Η αδυναμία μου για τα άγρια σπαράγγια είναι μεγάλη. Τόση,
που προτιμώ να τα στερηθώ παρά να πάρω τα καλλιεργημένα, εκτός αν βρω
ιδιαιτέρως λεπτά. Φέτος αγόρασα τα άγρια μία και μοναδική φορά από τη λαϊκή, αφού
κοινώς με... «γδύσανε».
Φρόντισα λοιπόν να τα μαγειρέψω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
για να μην πάνε στράφι. Και να η τάρτα που έφτιαξα. Πλούσια, νόστιμη και
γευστική τάρτα τυριών με σπαράγγια.
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ
Υλικά:
1)
1 φύλλο ζύμης κουρού
2)
1 μάτσο σπαράγγια κατά προτίμηση άγρια
3)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4)
200 γραμμάρια φέτα τριμμένη
5)
200 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
6)
200 γραμμάρια τυρί κρέμα
7)
4 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το
τελείωμα
8)
2 αυγά
9)
2 τσιμπιές μοσχοκάρυδο τριμμένο
Διαδικασία:
Καθαρίζουμε
τα σπαράγγια και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει για ένα λεπτό ίσα – ίσα να ζεματιστούν και να πάρουν
μια βράση. Τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα
τηγάνι ρίχνουμε τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο και όταν κάψει σοτάρουμε σε αυτό το
κρεμμύδι. Το σοτάρουμε καλά ώστε να γυαλίσει και να μαραθεί. Το αφήνουμε και
αυτό στην άκρη.
Σε ένα
μπολ ρίχνουμε τα τυριά (φέτα, γραβιέρα, τυρί κρέμα), τα αυγά, το σοταρισμένο
κρεμμύδι μαζί με το λάδι του, το μοσχοκάρυδο και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα
μικρό ορθογώνιο ταψάκι και στρώνουμε σε αυτό το φύλλο κουρού. Ρίχνουμε επάνω το μίγμα των τυριών και το
ισιώνουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού. Στρώνουμε ένα – ένα τα σπαράγγια, έτσι
ώστε να καλύπτουν όλη την επιφάνεια της τάρτας και στο τέλος τη ραντίζουμε με
λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
για μισή περίπου ώρα, στους 180 βαθμούς, μέχρι να δούμε το ζυμάρι να ροδίζει.
Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί περίπου μισή ώρα πριν την
κόψουμε. Τρώγεται χλιαρή ή κρύα, εξίσου όμορφα.
Άγρια σπαράγγια αγαπημένα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
Καλημέρα Ξανθή!!!
ΔιαγραφήΝομίζω ότι τα άγρια είναι η πρώτη επιλογή όλων...
Excuse me.....nero einai afto sto vathos?????????
ΑπάντησηΔιαγραφήE...ti na to kano???????
Vale pagomeno lefko krasi ki erxomai na apolafso ti tarta sou!!!!!
Para poli orea ki efkoli!!!! Trellainomai gia asparagus!!!!! :)
Kalimera Chrysavgi!!!
Μη βαράς Πέπη....
ΔιαγραφήΝερό είναι. Τι να κάνω η γυναίκα? Χρειαζόμουν ένα χαμηλό ποτήρι και αυτό ήταν το μόνο που ταίριαζε...
Αλλά ναι... με λευκό κρασί την έφαγα εγώ και μια φίλη μου που είχε έρθει για γευστική δοκιμή!!!
Καλημέρα!
Πολύ θα επιθυμούσα να περπατήσω και να ξεναγηθώ στις καταπράσινες λεπτές ράγες των σπαραγγιών.Άγνωστα μονοπάτια για μένα-αφού δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!.. σπαράγγια εξαιτίας ενός κακόγουστου αστείου...-Κύτταξε όμως Χρυσαυγή πως λειτουργεί το ανθρώπινο ακατανόητο ένστικτο.Από εσένα είμαι πρόθυμη να δοκιμάσω!Από εμπιστοσύνη και λόγω καλαισθησίας,λεπτού γούστου και φινέτσας.Γιατί μη μου πεις, όλα συντελούν στην τελική κρίση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εικόνα που αντίκρυσαν τα μάτια μου είναι απόλυτα ατμοσφαιρική.Τέτοια που οδηγεί την γευστική περιέργεια να γίνει αδιάκριτη.Να ψάξει και να εισχωρήσει βήμα βήμα στα ατρικύμιστα σοκάκια των τυριών και να περιεργαστεί τα συμμετρικά τοποθετημένα ,σχεδόν γεωμετρικά αλφαδιασμένα, σπαράγγια.Για τους διστακτικούς ,όπως εγώ,δεν υπάρχει δίλλημα..μπρος ή πίσω.Επικρατεί η σιγουριά και η ασφάλεια που προσφέρει η ατόφια διάθεση της μαγείρισσας και η απεικόνιση της γευστικής πραγματικότητας.Στο κομμάτι που λείπει στην τελευταία φωτογραφία
και δεσπόζει στην δική μου φαντασία θα βρώ,ή μάλλον βρήκα ,την χαμένη αυτοπεποίθηση.Ανάκατη με την λαχτάρα να βιώσω τη νοστιμιά που ξεχειλίζει και ταξιδεύει ,προχωρώ στην εικονική προετοιμασία της πρώτης δοκιμής.Στην πρώτη καθοριστική μπουκιά που εσύ τόσο όμορφα μου πρόσφερες.
Καλή σου μέρα Χρυσαυγή μου!Πολλά πολλά φιλάκια σας στέλνω!!!
....Ενός κακόγουστου αστείου?
ΔιαγραφήΑναρωτιέμαι τι θα μπορούσε να είναι αυτό που έγινε η αιτία να μην δοκιμάσεις αυτό το νόστιμο λαχανικό. Εννοείται πως η ερώτηση είναι ρητορική.
Πάντως ποτέ δεν είναι αργά! Αυτά τα λεπτά άγρια σπαράγγια είναι πολύ νόστιμα και πιστεύω ότι θα σου αρέσουν ιδιαιτέρως αν τολμήσεις να τα δοκιμάσεις!
Σε φιλώ πολύ πολύ κι εγώ με τη σειρά μου Φωτεινή!
Καλησπέρα!
Δεν έχω φάει ποτέ σπαράγγια!!! Η τάρτα φαίνεται μοντέρνα, εύκολη και ανεξάρτητη!! Με παρεούλα και κρασάκι μια χαρά μου φαίνεται. Θα μου αρέσουν τα σπαράγγια λες;; Ειναι τοσο ακριβά;;; Θα μου μεινουν λεφτά να πάρω γάλα στα παιδιά μου Χρυσαυγή;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σπαράγγια τα καλληεργήσιμα δεν είναι ακριβά.
ΔιαγραφήΤα άγρια είναι. Το ένα ματσάκι κοστίζει 5 ευρώ στη λαϊκή, τιμή αρκετά υψηλή.
Η γνώμη μου είναι πως αν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε γάλα για τα παιδιά και σπαράγγια, να προτιμήσεις το πρώτο!!! χαχαχαχα
Σε φιλώ πολύ έξυπνη και χαρούμενη Δήμητρα!
Λεπτά άγρια σπαράγγια. Τα πιο νόστιμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η τάρτα σου Χρυσαυγή μου. Εγω δεν βρίσκω άγρια στη λαϊκή. θα βολευτώ με τα άλλα.
Ωραία παρουσίαση και φωτο :)
Φιλιά πολλά
Σε ευχαριστώ πολύ Μάριον.
ΔιαγραφήΚι εγώ μη νομίσεις ότι βρίσκω συχνά. Πιστεύω ότι αυτή ήταν και η τελευταία φορά γιατί πλέον είναι εκτός εποχής τα άγρια.
Ευχαριστώ πολύ!
Σε φιλώ!
Καλά έχεις κι εσύ την πετριά με τα άγρια σπαράγγια αλλά εγώ τρώγω και τα καλλιεργημένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή, Χρυσαυγή μου, είναι τάρτα για να εκτεθεί σε galerie με πίνακες nature morte!
Α! Μην ξεχάσω, διατίθεμαι και για γευστικές δοκιμές...ιδίως σπαραγγιών...:)
Θα έρθω με την Peps και με το κρασί μας παρέα!
Z.
μπα.....δε μας προτιμάει Ζαμπία μου.....
ΔιαγραφήΘα τα δοκιμάσω και τα καλλιεργημένα (ή τα εξημερωμένα όπως είπε και η Selcoutch)!!!
ΔιαγραφήΣίγουρα θα τα δοκιμάσω, αρκεί να βρω λεπτούτσικα.. Τι να κάνω? Παραξενιές...
Ευχαριστως να αυξηθεί η παρέα για τις γευστικές δοκιμές!!
Μόνο που την Πέπη μην την υπολογίζεις αν δεν έχει τσίπουρο!!!!
Πεπη παραπονιάρα...
Διαγραφήόχι μόνο σε προτιμώ αλλά σε εμπιστεύομαι τυφλά για γευστικές δοκιμές.
Μόνο που πλέον θα χρειάζεται να κάνεις ολόκληρο ταξίδι αν θέλεις να έρθεις επίσκεψη....
Είσαι ανοιχτή σε κάτι τέτοιο?
είμαι πάντα ανοιχτή για ταξίδια!
ΔιαγραφήΓια να μην αγριέψω κι εγώ βλέποντας την τιμή τους, πειράζει να φτιάξω την τάρτα με... "εξημερωμένα";;;; Χα,χα,χα,χα! Πέραν της πλάκας θα προτιμήσω τα κλασικά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσχετα με τις φωτογραφίες που είναι καταπληκτικές, φαντάζομαι και τη γεύση της! Με τα τυριά αυτά είμαι σίγουρη ότι είναι πεντανόστιμη!
Πολλά φιλιά Χρυσαυγή μου! Καλό μεσημέρι και καλή όρεξη!
χαχχαχαχχααα
ΔιαγραφήΤο πόσο γέλασα με τα εξημερωμένα και τα άγρια σπαράγγια δεν λέγεται!!!
Το πιο τέλειο απ΄ όλα!!!
Πανέμορφη σε εμφάνιση τάρτα και θεσπέσια σε γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τόσο ωραία τυράκια και τη νοστιμιά των άγριων σπαραγγιών, το αποτέλεσμα είναι μάλλον υπέρ του δεόντως ικανοποιητικό!
Πολλά φιλιά!
Ακριβώς Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΤο αποτέλεσμα ήταν όχι απλά ικανοποιητικό, αλλά εκπληκτικό!
Μας άρεσε πάρα πολύ αφού ήταν νόστιμη, λεπτή και όχι στουμπωτική και ελαφρυά η τάρτα!!
Σε φιλώ πολύ!
Τρελαίνομαι για σπαράγγια αλλά δεν τα έχω μαγειρέψει ποτέ! Λες να κάνω την αρχή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το ρωτάς Βέρα???
ΔιαγραφήΔεν είναι τίποτα το να τα μαγειρέψεις!!!
Ειδικά σε αυτή την εκδοχή, δεν χρειάζεται να κάνεις και πολλά πράγματα..
Τι ωραία τάρτα!!! Τρελαίνομαι για σπαράγγια, αλλά μέχρι τώρα μόνο νερόβραστα τα τρώω (κυρίως για λόγους δίαιτας), αλλά μετά απο τέτοια συνταγή μας βάζεις σε μεγάλους πειρασμούς (όχι τίποτα άλλο, αλλά μου έχω 2-3 ματσάκια στο ψυγείο που καθόνται και περίμενουν την σειρά τους).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤάνια μην τ΄ αφήσεις να σου μαραθούν ...
ΔιαγραφήΦτιάξ΄ τα σε κάτι διαφορετικό. Σε μια τάρτα σαν κι αυτήν ή σε μια ομελέτα για αρχή.
Είναι κρίμα τόσο ωραίο λαχανικό και να μην το δοκιμάζεις και με άλλους τρόπους.
Ειδικά εσύ που μαγειρεύεις τόσο καλά.
Φανταστική πρέπει να έγινε η τάρτα με τα σπαράγγια και τα τυριά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελευταία βλέπω μεγάλη βελτίωση στις φώτο σου, ιδίως σ΄αυτή την ανάρτηση,
στο styiling και στα καρέ, μπράβο συνέχισε έτσι.
Σε ευχαριστώ πολύ mookies!
ΔιαγραφήΚρατώ τα καλά σου λόγια και συνεχίζω!!
Φιλια!!!
Τέλεια, την λατρεύω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ερη!!!
ΔιαγραφήΠολύ όμορφη βγήκε η τάρτα σου, Χρυσαυγή μου!!! Δείχνει πολύ αφράτη και γευστικότατη! Καλό Σ/Κ, φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Χαρούλα!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!
Εκτός από πλούσια και γευστική η τάρτα σου και άκρως εμφανίσιμη! Εξαιρετικά προσεγμένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, Χρυσαυγή μου, ζωγράφισες, και δεν είναι σχήμα λόγου!
Καλή σου μέρα!
Σε ευχαριστω πολυ Ελενη μου! Σκεφτηκα οτι θα ηταν καλυτερο να μην ανακατεψω τα σπαραγγια στη γεμιση αλλα να τα στρωσω απο πανω. Φιλια πολλα!!
ΔιαγραφήΤα σπαράγγια και ειδικά τα άγρια μου αρέσουν πάρα πολύ!! Εδώ τριγύρω στο σπίτι έχει αρκετά και τα μαζεύω, αλλά φέτος η τεμπέλα ούτε βγήκα να ψάξω. Τώρα μόλις είδα τα δικά σου μάλλον θα τρέξω για αναζήτηση!! Η τάρτα σου πρέπει να έγινε πολύ νόστιμη έτσι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Κι εγώ μόνο άγρια έχω φάει. Αυτά τα μεγάλα του εμπορίου δεν τα έχω μαγειρέψει ποτέ. Ωραία πρόταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη τάρτα, Χρυσαυγή μου! Πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση! Από γεύση να υποθέσω ότι δεν παίζεται,ε; Αχ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο, εξαιρετικά τα σπαράγγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα τα σπαράγγια σου Χρυσαυγή μου...φαντάζομαι γεύση!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανόστιμη τάρτα, αλλά και όλες οι φωτογραφίες σου καταπληκτικές Χρυσαυγή μου, πολύ τις χαζεύω!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ και καλή βδομάδα!