12 Δεκεμβρίου 2022

Chutney κάστανο

 


Για απόλαυση κι όχι για χόρταση. Έτσι μπορώ να χαρακτηρίσω τη σημερινή συνταγή διότι θα είναι μια πολυτέλεια στο εορταστικό τραπέζι λειτουργώντας υποστηρικτικά στα πιάτα που θα πρωταγωνιστήσουν.



 

Μιλάω για το chutney κάστανου με όλα τα ωραία χειμωνιάτικα υλικά που μπορείς να φανταστείς. Γίνεται ο καλύτερος φίλος μιας πιατέλας με τυριά και σ΄ αυτή την περίπτωση το καλής ποιότητας κρακεράκι ή πολύσπορο ψωμί επιβάλλεται να είναι κάπου εκεί δίπλα. Το chutney αγαπά επίσης και τα κρετατικά των Χριστουγέννων. Τη γαλοπούλα, το ψητό χοιρινό ή το φιλέτο μόσχου, τις ψητές πατάτες ακόμη και τα αλλαντικά. Το καλό κρασί είναι αυστηρή προϋπόθεση να συνοδέψει αυτό το έδεσμα.

Πρόκειται για το καλύτερο βρώσιμο δώρο που μπορείς να κάνεις σε ανθρώπους που αγαπούν το καλό φαγητό και που ψάχνονται λιγάκι παραπέρα στις γεύσεις. Βεβαίως πρέπει να το φτιάξεις άμεσα γιατί όσο μένει γίνεται καλύτερο. Ιδανικά πρέπει να αρχίζεις να το τρως μια βδομάδα τουλάχιστον μετά τη μέρα που θα το φτιάξεις μέχρι κι ένα χρόνο μετά. Τόσο κρατάει! Δεν χαλάει, κι όσο παλιώνει, η γεύση του ωριμάζει. Ένα εντυπωσιακό ορεκτικό που μπορείς να φτιάξεις με αυτό, είναι το ψητό καμαμπέρ (ένα ιδιαίτερο τυρί που αρέσει σε ορισμένη ομάδα ανθρώπων) σερβιρισμένο με το φανταστικό αυτό chutney.




CHUTNEY ΚΑΣΤΑΝΟ

Υλικά για 4 βαζάκια σαν της μαρμελάδας:

1)     600 γραμμάρια μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομματάκια σαν ζάρια

2)     600 γραμμάρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3)     400 γραμμάρια κάστανα βρασμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια (πχ στη μέση)

4)     110 γραμμάρια κράνμπερι αποξηραμένα

5)     1 ξύλο κανέλας

6)     2 κουταλάκια γλυκού σκόνη μουστάρδας

7)     ¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

8)     1 κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

9)     ½ κουταλάκι γλυκού μπούκοβο

10)  3 τσιμπιές μοσχοκάρυδο τριμμένο

11)  1 κουταλάκι γλυκού καπνιστή πάπρικα

12)  ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

13)  Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

14)  200 ml χυμό πορτοκαλιού

15)  500 γραμμάρια ζάχαρη

16)  500 ml ξύδι




Μέθοδος:

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο (πλασωτέ) βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα κάστανα και τα κράνμπερι.

Ανάβουμε το μάτι και μόλις δούμε ότι έχει πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε τα υλικά για μια έως μιάμιση ώρα περίπου μέχρι να δούμε πως το μίγμα έχει μελώσει, έχει πιεί τα υγρά του. Ένας τρόπος να το καταλάβουμε αυτό είναι να χαράξουμε μια γραμμή με  την ξύλινη σπάτουλα στον πάτο της κατσαρόλας και αυτή να αργήσει να καλυφθεί από το υγρό του τσάτνει.

Δυο – τρία λεπτά πριν να είναι έτοιμο ρίχνουμε τα κάστανα και τα κράνμπερις κι αυτό γιατί δεν θέλουμε να βράσουν και να λιώσουν (τα κάστανα). Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει και το μοιράζουμε σε βαζάκια. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 χρόνο!

Καλό θα είναι να το καταναλώσουμε μετά από δέκα μέρες αφού το φτιάξουμε γιατί έτσι δένουν οι γεύσεις. Το σίγουρο είναι πως αν το δοκιμάσουμε απευθείας μπορεί να μας φανεί υπερβολικά έντονο. Το τσάτνει πρέπει να μείνει για να νοστιμίσει.

Ιδανικά σερβίρεται με ψητά κρεατικά, σε πλατώ τυριών ή ακόμα καλύτερα επάνω σε ψητό καμαμπέρ.

Καλή επιτυχία!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10