3 Αυγούστου 2021

Φασολάκια λαδερά

 


Τα φασολάκια δεν είναι ένα φαγητό επιστήμη. Η αλήθεια είναι ότι και στα πιο απλά πράγματα όμως υπάρχουν μικρά μυστικά ή λεπτομέρειες που εξασφαλίζουν την επιτυχία. Έχω δει φίλες μου να φτιάχνουν τα φασολάκια με μυρωδικά, με σκόρδο, με πιπεριές και χίλια δύο άλλα.




Η δική μου φιλοσοφία είναι «keep it simple» και για να μην κομπάζω και οικειοποιούμαι την ιδέα, θέλω να πω ότι έτσι τα έμαθα από τη γιαγιά μου, έτσι τα φτιάχνει και η μητέρα μου και ειλικρινά δεν έχει χρειαστεί να διαφοροποιήσω τη συνταγή στο πέρασμα των ετών όπως με άλλες γιατί δεν της χρειάζεται.

Το ένα από τα μυστικα είναι το λάδι. Μην μετράτε το λάδι παιδιά και βάζετε στα λαδερά μεριές κουταλιές της σούπας. Τα λαδερά χρειάζεται να «κολυμπάνε» στο λάδι. Συγγνώμη κύριοι διατροφολόγοι που σας το χαλάω, αλλά έτσι είναι. Όπως τα ψητά δεν γίνονται στον ατμομάγειρα αλλά στα κάρβουνα! Μερικά πράγματα ή τα δέχεσαι όπως είναι ή όχι.

Τα φασολάκια λοιπόν τα φτιάχνω με κρεμμύδι, ντομάτα και λάδι! Απλά. Δοκίμασε τη συνταγή με τις αναλογίες που σου δίνω και σταμάτα να τρέχεις στο σούπερ μάρκετ να προμυθευτείς τα χίλια δύο υλικά που σου λείπουν. Εχεις φασολάκια στο σπίτι? Εχεις φαγητό!

 


ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΛΑΔΕΡΑ

Υλικά:

1)     1 κιλό φασολάκια (φρέσκα τώρα το καλοκαίρι ή κατεψυγμένα)

2)     2 μέτριες πατάτες (ή και τρεις αν θέλετε)

3)     700 γραμμάρια φρέσκιες ντομάτες ή 400 γραμμάρια συμπυκνωμένο ντοματοχυμό

4)     1 μεγάλο κρεμμύδι

5)     200 ml ελαιόλαδο

6)     Αλάτι

7)     Πιπέρι



Μέθοδος:

Προεργασία πριν το μαγείρεμα.

Αν έχουμε φρέσκα φασολάκια τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε καλά. Στην περίπτωση που έχουμε κατεψυγμένα, το βήμα αυτό παραλείπεται.

Λιώνουμε το κρεμμύδι στο μούλτι. Αυτό είναι απαραίτητο βήμα ώστε να δημιουργηθεί μια δεμένη και πηχτή σάλτσα στο τέλος που σε αντίθεση με το ψιλοκομμένο δεν έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Αν έχουμε φρέσκιες ντομάτες ντομάτες τις κάνουμε χυμό βάζοντάς τες στο μούλτι. Χρειαζόμαστε 700 γραμμάρια φρέσκιες ντομάτες καθώς περιέχουν πολύ νερό. Στην περίπτωση του συμπυκνωμένου ντοματοχυμού απλά θέλουμε ένα κουτί των 400ων γραμμαρίων.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Εδώ αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και ένα ή δύο μικρά πράσινα κολοκυθάκια τα οποία θα κόψουμε σε χοντρές ροδέλες γύρω στα 2 εκατοστά.

Μαγείρεμα.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λιωμένο κρεμμύδι μαζί με ½ φλιτζάνι νερό και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία. Δεν χρειάζεται σοτάρισμα. Μόλις το νερό εξατμιστεί προσθέτουμε τα φασολάκια και τον φρέσκο ντοματοχυμό, ανακατεύουμε ελαφρά και κλείνουμε το καπάκι έτσι ώστε να ζεματιστούν και να πέσει ο όγκος τους.

Μετά από περίπου 10 λεπτά, αφού δούμε ότι αυτό έχει γίνει, προσθέτουμε τις πατάτες, αλάτι, λάδι και αρκετό πιπέρι, που είναι απαραίτητο για τα φασολάκια, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό.

Κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να δούμε να έχει μείνει μόνο με το λάδι του!!

Προσοχή εδώ: Όταν δούμε ότι το φαγητό αρχίζει να μην έχει πολλά υγρά είναι επικίνδυνο να κολλήσει καθώς με τη φρέσκια ντομάτα μπορεί πολύ εύκολα να συμβεί κάτι τέτοιο. Γι΄ αυτό το λόγο έχουμε συνεχώς το νου μας στην κατσαρόλα με το φαγητό και με ξύλινη σπάτουλα ελέγχουμε στον πάτο της κατσαρόλας την πορεία του φαγητού. Αν δούμε ότι πάει να κολλήσει ενώ έχει υγρά ακόμα, χαμηλώνουμε κι άλλο τη θερμοκρασία του ματιού ώστε το φαγητό να σιγοβράζει και ανακινούμε το φαγητό όχι με ανακάτεμα (γιατί στην περίπτωση αυτή θα λιώσει) αλλά με κούνημα της κατσαρόλας δεξιά κι αριστερά!!

Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε το φαγητό εκτός φωτιάς να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τα λαδερά τρώγονται καλύτερα κρύα και φυσικά την επόμενη μέρα!

Καλή επιτυχία!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10