Ρολό κιμά γεμιστό με μετσοβόνε ή αλλιώς τεράστιο μπιφτέκι γεμιστό.
Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τη ρουτίνα, το πρόγραμμα και τη σταθερότητα. Ξυπνούν το πρωί, κάνουν τις ίδιες μηχανικές κινήσεις, αγοράζουν για χρόνια ολόκληρα τα ίδια πράγματα μη ξεφεύγοντας ούτε στη μάρκα και λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένα ρολόγια πάντα και για πάντα. Στο φαγητό, κινούνται με 10 σταθερούς, δοκιμασμένους «κωδικούς» (γεμιστά το καλοκαίρι, φασολάδα το χειμώνα, κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες όλο το χρόνο, μακαρόνια με κιμά κ.ο.κ.). Έτσι νιώθουν όμορφα. Μέσα σε πλαίσιο αυστηρά διαμορφωμένο από τους ίδιους. Αυτή είναι η ευτυχία τους.
Άλλοι όμως, ψάχνονται και αναζητούν το διαφορετικό. Μεταπηδούν από αλλαγή σε αλλαγή και είναι τα λεγόμενα ανήσυχα πνεύματα. Εστιάζοντας στο φαγητό, οι food bloggers, ως επι το πλείστων υπάγονται σε αυτή την δεύτερη κατηγορία. Είναι γνωστό στον «κύκλο μας» ότι η οικογένεια ενός food blogger, σπάνια τρώει το ίδιο φαγητό δεύτερη φορά, όσο πετυχημένο κι αν είναι αυτό. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και πάντα υπάρχει η αναζήτηση για το διαφορετικό. Ειδικότητα μας είναι οι άπειρες παραλλαγές του ιδίου πιάτου και η συνεχής ανησυχία προς ανακάλυψη του ιδανικού που ποτέ δεν έρχεται. Αλλά ακόμα και αν έρθει, η ικανοποίηση που θα δώσει είναι πρόσκαιρη, καθώς θα στρέψουμε τη δημιουργικότητά μας προς τον επόμενο στόχο.
Η λογική μου δεν συμφωνεί με αυτό. Όταν έχει φτάσει ένα πιάτο στο υπέρτατο όριο της νοστιμιάς του, το μόνο που θα καταφέρει κανείς αλλάζοντάς το είναι να το κάνει να πάρει την κάτω βόλτα. Όμως, προσωπικά πάντα μιλώντας, η λογική δεν συνάδει με την επιθυμία. Το μικρόβιο της αλλαγής υπάρχει και δεν με αφήνει να ηρεμίσω. Ούτε εμένα ούτε την οικογένειά μου, που χρειάζεται να κάνει πρωτοκολλημένη αίτηση για να ξαναφάει το ίδιο φαγητό κάποια στιγμή.
Αυτό το διαφορετικό θα δούμε σήμερα. Ένα ρολό κιμά, ευπαρουσίαστο, ικανό να σταθεί σε γιορτινό τραπέζι ή σε Κυριακάτικο μενού. Ένα ρολό κιμά που προέκυψε από αλχημείες, δοκιμές και αναζητήσεις και πέτυχε πολύ! Η φόρμα του κέικ που έχω χρησιμοποιήσει για να το ψήσω θα βοηθήσει στο να πάρει το ρολό ένα ωραίο σχήμα. Το γεμίζω με το λατρεμένο μου καπνιστό μετσοβόνε και το κόβω χλιαρό έτσι ώστε να ρέει το τυρί, τόσο όσο!! Το κατασπαράζουμε χωρίς δισταγμό με όρεξη!
ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ
Υλικά:
1) 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2) 1 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
3) 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα με μέλι
4) 2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
5) 1 κουταλιά της σούπας chilli jum* (προαιρετικά γιατί είναι καυτερή)
6) 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
7) ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
8) 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
9) 4 κουταλιές της σούπας λάδι
10) Αλάτι
11) Πιπέρι
12) 250-300 γραμμάρια μετσοβόνε σε μπαστουνάκια
Διαδικασία:
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μετσοβόνε. Τα ζυμώνουμε καλά για 3-4 λεπτά έτσι ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα κιμά.
Παίρνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, την λαδώνουμε και την καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος αφήνοντάς το στις δυο μεγάλες του πλευρές να εξέχει αρκετά από τη φόρμα. Το στρώνουμε καλά έτσι ώστε να εφάπτεται πλήρως με τα τοιχώματα της φόρμας.
Παίρνουμε κομμάτια από τον κιμά, τα ανοίγουμε απλωτά με το χέρι μας και αρχίζουμε να «κτίζουμε» την φόρμα, τόσο στον πάτο της όσο και στα τοιχώματα. Προσπαθούμε να μην αφήνουμε κανένα κενό για να μην διαρρεύσει το τυρί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Θα χρειαστούμε περίπου τα 2/3 του κιμά γι΄ αυτή τη διαδικασία. Στη συνέχεια τοποθετούμε στο κέντρο τα μπαστουνάκια του τυριού και κλείνουμε την επιφάνεια με τον κιμά που έχει περισσέψει.
Σκεπάζουμε το ρολό με το χαρτί ψησίματος που εξέχει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς περίπου για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί και κατόπιν το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε μια πιατέλα. Σερβίρεται ζεστό.
Καλή επιτυχία!!
Η Chilli jum είναι μια μαρμελάδα γλυκοκαυτερή, η οποία είναι φτιαγμένη από πιπεριές chilli. Αν δεν την βρείτε, μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες ταμπάσκο, πιπέρι καγιέν ή να ψιλοκόψετε μέσα στον κιμά μισή πιπεριά τσίλι. Αν ωστόσο δεν σας αρέσουν οι καυτερές γεύσεις, παραλείψτε όλα τα προηγούμενα.
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ????????????????????????????
ΘΕΛΩ ΜΕΤΣΟΒΟΝΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΛΙΩΜΕΝΟ ΝΑ ΡΕΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!!!!!
ΚΟΛΑΣΗ!!!!!!!!! ΚΟΛΑΣΗ!!!!!!!!!!!!!
Το ήξερα ότι θα το ήθελες.
ΔιαγραφήΞέρω την αδυναμία σου σε αυτό το τυρί.
χαχχααχααα
Η κλασσική Πέπη με τον αυθορμητισμό που σε αφήνει άφωνο!!! χαχχαα
με συνεπήρε το τυρί που ξέχασα και τη καυτερή σάλτσα!!!!
ΔιαγραφήΕλα ντε... Ειπα κι εγω... Αφου δικο σου δωρο ηταν!!! Ειδες τι καλη αποσβεση του κανω;
ΔιαγραφήΕγω το μετσοβονε δεν το αγαπω (προτιμω το καπνιστο του Βερμιου), αλλα αυτη η εικονα μ' εστειλε αδιαβαστη!!! Καλημερα κοριτσι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα τα χαλάσουμε στο τυρί Σοφία μου!!
ΔιαγραφήΚαι με καπνιστό Βερμίου γίνεται, αλλά και με απλό γλυκό κασέρι.
Μόνο που θέλει ένα τυρί καλής ποιότητας και όχι πλαστικοποιημένο.
Σιγουρα δίνει άλλη γεύση!
Πολύ καλημέρα σου!
...και πόσο εύστοχα όσα ο πρόλογός σου μας είπε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο ρολό και η σύνθεσή των συστατικών του νοστιμότατη!
Δεν γράφω περισσότερα διότι αυτό το τυρί -που καθόλου δεν τσιγκουνεύτηκες- έτσι όπως λιώνει και ρέει με βάζει σε γευστική δοκιμασία.
Είναι κι η ώρα δύσκολη, μεσημεριάζει σε λίγο, και το κούριερ δεν χτύπησε ακόμα το κουδούνι!
Αργείς Χρυσαυγή μου, αργείς!
* Ωραίο το κόλπο στη φόρμα του κέικ.
Z.
Αν κάνεις το λάθος και τσιγκουνευτείς το τυρί, αυτό θα σε τιμωρήσει και θα "χαθεί" μέσα στο μίγμα του κιμά.
ΔιαγραφήΓι΄αυτό δεν πρέπει να είσαι φειδωλή. Βάλ΄το αφθονο, άφησέ το λίγο να γίνει χλιαρό όταν το βγάλεις από το φούρνο, να σταθεροποιηθεί ελαφρώς και κόψ΄το ... Σέρβιρέ το και φώναξε τον Π. να καθήσει στο τραπέζι!!!!
Φιλιά πολλάααααααααα!
Τον Π. είπες ή την Π.?????
ΔιαγραφήΤΟΝ Π. !!!!
ΔιαγραφήΓΚΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ
ΔιαγραφήΣτην οικογένειά μου το λατρεύουμε το μετσοβόνε! Πρώτη φορά βλέπω συνταγή να το χρησιμοποιεί και ξετρελάθηκα! Πολύ ωραία!
ΑπάντησηΔιαγραφή- www.foodaki.gr
Αν το λατρεύεις Ελεάννα τότε έχω κι άλλες συνταγές που ίσως βρεις ενδιαφέρουσες. Ρίξε και μια ματιά στις μελιτζάνες παπουτσάκια με μανιτάρια και μετσοβόνε. Πιστεύω ότι θα σου αρέσουν πολύ!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Καλημέρα! Εντυπωσιακό φαίνεται και το μετσοβόνε που ρέει από μέσα...με βάζει σε μεγάλο πειρασμό!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠειρασμός είναι, συμφωνώ.
ΔιαγραφήΖεστό και ρευστό, δεν θες τίποτα άλλο.
Ήταν πράγματι ένα πλήρες και νοστιμότατο φαγητό!!!
Φιλιά Μαγείρισσα!
Υπέροχο. Μεταμόρφωσες το κλασσικό ρολό !
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Νοτούλα!!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Ωχ,Παναγίτσα μου...Τι πειρασμός,κι είναι δύσκολη ώρα..........................
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσκολες είναι όλες οι ώρες όταν βρησκόμαστε μπροστά σε πειρασμούς!!!
ΔιαγραφήΕίμαι στο αεροδρόμιο Αθηνών με προορισμό την πόλη μου.Αν κατα λάθος ξέμεινε κάποιο κομμάτι από το ρολό ,αλλάζω ρότα και Έρχομαι!.Κράτα το ζεστό για να απολάυσω το τυρί μαστίχα και καλού κακού φύλαξε και δεύτερη μερίδα....Έρχομαιι πεινασμένη!Στα αεροπλάνα δεν σερβίρουν φαγητό πια.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο σου Χρυσαυγή μου!Θα κρατήσω τη συνταγή σου για τις γιορτές.....χωρίς να αλλάξω τίποτε!!
Φιλάκια πολλά,πολλα!
Φωτεινή μου είσαι τόσο κοντά μου, μα τόσο μακριά ...
ΔιαγραφήΣτάσου.... μύγδαλα!!!
Μη φεύγεις. Ελα, σου κρατώ μετσοβόνε ζεστό, μαστιχωτό.
Θα στο φέρω σε δυσσάκι καρώ, άσπρο κόκκινο στον αερολιμένα.
Θα ξετυλίξω τον κόμπο εκεί μπροστά στον ανιχνευτή μετάλλων, θα απλώσω το μαντήλι στον ημάντα και θα στρώσω να φάμε.
Να το φτιάξεις, να το φτιάξεις τις γιορτές !!!
Καλά να φτάσεις στον προορισμό σου!!!
Φιλιά στα πάτρια εδάφη!
Ίσως θα είναι το πιο ανορθόδοξο μέρος για πικ νικ....όμως θα αποτελέσουμε θέαμα!Οι μυρωδιές θα ξεσηκώσουν και οι απρόσκλητοι επισκέπτες μάλλον αρκετοί....
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις ευχές Χρυσαυγή μου!Έφτασα και μάλωσα με τον καιρό!!!Άφησα χιόνια και βρήκα καλοκαίρι!
Πάντως το ρολό είναι απίθανο!ΗΕμφάνιση του έκανε τα μάτια μου να πονάνε εκείνη τη δύσκολη ώρα που τι είδα!Φαντασου τι χορό έστησε το πεινασμένο μου στομάχι......
Φιλάκια !!!!!!!!
Φιλάκια φιλάκια πολλά καλή μου φιλενάδα!
ΔιαγραφήΑυτή η εικόνα με το τυρί που λιώνει, είναι σχεδόν... αμαρτωλή! Έκανα κι εγώ ρολό αυτή την εβδομάδα, πού να συγκριθεί το καημένο με αυτή την υπερπαραγωγή....!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχα Ελα.... μην είσαι άδικη.
ΔιαγραφήΔοκίμασε την επόμενη φορά να το βάλεις σε φόρμα κεικ, να δεις τι όμορφο που θα σου βγει στην εμφάνιση.
Και μην ξεχάσεις να το γεμίσεις με τυρί. Θα σε εκπλήξει η τεράστια αλλαγή του από ένα απλό ρολό σε ρολό υπερπαραγωγή όπως λες κι εσύ!!
Φιλιά πολλά Χρύσα!
Η πρωτοκολλημένη αίτηση μου άρεσε πολύ!! Κάποια στιγμή μου λέει ο σύζυγος δεν φτιάχνεις εκείνο το φαγητό... Ούτε που θυμόμουν ότι το είχα κάνει με τόσα διαφορετικά που κάνω. Κάποιο μου λένε μα δε βαριέσαι;; κι εγώ απαντώ εσείς δεν βαρεθήκατε να τρώτε τα ίδια και τα ίδια;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό!!!
Ευχαριστώ Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΕ, μα, πες τα!!
Κι εγώ δεν βαριέμαι να αλλάζω αλλά έλα που έχω και τα παιδιά και συγκρατούμαι, γιατί δεν τα τρώνε και όλα όσα μου κατεβαίνουν στο κεφάλι!!!
Εσύ έχεις μια πιο μεγάλη ελευθερία κινήσεων!! χαχα
Το είδα αυτό πρωί πρωί...και όπως το είδα έφυγα... Ουτε να σχολιάσω δεν μπορούσα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρα πολύ ωραίο Χρυσαυγή μου. Εκανες πολύ καλή δουλειά και η φωτο με το τυρί να ρέει.... εντάξει ..απίθανο.
Τέλειο και για μπουφέ τώρα τις γιορτές.
Χαχα...εμένα τα παιδιά μου ''τρομάζουν΄΄ μόλις με βλέπουν να μαγειρεύω, ιδίως όταν με βλέπουν να ψάχνω συνταγές....χιχι....
Φιλιά πολλά
Γειά σου Μάριον μου!
ΔιαγραφήΤο μυστικό για το τυρί που ρέει είναι να το κόψεις τη σωστή ώρα. Να μην είναι καυτό και χυθεί, αλλά ούτε και κρύο και έχει πλέον σταθεροποιηθεί.
Αν το πετύχεις στη σωστή ώρα και θα έχεις τέλειο οπτικό αποτέλεσμα αλλά και γευστικό!!!
Σε φιλώ!!!!!!!!!!!!!
Το γεγονός ότι σπάνια καταφέρνουμε να φτιάξουμε το ίδιο φαγητό, δεύτερη φορά, και με την ίδια σύνθεση εννοώ φυσικά είναι η μεγάλη αλήθεια! Προσωπικά άρχισα να γράφω στο blog, ακριβώς για τον λόγο αυτό. Για να καταγράφω με πειθαρχία (τα υλικά και την εκτέλεση) ώστε να τα αναζητήσω όταν αποφασίσω να ξανακάνω ένα φαγητό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μου πεις και γιατί δεν κρατάς τετράδιο συνταγών.... Βαριέμαι τα χειρόγραφα...
Τέλειο το ρολό σου Χρυσαυγή μου...και σε σχήμα, και σε γεύση φαντάζομαι. Όσο για την Πέπη μας, ελπίζω να έχει πια συνέλθει από το σοκ!!!
Φιλιά σας.
Καλέεεε τι είναι τούτο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι εξαιρετικό, δεν έχω λόγια... αγαπώ το μετσοβόνε, φαντάζομαι νοστιμιά!
Φιλάκια πολλά.
Είδα τη φωτογραφία και είπα στον εαυτό μου «άστο για αργότερα Ερμιόνη, μην μπεις τώρα να διαβάσεις την ανάρτηση».
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά μπήκα. Και τώρα μετανιώνω εννοείται που το έκανα. Γιατί είδα τις φωτογραφίες με το μετσοβόνε να ρέει πλούσιο μέσα από το ρολό, διάβασα τα υλικά εστιάζοντας στη μουστάρδα με το μέλι και φυσικά το μετσοβόνε και τώρα δεν ξέρω τι να κάνω για να σταματήσω να το σκέφτομαι. Εμ… τα ‘θελα κι εγώ όμως!
Σε σχέση με τον πρόλογο σου, προσωπικά πιστεύω ότι πάντα και παντού πρέπει να υπάρχουν ισορροπίες. Και βέβαια θα ψάξουμε για καινούριες ιδέες, καινούρια πιάτα, παραλλαγές ήδη υπαρχόντων, αλλά παράλληλα όταν έχουμε φτιάξει κάτι αξιόλογο μπορούμε να το συμπεριλαμβάνουμε στο μενού μας.
Ειδικά σε τραπέζια και μπουφέδες με οικογένειες και φίλους, προσπαθώ να έχω μερικές καινούριες γεύσεις αλλά και πιάτα που έχουν αποδειχτεί crowd pleasers!
Σε φιλώ Χρυσαυγή με το υπέροχο ρολό σου!
Αυτό το Μετσοβόνε που κάνει τσουλήθρα το λάτρεψα!!! Και ο κιμάς που το πλαισιώνει μού φαίνεται άκρως δελεαστικός! Δεν ξέρω αν στο σπίτι σας φτιάχνετε σπάνια το ίδιο φαγητό δύο φορές, αλλά αν αποφασίσεις να ξαναφτιάξεις το συγκεκριμένο, θα αυτοπροσκαλεστώ για να το δοκιμάσω. Και λέγοντας δοκιμάσω, εννοώ να το καταβροχθίσω... Τέλειο είναι το άτιμο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το μικρόβιο των ατέλειωτων αλλαγών και της διαρκούς αναζήτησης, όχι μόνο το γνωρίζω αλλά και ομολογώ πως το έχω στον υπέρτατο βαθμό... :-)
Σε φιλώ, Χρυσαυγούλα!!!
φαινεται ευκολο και συναμα πεντανοστιμο!!θα το δοκιμασω σίγουρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το κατασπαράξουμε κανονικά! Μου άρεσε το κολπάκι με τη φόρμα και μ'αρέσει και το μετσοβόνε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ παραλίγο να χάσω αυτό το υπέροχο πιάτο σου... όπως βλέπω το μετσοβόνε να χύνεται μέσα από το ρολό ...ανατριχιάζω και μόνο που σκέφτομαι τη νοστιμιά του. Χρυσαυγή μου ζωγράφισες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Εξαιρετικό το ρολό, Χρυσαυγή μου, με υπέροχα αρώματα, τυρένια έκπληξη και υπέροχη εμφάνιση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσε πολύ και βάζω άριστα στην πρότασή σου!
Μου άρεσε και η εισαγωγή σου αλλά θα ήθελα να πω την άποψή μου: οι αλλαγές στις κλασικές συνταγές και οι πειραματισμοί είναι δημιουργικοί, αρκεί να μην μας γίνει αυτό εμμονή! Χρειάζεται προσοχη.
Έχω διαβάσει προτάσεις σε food blogs που με προβλημάτισε πολύ ο συνδυασμός υλικών αλλά και το γευστικό αποτέλεσμα!
Φιλάκια πολλά!
Καλά τι τέλειο που φαίνεται... και πεινάω!!! θα μπει στη λίστα για το γιορτινό τραπέζι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφο πιάτο πράγματι!! Δεν είναι τυχαία τα τόσα σχόλια ...μας άνοιξες την όρεξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποκαλυπτικό το ρολό σου Χρυσαυγή!!! Πραγματικά είναι ιδανικό για γιορτινό τραπέζι! Χάρηκα πολύ που γνωριστήκαμε! Καλό απόγευμα! Λία
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινεται σουπερ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr
Εσύ περιγραφές και μένα έτρεχε το σαλακι, ... φανταστικό!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή