Καλημέρα και καλό μας μήνα!! Δεν θα πω τα τετρημένα. Ο Σεπτέμβριος ήρθε κι αυτό είναι γεγονός. Πρώτη συνταγή για τη νέα σεζόν και έχω την χαρά να
παρουσιάσω μια τάρτα όνειρο. Και η χαρά μου είναι μεγάλη, καθώς αυτή την τάρτα
δεν την προτείνω έτσι απλά και χλιαρά, αλλά την έχω γευθεί ήδη τρείς φορές και μου χάρισε αρκετά λεπτά
ευδαιμονίας!
Είναι μια τάρτα τυριών (απλά
πράγματα) αλλά τόσο νόστιμη. Τυριά , προσεκτικά επιλεγμένα, που ρέουν καθώς η τάρτα είναι ζεστή και
στέκονται ευχάριστα πάνω σε μια πανεύκολη ζύμη μπριζέ που όμως έχει την
τσαχπινιά της. Αλεύρι καλαμποκιού και παπαρουνόσπορο!! Το μικρό αυτό θαυματουργό
σποράκι που εκτός από την ωραία ηφή που δίνει στη ζύμη καθώς κριτσανίζει στο
στόμα, της προσφέρει και μια ιδιαίτερη
εμφάνιση αφού η ζύμη γίνεται πουά!
Συνοδεύστε την τάρτα τυριών με ένα ποτήρι παγωμένο λευκό
κρασί και μια πράσινη σαλάτα!!!
Από μένα προς το παρόν φιλιά!!!
ΤΑΡΤΑ ΜΕ 5 ΤΥΡΙΑ ΣΕ ΖΥΜΗ ΜΕ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ
Υλικά για τη ζύμη:
1)
100 γραμμάρια αλεύρι καλαμποκιού
2)
150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαλακό
3)
2 κουταλάκια του γλυκού παπαρουνόσπορο
4)
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5)
125 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο από το ψυγείο και
κομμένο σε κυβάκια
6)
3-4 κουταλιές της σούπας πολυ παγωμένο νερό
Υλικά για τη γέμιση:
1)
200 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένο
2)
150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
3)
100 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
4)
100 γραμμάρια ροκφόρ ή μπλε τυρί λιωμμένο με το πιρούνι
5)
150 γραμμάρια τυρί cheddar τριμμένο
6)
2 αυγά
7)
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
Διαδικασία:
Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη μπριζέ ως εξής:
Σε ένα
μπολ ρίχνουμε τα δύο ειδών άλευρα, τον παπαρουνόσπορο και το αλάτι.
Ανακατεύουμε με το χέρι μας. Προσθέτουμε το βούτυρο όλο μαζί – κομμένο όμως σε
κομματάκια – παγωμένο, κατευθείαν από το ψυγείο. Αρχίζουμε να θρυματίζουμε τη
ζύμη με τα χέρια μας και να την κάνουμε σαν να μοιάζει με πολλά - πολλά ψίχουλα. Δεν ζυμώνουμε. Απλά τρίβουμε
τη ζύμη με τις παλάμες μας. Μόλις έχει
γίνει όλη ψιχουλιαστή, προσθέτουμε το νερό και αρχίζουμε να την πλάθουμε (χωρίς
να την ζυμώνουμε) σε μια μπάλα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό έτσι ώστε να μην
πέσει παραπάνω και η ζύμη γίνει κολλώδης. Μόλις την κάνουμε μπάλα, τότε την
τυλίγουμε με μια μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μια τουλάχιστον
ώρα. Μπορούμε να την ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη μέρα.
Όταν
έρθει η ώρα να φτιάξουμε την τάρτα, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε
πάνω σε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας. Βάζουμε από πάνω της άλλη μια λαδόκολλα και με τον πλάστη
ανοίγουμε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα που διαθέτουμε. Αυτό το
κάνουμε έτσι ώστε να μην κολλήσει η ζύμη πάνω στον πλάστη. Ανάμεσα στα δύο
φύλλα λαδόκολλας ανοίγει πιο εύκολα και χωρίς κόπο.
Ανοίγουμε
λοιπόν το φύλλο. Το τοποθετούμε σε ταψάκι ή ταρτιέρα που έχουμε προηγουμένως
λαδώσει καλά. Εγώ το έβαλα σε παραλληλόγραμμη ταρτιέρα διαστάσεων 20Χ30 εκατοστών.
Καλύπτουμε τη ζύμη με ένα φύλλο χαρτιού ψησίματος και αραδιάζουμε επάνω καποιο
βαρύ όσπριο ή ρύζι ή τα ειδικά κεραμικά βάρη ψησίματος. Την τρυπάμε σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι. Ψήνουμε τη ζύμη σε
προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς περίπου για 10 λεπτά. Κατόπιν αφαιρούμε
το χαρτί ψησίματος με το περιεχόμενό του και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά τη ζύμη μόνη
της.
Βγάζουμε
την ταρτιέρα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά η βάση της τάρτας.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση ως εξής:
Σε ένα
μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα τυριά (φέτα, γραβιέρα και παρμεζάνα). Προσθέτουμε
το ροκφόρ (ή το μπλε τυρί) το οποίο προηγουμένως το έχουμε λιώσει με ένα
πιρούνι. Ρίχνουμε τα αυγά και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά να
ομογεννοποιηθεί το μίγμα.
Στρώνουμε
τη γέμιση στην ταρτιέρα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τριμμένο cheddar.
Ψήνουμε
την τάρτα τυριών στο φούρνο στην ίδια θερμοκρασία (προθερμασμένος πάλι), για
περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να δούμε την επιφάνειά της να ροδίζει όμορφα.
Βγάζουμε
την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε για τουλάχιστον μία ώρα να κρυώσει και
να σταθεροποιηθούν τα τυριά έτσι ώστε να μην ρέουν κατά το κόψιμο.
Απολαμβάνουμε
με ένα ποτήρι λευκό, παγωμένο κρασί!!
Καλή επιτυχία!!!!
Πω πω!!!!! Τι καλημέρα είναι αυτή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι θεϊκή ταρτα με 5 τυριά!!!!!
Κόλαση!!!!
Όσο για τον παπαρουνοσπορο....φοβερη ιδέα, κλέβει τη παράσταση!!!
Βουτάω το κομμάτι και φευγωωωωωωω
Φιλιαααααααα
Εσένα θα σου αρέσει πολύ έτσι όπως σε ξέρω Πέπη.
ΔιαγραφήΟ παπαρουνόσπορος επιβάλλεται!
Βούτα το κομμάτι γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχει άλλο!
Εκανε φτερά η τάρτα.
Φιλιααααααααααααααα
Α! Ξεχασα....με λευκό κρασί ε???? Χαχαχαχα το σημειώνω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣημείωσέ το, αν και λευκό κρασί θα πιείτε εσείς!!!
ΔιαγραφήΕγώ δεν είπα τι θα πιω. Μια πρόταση έκανα απλά!!! χαχαχαα
Αμάν! Σκεπετιά μου ήρθε πρωί πρωί... Δεν θα μ' αφήσεις να αγιάσω εσύ, πάει και τελείωσε! Φοβερή τάρτα λέμε! Το κακό είναι ότι θα πρέπει να περιμένω να κρυώσει...!!! Να πάρω κι εγώ ένα κομματάκι ε;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά πολλά φιλάκια Χρυσαυγή μου! Να έχεις μια όμορφη μέρα!
χαχαχχαα
ΔιαγραφήΠηνελόπη μου, κι εγώ δεν περίμενα να κρυώσει... μη νομίζεις.
Γι αυτό και δεν μου κόπηκε ακριβώς όπως θα ήθελα.
Ας όψεται... Η γεύση δεν αλλάζει και αυτό έχει σημασία.
Σε φιλώ πολύ!!
Καλό σου βράδυ κοριτσάκι!!
Απλά αλλά ωραία πράγματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι καλύτερο από τόσα πολλά και ωραία τυράκια να συνδυάζονται με μια ιδιαίτερη ζύμη!
Η τελευταία φωτογραφία με τη γέμιση να ρέει είναι άκρως δελεαστική!
Φιλιά
Εσύ που είσαι των τυριών Ερμιόνη, θα την αγαπούσες. Είμαι σίγουρη.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ!!!
Σε φιλώ!
Εκπληκτική τάρτα ερωτεύσιμη με την πρώτη ματιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήCoup de foudre, που λένε κι οι πατριώτες μου οι Γάλλοι.
Η ζύμη, ο παπαρουνόσπορος, τα γευστικότατα τυριά και από πάνω, η αγάπη μου, το cheddar!
Όσοι γευσιγνώστες τυρόπληκτοι προσέλθετε!
Z.
Και που να την δοκιμάσεις Ζαμπία.
ΔιαγραφήΕρωτας με την πρώτη μπουκιά!!!!
Μόνο που κράτησε λίγο..
Θα την επαναλάβω και θα σας φωνάξω κορίτσια. Βλέπω αρκετές υποψήφιες για δοκιμή εδώ πέρα τελικά!!!
Σε φιλώ πολύ!!
Τι ωραία συνταγή φίλη μου! Θα την φτιάξω για να την ''πω'' στον κουμπάρο που είναι ο επίσημος ταρτοφτιάχτης της παρέας! Θα τον νικήσουμεεεεεεεε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερινάκι μου, τον κουμπάρο σου τον έχω τσεκάρει από διάφορα σχόλιά σου στο fb.
ΔιαγραφήΤώρα αν λες ότι φτιάχνει και τάρτες... ο άνθρωπος είναι πολύ cool...
Φτιάξ΄την και θα του ρίξεις γκολ από τα αποδητήρια!!
Καλημέρες....
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλεις να κάνουμε ανταλλαγή Χρυσαυγή μου. Κομμάτι μεγάλο πίτσας για ένα καλό κομμάτι τάρτας των 5 τυριών σου;
E, μην μου αρνηθείς....
Θέλω λέει???????
ΔιαγραφήΚαι το ρωτάς???
...κι έλεγα ότι δεν θα μου έκανες ποτέ την πρόταση αυτή!!!
Έλα να κάνουμε την δίκαιη μοιρασιά!!
Εξαίσια η τάρτα σου Χρυσαυγή μου ... με 5 τυριά! Και τί ζύμη!!!!!!!!!!! Κι αυτές οι φωτό σου... είναι τόσο λιμπιστικές!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσιμπάω ένα κομμάτι!!!!
Φιλιά!!!
Είπα να σπασω το όριο των 4ων τυριών Κική μου.
ΔιαγραφήΕιναι όλα ένα κι ένα και συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους και τα 5.
Πάρε κομμάτι όσο προλαβαίνεις γιατί η τάρτα εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς.
Φιλιά πολλά σου στέλνω εκεί βόρεια!
Τι να πώ για αυτη την τάρτα...Κοιτάω εδω και ένα πεντάλεπτο την φωτογραφία με το τυράκι το λιωμένο που ρέει σαν υπνωτισμένο! Ευγε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαα
ΔιαγραφήΜακάρι να μπορούσες να δοκιμάσεις κιόλας.
Ειναι κρίμα να μείνεις μόνο στο κοίταγμα....
Ευχαριστώ πολύ!!!! :)
Πω πω!Φαίνεται θεϊκή!Συγχαρητήρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Μαγείρισσα!!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά!
Μοναδική τάρτα με τα λιωμένα τυριά, σε κάνει να θέλεις να ορμήσεις στην ταρτιέρα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό φθινόπωρο Χρυσαυγή!!!
Γειά σου Σιλένα! Καλώς σε βρήκα.
ΔιαγραφήΦθινοπώριασε όπως λες κι εσύ και είπα να δοκιμάσουμε κάτι πιο πλούσιο πέρα από τα λαχανικά και τις light συνταγές που απαιτούσε το καλοκαίρι.
Είπα να εισβάλω στο φθινόπωρο με την σούπερ τυρένια τάρτα και να σας κεράσω, να χαρείτε κι εσείς όπως χαρηκα κι εγώ όταν την έτρωγα.
Φιλιά πολλά!
Μου τρέχουν τα σάλια!!! Μόλις βρω χρόνο (και αφού γεννησω, χλωμό με κόβω για τώρα) θα την κάνω και θα την απολαύσω μόνη..άντε να την μοιραστώ με τον γιό μου. Το μωρό θα αρκεστεί στο γάλα.... Χαχαχα!!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΩ... με το καλό το νέο μέλος!
ΔιαγραφήΝα την φτιάξεις και να την απολαύσεις όταν έχεις τη διάθεση.
Η τάρτα αυτή θέλει φίλους και άτομα για να την γευτούν.
Το μωρό νομίζω ότι θα είναι ευτυχισμένο με το γάλα του!!! χαχαχααα
Σε φιλώ πολύ κι ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιο!
΄Γειά σου Χρυσαυγή μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω λόγια για την τάρτα σου. Μόνο θα πω πως θέλω να την δοκιμάσω.
Η ζύμη με τον παπαρουνόσπορο και τα τυριά που έβαλες την κάνουν θεϊκή.
Μπράβο.
Φιλιά πολλά
Φαίνεται υπέροχη! Πολύ ιδιαίτερη η ζύμη, πραγματικά λαχταριστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα λιποθυμήσω τώρα;Παναγία μου,τι είναι τούτο;Η χαρά του τυροφάγου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά τέλεια!Πολλά φιλιά!
Η πέμπτη συμφωνία τυριών σε ενορχήστρωση και εκτέλεση Χρυσαυγής.Με αλησμόνητα γευστικά ακούσματα και υπέροχη λυρική όψη.Μένω ιδιαίτερα στην υπέροχη και εκλεκτή ποικιλία τυριών και στο διακριτικό κριτσάνισμα του παπαρουνόσπορου...[θυμάμαι την ακραία και περίεργη συμπεριφορά κάποιου δικού μου προσώπου όταν κάποια στιγμή δοκίμασε γλυκό με παπαρουνόσπορο...ακόμα έχω στα αυτιά μου τις κραυγές απόγνωσης,όταν νόμισε ότι έκανα γλυκό με ..άνομα υλικά ,όπου μόνο στα καταγώγια και στις κρυφές συναλλαγές θα μπορούσα να βρώ!!]
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρυσαυγή μου ,έκανες μία καταπληκτική τάρτα με πολύ φίνα εμφάνιση.Προσωπικά θα προτιμούσα η ροή των τυριών να είναι ορατή στο μάτι και έντονα αισθητή στον ουρανίσκο.Μάλλον γιατί δεν θα άντεχα να περιμένω το κόψιμο.
Φιλάκια πολλά πολλά γλυκιά μου!
Πωπωπωωω κόλαση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική τάρτα Χρυσαυγή μου.... Εύγε!!!!
Φιλάκιαα <3
Καταπληκτική, με υπέροχη ζύμη και υλικά και πολλές γευστικές τσαχπινιές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι το αποτέλεσμα και βλέπω εκείνο το κομμάτι σωστό πειρασμό!
Πολλά μπράβο σου αξίζουν, Χρυσαυγή μου!
πολλά πολλά φιλάκια
Χρυσαυγή μου, πολύ χαίρομαι που σε πετυχαίνω σε τόσο μεγάλα κέφια! Γιατί σίγουρα έχει κέφια όποιος φτιάχνει κάτι τόσο νόστιμο! Κι εγώ, ως γνήσια τυρολάτρης, θα σου πω ένα μεγάλο μπράβο και θα συνεχίσω να φλερτάρω με την οθόνη του υπολογιστή... Τέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!!!!
Παπαρουνοσπορο ειδα κ ζυμη μπριζε κ πολλα τυρακια κ οχι μονο γυαλισε το ματι μου αλλα χρειαστηκα κ τεραστια σαλιαρα!! Υπεροχη προταση κ υπεροχη φωτογραφια Χρυσαυγη μου! Καλη αρχη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε εκτιμηση, Ευη
Λατρεύω τις τάρτες. Και αυτή με τόσα τυριά πρέπει να είναι πολύ, πολύ νόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖουμερη-ζουμερη η τυροτάρτα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ
Εκανα προχτες την συνταγή σου με Γαυρο/μουσταρδα/δενδρολίβανο.
Αντι για γαυρο έβαλα σαρδέλες. Μπουκια και συγχωριο και πανγρηγορο φαγητάκι.