16 Αυγούστου 2023

Τάρτα σφολιάτας με κολοκυθάκια, γραβιέρα και ανθότυρο

 


Αφού πέρασε και το Πάσχα του Καλοκαιρίου, δηλαδή η γιορτή του 15αύγουστου που γιορτάζει κυριολεκτικά όλος ο Ελληνισμός, είμαστε έτοιμοι να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Όσοι δεν είναι έτοιμοι θα προσγειωθούν κι αυτοί, αλλά ανώμαλα.




Μόλις χθες έφτιαξα (κατάφερα και φωτογράφισα δηλαδή) την συνταγή που σου δίνω παρακάτω. Μια πανεύκολη αλλά πεντανόστιμη κι εποχιακή τάρτα. Αφράτη ζύμη σφολιάτας υποδέχεται μια λεπτή στρώση ελληνικών τυριών κι από πάνω τρυφερά πράσινα κολοκυθάκια. Με ελάχιστα υλικά μπορείς να εντυπωσιάσεις αλλά το κυριότερο, να φας ένα υπέροχο πρώτο πιάτο ή ένα βραδινό στο μπαλκόνι σου με ένα ποτήρι κρασί.




Όσο κι αν μεμψιμοιρούμε, το καλοκαίρι είναι εδώ, για λίγες ακόμα παραστάσεις και οφείλουμε να το ρουφήξουμε, να του πιούμε το μεδούλι μέχρι την τελευταία σταγόνα. Γεμίζουμε μπαταρίες, γευστικές αναμνήσεις και όμορφες στιγμές έστω κι αν οι αδειούχοι εξαντλήσατε την άδειά σας, έστω κι αν οι μαθητές σβήνετε γραμμούλες για τις μέρες που περνούν και σας φέρνουν πιο κοντά στο πρώτο κουδούνι της χρονιάς.




ΤΑΡΤΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ, ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Υλικά:

1)     1 φύλλο σφολιάτας

2)     100 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη

3)     120 γραμμάρια ανθότυρο

4)     1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη ή 1/3 κουταλάκι γλυκού σκόνη αποξηραμένου σκόρδου

5)     1 αυγό

6)     3 κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ

7)     500-600 γραμμάρια κολοκυθάκια πράσινα μετρίου μεγέθους (περίπου 4-5 μέτρια κολοκυθάκια)

8)     Αλάτι

9)     Πιπέρι

10)  Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα των κολοκυθιών

11)  5-6 κλαράκια φρέσκο θυμάρι




Μέθοδος:

Πλένουμε, σκουπίζουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια σε πολύ – πολύ λεπτές φέτες. Τα αφήνουμε στην άκρη.




Φτιάχνουμε τη γέμιση βάζοντας σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη γραβιέρα, το ανθότυρο το οποίο σπάμε καλά με το πιρούνι, το ασπράδι από το αυγό μας (κρατάμε τον κρόκο σε ένα μπολάκι για επάλειψη αργότερα), το λιωμένο σκόρδο ή τη σκόνη σκόρδου, το γάλα εβαπορέ, 2 καλές τσιμπιές αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα από το φρέσκο θυμάρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη.

Ανοίγουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 200 βαθμούς.

Ανοίγουμε το παραλληλόγραμμο φύλλο σφολιάτας. Το τοποθετούμε πάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με λαδόκολλα. Με το μαχαίρι χαράσσουμε στη σφολιάτα ένα κάδρο 2,5 εκατοστών περίπου. Προσέχουμε να χαράξουμε τη σφολιάτα αλλά όχι να την κόψουμε μέχρι κάτω.





Στρώνουμε μέσα στο εσωτερικό του κάδρου που σχηματίσαμε την γέμιση έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του, χωρίς όμως να πάει καθόλου γύρω – γύρω στην «κορνίζα».




Κατόπιν στρώνουμε κατά μήκος των τυριών, σε κάθετες σειρές τα κολοκυθάκια κατά τέτοιο τρόπο ώστε να η κάθε φέτα να καλύπτει την προηγούμενη κατά το ήμισυ.




Μόλις τελειώσουμε με τα κολοκυθάκια, τα λαδώνουμε πολύ καλά με ένα πινέλο που θα το έχουμε βουτήξει στο ελαιόλαδο. Πρέπει να λαδωθούν πολύ καλά τα κολοκυθάκια και ύστερα τα πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι για να πάρουν γεύση και τέλος με πιπέρι.

Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τον κρόκο από το αυγό που κρατήσαμε και 1 κουταλάκι του γλυκού νερό. Τα χτυπάμε καλά με το πιρούνι και με ένα πινέλο αλείφουμε με το μίγμα του αυγού στο περίγραμμα (την κορνίζα δηλαδή) της τάρτας.




Ψήνουμε την τάρτα στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά. Τα πρώτα 30 λεπτά την ψήνουμε στον αέρα και τα τελευταία 5 λεπτά βάζουμε το γκριλ έτσι ώστε να πάρουν τα κολοκυθάκια πιο καλό χρώμα καθώς επίσης και η σφολιάτα περιμετρικά.

Μόλις είναι έτοιμη τη βγάζουμε από το φούρνο, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως. Τρώγεται ωστόσο και σε θερμοκρασία δωματίου αλλά επειδή έχει σφολιάτα είναι προτιμότερο να φαγωθεί ζεστή.

Καλή επιτυχία!!!




 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10