22 Ιουλίου 2010

Μελιτζάνες ιμάμ




 Γευστικές ιδιαιτερότητες!        

        Φαντάσου το διατροφικό μενού μιας 4μελούς οικογένειας που έχει γευστικές ιδιαιτερότητες (παραξενιές με λίγα λόγια) για μία μόνο εβδομάδα, με την μητέρα superwoman στη μέση να τρέχει και να μην φτάνει.






          Ο πατέρας να μην τρώει το φαγητό της προηγούμενης μέρας, το ένα παιδί να τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με κρέας, ρύζι και ζυμαρικά και το άλλο το μικρότερο να σιχαίνεται το ψάρι, και τα γαλακτοκομικά, αλλά να τρώει μετά μανίας συγκεκριμένα μόνο λαχανικά, όσπρια και πολλά γλυκά! Η μητέρα αναγκαστικά τα τρώει όλα!! Δεν υπάρχει άλλωστε η πολυτέλεια να βάλει και αυτή άλλη μια παράμετρο στην ήδη δύσκολη ερώτηση που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά του: «Τι θα φάμε σήμερα»?

          Με όλες λοιπόν αυτές τις παραμέτρους, το ερώτημα του τι θα μαγειρέψει αυτή η δύσμοιρη γυναίκα κάθε μέρα για μεσημεριανό, αλλά και βραδινό καταλήγει να είναι μαθηματική εξίσωση. Σίγουρα η λύση στο πρόβλημα δεν έχει ένα μόνο σκέλος. Αν την βγάλει καθαρή με 2 μόνο φαγητά ημερησίως θα πρέπει να πει και «ευχαριστώ»!

          Αν δεν βλέπεις κι εσύ τον εαυτό σου στα παραπάνω, σίγουρα γνωρίζεις ανθρώπους από το φιλικό και συγγενικό σου περιβάλλον που έχουν γευστικές ιδιαιτερότητες.... είπαμε, παραξενιές! Το ένα τους ξινίζει, το άλλο τους βρωμάει. Δεν μπορούν να φάνε κρύο φαγητό, δεν τρώνε πράσινα λαχανικά, δεν τους αρέσει το αρνί, κοτόπουλο θέλουν μόνο φιλέτο στήθος, τρελαίνονται για ζυμαρικά, αλλά δεν τρώνε καθόλου το ρύζι, σιχαίνονται το τυρί φέτα, αλλά λατρεύουν τα κίτρινα τυριά μόνο όταν είναι λιωμένα κ.ο.κ. Μια ζωή στους περιορισμούς που κάνουν δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων που τους μαγειρεύουν.

          Από τις ποιο συνηθισμένες γευστικές παραξενιές είναι να μην τρώει κάποιος το φαγητό της προηγούμενης μέρας. Έως ένα σημείο θα μπορούσα να το καταλάβω για ορισμένα πολύ εξειδικευμένα φαγητά, αν και προσωπικά τρώω τα πάντα οποτεδήποτε! Για τους ποιο μίζερους της παρέας όμως έχω να δηλώσω ότι τα λαδερά φαγητά την επόμενη μέρα είναι δύο φορές ποιο νόστιμα από την ημέρα που έχουν μαγειρευτεί! Ένα από αυτά είναι και οι μελιτζάνες ιμάμ που θα δεις ευθείς αμέσως! Όσο μένει νοστιμεύει!





ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΙΜΑΜ

Υλικά:

1) 8-10 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
2) 5 μεγάλα κρεμμύδια σε φετάκια
3) 2/3 κούπας λάδι
4) 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα τοματάκια κονκασέ
5) ½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη ή μέλι
6) ½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
7) Αλάτι
8) Πιπέρι





Μέθοδος:

           Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος σαν βαρκούλες. Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό και αλάτι για μισή περίπου ώρα, ώστε να ξεπικρίσουν. Κατόπιν τις χαράζουμε στο λευκό μέρος κατά μήκος 2-3 φορές χωρίς να τις διαπεράσει το μαχαίρι. Τις τηγανίζουμε ώσπου να ροδίσουν ελαφρά και τις βάζουμε στην άκρη.

         Φτιάχνουμε η γέμιση ως εξής: Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και το μαϊντανό και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 10 λεπτά.

        Ανοίγουμε τις μελιτζάνες δημιουργώντας ένα βαθούλωμα και τις γεμίζουμε με το μείγμα των κρεμμυδιών. Τις αραδιάζουμε σε ταψί περιχύνοντάς τες με το μείγμα που έχει περισσέψει.

        Τις ψήνουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα. Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Καλή επιτυχία!!!


2 σχόλια:

  1. Για μια στιγμή....ταράχτηκα!!
    Νόμιζα πως μου έκλεψες τις σκέψεις μου!!
    Φαγητό από την προηγούμενη???
    Εδώ δεν τρώνε το μεσημεριανό φαγητό το βράδυ!!!!
    Τα ζυμαρικά ο ένας τα τρώει κόκκινα και ο άλλος αλά κρεμ!!!
    Η μαμά πάντα στη μέση μπαλαντέρ και ο μπαμπάς να λέει εγώ το βράδυ δεν θα φάω.......και στις 11 να κοπανάει τις πόρτες του ψυγείου!!
    Σε κάλυψα????????
    Το ιμάμ υπέροχο και αγαπημένο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχα! Έτσι ακριβώς όπως τα λές Λίλα! Με κάλυψες απόλυτα! Άλλωστε πως θα μπορούσα να γράψω αυτό το κείμενο αν δεν ήμουν κι εγώ παθούσα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10