23 Νοεμβρίου 2022

Κινόα με μήλο, σταφίδες και αμύγδαλα για πρωινό

 


Κάποτε, σχετικά πρόσφατα, για κάποια χρόνια, εργαζόμουν σε διαιτολογικό γραφείο. Το ήξερες αυτό για μένα? Δούλευα εκεί λοιπόν έχοντας μάθει τα πάντα, σε σημείο που σου φτιάχνω δίαιτα στο πι και φι (μη μου ζητήσεις), ξέρω συνταγές, θερμίδες, συνδυασμούς τροφών και όλα τα σχετικά. 




Εννοείται πως δεν είμαι διαιτολόγος, αλλά να … μια μυρωδιά την έχω πάρει, τόσο από τα χρόνια που ήμουν εκεί, όσο και από το ότι είχα γίνει σοβαρό αντικείμενο μελέτης. Γιατί αν είσαι σε διαιτολογικό και δεν κάνεις κι εσύ διατροφή, είναι σαν να δουλεύεις σε οδοντίατρο και να μην πλένεις τα δόντια σου.

Από τη θητεία μου εκεί λοιπόν δυστυχώς κονόμησα κάποιες διατροφικές διαταραχούλες, που είναι πια παρελθόν, κι ευτυχώς κάποιες φοβερές συνταγές που φτιάχνω ακόμα και σήμερα, χωρίς φυσικά να κάνω δίαιτα. Μόνο για την απόλαυση. Κι αυτή η συνταγή είναι μια τέτοια.




Ιδανική για πρωινό η κινόα μου, φτιαγμένη στο 5λεπτο, θα σε τονώσει, θα σε χορτάσει και φυσικά θα σ΄ ευχαριστήσει. Αρκεί βέβαια να την τρως και να είναι μέρος της διατροφής σου. Βολεύει να την έχεις έτοιμη απ΄ το προηγούμενο βράδυ, μη σου πω πως είναι και καλύτερα!

Κινόα λοιπόν με μήλο, σταφίδες, αμύγδαλα, μέλι και κανέλα. Μια συνταγή για δύο άτομα ή για δύο φορές!




ΚΙΝΟΑ ΜΕ ΜΗΛΟ, ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ

Υλικά:

1)      70 γραμμάρια κινόα

2)     1 μέτριο μήλο

3)     2 κουταλιές σούπας σταφίδα Κορινθιακή

4)     20 γραμμάρια αμύγδαλα

5)     Κανέλα

6)     Μέλι για το σερβίρισμα




Μέθοδος:

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε την κινόα και 200 ml νερό να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε πολύ το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε την κινόα να σιγοβράσει για λίγα λεπτά μέχρι να δουμε πως έχει απορροφήσει το νερό. Είναι βασικό να είναι πολύ χαμηλή η θερμοκρασία του ματιού της κουζίνας, διαφορετικά το νερό θα εξατμιστεί πολύ γρήγορα. Σε αυτό το στάδιο πρέπει η κινόα να είναι μισοβρασμένη κι όχι εντελώς έτοιμη.

Στο διάστημα που βράζει η κινόα, καθαρίζουμε και κόβουμε το μήλο σε κύβους μεγέθους ζαριού.

Μόλις λοιπόν «πιεί» το νερό κι έχει μισοβράσει η κινόα, ρίχνουμε μέσα το μήλο μαζί με άλλα 150 ml νερό και τις σταφίδες κι αφήνουμε να βράσει πάλι σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσέχουμε μόλις δούμε να πίνει το νερό, να κλείσουμε το μάτι της κουζίνας και να την αφήσουμε να σταθεί για 15 λεπτά περίπου ώστε να απορροφήσει ότι υγρό υπάρχει μέσα στο κατσαρολάκι.

Μόλις σβήσουμε το μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε τα αμύγδαλα κομμένα με το μαχαίρι σε κομμάτια και ανακατεύουμε να πάρουν κι αυτά υγρασία γιατί έτσι γίνονται πιο «τρυφερά». Τώρα θα δούμε πως η κινόα είναι πλέον αφράτη και βρασμένη.

Μετά από 15 λεπτά σερβίρουμε την κινόα σε δυο μπολ, πασπαλίζουμε με κανέλα και περιχύνουμε κάθε μπολ με μια κοφτή κουταλιά της σούπας μέλι ή λιγότερο, ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε το πρωινό μας.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αμύδαλο με καρύδι, φουντούκι, κολοκυθόσπορο ή ότι άλλο θέλουμε από καρπούς.

Καλή επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10