8 Σεπτεμβρίου 2021

Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα

 


Μαυρομάτικα σαλάτα στην πιο απλή εκδοχή τους. Αυτή τη σαλάτα τη συνδυάζω εννέα στις δέκα φορές με ψάρι ή τόνο αλλά αυτό δεν είναι δεσμευτικό για όσους δεν το τρώνε.



Υπάρχει πολύ συχνά στο ψυγείο ένα γεμάτο τάπερ από αυτή τη σαλάτα και για μερικές μέρες με περιμένει υπομονετικά καθώς μαρινάρεται στα μυρωδικά και στο λαδόξιδό της, για να την απολαύσω. Όσο παλιώνει καλυτερεύει.

Δεν έχει πολλά υλικά και αυτή είναι και η νοστιμιά της. Καθαρές γεύσεις με έντονο τον άνηθο και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Απλή αλλά ιδανική γιατί ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα.




ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

Υλικά:

1)     250 γραμμάρια φασόλια μαυρομάτικα

2)     3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

3)     ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

4)     ½ πιπέριά πράσινη ψιλοκομμένη

5)     5 γεμάτες κουταλιές ελαιόλαδο

6)     3 γεμάτες κουταλιές  ξύδι

7)     Αλάτι

8)     Πιπέρι




Μέθοδος:

Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα μαυρομάτικα φασόλια και τα βράζουμε περίπου 20-25 λεπτά ελέγχοντάς τα αν έχουν βράσει όσο επιθυμούμε ή είναι ακόμα πολύ τραγανά, οπότε θα χρειαστεί λίγος ακόμα χρόνος. Ωστόσο τα μαυρομάτικα όταν τα χρησιμοποιούμε σε σαλάτα δεν θέλουμε να είναι βρασμένα σε σημείο που να λιώνουν γιατί με το ανακάτεμα των υπολοίπων υλικών θα χάσουν το σχήμα τους και δεν θα είναι ούτε ευπαρουσίαστα αλλά ούτε και τόσο νόστιμο το τελικό αποτέλεσμα. Χρειάζεται να βράσουν δηλαδή τόσο όσο να είναι ναι μεν μαλακά αλλά και κρουστά ταυτόχρονα.

Μόλις είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Κατόπιν τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Όσον αφορά στο αλάτι, αλατίζουμε κατά βούληση δοκιμάζοντας ταυτόχρονα. Εγώ σε αυτή την ποσότητα βάζω περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι αλλά για αρχή εσείς προσθέστε μισό. Ανακατέψτε τα καλά με τα υπόλοιπα υλικά, δοκιμάστε και αν χρειάζεται προσθέτετε κι άλλο.

Βάζουμε σε μπολ που κλείνει με καπάκι τη σαλάτα και την διατηρούμε στο ψυγείο για 4 περίπου μέρες χωρίς να πάθει τίποτα απολύτως. Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα είτε παγωμένη από το ψυγείο είτε σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή επιτυχία!!!






1 σχόλιο:

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10