς σε αέρα και κατόπιν αφαιρούμε πολύ προσεκτικά την λαδόκολλα με τα βαρίδια (ή ότι έχουμε βάλει μέσα) και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 10 λεπτά μέχρι να δούμε τα τοιχώματα της τάρτας να έχουν χρυσίσει. Την προσέχουμε καθ΄ όλη την ώρα που ψήνεται χωρίς τη λαδόκολλα έτσι ώστε να μην αρπάξει.

Βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για αρκετή ώρα πριν την ξεφορμάρουμε με προσοχή και την ακουμπήσουμε σε μια πιατέλα.



Συναρμολογούμε την τάρτα:

Τοποθετούμε το μπισκότο της τάρτας σε μια πιατέλα. Παίρνουμε την κρέμα που ήδη έχει κρυώσει και αφαιρούμε την μεμβράνη που τη σκεπάζει. Με το σύρμα την ανακατεύουμε πολύ καλά και έντονα ώστε να αφρατέψει και την απλώνουμε πάνω στη βάση της τάρτας. Λειαίνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι και τοποθετούμε τις φράουλες ως εξής.

Στο κέντρο της τάρτας βάζουμε μια ολόκληρη φράουλα με την μεγάλη της πλευρά να πατάει κάτω και τη μύτη προς τα πάνω. Γύρω γύρω από αυτή την ολόκληρη φράουλα τοποθετούμε τις μισές φράουλες δημιουργώντας ομόκεντρους κύκλους και καλύπτοντας έτσι όλη την επιφάνεια της κρέμας.




Τέλος ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι την μαρμελάδα προσθέτοντας 1 κουταλιά της σούπας νερό. Αν η μαρμελάδα έχει μεγάλα κομμάτια φρούτου τότε την περνάμε από το μούλτι να την λειάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αφού τη ζεστάνουμε καλά, μαζί με το νερό, τότε αλείφουμε με αυτήν με τη βοήθεια ενός πινέλου ζαχαροπλαστικής όλες τις φράουλες για να γυαλίσουν. Η χρήση της μαρμελάδας είναι προαιρετική και γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους, για να γυαλίσουν οι φράουλες και να έχουν μια πιο όμορφη όψη. Αν δεν θέλουμε, αυτό το βήμα μπορούμε να το παραλείψουμε.

Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για μια ώρα και κατόπιν μπορούμε να την κόψουμε. Διατηρείται μέχρι την επόμενη μέρα το ίδιο φρέσκια αρκεί να την έχουμε σκεπάσει και να την βάλουμε ψυγείο.

Διακοσμούμε αν θέλουμε με δυόσμο ή τα «καπελάκια» που έχουμε κόψει από τις φράουλες.

Καλή επιτυχία!! 



Tip: Αν έχουμε καλεσμένους μπορούμε από την προηγούμενη μέρα να έχουμε ψήσει το μπισκότο και να έχουμε ετοιμάσει την κρέμα και μια ώρα πριν έρθουν μπορούμε χωρίς κόπο να στήσουμε την τάρτα και να είναι έτοιμη όταν έρθουν. Είναι γλυκό δηλαδή που μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα και να στηθεί την ίδια μέρα λίγες ώρες πριν το θελήσουμε.







1 σχόλιο:

  1. ΛΟΙΠΟΝ ΚΟΠΕΛΙΑ ΕΙΣΑΙ ΑΠΙΘΑΝΗ ΟΤΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑ ΕΓΙΝΕ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ.....ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑ.ΚΑΛΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10