1 Δεκεμβρίου 2022

Κοχύλια γεμιστά με τυριά και σπανάκι

 


Μπορεί να μην έχω στολίσει ακόμα το σπίτι γιατί δεν πρόλαβα αλλά το μυαλό μου είναι ήδη στη βασιλόπιτα! Με λίγα λόγια το φαγητό πάντα προηγείται των υπολοίπων δραστηριοτήτων. Ή αλλιώς με το φαγητό καθορίζονται στο μυαλό μου οι εποχές, οι γιορτές και τα σημαντικά γεγονότα.




Λοιπόν, δηλώνω ενθουσιασμένη αυτή τη στιγμή για το φαγητό που πρόκειται να δεις σήμερα εδώ. Είναι κοχύλια, τα μεγαλύτερα που υπάρχουν, γεμιστά με μια φοβερή και πλούσια γέμιση τυριών, σπανακιού και μυρωδικών.




Φαγητό τεσσάρων κινήσεων κυριολεκτικά. Φτιάχνεις πολύ απλά τη γέμιση, βράζεις το ζυμαρικό, γεμίζεις, ψήνεις, τέλος! Είναι τόσο όμορφο και ευπαρουσίαστο φαγητό που αξίζει να το προσφέρεις σε γιορτινά τραπέζια. Μην το φας μόνος σου, κρίμα είναι. Μοιράσου το!




Θες να σου πω τώρα και το καλύτερο? Μπορείς να το φτιάξεις σήμερα κιόλας και να το ψήσεις την Πρωτοχρονιά. Η κατάψυξη είναι το βήμα κλειδί που θα μεσολαβήσει ανάμεσα στην προετοιμασία έως το σερβίρισμα στο πιάτο.  Μην μου πεις ότι δεν έχεις τρελαθεί τώρα? Ε, ναι!

Τα ζυμαρικά αυτά είναι η αλήθεια ότι δεν τα συναντάς συχνά και εύκολα. Δεν υπάρχουν σε όλα τα σούπερ μάρκετ, ειδικά για εμάς που ζούμε στην επαρχία, οπότε αν τα θέλεις για γιορτές, έχεις ένα μήνα σχεδόν μπροστά να τα προμηθευτείς από μεγάλα σουπερ μάρκετ σε γειτονικές πόλεις ή ακόμα και διαδικτυακά.




Με άχαστο συνδυασμό τυριών, διακριτικό άρωμα σκόρδου, πλούσια σάλτσα ντομάτας και έξτρα τυρί στην επιφάνεια είναι ένα φαγητό που λίγους αφήνει ασυγκίνητους. Σε περίπτωση που το σπανάκι δεν σου αρέσει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μανιτάρια ψιλοκομμένα. Πιο ψιλοκομμένα από φέτες, δηλαδή σαν μικρά ζάρια. Τα 250 γραμμάρια μανιτάρια είναι υπέρ αρκετά. Θα γίνει εξίσου νόστιμο με διαφορετικό ωστόσο γευστικό αποτέλεσμα.




Τώρα τα κοχύλια που θα περισσέψουν (γιατί θα βράσουμε παραπάνω απ΄ όσα χρειαζόμαστε, καθώς μερικά μπορεί να σπάσουν κατά τη διάρκεια) τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζουμε σε τάπερ στο ψυγείο, ώστε να τα γεμίσουμε μια από τις επόμενες ημέρες με τον κιμά που φτιάχνουμε για τα μακαρόνια, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία κατά το ψήσιμο. Μ΄ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια.

Αυτά από μένα. Σκέψου τι είπαμε και κάν΄το πράξη!




 

ΚΟΧΥΛΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ

Υλικά για τη γέμιση:

1)     500 γραμμάρια ζυμαρικά, κοχύλια giant (τα πολύ μεγάλα που είναι για γέμισμα)

2)     5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

3)     2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες

4)     200 γραμμάρια σπανάκι χοντροκομμένο

5)     ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

6)     ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

7)     420 γραμμάρια ανθότυρο

8)     100 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη

9)     200 γραμμάρια κασέρι τριμμένο

10)  100 γραμμάρια τυρί κρέμα

11)  1 αυγό

12)  2-3 τσιμπιές μοσχοκάρυδο

13)  Αλάτι

14)  Πιπέρι

Υλικά για τη σάλτσα:

1)     400 γραμμάρια ντοματοχυμό συμπυκνωμένο

2)     1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι αποξηραμένο

3)     1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη

4)     3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

5)     Αλάτι

6)     Πιπέρι

7)     ½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

Επιπλέον υλικά:

1)     200 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη για την επικάλυψη

2)     Ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα




Μέθοδος:

Φτιάχνουμε τη γέμιση (είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε και από την προηγούμενη μέρα και να την διατηρήσουμε στο ψυγείο).

Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί και σοτάρουμε σε αυτό το λιωμένο σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην μαυρίσει και καεί γιατί θα πικρίσει. Μόλις έχει βγάλει το άρωμά του προσθέτουμε το σπανάκι και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά (άνηθο και μαϊντανό) και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν, να βγάλουν τα υγρά τους και να μείνουν μισά σε όγκο. Πρέπει να έχουν μείνει χωρίς υγρά όταν αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Μόλις είναι έτοιμα, αφήνουμε στην άκρη το υλικό αυτό να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα τυριά, το περιεχόμενο του τηγανιού με το σπανάκι, λίγο αλάτι γιατί το ανθότυρο δεν έχει πολύ, το αυγό, πιπέρι όσο θέλουμε και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά ώστε να μην υπάρχουν κομμάτια από το ανθότυρο και να έχει δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη σφιχτή, γέμιση. Την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.




Βράζουμε τα κοχύλια σε άφθονο αλατισμένο νερό 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους!! Προσοχή εδώ μην τα παραβράσουμε.  Μόλις είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και κατευθείαν τα βάζουμε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό ώστε να σταματήσουμε το βρασμό τους. Τα τινάζουμε ελαφρά στο σουρωτήρι ώστε να αποβάλλουν τα υγρά που προφανώς έχουν εγκλωβίσει μέσα στην κοιλότητα που έχουν και τα αφήνουμε στην άκρη.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα (μπορούμε να το κάνουμε όση ώρα βράζουν τα κοχύλια).

Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε απλά όλα τα υλικά. Δεν χρειάζεται βράσιμο!!!




Στήνουμε το φαγητό ως εξής. Παίρνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό σκεύος φούρνου (ή δυο μικρότερα όπως έκανα εγώ)  και ρίχνουμε στον πάτο του αρκετή από τη σάλτσα ώστε να καλυφθεί και να μην φαίνεται.

Παίρνουμε ένα – ένα τα ζυμαρικά στα χέρια μας και τα γεμίζουμε προσεκτικά για να μην σπάσουν, με τη γέμιση. Κάθε κοχύλι θα πάρει περίπου ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού γέμιση. Τοποθετούμε τα κοχύλια περιμετρικά του σκεύους, πηγαίνοντας προς τα μέσα, σαν να φτιάχνουμε ομόκεντρους κύκλους. Αν έχουμε παραλληλόγραμμο σκεύος, τότε τα τοποθετούμε σε σειρές.  

Η ποσότητα της γέμισης που έχουμε θα μας δώσει 50 κοχύλια!

Μόλις γεμίσουμε το σκεύος με τα κοχύλια τότε παίρνουμε ένα κουτάλι της σούπας και ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα που περίσσεψε ανάμεσα στα κοχύλια, αλλά να πάει και λίγη από αυτήν πάνω τους, ώστε να πάρουν γεύση κατά το ψήσιμο.

Στο στάδιο αυτό, το φαγητό μπορεί να μπει κατάψυξη και να το ψήσετε ακόμη και μετά από ένα μήνα, αφού πρώτα το ξεπαγώσετε από την προηγούμενη μέρα βάζοντάς το στη συντήρηση του ψυγείου!!




Ψήνουμε το φαγητό.

Ανοίγουμε το φούρνο να προθερμανθεί καλά στους 180 βαθμούς στον αέρα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια των κοχυλιών με την τριμμένη μοτσαρέλα.

Καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Κατόπιν αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε άλλα 10-15 λεπτά να ψηθεί ακάλυπτο ώστε να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα.

Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστό, με τα τυριά λιωμένα και καυτά.

Καλή επιτυχία!!!

 



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10