30 Σεπτεμβρίου 2013

Σταφύλι Γλυκό στο Φούρνο




               Είναι μια συνταγή που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο με ελάχιστες παραλλαγές. Πιθανολογώ ότι είναι η ευκολότερη συνταγή για γλυκό του κουταλιού που μπορεί να φτιάξει κανείς. Δεν χρειάζεται δέσιμο στο σιρόπι, δεν χρειάζεται παρακολούθηση, δεν χρειάζεται προεργασία. Απλά το ξεχνάς στο φούρνο και αυτό γίνεται μόνο του. Ίσως και να μοιάζει περισσότερο με κομπόστα, επειδή το σιροπάκι του είναι αρκετά αραιό.



               Δεν ξέρω πως να το πω, ούτε πως να το χαρακτηρίσω. Αυτό που ξέρω είναι πως είναι πολύ νόστιμο και εύκολο. Τόσο εύκολο που μια νοικοκυρά παλιότερης εποχής, από αυτές τις προκομμένες, θα απαξιούσε να το φτιάξει καθώς ο βαθμός δυσκολίας του είναι μηδέν...

              Κι έτσι κλείνω σιγά σιγά τον Σεπτέμβριο γλυκά.  Έναν μήνα που άρχισε με μεγάλη ταραχή, αγωνία και στρες, αλλά το τέλος του αποδείχθηκε γλυκός σαν το ώριμο σταφύλι.

Φιλιά πολλά!!!





ΣΤΑΦΥΛΙ ΓΛΥΚΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά: 

1) 1 κιλό καθαρισμένες από τα κοτσάνια τους ρώγες σταφυλιού (ποικιλία ραζακιά, κίτρινες, χωρίς κουκούτσι)
2) 800 γραμμάρια ζάχαρη
3) 2 κάψουλες βανίλιας
4) 1 κλωναράκι αρμπαρόριζας
5) Χυμό μισού ζουμερού λεμονιού



Διαδικασία: 

             Πλένουμε καλά τις ρώγες από το σταφύλι και τις αφήνουμε για 15 λεπτά στο σουρωτήρι να στεγνώσουν. Τις βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες και την αρμπαρόριζα. Ανακατεύουμε με προσοχή να μην λιώσει το σταφύλι. Ανάβουμε τον φούρνο της κουζίνας στους 150 βαθμούς στο αερόθερμο.

             Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόχαρτου (τόσο ώστε να προεξέχει αρκετά από το σκεύος που έχουμε διαλέξει. Το βάζουμε κάτω από τη βρύση και το βρέχουμε καλά. Το στύβουμε μέσα στα χέρια μας να φύγουν τα νερά και σκεπάζουμε με αυτό το σκεύος με το σταφύλι.

             Ψήνουμε έτσι σκεπασμένο για 30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο και χωρίς να το πειράξουμε καθόλου. Στη μισή ώρα βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο και ανακατεύουμε καλά το γλυκό. Τοποθετούμε πάλι επάνω το λαδόχαρτο έτσι ώστε να το σκεπάζει πλήρως και ξαναβάζουμε το γλυκό στο φούρνο για άλλα 30 λεπτά.

              Το γλυκό σταφύλι είναι έτοιμο. Το μοιράζουμε σε γυάλινα βαζάκια αποστειρωμένα και το αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!! 


* Η αρμπαρόριζα είναι ένα μυρωδικό που το χρησιμοποιούμε στο γλυκό του κουταλιού σταφύλι και στο κυδώνι. Δίνει εκτός από άρρωμα και πιο σκούρο χρώμα στο γλυκό μας. Αν θέλετε την παραλείπετε!





32 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Τι ωραία να κλείνεις τον μήνα με μία τόσο γλυκιά και εύκολη συνταγή. Η μαμά μου θα σε λατρέψει! Θα της δώσω την συνταγή το μεσημέρι.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Νοτούλα μου!
      Αν είναι να με λατρέψει η μαμά σου, να βγάλω κι άλλη τέτοια εύκολη συνταγή!!
      χα!
      Μακάρι να το φτιάξει και περιμένω εντυπώσεις !!

      Φιλιά πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Αυτες οι συνταγες ειναι για μενα! Τελειο! Γιατι ν α παιδευεσαι οταν υπαρχουν τετοιες ευκολες λυσεις; Η συνταγη καταγραφεται! καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έτσι σκέφτομαι! Εύκολα, νόστιμα και πρακτικά!
      Γιατί μερικά πράγματα γίνονται νόστιμα και χωρίς να σου βγαίνει το λάδι!!!

      Καλημέρα Λουλού!!

      Διαγραφή
  3. Καλέ, τι πανεύκολη συνταγή είναι αυτή; Φαίνεται τόσο εύκολη που σκέφτομαι να την κάνω αν βρω σταφύλια, παρόλο που τα γλυκά του κουταλιού είναι ειδικότητα της μανούλας μου! Μπράβο, Χρυσαυγή μου, κι ευχαριστούμε για την ωραία ιδέα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Αναστασία μου με τα γλυκά του κουταλιού δεν το έχω ψάξει το θέμα πολύ.
      Ετσι λοιπόν είμαι το πιο κατάλληλο άτομο για να πείσει πως αυτό δεν είναι τίποτα.
      Γίνεται μόνο του και μπορεί να το φτιαξει οποιοσδήποτε.

      Φτιάξ΄το για να καταπλήξεις τη μαμά σου!! ;) ;)

      Φιλιά και καλή σου εβδομάδα !!!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα, Χρυσαυγή μου, γλυκιά και γεμάτη αρώματα, σαν το γλυκό σου!
    Μου άρεσε αυτός ο εύκολος τρόπος παρασκευής του. Μάλλον θα το δοκιμάσω και έτσι!
    Καλή εβδομάδα!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελένη μου!
      Αν το δοκιμάσεις, να μου πεις τις εντυπώσεις σου.
      Θα χαρώ!

      Καλή σου εβδομάδα κι από μένα!!
      Σου στέλνω τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Χρυσαυγή μου!!! Υπέροχο σου έγινε!!!! Κι εγώ εχθές έκανα με παρόμοιο τρόπο αλλά όχι στο φούρνο!! Η συνταγή σου είναι καταπληκτική!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Κική. Τότε λοιπόν θα περιμένω και την δική σου εκδοχή με χαρά!!
      Σε φιλώ!

      Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!!

      Διαγραφή
  6. Γεια στα χέρια σου Χρυσαυγή μου! Να είναι έτσι γλυκός και Οκτώβριος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μαρία μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ!
      Μακάρι να είναι έτσι γλυκός και ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος...
      Αντε γιατί πολύ με ταλαιπώρησε το 2013!!!

      Διαγραφή
    2. Τώρα αυτό εμένα με οδηγεί και σε τάρτα Taten, σε δεύτερη φάση...
      Τι φταίω εγώ καλή μου κοπέλα, που η φαντασία μου καλπάζει, κάθε φορά που βλέπω κάτι που με "συγκινεί" όλως ιδιαιτέρως :-)))
      Χαιρετισμούς και καλήμερες πολλές.

      Διαγραφή
    3. Πολύ - πολύ καλή ιδέα!!!
      Την κρατώ και θα την επεξεργαστώ!!!
      Ναι!! Είχες πολύ καλή αναλαμπή Πηνελόπη !!

      Φιλιά και καλημέρες κι από μένα!

      Διαγραφή
  7. Όμορφο, εκλεκτικό, αρωματικό και ....λάιτ..αφού είναι ψημένο στο φούρνο...χαχαχαχαχαχαχαχαχα!!!
    Πολύ πρωτότυπο,,έυκολο και έβγαλες ωραίες φωτογραφίες!!
    Μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Light ??????? χαχαχαχα
      Αυτο με το φουρνο πολυ καλο!!!! Χαχαχαχα Το 'χεις!!!!!

      Διαγραφή
  8. Δεν είχα ιδέα ότι γίνεται και στο φούρνο! Θα το δοκιμάσω κι έτσι, με έπεισαν οι φωτογραφίες σου! :) :) Άλλωστε δεν δύσκολο (μέγα προτέρημα!)
    Πολλά φιλάκια Χρυσαυγή μου! Καλή και όμορφη εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ηξερα Σελ οτι θα μιλουσε στην καρδια σου. Η ευκολια του το κανει να μην περναει απαρατηρητο!!!

      Καλη βδομαδα και σε σενα!! Πολλα φιλια!!!

      Διαγραφή
  9. Άκρως επίκαιρο γλυκάκι Χρυσαυγή μου!
    Είχα ξανακούσει για γλυκό του κουταλιού που γίνεται στο φούρνο αλλά ομολογώ ότι το είχα ξεχάσει :)
    Η πρόταση σου μου το θύμισε και παράλληλα με έβαλε στην πρίζα να το δοκιμάσω!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι πολυ που σου θυμισα αυτη τη συνταγη Ερμιονη μου. Δεν ειναι ειληκρινα τιποτα. Το φτιαχνεις και το εχεις στο ψυγειο σου!!!

      Σε φιλω πολυ!!

      Διαγραφή
  10. Λατρεύω την αμπαρόριζα γαι αυτο την φυτετυω κα ι στην αυλη
    αλλα δεν ηξερα οτι το γλυκο γινετε και στο φουρνο χίλια μπροαβο θα το δοκιμασω σιγουρα και θα επιστρεψω με εντυπωσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαργαριτα! Κι εγω πρωτη φορα τη φυτεψα φετος την αρμπαροριζα και να που μου χρειαστηκε!!! Θα περιμενω λοιπον τις εντυπωσεις σου.

      Φιλια πολλα!!

      Διαγραφή
  11. Πανεύκολο και χωρίς ίχνος αποτυχίας!!!!!!
    Χρυσαυγή μου κάνω χρόνια αυτή τη συνταγή και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!!!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραια Σιλενα!! Αρα γνωριζεις απο πρωτο χερι τι ευκολο και ποσο νοστιμο ειναι!!!

      Φιλια!!

      Διαγραφή
  12. Πανεύκολο και πολύ νόστιμο το γλυκό σου Χρυσαυγή.
    Την αρμπαρόριζα τη λατρεύω στο κυδώνι και θα την δοκιμάσω και εδώ.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκιμασε το Μουκι μου! Αν σου αρεσει στο κυδωνι θα σου αρεσει κι εδω.

      Φιλια κοριτσακι!!

      Διαγραφή
  13. Ωραίο και εύκολο γλυκάκι!!! Τι καλύτερο?
    Φιλάκια Χρυσαυγή μου, καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτή την εκδοχή δεν την είχα φανταστεί.......θα δοκιμαστεί του χρόνου γιατί είναι πανεύκολη!!!
    Καλό Μήνα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλό μήνα Χρυσαυγή μου..πολύ πρωτότυπη συνταγή..λατρεύω αρμπαρόριζα..μοναδικό και ιδιαίτερο το άρωμάτης..σ'ευχαριστούμε γιαυτή την διαφορετική εκδοχή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ στο φούρνο αν και υπάρχουν προτάσεις τουλάχιστον για μαρμελάδες.
    Από πέρσι όμως η ποιότητα των σταφυλιών με έχει απογοητεύσει έφτιαξα πολύ λίγο και δεν μας αρεσαν φέτος ούτε για φαγητό.
    Καλοφάγωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα! Με συγχωρειτε για την παραλειψη. Θα το προσθεσω στη συνταγη . Το χυμο λεμονιου τον προσθετουμε στη μιση ωρα, οταν ανακατεψουμε το γλυκο.

      Διαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10