Είναι μια συνταγή που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο με ελάχιστες παραλλαγές. Πιθανολογώ ότι είναι η ευκολότερη συνταγή για γλυκό του κουταλιού που μπορεί να φτιάξει κανείς. Δεν χρειάζεται δέσιμο στο σιρόπι, δεν χρειάζεται παρακολούθηση, δεν χρειάζεται προεργασία. Απλά το ξεχνάς στο φούρνο και αυτό γίνεται μόνο του. Ίσως και να μοιάζει περισσότερο με κομπόστα, επειδή το σιροπάκι του είναι αρκετά αραιό.
Δεν ξέρω πως να το πω, ούτε πως να το χαρακτηρίσω. Αυτό που ξέρω είναι πως είναι πολύ νόστιμο και εύκολο. Τόσο εύκολο που μια νοικοκυρά παλιότερης εποχής, από αυτές τις προκομμένες, θα απαξιούσε να το φτιάξει καθώς ο βαθμός δυσκολίας του είναι μηδέν...
Κι έτσι κλείνω σιγά σιγά τον Σεπτέμβριο γλυκά. Έναν μήνα που άρχισε με μεγάλη ταραχή, αγωνία και στρες, αλλά το τέλος του αποδείχθηκε γλυκός σαν το ώριμο σταφύλι.
Φιλιά πολλά!!!
ΣΤΑΦΥΛΙ ΓΛΥΚΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Υλικά:
1) 1 κιλό καθαρισμένες από τα κοτσάνια τους ρώγες σταφυλιού (ποικιλία ραζακιά, κίτρινες, χωρίς κουκούτσι)
2) 800 γραμμάρια ζάχαρη
3) 2 κάψουλες βανίλιας
4) 1 κλωναράκι αρμπαρόριζας
5) Χυμό μισού ζουμερού λεμονιού
Διαδικασία:
Πλένουμε καλά τις ρώγες από το σταφύλι και τις αφήνουμε για 15 λεπτά στο σουρωτήρι να στεγνώσουν. Τις βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες και την αρμπαρόριζα. Ανακατεύουμε με προσοχή να μην λιώσει το σταφύλι. Ανάβουμε τον φούρνο της κουζίνας στους 150 βαθμούς στο αερόθερμο.
Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόχαρτου (τόσο ώστε να προεξέχει αρκετά από το σκεύος που έχουμε διαλέξει. Το βάζουμε κάτω από τη βρύση και το βρέχουμε καλά. Το στύβουμε μέσα στα χέρια μας να φύγουν τα νερά και σκεπάζουμε με αυτό το σκεύος με το σταφύλι.
Ψήνουμε έτσι σκεπασμένο για 30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο και χωρίς να το πειράξουμε καθόλου. Στη μισή ώρα βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο και ανακατεύουμε καλά το γλυκό. Τοποθετούμε πάλι επάνω το λαδόχαρτο έτσι ώστε να το σκεπάζει πλήρως και ξαναβάζουμε το γλυκό στο φούρνο για άλλα 30 λεπτά.
Το γλυκό σταφύλι είναι έτοιμο. Το μοιράζουμε σε γυάλινα βαζάκια αποστειρωμένα και το αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!!
* Η αρμπαρόριζα είναι ένα μυρωδικό που το χρησιμοποιούμε στο γλυκό του κουταλιού σταφύλι και στο κυδώνι. Δίνει εκτός από άρρωμα και πιο σκούρο χρώμα στο γλυκό μας. Αν θέλετε την παραλείπετε!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία να κλείνεις τον μήνα με μία τόσο γλυκιά και εύκολη συνταγή. Η μαμά μου θα σε λατρέψει! Θα της δώσω την συνταγή το μεσημέρι.
Φιλιά πολλά!
Καλημέρα Νοτούλα μου!
ΔιαγραφήΑν είναι να με λατρέψει η μαμά σου, να βγάλω κι άλλη τέτοια εύκολη συνταγή!!
χα!
Μακάρι να το φτιάξει και περιμένω εντυπώσεις !!
Φιλιά πολλά πολλά!
Αυτες οι συνταγες ειναι για μενα! Τελειο! Γιατι ν α παιδευεσαι οταν υπαρχουν τετοιες ευκολες λυσεις; Η συνταγη καταγραφεται! καλημερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ έτσι σκέφτομαι! Εύκολα, νόστιμα και πρακτικά!
ΔιαγραφήΓιατί μερικά πράγματα γίνονται νόστιμα και χωρίς να σου βγαίνει το λάδι!!!
Καλημέρα Λουλού!!
Καλέ, τι πανεύκολη συνταγή είναι αυτή; Φαίνεται τόσο εύκολη που σκέφτομαι να την κάνω αν βρω σταφύλια, παρόλο που τα γλυκά του κουταλιού είναι ειδικότητα της μανούλας μου! Μπράβο, Χρυσαυγή μου, κι ευχαριστούμε για την ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Κι εγώ Αναστασία μου με τα γλυκά του κουταλιού δεν το έχω ψάξει το θέμα πολύ.
ΔιαγραφήΕτσι λοιπόν είμαι το πιο κατάλληλο άτομο για να πείσει πως αυτό δεν είναι τίποτα.
Γίνεται μόνο του και μπορεί να το φτιαξει οποιοσδήποτε.
Φτιάξ΄το για να καταπλήξεις τη μαμά σου!! ;) ;)
Φιλιά και καλή σου εβδομάδα !!!
Καλημέρα, Χρυσαυγή μου, γλυκιά και γεμάτη αρώματα, σαν το γλυκό σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσε αυτός ο εύκολος τρόπος παρασκευής του. Μάλλον θα το δοκιμάσω και έτσι!
Καλή εβδομάδα!
Φιλάκια
Καλημέρα Ελένη μου!
ΔιαγραφήΑν το δοκιμάσεις, να μου πεις τις εντυπώσεις σου.
Θα χαρώ!
Καλή σου εβδομάδα κι από μένα!!
Σου στέλνω τα φιλιά μου!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα Χρυσαυγή μου!!! Υπέροχο σου έγινε!!!! Κι εγώ εχθές έκανα με παρόμοιο τρόπο αλλά όχι στο φούρνο!! Η συνταγή σου είναι καταπληκτική!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Σε ευχαριστώ πολύ Κική. Τότε λοιπόν θα περιμένω και την δική σου εκδοχή με χαρά!!
ΔιαγραφήΣε φιλώ!
Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!!
Γεια στα χέρια σου Χρυσαυγή μου! Να είναι έτσι γλυκός και Οκτώβριος :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Μαρία μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ!
Μακάρι να είναι έτσι γλυκός και ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος...
Αντε γιατί πολύ με ταλαιπώρησε το 2013!!!
Τώρα αυτό εμένα με οδηγεί και σε τάρτα Taten, σε δεύτερη φάση...
ΔιαγραφήΤι φταίω εγώ καλή μου κοπέλα, που η φαντασία μου καλπάζει, κάθε φορά που βλέπω κάτι που με "συγκινεί" όλως ιδιαιτέρως :-)))
Χαιρετισμούς και καλήμερες πολλές.
Πολύ - πολύ καλή ιδέα!!!
ΔιαγραφήΤην κρατώ και θα την επεξεργαστώ!!!
Ναι!! Είχες πολύ καλή αναλαμπή Πηνελόπη !!
Φιλιά και καλημέρες κι από μένα!
Όμορφο, εκλεκτικό, αρωματικό και ....λάιτ..αφού είναι ψημένο στο φούρνο...χαχαχαχαχαχαχαχαχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπο,,έυκολο και έβγαλες ωραίες φωτογραφίες!!
Μπράβο σου!!!
Light ??????? χαχαχαχα
ΔιαγραφήΑυτο με το φουρνο πολυ καλο!!!! Χαχαχαχα Το 'χεις!!!!!
Δεν είχα ιδέα ότι γίνεται και στο φούρνο! Θα το δοκιμάσω κι έτσι, με έπεισαν οι φωτογραφίες σου! :) :) Άλλωστε δεν δύσκολο (μέγα προτέρημα!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια Χρυσαυγή μου! Καλή και όμορφη εβδομάδα να έχεις!
Το ηξερα Σελ οτι θα μιλουσε στην καρδια σου. Η ευκολια του το κανει να μην περναει απαρατηρητο!!!
ΔιαγραφήΚαλη βδομαδα και σε σενα!! Πολλα φιλια!!!
Άκρως επίκαιρο γλυκάκι Χρυσαυγή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα ξανακούσει για γλυκό του κουταλιού που γίνεται στο φούρνο αλλά ομολογώ ότι το είχα ξεχάσει :)
Η πρόταση σου μου το θύμισε και παράλληλα με έβαλε στην πρίζα να το δοκιμάσω!
Σε φιλώ!
Χαιρομαι πολυ που σου θυμισα αυτη τη συνταγη Ερμιονη μου. Δεν ειναι ειληκρινα τιποτα. Το φτιαχνεις και το εχεις στο ψυγειο σου!!!
ΔιαγραφήΣε φιλω πολυ!!
Λατρεύω την αμπαρόριζα γαι αυτο την φυτετυω κα ι στην αυλη
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλα δεν ηξερα οτι το γλυκο γινετε και στο φουρνο χίλια μπροαβο θα το δοκιμασω σιγουρα και θα επιστρεψω με εντυπωσεις!
Γεια σου Μαργαριτα! Κι εγω πρωτη φορα τη φυτεψα φετος την αρμπαροριζα και να που μου χρειαστηκε!!! Θα περιμενω λοιπον τις εντυπωσεις σου.
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!!
Πανεύκολο και χωρίς ίχνος αποτυχίας!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρυσαυγή μου κάνω χρόνια αυτή τη συνταγή και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!!!
Καλή βδομάδα!
Ωραια Σιλενα!! Αρα γνωριζεις απο πρωτο χερι τι ευκολο και ποσο νοστιμο ειναι!!!
ΔιαγραφήΦιλια!!
Πανεύκολο και πολύ νόστιμο το γλυκό σου Χρυσαυγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην αρμπαρόριζα τη λατρεύω στο κυδώνι και θα την δοκιμάσω και εδώ.
Φιλιά
Δοκιμασε το Μουκι μου! Αν σου αρεσει στο κυδωνι θα σου αρεσει κι εδω.
ΔιαγραφήΦιλια κοριτσακι!!
Ωραίο και εύκολο γλυκάκι!!! Τι καλύτερο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια Χρυσαυγή μου, καλημέρα!!
Αυτή την εκδοχή δεν την είχα φανταστεί.......θα δοκιμαστεί του χρόνου γιατί είναι πανεύκολη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Μήνα!!!!!
Καλό μήνα Χρυσαυγή μου..πολύ πρωτότυπη συνταγή..λατρεύω αρμπαρόριζα..μοναδικό και ιδιαίτερο το άρωμάτης..σ'ευχαριστούμε γιαυτή την διαφορετική εκδοχή..
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει ποτέ στο φούρνο αν και υπάρχουν προτάσεις τουλάχιστον για μαρμελάδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό πέρσι όμως η ποιότητα των σταφυλιών με έχει απογοητεύσει έφτιαξα πολύ λίγο και δεν μας αρεσαν φέτος ούτε για φαγητό.
Καλοφάγωτο.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα! Με συγχωρειτε για την παραλειψη. Θα το προσθεσω στη συνταγη . Το χυμο λεμονιου τον προσθετουμε στη μιση ωρα, οταν ανακατεψουμε το γλυκο.
Διαγραφή