25 Αυγούστου 2021

Μάφινς με αμύγδαλο και φρέσκα σύκα

 


Επειδή τα σύκα μονοπωλούν το ενδιαφέρον των περισσοτέρων αυτή την εποχή, μέχρι δηλαδή να βγουν στην πιάτσα τα σταφύλια, έχω βαλθεί όχι μόνο να φάω όσα περισσότερα μπορώ, αλλά να κάνω και παρασκευές με αυτά.




Τα σύκα όταν ψήνονται στο φούρνο γίνονται περίπου σαν μαρμελάδα από μόνα τους. Έτσι λοιπόν πολλές φορές τα έχω χρησιμοποιήσει σε γλυκιές τάρτες και κέικ. Μια παραλλαγή είναι και αυτά τα μάφινς που εκτός από πολύ νόστιμα είναι και όμορφα να τα προσφέρεις.

Αποτελούνται κυρίως από αμύγδαλο, υλικό που δένει με το σύκο σε απόλυτο βαθμό όπως και οι περισσότεροι ξηροί καρποί δηλαδή όπως πχ τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια Αιγίνης. Οπότε, εδώ μιλάμε για μια συνταγή που δίνει 8 τον αριθμό μικρά κεκάκια, όμως πολύ χορταστικά. Το σύκο καθώς ψήνεται «καραμελώνει» και βγάζει τους χυμούς του μέσα στο μάφιν  «σιροπιάζοντάς» το κατά κάποιο τρόπο. Είναι ένα γλυκό πραγματικά εύκολο και νόστιμο που δεν χρειάζεται η χρήση μίξερ. Μονάχα ένα μπολ και περίπου ένα τέταρτο ψήσιμο στο φούρνο. Δηλαδή μια που τα σκέφτεσαι, μια που τα τρως!




ΜΑΦΙΝΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

Υλικά:

1)     125 γραμμάρια βούτυρο

2)     145 γραμμάρια αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

3)     70 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4)     140 γραμμάρια ζάχαρη

5)     ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι

6)     4 μεγάλα ασπράδια αυγού σε θερμοκρασία δωματίου

7)     1 κουταλάκι εκχύλισμα αμυγδάλου

8)     4-5 μικρά φρέσκα σύκα




Μέθοδος:

Αν δεν αγοράσουμε αμύγδαλα έτοιμα ασπρισμένα, τότε βράζουμε για μερικά λεπτά 145 γραμμάρια ωμά αμύγδαλα και τους αφαιρούμε τη φλούδα. Τα απλώνουμε σε μια πετσέτα και τα αφήνουμε για κάποιες ώρες ή για όλο το βράδυ να στεγνώσουν καλά. Από ΄κει και πέρα ακολουθούμε την εξής διαδικασία.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα κάνουμε όσο πιο λεπτή σκόνη γίνεται. Αυτό είναι το λεγόμενο «αλεύρι αμυγδάλου». Φυσικά πωλείται και έτοιμο στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Σε ένα μπολ βάζουμε το τριμμένο αμύγδαλο, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπρίκι και κατόπιν προσθέτουμε μέσα στο μίγμα με το αμύγδαλο το βούτυρο, τα ασπράδια αυγού και το εκχύλισμα αμυγδάλου. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και θα δούμε ότ ι δημιουργείται ένας αρκετά ρευστός χυλός. Έτσι πρέπει να είναι και δεν μας ανησυχεί καθόλου.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι με θήκες για μάφινς (εναλλακτικά που ίσως είναι και το καλύτερο, χρησιμοποιούμε ειδικά χαρτάκια για μάφινς ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα ξεκολλήσουν εύκολα από το ταψί).

Ρίχνουμε προσεκτικά τον ρευστό χυλό στις θήκες για μάφινς, γεμίζοντάς τες σχεδόν μέχρι το χείλος. Αφήνουμε λίγο χώρο γιατί όταν θα πέσει το σύκο δεν θέλουμε να υπερχειλίσει το μίγμα. Με αυτή την ποσότητα του χυλού θα γεμίσουν 8 ή 9 περίπου θήκες, ανάλογα με το μέγεθός τους. Μόλις κάνουμε αυτή τη διαδικασία, κόβουμε τα φρέσκα σύκα στη μέση και τοποθετούμε στο κέντρο κάθε τους κάθε μάφιν από μισό σύκο, πάντα με την τομή να «κοιτάζει» προς τα πάνω, δηλαδή σαν βαρκούλα.

Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 15-17 λεπτά, μέχρι να δούμε να έχουν πάρει χρώμα περιμετρικά. Μόλις τα μάφινς είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα ξεφορμάρουμε.

Φρέσκα είναι εκπληκτικά και αφράτα, ωστόσο αν μείνουν παραπάνω από μία μέρα, τα διατηρούμε σε σκεύος που κλείνει με καπάκι στο ψυγείο. Εκεί θα δούμε ότι σφίγγουν, αλλά παραμένουν το ίδιο νόστιμα.

Καλή επιτυχία!!!

 




1 σχόλιο:

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10