9 Νοεμβρίου 2023

Πιροσκί με κιμά

 



Τα φτιάχνω εδώ και χρόνια αυτά τα πιροσκί, μα δεν μπορώ να ξεχάσω την πρώτη φορά. Ήταν στην περίοδο της καραντίνας που τα κορίτσια μου έκαναν διαδικτυακό μάθημα στα δωμάτιά τους.




Ήμουν στην κουζίνα από το πρωί και ζύμωνα, έπλαθα και τηγάνιζα τα πιροσκί. Είχε μυρίσει το σπίτι ζυμάρι και μπαχαρικά ανατολίτικα από τον κιμά που έβραζε στο μικρό κατσαρολάκι. Μόλις τηγάνισα την πρώτη τηγανιά και δοκίμασα ενθουσιάστηκα τόσο πολύ που «μπούκαρα» μέσα στο δωμάτιο της Νεφέλης, που η αγάπη της για τα ζυμάρια δεν περιγράφεται, και της έδωσα ένα να φάει, σχεδόν με το ζόρι. Ναι, εν ώρα μαθήματος. Κλείνει το μικρόφωνο για να μην ακούγεται στον καθηγητή και τους συμμαθητές της που ήταν στην απέναντι πλευρά και δοκιμάζει. Δεν ξεχνώ ποτέ την έκφρασή της!!

Αυτά και άλλα πολλά έχω να θυμηθώ από την περίοδο του κορονοϊού, που άλλες φορές φαντάζει τόσο μακρινή κι άλλες σαν να ήταν μόλις χθες.




Τα πιροσκί της καραντίνας τα έβαλα τότε στο ίνσταγκραμ αλλά ήρθε η ώρα τους να μπουν κι εδώ στο μπλογκ. Δες τα και φτιάξ΄τα γιατί όμοιά τους δεν υπάρχουν.

Το ζυμάρι είναι πολύ μα πολύ αφράτο κι αρωματικό σαν ντόνατ. Η δε γέμιση με αρώματα ανατολής θα σε συναρπάσει. Μην παραλείψεις τα μπαχαρικά γιατί αυτό είναι και το καταπληκτικό σε αυτή τη συνταγή. Τα πιροσκί αυτά έχουν γεύση και άρωμα. Δεν είναι φλατ!

Μπορείς φυσικά να φτιάξεις τα μισά με κιμά και τα υπόλοιπα με τυρί ή λουκάνικο. Μπορείς να δοκιμάσει ότι συνδυασμό θέλεις αρκεί να τα φτιάξεις με τη συνταγή που σου δίνω. Θα με θυμηθείς όπως θυμάμαι εγώ την φάτσα της Νεφέλης μόλις τα πρωτοδοκίμασε!

 


ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΚΙΜΑ

Υλικά για τη ζύμη:

1)     500 αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2)     8 γραμμάρια μαγιά ξηρή

3)     300 ml χλιαρό νερό

4)     1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

5)     1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

6)     1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

7)     2 αυγά

Υλικά για τη γέμιση κιμά:

1)     300 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος από λάπα

2)     2 μέτρια κρεμμύδια λιωμένα στον πολυκόφτη

3)     4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

4)     ¼ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο

5)     ¼ κουταλάκι γλυκού μπαχάρι τριμμένο

6)     ¼ κουταλάκι γλυκού κανέλα

7)     ¼ κουταλάκι γλυκού κύμινο

8)     ¼ κουταλάκι γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη

9)     1 τσιμπιά γαρύφαλλο τριμμένο

10)  Αλάτι

11)  Πιπέρι

Επιπλέον :

1)     1- 1 ½ λίτρο λάδι για τηγάνισμα




Μέθοδος:

Σε μεγάλο μεταλλικό μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και περιμένουμε 10-15 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά, δηλαδή να φουσκώσει και να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια. Κατόπιν προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά, το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ ζυμώνουμε με το εξάρτημα «γάντζος», αν όχι το ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.

Την βγάζουμε από το μπολ ή τον κάδο, και τη ζυμώνουμε σε μια μπάλα. Την χωρίζουμε σε 16 ισομεγέθη κομμάτια βάρους περίπου 72-75 γραμμάρια το καθένα. Πλάθουμε  το κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλάκι και τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε μια πιατέλα που την έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι, αφήνοντας κάποιο κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Αφήνουμε στην άκρη τα μπαλάκια ζύμης για περίπου 1-1 ½ ώρες, σε ζεστό μέρος, σκεπασμένα με καθαρή πετσέτα. Αυτά θα διπλασιαστούν σε όγκο.




Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε τον κιμά.

Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τον κιμά να σοταριστεί, να αλλάξει χρώμα και να βγάλει τα υγρά του. Μόλις γίνει αυτό ρίχνουμε τα κρεμμύδια λιωμένα και όλα τα μπαχαρικά καθώς και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους και προσθέτουμε επίσης ένα φλιτζάνι νερό. Βράζουμε τον κιμά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πιεί όλα τα υγρά και να μείνει στεγνός. Τον αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για να τον χρησιμοποιήσουμε.

Φτιάχνουμε τα πιροσκί.

Παίρνουμε τα ήδη φουσκωμένα μπαλάκια ζύμης και ανοίγουμε ένα ένα σε μικρό φύλλο ίσα να χωράει μια κουταλιά γέμισης στο κέντρο του. Βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά κιμά στο μέσον του φύλλου που ανοίξαμε και κλείνουμε καλά ενώνοντας το ζυμάρι ώστε όταν τηγανιστεί να μην ανοίξει. Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία με όλες τις μπάλες ζύμης και τη γέμιση αφήνουμε τα πιροσκί στην άκρη.




Γεμίζουμε ένα μέτριο κατσαρολάκι με λάδι μέχρι το μέσον του και το βάζουμε στο μάτι να ζεσταθεί και να είναι έτοιμο για τηγάνισμα.

Ρίχνουμε μέσα στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε λίγα – λίγα τα πιροσκί μέχρι να χρυσίσουν και από τις δυο πλευρές. Τα βγάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί.

Τρώγονται ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή επιτυχία!!!  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10