18 Δεκεμβρίου 2023

Μελομακάρονα με σοκολάτα

 


Έχω μια συνταγή για μελομακάρονα γεμάτα μυρωδιές από ξύσμα πορτοκαλιού και κανελογαρύφαλλο, λαδένια, εύθρυπτα και όσο πρέπει μελωμένα. Όχι όσο πατάει η γάτα. Όσο πρέπει. Είναι κάτι που θέλω να τονίσω.




Γιατί τα μελομακάρονά μου έχουν άποψη και γνώμη για το τι θα τους συμβεί. Έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση! Δεν μπορείς εσύ κυρία Μαριγούλα μου ν΄αρπάζεις το ανυποψίαστο μελομακάρονο μόλις βγει τσιτσιριστό απ΄το φούρνο, να το πετάς  να κολυμπήσει στα βάθη της γεμάτης με σιρόπι κατσαρόλας και μόνο όταν το δεις να πνίγεται, να βγάζει μπουρμπουλίθρες απ΄τ ΄ αλευρωμένα κύτταρά του, να το ανασύρεις πετάγοντάς το παράμερα, για ν΄αρπάξεις το επόμενο να το ξεφτιλίσεις κατά τον ίδιο τρόπο. Εν έτη 2023 τέτοιες πράξεις θα πρέπει να είναι καταδικαστέες και να προστατεύονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.




Εγώ, αν με ρωτάς, σέβομαι την ύπαρξή τους. Τ΄ αντιμετωπίζω σαν ίση προς ίσο και γι΄ αυτό τους παρέχω τη δυνατότητα ν΄ αποφασίσουν. Όλα αυτά μέχρι να τα φάω φυσικά! Το μέλωμα που τους κάνω δεν είναι βουτηχτό. Είναι ρουφηχτό. Τα βάζω όλα μαζί σε ταψί αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο. Έτσι εξασφαλίζω πως δεν θα νιώθουν μόνα κι ανυπεράσπιστα. Έχουν το ένα το άλλο! Κατόπιν τα λούζω με το κρύο σιρόπι και τ΄αφήνω εκεί για ώρες, να τραβήξουν όσο αυτά επιθυμούν υπό τη μελωδία κλασικής μουσικής. Δεν τα βιάζω με μεθόδους απάνθρωπες σαν να τα ΄χω σε γραμμή παραγωγής προς εκμετάλλευση. Τους δίνω χώρο και χρόνο. Έτσι ρουφάνε αργά – αργά το μέλι, όσο αυτά θέλουν και μπορούν. Είναι βασικό χαρακτηριστικό της διαμόρφωσης του χαρακτήρα τους.




Ακολουθώντας χρόνια τώρα την καινοτόμο αυτή μέθοδο, καταφέρνω να βγάζω στην κοινωνία μελομακάρονα υγιή, ανεξάρτητα, μα κυρίως συγκροτημένα. Μελομακάρονα που θέλουν να φαγωθούν.

Τέλος κάνω μιαν έκκληση σε όλους εσάς. Ας βοηθήσουμε όλοι να σταματήσει η κακοποίηση του μελομακάρονου. Όλοι μαζί μπορούμε! Από αυτά κιόλας τα Χριστούγεννα. Διαδώστε!

Φέτος τα μελομακάρονα τα κάνω ρουφηχτά αλλά με σοκολάτα! Μια μικρή και βολική δόση που μπορεί να γίνει παράλληλα με τα κλασικά και αγαπημένα, γι΄ αυτούς που θέλουν το κάτι παραπάνω! Είναι πεντανόστιμα, όχι πολύ γλυκά, ούτε λιγωτικά. Νομίζω πως αξίζει να τα δοκιμάσεις.




ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Βγαίνουν 34 μελομακάρονα

Υλικά για τη ζύμη:

1)     100 γραμμάρια ζάχαρη

2)     250 ml ελαιόλαδο

3)     Ξύσμα από ½ πορτοκάλι

4)     75 ml χυμό πορτοκαλιού

5)     50 ml κονιάκ

6)     ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

7)     ¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

8)     1 κουταλιά σούπας baking powder

9)     ¼ κουταλάκι γλυκού σόδα

10)  600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για το σιρόπι:

1)     200 ml νερό

2)     170 γραμμάρια ζάχαρη

3)     270 γραμμάρια μέλι

Επιπλέον υλικά:

1)     400 γραμμάρια κουβερτούρα

2)     ½ φλιτζάνι καρύδι τριμμένο  




Μέθοδος: 

ΒΗΜΑ 1ο – ΣΙΡΟΠΙ

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι ώστε να είναι κρύο την ώρα που θα τα σιροπιάσουμε.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Μόλις έρθει το σιρόπι σε σημείο βρασμού το αφήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία να βράσει για 1-2 λεπτά και μετά αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει. 

ΒΗΜΑ 2ο – ΖΥΜΗ

Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα. 

Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ, το γαρίφαλο, την κανέλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. 

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι μας από το κέντρο προς τα έξω απαλά. Προσοχή! Τα μελομακάρονα δεν χρειάζονται πολύ ζύμωμα γιατί η ζύμη σφίγγει και χαλάει. Αρκεί μόνο να ανακατέψουμε τα υλικά με το χέρι μας μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. 

Παίρνουμε στο χέρι μας μικρά κομμάτια ζύμης και την πλάθουμε στο κλασικό οβάλ σχήμα του μελομακάρονου τα οποία ζυγίζουμε ένα – ένα καθώς τα πλάθουμε. Το κάθε μελομακάρονο πρέπει να έχει βάρος 31-33 γραμμάρια.

Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Μόλις γεμίσουμε τη λαμαρίνα τα τρυπάμε με ένα πιρούνι σε όλη τους την επιφάνεια. 

ΒΗΜΑ 3ο – ΨΗΣΙΜΟ:

Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να τα δούμε να αποκτούν ένα όμορφο σκούρο, χρυσό χρώμα. Προσέχουμε να μην αρπάξουν διότι θα υπάρχει δυσκολία στο μέλωμα. Δεν πρόκειται δηλαδή να μελώσουν έτσι όπως θα έπρεπε αν ψήνονταν κανονικά.

ΒΗΜΑ 4ο – ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο (ζεστά), βγάζουμε τη λαδόκολλα από τη λαμαρίνα αφήνοντας τα μελομακάρονα μέσα σε αυτήν και τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Τα αφήνουμε να ρουφήξουν το σιρόπι, γυρίζοντάς τα μετά από μισή ώρα και από την άλλη πλευρά.  Αφήνουμε τα μελομακάρονα στη λαμαρίνα για άλλη μισή ώρα από την ανάποδη και κάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλη μία φορά. Δηλαδή γυρνάμε ανά μισή ώρα τα μελομακάρονα στο ταψί για 2 φορές στην κάθε τους πλευρά.




ΒΗΜΑ 5ο – ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑ

Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το ταψί και τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα που από κάτω έχουμε βάλει ένα ταψί ώστε να στραγγίσουν και να φύγει το περισσευούμενο σιρόπι.

Τα αφήνουμε εκεί για 1 ώρα!

ΒΗΜΑ 6ο – ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

Επικάλυψη με σοκολάτα.

Σπάμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και την βάζουμε να λιώσει σε μπεν μαρί.  Μόλις γίνει λεία και έχει λιώσει, αποσύρουμε το μπεν μαρί από τη φωτιά και με προσοχή ρίχνουμε ένα ένα τα μελομακάρονα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα. Τα γυρνάμε από όλες τις πλευρές να καλυφθούν καλά και με τη βοήθεια δυο πιρουνιών τα βγάζουμε προσέχοντας να στραγγίσει η περίσσια της σοκολάτας από πάνω τους. Τα τοποθετούμε δίπλα στον πάγκο εργασίας μας στον οποίο έχουμε στρώσει ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας.

Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για όλα τα μελομακάρονα.

ΒΗΜΑ 7ο – ΚΑΡΥΔΙ

Αμέσως μόλις τελειώσουμε την επικάλυψη της σοκολάτας και πριν προλάβει να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα πάνω τους, τα πασπαλίζουμε με άφθονο καρύδι τριμμένο και τα αφήνουμε τουλάχιστον για 2 ώρες μέχρι να δούμε τη σοκολάτα κοκκαλωμένη και σκληρή.

Κατόπιν τα τοποθετούμε προσεκτικά σε μια πιατέλα και απολαμβάνουμε!

Καλή επιτυχία!!!

 


1 σχόλιο:

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10