31 Μαΐου 2021

Υγιεινή πραλίνα φουντουκιού

 


Υγιεινή (να το τονίσω αυτό), σπιτική πραλίνα φουντουκιού, όλοι μπορούμε να φτιάξουμε. Την τέλεια υφή όμως πόσοι μπορούμε να την πετύχουμε? Αυτή την απαλή, χωρίς κόκκους, που αλείφεται εύκολα με το μαχαίρι και δεν γίνεται στουπί όταν μπει ψυγείο. Μη στα πολυλογώ. Η επιτυχία της βρίσκεται ακριβώς εκεί. Η γεύση είναι δεδομένη κι αδιαπραγμάτευτη. Για την υφή γίνονται όλα.




Με 250 γραμμάρια φουντούκια και δυο τρία απλά υλικά θα φτιάξεις γύρω στα 500 γραμμάρια πραλίνα φουντουκιού, φουλ σοκολατένια και γευστική, που τύφλα να έχει αυτή του εμπορίου. Κι επειδή αυτή είναι από τις συνταγές που δεν έχεις πολλά πράγματα να πεις για να την προλογίσεις αφού «μιλάει» από μόνη της, σε αφήνω να την απολαύσεις αφού πρώτα σου επισημάνω δύο πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψη.



Tips για τη συνταγή:

1)     Τα φουντούκια που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι ωμά, τα οποία εμείς θα ψήσουμε για να τους αφαιρέσουμε τη φλούδα. Όταν φτάσουμε να τα πολτοποιήσουμε καλό θα είναι να είναι ζεστά, μόλις έχουν βγει από το φούρνο έτσι ώστε να αλεστούν πιο εύκολα και γρήγορα  στον επεξεργαστή. Είναι αισθητή η διαφορά μεταξύ του ζεστού φουντουκιού και του κρύου. Το ζεστό αλέθεται στη μισή σχεδόν ώρα απ΄ ότι το κρύο.

2)     Πρώτα πολτοποιούμε τα φουντούκια μόνα τους, σε σημείο που το μίγμα τους να γίνει υδαρές και ρευστό σαν παραδείγματος χάρη το μέλι, και μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία της συνταγής, να είναι τα φουντούκια πλήρως πολτοποιημένα με λεία και απαλή υφή χωρίς κόκκους.

3)     Το μοναδικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για την πραλίνα είναι ένας επεξεργαστής τροφίμων (μούλτι) που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλός γίνεται για να γίνει η πολτοποίηση των φουντουκιών εύκολα και σχετικά γρήγορα. Κι επειδή οι συσκευές αυτές μπορεί να χαλάσουν με την συνεχόμενη και για πολλή ώρα χρήση, καλό είναι ανά διαστήματα να την αφήνετε να «ξεκουράζεται» έτσι ώστε να μην υπερθερμανθεί το μοτεράκι της και καεί.

4)     Το νερό είναι πολύ βασικό στοιχείο της συνταγής και καθορίζει την επιτυχία της. Αν το παραλείψετε ή βάλετε λιγότερο, τότε σίγουρα η υφή δεν θα είναι αυτή που φαίνεται στις φωτογραφίες.

5)     Επίσης οι χουρμάδες που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι βασιλικοί και όχι οι απλοί καθώς μόνο οι βασιλικοί έχουν αυτή την χοντρή, καραμελένια και μαλακή σάρκα που θα βοηθήσει στο να αλεστεί άψογα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Καλή βδομάδα με φόρα. Τη φόρα του καλοκαιριού που έρχεται αύριο!




ΥΓΙΕΙΝΗ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ

Υλικά:

1)     250 γραμμάρια φουντούκια ωμά

2)     20 γραμμάρια λάδι καρύδας

3)     90 γραμμάρια μέλι (και προαιρετικά αν θέλετε επιπλέον 30 γρ) ή σιρόπι σφένδαμου

4)     30 γραμμάρια σκόνη κακάο, χωρίς ζάχαρη

5)     2 βασιλικούς χουρμάδες

6)     130 ml νερό

7)     1 τσιμπιά αλάτι





Μέθοδος:

Βάζουμε τα φουντούκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.

Όση ώρα ψήνονται τα φουντούκια βάζουμε σε ένα μικρό μπολάκι με ζεστό νερό τους χουρμάδες αφού πρώτα τους έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι, έτσι ώστε να μαλακώσουν.

Επίσης σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 90 γραμμάρια μέλι, το νερό, το λάδι καρύδας, το κακάο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε  μια σχετικά πηχτή σοκολατένια πάστα.

Στο διάστημα αυτό έχουν ψηθεί πλέον τα φουντούκια. Τα βγάζουμε λοιπόν από το φούρνο και τα τοποθετούμε μέσα σε μια βαμβακερή πετσέτα κουζίνας πριν προλάβουν να κρυώσουν. Τα κλείνουμε μέσα της και αρχίζουμε και τρίβουμε με τα χέρια μας την πετσέτα έτσι ώστε να φύγει η ψημένη φλούδα από τα φουντούκια. Αυτός ο τρόπος με την πετσέτα είναι η πιο εύκολη και γρήγορη μέθοδος να τους αφαιρέσουμε τη φλούδα.  

Έτσι ζεστά όπως είναι τα βάζουμε μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) και αρχίζουμε να τα πολτοποιούμε. Σταματάμε κατά διαστήματα τον επεξεργαστή ώστε να «ξεκουραστεί» το μηχάνημα και να μην «ανάψει» από τη χρήση, ενώ παράλληλα αφαιρούμε από τα εσωτερικά τοιχώματα τα υπολείμματα ξηρού καρπού που έχουν κολλήσει, για να χτυπηθεί το μίγμα ομοιόμορφα. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να προκύψει ένα λείο, απαλό και ρευστό μίγμα φουντουκιών.

Μόλις λοιπόν δούμε ότι φτάσαμε στην επιθυμητή υφή ρίχνουμε μέσα στον επεξεργαστή και τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τους χουρμάδες στραγγισμένους από το νερό και το περιεχόμενο του μπολ με το κακάο και το μέλι.

Χτυπάμε ξανά το μίγμα μέχρι να λιώσουν και τα υπόλοιπα στοιχεία που προσθέσαμε και να ομογενοποιηθεί. Η πραλίνα είναι πλέον έτοιμη. Ανοίγουμε τον κάδο του επεξεργαστή και δοκιμάζουμε. Αν θεωρούμε πως είναι αρκετά άγλυκη για τα γούστα μας, τότε προσθέτουμε και τα επιπλέον 30 γραμμάρια μελιού και χτυπάμε άλλη μια φορά να ενσωματωθεί στο μίγμα.

Βάζουμε την πραλίνα σε βάζο με καπάκι και την διατηρούμε στο ψυγείο για 10-15 μέρες.

Καλή επιτυχία!!






1 σχόλιο:

  1. Πραγματικα εξαιρετικη συνταγη!!!! Υπεροχες φωτογραφιες, που σε κανουν να θες να βουτηξεις στην οθονη και να αρπαξεις το υπεροχο ψωμακι με την πραλινα και να το φας!!! Δεν ειναι τυχαιο αλλωστε που το μισο μου pinterest εχει αποθηκευμενες συνταγες σου! Πολλα συγχαρητηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10