24 Μαΐου 2021

Γιουβέτσι με κεφτεδάκια από πρόβειο κιμά

 




Συνταγή για μύστες παιδιά! Οι υπόλοιποι παρακαλώ πολύ περάστε έξω. Πάρτε τα προσωπικά σας αντικείμενα και εκκενώστε το χώρο ήρεμα και χωρίς διαμαρτυρίες. Να παραμείνουν στις θέσεις τους μόνον όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ζωής τους και δηλώνουν υπεύθυνα ότι δεν επιθυμούν beach body ούτε φέτος το καλοκαίρι, ούτε του χρόνου, ούτε ποτέ.




ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Η ανάγνωση αυτής της συνταγής αποτελεί μέρος μιας καινοτόμου ψυχοθεραπευτικής μεθόδου που εφαρμόζω σε άτομα χαμηλών αντιστάσεων, τα οποία κατακλίζονται συχνά από αίσθημα μεταμεσονύχτιας λιγούρας, έντονης σιελόρροιας στη θέα ενός παγωτού μηχανής και δυσκολία στη λήψη αποφάσεων όπως είναι αυτή του «τι να μαγειρέψω σήμερα».

Μετά από χρόνιες μελέτες και πειράματα που έκανα επάνω στον εαυτό μου, κατέληξα σε ορισμένα ασφαλή συμπεράσματα και τα μοιράζομαι ευθύς αμέσως μαζί σας.

Η καθημερινή έκθεση του ατόμου που πάσχει, για τουλάχιστον δέκα λεπτά της ώρας, σε ένα βίντεο που δείχνει κεφτέδες να τσιτσιρίζουν μέσα σε καυτό λάδι, έχει ως αποτέλεσμα την ΑΜΕΣΗ και ΕΦΟΡΟΥ ΖΩΗΣ  θεραπεία του εν λόγω ατόμου από τις ανωτέρω διαταραχές.

Εάν δε, αυτό συνοδεύεται και από τη λήψη πέντε (5) κεφτέδων κάθε πρωί με άδειο στομάχι, προ φαγητού, τότε μιλάμε για θεραπεία όχι μόνο των ψυχικών διαταραχών που αναφέραμε, αλλά και της πιτυρίδας, της γεροντικής ακμής, του κνησμού στο αριστερό αυτί, της τεριδόνας, της ονυχομυκητίασης και φυσικά της βλαισοπλατυποδίας.

Ο συμβουλευτικός και υποστηρικτικός ρόλος που θα έχω καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, είναι καθοριστικός και θα προσφέρεται εντελώς ΔΩΡΕΑΝ σε όποιον το ζητήσει. Ωστόσο η συνταγογράφηση που ακολουθεί έχει συμβολικό κόστος, 1 κι 1 milko. Οι πρώτοι 7 που θα θελήσουν τη συνταγή, κερδίζουν ένα κουκούτσι από αβοκάντο για να το βάλουν σε νερό να πετάξει βλαστάρι. Μαζί δώρο ΚΑΙ το νερό!! Σπεύσατε!




Και λίγα λόγια για τη συνταγή τώρα.

Το γιουβέτσι αυτό δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη να φτιάξω ένα δυνατό Κυριακάτικο φαγητό που να διαφέρει από τα συνηθισμένα. Η επιλογή του κιμά ήταν μονόδρομος. Μόνο η προβατίνα σου δίνει τέτοιες εντάσεις και προσφέρει μοναδική απόλαυση, τουλάχιστον στους λάτρεις της. Τα μπαχαρικά που μπορεί να ακούγονται αρκετά ταιριάζουν ένα προς ένα με τον πρόβειο κιμά και όλα μαζί ζυμωμένα μαζί του, δίνουν την ψευδαίσθηση οτι τρως κεμπάπ.

Το γιουβέτσι αυτό, ολοκληρώνεται στην κατσαρόλα όπως ακριβώς ένα κριθαρότο. Έτσι γίνεται ζουμερό και κρεμώδες, χωρίς τον κίνδυνο να στεγνώσει παραπάνω απ΄ ότι πρέπει. Τέλος, η επιλογή του τυριού που έκανα δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από ένα πρόβειο κεφαλοτύρι, το οποίο δένει άψογα με τον κιμά. Το αγαπημένο μου είναι της Ελασσόνας και αυτό χρησιμοποιώ στις περισσότερες συνταγές που απαιτούν αυτό το είδος τυριού.  

Δεν ξέρω σε πόσους μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον μια τέτοιου είδους συνταγή, δεδομένου ότι ο κιμάς αυτός δεν είναι δημοφιλής, ωστόσο για τους λίγους που θα νιώσουν την ανάγκη να φτιάξουν αυτό το φαγητό, να πω ότι θα γλύφουν και τα δάχτυλά τους!  

 



ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΒΕΙΟ ΚΙΜΑ


Υλικά για τα κεφτεδάκια:

1)     350 γραμμάρια κιμάς πρόβειος

2)     350 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος

3)     1 μεγάλο κρεμμύδι

4)     1 κγ καπνιστή πάπρικα

5)     ½ κγ κύμινο

6)     ½ κγ κόλιανδο σε σκόνη

7)     ¼ κγ κανέλα

8)     1 τσιμπιά γαρύφαλλο

9)     1 κγ ρίγανη

10)  1 κγ θυμάρι

11)  3 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη

12)  1 μεγάλη χούφτα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

13)  1 αυγό

14)  2 κουταλιές σούπας ξύδι

15)  3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

16)  Αλάτι

17)  Πιπέρι

18)  Αλεύρι για το πανάρισμα

19)  Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα


Υλικά για το γιουβέτσι:

1)     500 γραμμάρια κριθαράκι μέτριο

2)     1 μεγάλο κρεμμύδι

3)     1 σκελίδα σκόρδο

4)     150 ml λευκό, ξηρό κρασί

5)     1 ξύλο κανέλας

6)     2-3 φύλλα δάφνης

7)     70 γραμμάρια ελαιόλαδο

8)     250 γραμμάρια χυμό ντομάτας

9)     2 κγ ζάχαρη

10)  1 λίτρο και 250 ml ζωμό κοτόπουλου ή κρέατος

11)  150 γραμμάρια κεφαλοτύρι πρόβειο τριμμένο

12)  Αλάτι

13)  Πιπέρι




Μέθοδος:

Αρχικά ζυμώνουμε τον κιμά για τα κεφτεδάκια μερικές ώρες πριν τα τηγανίσουμε, ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ.

Λιώνουμε στο μούλτι το κρεμμύδι πολύ καλά και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με όλα τα υγρά του. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε τουλάχιστον για 15 λεπτά πολύ καλά τον κιμά, βρέχοντας ανά διαστήματα τα χέρια μας με νερό. Για να γίνουν αφράτα τα κεφτεδάκια χρειάζεται καλό και υπομονετικό ζύμωμα.

Κατόπιν σφραγίζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή για όλο το βράδυ.

Όταν έρθει η ώρα να μαγειρέψουμε το φαγητό, βγάζουμε το μπολ με τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε περίπου 40 μικρά κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού.

Τα ρολάρουμε σε αλεύρι μέχρι να καλυφθούν και τα τηγανίζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι, μέσα σε λάδι που έχουμε βάλει να κάψει. Αφού το λάδι κάψει, χαμηλώνουμε την ένταση της ηλεκτρικής κουζίνας στο μέτριο και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια και από τις δύο μεριές μέχρι να τα δούμε να ροδίζουν καλά. Τα βγάζουμε σε πιατέλα που προηγουμένως έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε στο γιουβέτσι. Ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού που έχουμε θα χρειαστεί να κάνουμε δύο ή τρεις τηγανιές.

Φτιάχνουμε το γιουβέτσι:

Λιώνουμε το κρεμμύδι στο μούλτι και ψιλοκόβουμε ή λιώνουμε το σκόρδο στην πρέσα σκόρδου. Τα αφήνουμε στην άκρη για λίγο.

Σε μια μεγάλη, χαμηλή και  απλωτή κατσαρόλα με βαρύ πάτο (πλασωτέ) βάζουμε το λάδι να κάψει. Μόλις κάψει σοτάρουμε σε δυνατή θερμοκρασία το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και να μαραθεί αρκετά. Μόλις γίνει αυτό, ρίχνουμε και το σκόρδο και το ανακατεύουμε μια με δύο φορές μέχρι να βγάλει τα αρώματά του. Τέλος ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας συνέχεια για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει και να λαδωθεί καλά. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αμέσως μετά ρίχνουμε το ένα λίτρο από το ζωμό και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κάτω από το μέτριο γιατί θέλουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί. Τέλος προσθέτουμε το ντοματοχυμό, τα δαφνόφυλλα, το ξύλο κανέλας, τη ζάχαρη και πιπέρι. Αλάτι θα βάλουμε στο τέλος. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία με ανοιχτή κατσαρόλα. Δεν το αφήνουμε μόνο του. Ανά διαστήματα το ελέγχουμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα έτσι ώστε να μην κολλήσει.

Μόλις πιεί τα υγρά του, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα 250 ml από το ζωμό που έχουμε καθώς και τα κεφτεδάκια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να βράσει λίγο ακόμα. Δοκιμάζουμε και πρέπει το κριθαράκι να είναι al dente. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Ωστόσο όταν το φαγητό είναι έτοιμο πρέπει να έχει αρκετό υγρό γιατί το κριθαράκι θα το πιεί όλο, όσο στέκεται.

Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά να λιώσει. Τέλος προσθέτουμε αλάτι σύμφωνα με τα γούστα μας και δοκιμάζουμε.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό!

Καλή επιτυχία!!

 

 




1 σχόλιο:

  1. Με τρελάνετε ... γιατρέ μου! Θα τους ταισω την Κυριακή, μετά το μάζεμα των τριαντάφυλλών μας, δεν θα ξέρουν από πού τους ήρθε! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10