26 Νοεμβρίου 2011

Ζαμπονοτυρόπιτα



               
Home made Christmas 
 
             Σε 3 μέρες μπαίνει ο Δεκέμβριος. Είμαστε σχεδόν 1 μήνα πριν απ΄ τις γιορτές και επικρατεί ήδη πυρετός προετοιμασιών γύρω μου. Παρά τα «χαστούκια» που έχουμε φάει ως λαός και ως έθνος τους τελευταίους μήνες, διατηρούμε το κουράγιο μας και προσπαθούμε να κάνουμε και τις φετινές γιορτές ξεχωριστές. Ίσως όχι με την γκλαμουριά και την σπατάλη των προηγούμενων ετών, αλλά σίγουρα με όση όρεξη μας έχει απομείνει. 





               Διαισθάνομαι ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα έχουν γεύση σπιτική. Πολλά από τα δώρα που θα προσφέρουμε ίσως κοστίζουν λιγότερο σε χρήμα, αλλά θα έχουν περισσότερο μεράκι αφού πολλά από αυτά θα είναι χειροποίητα. 





              Μία τέτοια τάση ήδη έχει φανεί και στην τηλεόραση, όπου παρουσιάζονται συνεχώς ιδέες και προτάσεις για το πώς θα φτιάξουμε μόνοι μας, ξεχωριστά και ιδιαίτερα δώρα για να προσφέρουμε στους αγαπημένους μας. Πολλές ιδέες βρίσκει κανείς και στο διαδίκτυο, αν έχει όρεξη να έχει να ψάξει. Από συνταγές για Χριστουγεννιάτικα γλυκά μέχρι χειροποίητα κοσμήματα, τσάντες, κεριά και διακοσμητικά. 





              Στο πλαίσιο αυτό της τάσης "φτιάξ΄το μόνος σου" (DIY), έφτιαξα μια  ζαμπονοτυρόπιτα που στους μπουφέδες κάνει θραύση. Η ζύμη της είναι πολύ εύκολη να ζυμωθεί και να απλωθεί στο ταψί, τριφτή στο στόμα και πολύ, μα πολύ γευστική. Η γέμισή της δε, είναι πολύ πλούσια! Θεωρώ ότι είναι ιδανική πρόταση για τραπέζι στο σπίτι.  




ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ


Υλικά για τη ζύμη:


1) 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2) 200 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
3) 180 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4) 150 ml σπορέλαιο
5) 1 τσιμπιά αλάτι



Υλικά για τη γέμιση:


1) 350 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένο
2) 350 γραμμάρια τυρί gouda τριμμένο
3) 3 αυγά 

4) 150 γραμμάρια ζαμπόν σε φέτες, κομμένο σε κυβάκια
5) 200 ml κρέμα γάλακτος
6) λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Επιπλέον:

  1) 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κουταλάκι γλυκού νερό για επάλειψη από πάνω







Μέθοδος: 



Φτιάχνουμε τη ζύμη ως εξής:


         Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το σπορέλαιο, το αλάτι και το βούτυρο το οποίο το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 ώρες. Ζυμώνουμε τα υλικά με το χέρι και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη.

Για τη γέμιση τώρα:


        Απλώς ρίχνουμε όλα τα υλικά (φέτα, gouda, 3 αυγά, ζαμπόν ψιλοκομμένο, κρέμα γάλακτος και πιπέρι) σε μπολ και ανακατεύουμε με σπάτουλα να ομογεννοποιηθούν.




Συναρμολόγηση:


           Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών. Χωρίζουμε της ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Μισή θα μπει κάτω από τη γέμιση και μισή από πάνω. 

           Από το ½ της ζύμης παίρνουμε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα πατάμε ανάμεσα στις παλάμες μας για να τα ανοίξουμε σε στρογγυλά μικρά φυλλαράκια. Αρχίζουμε και στρώνουμε τον πάτο της ταρτιέρας, κολλώντας το ένα ζυμαράκι δίπλα στο άλλο, με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο και τα τοιχώματα. 

          Κατόπιν ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την τάρτα.

          Τέλος παίρνουμε το δεύτερο μισό της ζύμης που έχει περισσέψει και κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα φυλλαράκια ζύμης για να σκεπάσουμε από πάνω την ταρτιέρα μας και να κλείσουμε τελείως την γέμιση ανάμεσα στη ζύμη. 



           Αυτή η διαδικασία με τα φυλλαράκια ζύμης κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο είναι η πιο απλή μέθοδος ανοίγματος της συγκεκριμένης ζύμης που κι ένας αρχάριος μπορεί να κάνει. Ωστόσο κάποιος άλλος μπορεί να βάλει τη ζύμη ανάμεσα σε  δύο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας, να την ανοίξει με τον πλάστη και να την τοποθετήσει στο σκεύος με μεγάλη προσοχή γιατί διαλύεται εύκολα!


          Πριν την ψήσουμε χτυπάμε ένα κρόκο με το πιρούνι μέσα σε ένα μπολάκι μαζί με 1 κουταλάκι γλυκού νερό και το αλείφουμε με πινέλο πάνω στην πίτα μας.


          Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 45 λεπτά μέχρι να δούμε ότι η επιφάνειά της γίνεται χρυσή!!! 




         Καλή επιτυχία!!



















8 σχόλια:

  1. Η τάρτα σου Χρυσαυγή μου μπορεί να κάνει εορταστικό το τραπέζι από μόνη της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ και τις δυό σας Ειρήνη και Αγγελική Ν. Με αυτή την τάρτα εύχομαι πρόωρα καλές γιορτές και πάντα επιτυχίες στις συνταγές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα!!γιατί να μην είναι λιτά και σπιτικά τα δωράκια μας, εξαιτίας του τι θα πάμε δώρο έχουμε αποξενωθεί και κλειστεί στο καβούκι μας. Εγώ έχω καθιερώσει εδώ και χρόνια ως δωράκια μαρμελάδες γλυκά αρωματικά ξίδια λικέρ σπιτικά!!
    Πολύ ωραία η τάρτα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα Ξανθή. Πιστεύω ότι ορισμένες φορές τα χειροποίητα δώρα είναι πολύ ποιο πολύτιμα από κάτι που θα αγοράσουμε απ΄έξω μόνο και μόνο για να τελειώνουμε με την "υποχρέωση". Αναλόγως βέβαια και σε ποιους προσφέρονται! Πρέπει ο άλλος να μπορεί να εκτιμήσει τον κόπο, τη σκέψη και το χρόνο που αφιερώνουμε και όχι να το απαξιώσει σαν κάτι φθηνιάρικο και μικρής σημασίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία! Πραγματικά ταιριάζει σε κάθε τραπέζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ερωτευτηκα την απλοτητα της! Θα την φτιαξω σιγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απλή και υπέροχη, μοναδικό μειονέκτημα για μας τα λαιμαργάκια οι άπειρες θερμίδες της :) Χίλια Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10