17 Σεπτεμβρίου 2013

Κέικ Πορτοκαλιού με Καρύδι και Κουβερτούρα





           Δεν μπορώ να το ξεχωρίσω διαφορετικά αυτό το κέικ παρά μόνο  αν του δώσω το όνομα της μαμάς της κουμπάρας μου, που μου έδωσε τη συνταγή. Για μένα λοιπόν αυτό το κέικ είναι το κέικ της κυρίας Βούλας. Το πόσο με διευκολύνει να ταυτίζω τις συνταγές μου με τα ονόματα των προσώπων που μου τις δίνουν δεν λέγεται. Τα τυροπιτάκια της μαμάς μου (κλασσικά, όλες έτσι τα ονομάζουμε),  τα κουλουράκια της κυρίας Λίτσας, το ντιπ της Εύας και πάει λέγοντας... 


           Αυτό το συνηθισμένο κέικ έχει μια μικρή λεπτομέρεια στην παρασκευή του, που αυτόματα το καθιστά πιο ξεχωριστό από τα άλλα κείκ με καρύδι που έχω δοκιμάσει. Το καρύδι πολτοποιείται τόσο πολύ στο μπλέντερ που σχεδόν δεν το καταλαβαίνεις. Γίνεται σαν σκόνη και ενσωματώνεται πλήρως στη ζύμη. Αυτό λοιπόν του αλλάζει όλη την υφή και την αίσθηση που έχει κανείς όταν το τρώει! 

           Η κουβερτούρα επίσης είναι απαραίτητη  γιατί  το κέικ είναι σχετικά άγλυκο και του ταιριάζει πολύ, αφού δίνει την γλύκα που του λείπει. Αλλωστε ο συνδυασμός σοκολάτα – καρύδι είναι ο πλέον πετυχημένος. 

           Ελπίζω να το δοκιμάσετε . Το προτείνω χωρίς καμία επιφύλαξη!



ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ  ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ

Υλικά: 

      1)      180 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
      2)      250 γραμμάρια μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς λιωμένη
      3)      4 αυγά
      4)      150 γραμμάρια καρυδόψυχα
      5)      Το ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι ή δύο μικρά
      6)      250 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι
      7)      500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
      8)      1 κάψουλα βανίλιας
      9)      1 σφηνάκι κονιάκ
      10)   150 γραμμάρια κουβερτούρα για την επικάλυψη



Διαδικασία:

                Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο για να προθερμανθεί.
                Στο μπλέντερ ρίχνουμε την καρυδόψυχα και την τρίβουμε πολύ καλά. Δεν θέλουμε να είναι το καρύδι χονδροκομμένο. Αντίθετα, θα το τρίψουμε τόσο ώστε να σχηματίσει μικρούς κόκκους και να βγάλει το λάδι του. Δηλαδή θα δημιουργηθεί μια κολώδης μάζα.  Το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε στο μίξερ τη ζάχαρη και τη μαργαρινη. Τα χτυπάμε για περίπου 4-5 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε κατόπιν το ξύσμα πορτοκαλιού και την καρυδόψυχα.

Τώρα εναλλάξ ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και το αλεύρι. Λίγο από το ένα, λίγο από το άλλο μέχρι να τελειώσουν οι ποσότητες. Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και το κονιάκ.  Η ζύμη του κέικ θα είναι σχετικά σφιχτή. 

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα κείκ και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι για να δούμε αν είναι έτοιμο. 

Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για μισή περίπου ώρα μέσα στη φόρμα του και μετά το ξεφορμάρουμε. Περιμένουμε μέχρι να κρυώσει εντελώς. 

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και την αφήνουμε λίγο στην άκρη  για να πήξει και να μην είναι τόσο πολύ ρευστή. Μόλις δούμε ότι αρχίζει να σφίγγει τότε περιχύνουμε με αυτήν το κείκ όμορφα. 


Καλή επιτυχία!!!

Tips

     1)      Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα και περισσότερο υγιεινό μπορείτε να αντικαταστήσετε τα 250 γραμμάρια μαργαρίνης με μισή ποσότητα ελαιόλαδου και μισή ποσότητα μαργαρίνης. 

     2)      Την κουβερτούρα μπορείτε να την παραλείψετε και να την αντικαταστήσετε με ζάχαρη άχνη.













43 σχόλια:

  1. M' αρέσει έτσι φουσκωτό που είναι! Φαίνεται πεντανόστιμο! ό,τι πρέπει για συνοδευτικό σε καφεδάκι ή τσάι!
    υ.γ. Τι όμορφα τα καδράκια της πρώτης φωτογραφίας!
    Πολλά φιλάκια, Χρυσαυγή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την κούκλα! Είναι όντως πολύ αφράτο και φουσκώνει πολύυυυ. Ετσι ακριβώς όπως μου αρέσουν τα κέικ δηλαδή. Με πολύ ψίχα!!!

      Τα καδράκια είναι ένα πολύ παλιό δώρο από εξωτερικό. Κι εμένα μου αρέσουν τόσο πολύ!!

      Φιλάκια πολλά και από μένα!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα!
    Ένα κέικ που θα δοκιμάσω σίγουρα από την ειδική των κέικ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Νοτούλα μου.
      Ναι, σε προτρέπω να το δοκιμάσεις και δεν θα χάσεις...
      Από πότε έγινα ειδική των κέικ??????

      Διαγραφή
    2. Σε έχω συνδέσει με τα κέικ στο μυαλό μου. Αφού όταν θέλω να κάνω ένα κέικ πρώτα στο blog σου ανατρέχω. χι χι χι
      Πάω να γράψω τα υλικά!

      Διαγραφή
  3. Πολύ χαρούμενη φωτογράφηση Χρυσαυγή!
    Όσο για το κέικ φαίνεται σούπερ!
    Μου αρέσει που το καρύδι είναι αλεσμένο, λατρεύω το πορτοκάλι και ας μην αρχίσω να μιλώ για τη σοκολάτα!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρούμενη και κοριτσίστικη μπορώ να πω πως βγήκε η φωτογράφιση εκείνο το πρωινό που μου ήρθε να φτιάξω το κεικ.

      Όσο για τη σοκολάτα .... μην πεις τίποτα!! Τα ξέρω όλα!! Για σένα πρέπει να μπει διπλή δόση κουβερτούρας!! Είμαι περίεργη να δω αν θα σου μοιάσουν και τα κορίτσια!! χαχαχχαα

      Φιλιάαα!!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ λαχταριστό Χρυσαυγή μου! Και τι ωραίες οι φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου!
      Ήταν από τα πολύ νόστιμα και χωρίς κανένα κόπο στην παρασκευή τους!!!

      Φιλιά πολλά !

      Διαγραφή
  5. Στις προθήκες της οικογενειακής βιτρίνας μιας κοριτσομάνας,μόνο ένα χρώμα περιμένει κανείς να αντικρύσει.Το βαθύ ροζ της Μπάρμπι,το φούξια,το γλυκό παλ κουφετί,αυτό που στο παιγνιδιάρικο φόντο του ,αναδεικνύει με περισσή πολυτέλεια ένα αφράτο κέικ.
    Αυτάρεσκα απλώνει το μεγαλείο του.Ήσυχα,γνωρίζοντας ότι εκτοξεύει εικόνες ύπνωσης.Μαγικό εκκρεμές, που στα χέρια μίας νέας γυναίκας ,μετατρέπεται σε πολυδύναμο όργανο γευστικής επιρροής.Με κωδικοποιημένους αρχέγονους συνδυασμούς νοστιμιάς,με λακωνικές προτροπές για την υλοποίησή του,με σαφείς υπαινιγμούς για την αδιαμφισβήτητη νοστιμιά του.
    Ως έμμεσο στοιχείο παρότρυνσης χρησιμοποιείται με μαεστρία,η κάθετη τομή ενός αφράτου κομματιού,με ορατά τα συστατικά του και αόρατη,αλλά αιωρούμενη τη γεύση του.Υποψιάζεσαι περισσότερο και εκεί είναι η παγίδα.Επιθυμείς άμεσα τη δοκιμή.Εκείνα τα μικροσκοπικά ψιχουλάκια που πονηρά διέφυγαν από το προσεκτικό κόψιμο,θέλεις να ήταν στο στόμα σου.Αυτή ελάχιστη υποψία γεύσης,ίσα ίσα για να σε ποτίσουν με το γλυκό,΄΄ναρκωτικό΄΄της ζάχαρης και της σοκολάτας.Αυτό που αφού εισχωρήσει στα κύτταρα του εγκεφάλου,πυροδοτεί αέναες εκρήξεις εξάρτησης και ευφορίας.Και αναζητάς και άλλο.Και άλλο.Ώσπου η βαθιά κρυμμένη φωνή της λογικής καταφέρει να επικρατήσει και να επέλθει η νηνεμία της αυτοσυγκράτησης.
    Κλιμακωτά τα στάδια μιας δοκιμής ενός κομματιού κέικ,που φαινομενικά είναι αθώο.Στην απληστία,στην πλεονεξία της γευστικής χαράς που σου προσφέρει, συγχωρείς.Την ανυπομονησία,την άκρατη βουλιμία,τον ενθουσιασμό και την υποταγή.Απλά σκέφτεσαι και χαίρεσαι τις κρυφές επισκέψεις στη θέα του,το αδιάκοπο μέτρημα των κομματιών που σε τακτά χρονικά διαστήματα κόβονται,ακόμα και την επόμενη ευτυχία στο νέο ψήσιμο του θαυματουργού κέικ.
    Καλή σου μέρα σοκολατένια Χρυσαυγή!!!Εσύ ξέρεις...φιλιά πολλά,πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Φωτεινή μου...!!!

      Αυτό το κεικ έτσι όπως το περιγράφεις και ξελιγώνεις με τα λόγια σου ακόμα κι εμένα που το έχω φάει πολλές φορές, περίμενε μερικούς μήνες μέχρι να βγει στην δημοσιότητα και να φωτογραφηθεί ρομαντικά αλλά και προκλητικά με τη σοκολάτα να ρέει γύρω του.

      Από τον Μάιο είναι αυτές οι φωτογραφίες και ανυπομονούσα να το δημοσιεύσω και να το μοιραστώ μαζί σας. Όμως το θεωρώ λίγο χειμωνιάτικο. Το καλοκαίρι ήρθε λοιπόν και έδωσε τη σειρά του στα παγωτά. Ετσι αυτό έμεινε πίσω και τώρα που όλοι ευελπιστούμε να δροσίσει μέσα Σεπτεμβρίου, ήρθε η ώρα να το κοινοποιήσω, έτσι ώστε να το απολαύσετε με τους πρώτους σας ζεστούς καφέδες!!!

      Σε φιλώ πολύ πολύ γλυκιά μου Φωτεινούλα!

      Διαγραφή
  6. Πολύ λαχταριστό το κέικ σου Χρυσαυγή μου!!!!
    Μου αρέσει ιδιαίτερα η προσθήκη του αλεσμένου καρυδιού καθώς και του πορτοκαλιού που θα του δίνει έχτρα γεύση και άρωμα!!!!!!
    Την καλημέρα μου! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιλένα μου, το πορτοκάλι είναι αγαπημένο συστατικό των κέικ που φτιάχνω. Το χρησιμοποιώ συχνά. Από την άλλη το καρύδι συνήθως το τρώμε χονδροκομμένο μέσα στα κέικ. Αυτό εδώ έχει εντελώς ξεχωριστή ηφή από όλα όσα γνωρίζουμε ως τώρα. Το βρήκα από την πρώτη στιγμή που το έφαγα, άκρως ενδιαφέρον και γευστικό!!


      Την καλησπέρα μου από μένα!! Φιλιά!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  7. Ε, κορίτσι όμορφο...αν τύχει πάντως να σου ξεμείνει, έχω καλή εναλλακτική όπως είδες :-))

    Καλημέρες πολλές-πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδα λέει!?????
      Και βέβαια είδα!!!!
      Θα ανυπομονώ να μου περισσέψει κέικ από εδώ και περα.
      Ασε μη μου θυμίζεις τώρα την κολασμένη σου μπόμπα!!!!

      Φιλιά πολλά Πηνελοπάρα μου!

      Διαγραφή
  8. Αχουουου... τί έπαθα η γυναίκα! Οξεία λιγουρίτιδα(!) Τέλειο κέϊκ, φανταστικές φωτογραφίες! Τα συγχαρητήριά μου στην κα Βούλα, αλλά και σε 'σένα που το έφτιαξες! Σιγά μην αντικαταστήσω την κουβερτούρα! Μη σου πω ότι θα βάλω και διπλή δόση! Χα,χα,χα,χα!
    Πολλά πολλά φιλάκια Χρυσαυγή μου! Να έχεις μια όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Σελ!!
      Αν ήμασταν κοντά θα το φτιάχναμε να το τσακίζαμε παρέα.
      Τι να σε κάνω τώρα?? Φτιάξ΄ το μόνη σου. Είμαι σίγουρη ότι θα το καθιερώσεις !!!
      Βάλε και διπλή κουβερτούρα. Κακό δεν είναι !!! χαχχααα

      Φιλιά πολλά πολλά κι από μένα κοριτσάκι!!!

      Διαγραφή
  9. Σιγά που θα παραλείψουμε την κουβερτούρα! Τρελάθηκες Χρυσαυγή;
    Είναι ότι πρέπει αυτό το κέικ για τα φθινοπωρινά καφεδάκια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Βέρα μου.
      Κι εγώ γι΄αυτό δεν το ανέβασα το καλοκαίρι. Από το Μάιο περιμένει η συνταγή προς δημοσίευση. Αλλά το θεωρώ κι εγώ κάπως χειμωνιάτικο!!

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  10. Πολυ λαχταριστο κεϊκ Χρυσαυγη μου!
    Μου αρεσε η λεπτομερεια με το πολυ ψιλα τριμμενο καρυδι, συνηθως το αμυγδαλο χρησιμοποιουμε με αυτον τον τροπο, αλλα γιατι οχι και αλλους ξηρους καρπους?
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά Μαρίνα.
      Αυτό το κόλπο με το πολύ τριμμένο αμύγδαλο μπορούμε να το κάνουμε σε κάθε είδους ξηρό καρπό. Ακόμα και στο καρύδι που βγάζει και λάδι. Ήταν κάτι καινούριο και ενδιαφέρον για μένα. Σίγουρα πολύ νόστιμο!


      Φιλιά πολλά και από μένα!

      Διαγραφή
  11. Ωραιότατο πορτοκαλένιο κεικ Χρυσαυγή μου!!!
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εντάξει!!! Θα μπει στο πρόγραμμα.....
    Πολύ ωραίο φαίνεται και το κοκκινορόζ φόντο, του πάει πολύ!!!
    Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαααα
      Να δω τι θα κάνεις με την τεράστια λίστα εκτέλεσης συνταγώ που ακόμα μεγαλώνει!!!
      Ασε τις ξένες και φτιάξε τις δικές σου!!!

      Το κοινό απαιτεί κι άλλο Πέπη στη σκηνή!!!
      Ξέρεις πόσο σε φιλώ!!! Ε???

      Διαγραφή
  13. kalimera xrysaugi!!!ti oreo kai laxtaristo keik!!!gia sta xerakia tis kyrias voulas kai sta dika sou!!!polla filia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Βασιλική!

      Η κυρία Βούλα που δεν μπαίνει στο ίντερνετ και δεν ξέρει τι λέμε γι΄ αυτήν εδώ, θα πρέπει να νιώθει πολύ περίφανη για το κέικ της. Εγώ πάντως το έχω καθιερώσει !!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Προς το παρόν μπορώ να έχω ένα κομματάκι να συνοδεύσω το ζεστό μου τσάι, ναι καλά ακούς άρχισα τα ζεστά νωρίς νωρίς.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όμορφο, θερμό χρωματικά και απογειωμένο γευστικά!
    Οι συνταγές με τη "βούλα", όπως τις λέω εγώ -εδώ και της κας Βούλας, παρεμπιπτόντως- που είναι δοκιμασμένες πολλές φορές, είναι εγγύηση!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. να είσαι καλά, Χρυσαυγή μου!
    Μετά την εισαγωγή-περιγραφή και τις φωτογραφίες θέλω να το δοκιμάσω! Εκπληκτικό μου φαίνεται, με πλούσια υφή και πολύ αρωματικό! Πρέπει να βρω καλά καρύδια επειγόντως!
    Καλό σου βράδυ!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κουβερτούρα και καρύδια????φαντάζομαι extra yummy yummy γεύση!!!Και η παρουσίαση το κάτι άλλο!!καλό σου βραδάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πω πω... Το τι απολαμβάνω τέτοια κέικ μετά τα μεσάνυχτα δε λέγεται! Μου κάνεις ζημιά όμως γιατί τα σούπερ μάρκετ είναι κλειστά τέτοια ώρα και τώρα πρέπει να κοιμηθώ χωρίς γλυκό!
    Για να δεις τι καλή blogoφίλη είμαι όμως, δε σου κρατάω κακία, κάθε άλλο: Σε καλώ σε ένα blogoπαιχνίδι που δεν έχει σχέση με τη μαγειρική αλλά -θεωρώ- πως έχει πλάκα και μας βοηθάει να γνωριστούμε/να μάθουμε κάπως τα γούστα η μία της άλλης!
    Αν θέλεις φυσικά, δεν είναι υποχρεωτικό!
    Να, είναι αυτό: http://chefkang.blogspot.gr/2013/09/the-beautiful-people_17.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ένα κομματάκι παρακαλώ;;;; Χρυσαυγή μου υπέροχο το σημερινό σου κέικ!!!! Φουσκωτό, αφράτο κι αυτή η επικάλυψη κουβερτούρας είναι το κερασάκι στην τούρτα!!! Ακαταμάχητο και νοστιμότατο!!! Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει που είναι σχετικά άγλυκο γιατί αναδεικνύεται όλη η νοστιμιά του. Extra κέικ με απίστευτες φωτογραφίες και παρουσίαση!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Kαταπληκτική παρουσίαση Χρυσαυγή μου
    Οι φωτογραφίες σου πολύ ωραίες, χαρούμενες.

    Το κεικ σου τέλειο. Μ αρέσει που έχει φουσκώσει τόσο πολύ. Ωραία και τα καρυδια που δεν φαίνονται, για κάποιους που δεν θέλουν να τα ''νοιώθουν'' μασώντας.
    Η κουβερτούρα από πάνω με αποτελείωσε :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Άτιμο κορίτσι, με λίγωσες μεσημεριάτικα!Μπράβο και στην κυρία Βούλα για τη συνταγή!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Και αν σου πω ότι έψαχνα για συνταγή για κέικ σήμερα, θα με πιστέψεις;
    Να σου πω, αν αντί για καρύδι του βάλω καρύδα; Δεν έχω καρύδια και βαριέμαι να τρέχω στο SM ενώ καρύδα έχω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω ότι μια χαρά θα πάνε όλα. Η καρύδα είναι ένα υπέροχο υλικό που ειληκρινά δεν πισεύω ότι δεν θα σου γίνει εξαιρετικό το κέικ. Ειδικά αν βάλεις και τη σοκολάτα από πάνω, θα το τσακίσει η Δάειρα!!!

      Φιλιά και καλή καλή επιτυχία!!

      Διαγραφή
  23. Το κέικ Βούλα μου αρεσει πολύ
    καθως και η περιοχή!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10