Ζεστά, αφράτα και ιδιαιτέρως
νόστιμα κρουασάν μπορείτε να απολαύσετε με το πρωινό σας το Σαββατοκύριακο. Το κάρδαμο τους δίνει μια
ιδιαίτερη γεύση και όσοι το αγαπάτε θα αγαπήσετε και αυτά τα κρουασάν. Αν δεν
θέλετε να τα καταναλώσετε σκέτα, πράγμα που προτείνω ανεπιφύλακτα, τότε κόψτε
τα οριζόντια και γεμίστε τα με ότι μπορείτε να φανταστείτε, δημιουργώντας έτσι
νόστιμα σάντουιτς. Ενα αρίστης ποιότητας ζαμπόν, προσούτο ή λίγο πικάντικο τυρί, είναι
επίσης μια όμορφη προοπτική γι΄αυτά τα νόστιμα κρουασάν.
ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΜΕ ΚΑΡΔΑΜΟ ΚΑΙ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ
Υλικά:
1)
25 γραμμάρια μαγιά νωπή
2)
500 γραμμάρια γάλα φρέσκο
3)
50 γραμμάρια ζάχαρη
4)
60 γραμμάρια μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
κομμένη σε κομματάκια
5)
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
6)
800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7)
3-4 σπόρους κάρδαμο σπασμένους πολύ καλά στο
γουδί
8)
1 αυγό (μόνο τον κρόκο)
9)
Παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα
Διαδικασία:
Σε ένα
μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι,
κάρδαμο). Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και το ενσωματώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά τρίβοντάς το με τα χέρια
μας σαν να δημιουργούμε ψίχουλα.
Ζεσταίνουμε
σε ένα κατσαρολάκι το γάλα στους 37 βαθμούς περίπου (να είναι χλιαρό προς ζεστό
δηλαδή, αλλά όχι καυτό) και ρίχνουμε μέσα την μαγιά. Την λιώνουμε καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τέλος, το μείγμα της μαγιάς με το γάλα στο μπολ με το
αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Πρέπει να έχουμε μια αφράτη και εύπλαστη ζύμη. Αν
χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα ή λίγο γάλα, ανάλογα με το αν κολλάει ή
όχι η ζύμη στα χέρια μας. Μόλις είναι
έτοιμη, την σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 30-45
λεπτά.
Παίρνουμε τη ζύμη και την βάζουμε
στον πάγκο εργασίας μας, αφού προηγουμένως τον έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Την
ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο με τον πλάστη, σαν να πρόκειται να φτιάξουμε
πίτσα. Κόβουμε το ζυμάρι ακριβώς όπως θα
κόβαμε τα κομμάτια μιας πίτσας, δημιουργώντας έτσι 16 τρίγωνα κομμάτια. Παίρνουμε το κάθε κομμάτι, το πατάμε λίγο με
το χέρι μας να πλατύνει κι άλλο και
το τυλίγουμε, ρολάροντάς το,
αρχίζοντας από την φαρδιά πλευρά του και καταλήγοντας στη μυτούλα. Ετσι σχηματίζεται ένα κυλινδρικό ψωμάκι. Γυρνάμε
τις δύο άκρες του προς τα μέσα σχηματίζοντας έτσι μισοφέγγαρα σαν κρουασάν και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου που το έχουμε στρώσει προηγουμένως
με λαδόκολλα.
Σε ένα μπολάκι
χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με ένα
πιρούνι και προσθέτουμε 1 κουταλάκι νερό. Ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε με αυτό
το μείγμα τα κρουασάν και τα πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο. Ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου στους
180 βαθμούς.
Βγάζουμε
τα κρουασάν από το ταψί, τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα και τα αφήνουμε να
κρυώσουν.
Καλή επιτυχία!
Καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία που τα έφτιαξες. Αφράτα αφράτα. Κάρδαμο δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, δεν έχω άποψη. Φαίνονται πάρα πολύ εύκολα. Θα τα δοκιμάσω, πειράζει να τα κάνω χωρίς κάρδαμο?
Καλημερα Νοτουλα μου! Να τα δοκιμασεις οπωσδηποτε. Ειναι ευκολα και πολυ νοστιμα. Το καρδαμο εχει ιδιαιτερη γευση. Αλλοι το αγαπουν κι αλλοι το μισουν. Φυσικα και μπορεις να τα κανεις χωρις αυτο. Κι εγω οσες φορες δεν εχω στο σπιτι το παραλειπω.
ΔιαγραφήΚαλη σου μερα!!
Πολύ ωραία τα κρουασανάκια σου!Μ' αρέσει ο συνδυασμός τους με τον παπαρουνόσπορο και το κάρδαμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι Μαγείρισσα!!
ΔιαγραφήΔοκίμασέ τα λοιπόν! Δεν έχεις να χάσεις!!
Kαλημέρα Χρυσαυγή μου! Τί τέλειες φωτό! τα κρουασάν φουσκωτά φουσκωτά.Καιρό σκέφτομαι να φτιάξω για το απογευματινό κολατσιό του μικρού, λες να το δοκιμάσω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις και μάλιστα άμεσα. Εγώ τα φτιάχνω και τα βάζω κατάψυξη έτοιμα ψημένα. Από το βράδυ αποψύχω ένα ή δύο και τα δίνω στην κόρη μου στο σχολείο!!! Είναι πολύ πρακτικό!
ΔιαγραφήΦιλιά Λουλού!
Με πέθανες Χρυσαυγή μου!!!! Υπέροχες φωτό αλλά τα κρουασάν καταγράφονται για το Σαββατοκύριακο!!!! ΜΟΝΑΔΙΚΗ νοστιμιά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Αχ, τι καλά Κική μου!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν !
Φτιάξ΄τα λοιπόν για τις ανηψούλες σου και πες μου αν σας άρεσαν!!
Φιλιά πολλά!
Μπορώ να έχω ένα να το δοκιμάσω με τη φρέσκια μαρμελάδα μου;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
Και το ρωτάς??? Θα ταιριάζει πολύ με την τελευταία που έφτιαξες !
ΔιαγραφήΤην είδα και μου άρεσε πολύ!
Καλημέρα Χρυσαυγή μου!!!Πανέμορφα και τόσοοοοοο λαχταριστά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα τσάκιζα αν τα είχα τώρα μπροστά μου!!!Και οι φωτο απίστευτες!!!
Πολλά φιλάκια!!!!!
Σε ευχαριστώ γλυκιά Ελπίδα!!
ΔιαγραφήΠάντα με τον καλό το λόγο!!
Φιλιά!!
Ομορφα, αφρατα, λαχταριστα και σερβιρισμενα υπεροχα! Δεν θα εφευγα απο το σπιτι αν δεν τα τσακιζα ολα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταζομαι και τι ευωδιαστα, λατρευω το καρδαμωμο, ειναι απο τα αγαπημενα μου μπαχαρικα!
Φιλακια!
Μαρίνα μου σε ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΕυτυχώς βγαίνουν αρκετά στη δόση που έχω δώσει και έτσι έχουμε για μέρες.
Μυρίζουν πολύ όμορφα και ο παπαρουνόσπορος προσθέτει και στην εμφάνισή τους πολύ!
Φιλάκια πολλά πολλά!
Εεεεεεεεεεεεε κοπελιάαααααααααα θες να μας τρελλάνεις??????????!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι παρουσίαση!!!!!!!!!!!!!!!!!
Και τι αρωματικά κρουασάν!!!!!!!!!! Μ' αρέσει το κάρδαμο!
Τέλεια σου φούσκωσαν, τέλεια σου ψήθηκαν!!!!!!
Άντε γειά.....αλλά θα ξανάρθω!!!!!!!!!!
Αφράτα και τόσο ίδια....λες κι έχουν βγεί από καλούπι!!!
ΔιαγραφήΜπράβο σου!!!
χαχαχχα Γελάω που έρχεσαι, φεύγεις, ξανάρχεσαι, ξανασχολιάζεις!!
ΔιαγραφήΣου είπα... έλα να γειτονέψουμε να επωφελείσαι εσύ, να επωφελούμαι κι εγώ..
Αλλά δεν ακούς!!!!!
Υπέροχα και επιθυμητά. Τα τελειότερα κρουασάν κι από φωτογένεια σκίζουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖύμωσες και έφτιαξες μια πολύ αφράτη ζύμη.
Εύγε σου!
Z.
Ζαμπάκι μου σε ευχαριστώ!!
ΔιαγραφήΤο ξέρεις πόσο πολύ!!!!
πολύ πετυχημένα Χρυσαυγή μου μπράβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Νίκη μου!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!!
Μπήκα με σκοπό να σχολιάσω τα υπέροχα αυτά κρουασανάκια κι έμεινα ώρα να χαζεύω και να θαυμάζω μια τα τυρομπαλάκια με τις ελιές, μια το φοβερό κέικ, μια το αλα κρεμ, μια το γλυκό σταφύλι, πάνω κάτω συνέχεια.... Κι αν είχε κι άλλα η 1η σελίδα, ακόμα εκεί θα ήμουνα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈργα τέχνης!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μπράβο Χρυσαυγή !!!!!!!!!!!
Φιλιά
Κύριε Βαρβάκη, είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στο μπλόγκ μου και σχολιάζετε και μάλιστα για ένα σωρώ συνταγές μου!
ΔιαγραφήΕιληκρινά σας ευχαριστώ πολύ!!!!
Θα το ομολογήσω: όλη την εβδομάδα σκέφτομαι κρουασάν αλλά όλο το αναβάλω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΉρθαν τώρα και τα αφράτα δικά σου, τα τόσο αρωματικά με το αγαπημένο κάρδαμο και με σκλάβωσαν!
Πώς να αντισταθώ, καλή μου Χρυσαυγή! Ευχαριστώ για τη συνυαγούλα!
Σε φιλώ!
Ήταν η ώθηση που περίμενες για να μπεις στην κουζίνα και να φτιάξεις και τα δικά σου Ελένη μου.
ΔιαγραφήΑντε, τι κάθεσαι λοιπόν??? Όρμα!!!
Φιλιά πολλά κι από μένα!
Αφρατούλια - αφρατούλια! Κάρδαμο δεν έχω φάει -ή και να 'χω φάει, δεν το ήξερα!- οπότε δεν ξέρω τη γεύση του. Όμως τα φαντάζομαι γεμισμένα με τυράκι και ζαμπόν και ξαναπείνασα! Χρυσαυγή μου σου βγήκαν υπέροχα απ΄ό,τι βλέπω στις φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά πολλά φιλάκια! Καλό μεσημέρι και καλή όρεξη!
Γειά σου Πηνελόπη μου!!
ΔιαγραφήΕπειδή το κάρδαμο έχει αρκετά έντονη και ιδιαίτερη γεύση, σε πολλούς αρέσει και σε άλλους πάλι καθόλου.
Αλλά και σκέτα μπορείς να τα φτιάξεις καλλιστα. Και πάλι αυτή η εξαιρετική ζύμη θα σου πετύχει.
Φτιάξ΄τα και γέμισέ τα με ότι τραβάει η όρεξή σου. Εγώ πάλι τα τρώω σκέτα. Μου αρέσουν τόσο πολύ!!!!!
Σε φιλώ κοριτσάκι !!
Απλα υπεροχα δειχνουν Χρυσαυγη μου!! Εχουν φουσκωσει τοσο ομορφα, τοσο λαχταριστα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρεσει πολυ κ το καρδαμο κ ο παπαρουνοσπορος!! Πολυ ιδιαιετρη πινελια!!
Σιγουρα θα ετρωγα 5 ετσι απλα..για αρχη! :-)
φιλικα, Ευη
Είναι πολύ γευστικά Ευη.
ΔιαγραφήΑν σου αρέσει το κάρδαμο και ο παπαρουνόσπορος τότε δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα να μην ενθουσιαστείς με τα κρουασάν αυτά!
Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!!
Πανέμορφα τα έφτιαξες βρε κορίτσι, είναι τόσο όμορφα που σχεδόν λυπάσαι να τα φας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα τρως τελικά βέβαια και κάτι μου λέει ότι το ευχαριστιέσαι και ιδιαίτερα!
Μπράβο μπράβο άψογα σου έγιναν και πάρα πολύ όμορφη φωτογράφηση!
Φιλιά!
Ευχαριστώ, ευχαριστώ Ερμιόνη μου!!!!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά!!!!
Καλώς σε βρήκα !!!! Υπέροχη μου φαίνεται η συνταγή σου -έγιναν πολύ αφράτα !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκανα μια πρώτη βόλτα στο blog σου και είδα πολλές ενδιαφέρουσες συνταγές !!!!
Θα είναι χαρά μου να τα λέμε !!!!
Νίκη
Μπράβο σου Χρυσαυγή μου,μετά από διάφορες δοκιμές των πιάτων σου, βάζω κι αυτό στα υπόψιν! Καλημέρα χρυσοχέρα Χρυσυγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποκλίνομαι. Τέλειο πλάσιμο και εξαιρετικά αφράτη φαίνεται "εικονικά" η ζύμη τους Χρυσαυγή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με αλμυρή και με γλυκιά γέμιση θα είναι απολαυστικά!!
Μπαίνει στα υπόψη...
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ.
Passei para fazer uma visita e já estou te seguindo!
ΑπάντησηΔιαγραφήBeijos
http://deiartepaixao.blogspot.com.br/
Mπορείς να μου στείλεις αύριο που είναι Σάββατο μερικά για πρωϊνό? Θα το εκτιμούσα δεόντως :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικά σου έγιναν Χρυσαυγή μου. Υπέροχα φαίνονται. Μπράβο για την ωραία συνταγή.
Πολύ ωραίες και οι φωτο..και οι πιατέλες αυτές τέλειες.
Φιλιά πολλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Χρυσαυγή έσκισες σήμερα!
Και από συνταγή και από φωτογράφιση, τα κρουασανάκια φαίνονται υπέροχα αφράτα και νόστιμα.
Μου άρεσε πολύ η προσθήκη του παπαρουνόσπορου.
Πολύ καλή η φωτογράφιση και το styling.
Φιλιά
Φαίνονται φοβερά τα κρουασάν σου Χρυσαυγή! Πολύ πρωτότυπα κι αρωματικά! Υπέροχη και η φωτογράφιση, φαίνονται πολύ λαχταριστά. Θα τα δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά, αν τα γεμίσεις αυτά με ζαμπόν και τυράκι, το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξεις να τα φας όλα με τη μία!!! Φαίνονται απίστευτα αφράτα και πρέπει να είναι ιδιαίτερα αρωματικά! Μου άρεσε πολύ που τα συνδύασες και με παπαρουνόσπορο! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!!!
Φανταστικά Χρυσαυγή μου, θα δοκιμαστούν πολύ σύντομα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια.
Ακούγονται εύκολα και δείχνουν νόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!