4 Νοεμβρίου 2013

Τρούφες με σοκολάτα και κράνμπερις





Κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο είδα ότι έχω να ποστάρω κάτι αποκλειστικά σοκολατένιο από τον Ιούλιο. Πώς έγινε αυτό... ούτε κι εγώ ξέρω. Πως μου διέφυγε η σοκολάτα τόσους μήνες, είναι πραγματικά απορίας άξιο,  αδιανόητο, ανεπίτρεπτο και αδικαιολόγητο. 


Ο χειμώνας όμως πλησιάζει, οι γιορτές είναι μια ανάσα μακριά και όσο να ΄ναι,  το κρύο τη θέλει τη σοκολάτα του.  Μια μπουκιά είναι ικανή να δώσει ενέργεια στο μάξιμουμ μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Τα τρουφάκια με σοκολάτα και κράνμπερις αποδείχθηκαν ότι πιο νόστιμο, εύκολο και γιορτινό!!!!

Δοκιμάστε τα κι εσείς!



ΤΡΟΥΦΕΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙΣ

Υλικά: 

     1)      200 γραμμάρια κουβερτούρα
     2)      ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
     3)      150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
     4)      100 γραμμάρια αποξηραμένα κράνμπερις
     5)      1 κουταλιά της σούπας μέλι
     6)      1 κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
     7)      2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
     8)      ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
     9)      ¼ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
     10)   Σκόνη κακάο για επικάλυψη 



Διαδικασία : 

                Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια με ένα μαχαίρι. Την τοποθετούμε σε ένα μπολ. 

                Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το μέλι να ζεσταθούν μέχρι να σιγοβράσουν. Μόλις γίνει αυτό, ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα στο μπολ με τη σοκολάτα. Το αφήνουμε για ένα λεπτό χωρίς να κάνουμε τίποτα, έτσι ώστε η σοκολάτα να αρχίσει να αναλιγώνει από τη θερμότητα της κρέμας. Κατόπιν ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, ώστε να λιώσει τελείως η σοκολάτα και να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε κατόπιν και τη ζάχαρη άχνη, το τζίντζερ, το αλάτι και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε ξανά.  Τέλος ρίχνουμε τα κράνμπερις και τα ενσωματώνουμε κι αυτά στο μίγμα.

                Σκεπάζουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι το μίγμα να παγώσει και να πλάθεται εύκολα. 

                Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και με το κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε κομμάτια από το μίγμα και τα πλάθουμε σε στρογγυλές, μικρές μπαλίτσες, τις οποίες εναποθέτουμε σε ένα ταψί στο  οποίο έχουμε στρώσει ένα κομμάτι λαδόκολλα. Όταν τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία, τοποθετούμε τις μπαλίτσες στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά, έτσι ώστε να παγώσουν. 

                Η επικάλυψη τώρα.... 

                Βγάζουμε τα τρουφάκια από το ψυγείο και έτσι όπως είναι στο ταψάκι τους, παίρνουμε ένα σουρωτήρι, ρίχνουμε μέσα σκονη κακάο και τα πασπαλίζουμε από πάνω. Τα ρολάρουμε κατόπιν να πάει η σκόνη παντού  και τινάζουμε το παραπανίσιο κακάο. Τα διατηρούμε  στο ψυγείο. Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος τα βγάζουμε 10 λεπτά πριν έτσι ώστε να μαλακώσουν ελαφρά. 


Καλή επιτυχία!!! 



25 σχόλια:

  1. Μμμμμ ωραία ιδέα Χρυσαυγούλα μου!! Έχω και το βιβλίο της Ζαμπίας, έχω και κράνμπερις νομιίζω!!!
    Τι καλά που μου τα θύμισες τα τρουφάκια αυτά!!!
    Φιλάκια και στις δυο σας τις χρυσοχέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου καλή μου Δήμητρα! Αφού το έχεις, ξέρεις από πρώτο χέρι τις συνταγές του.
      Να τα φτιάξεις λοιπόν να τα δοκιμάσετε. Εμείς τα χαρήκαμε πολύ!!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίο το βιβλίο της Ζαμπίας, με πολύ καλή επιλογή που βοηθάει πολύ με τις αναλυτικές παρουσιάσεις των συνταγών. Αλλά και τα τρουφάκια που επέλεξες να μας παρουσιάσεις ένα ποίημα!
    Απλώνω χεράκι, αν δεν έχεις αντίρρηση, Χρυσαυγή μου!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελένη μου! Καμία απολύτως αντίρρηση.
      Πάρε όσα θες, να τα ευχαριστηθείς με την ψυχή σου!


      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  3. Γνωστά και μη "εξαιρετέα" αλλά εξαιρετικά τα τρουφάκια!!
    Και καθώς είναι φτιαγμένα από δύο κυρίες με εξαιρετικές ιδέες στην κουζίνα, ποιος θα έλεγε όχι, σ' ένα ολόκληρο γεμάτο ποτήρι;;;;
    Ερωτώ...(και βεβαίως απαντώ και μόνη μου) ΚΑΝΕΙΣ!!!
    Εύγε σας,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα
      Μου αρέσει πολύ ο μονόλογος που κάνεις Πηνελόπη μου!
      Γελάω ακόμη!!!

      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  4. Σοκολατένια, αρωματικά, κρανμπερένια!!!!!
    Λαχταριστός συνδυασμός!!!!
    Έχω κι εγώ το βιβλίο της Ζαμπίας, θα τα δοκιμάσω!!!
    Πολύ ωραία φωτογράφιση!!!
    Μπράβο σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ κι αν θα τα δοκιμάσεις!!!
      Ειμαι σίγουρη. Θα σου αρέσουν πολύ. Ξέρω το γούστο σου και γι΄αυτό είμαι τόσο σίγουρη.

      Σε ευχαριστώ πολύ!
      Σε φιλώ Πίπη μου!

      Διαγραφή
  5. Χρυσαυγή μου είναι τόσο λαχταριστά τα τρουφάκια σου, μα τόσο λαχταριστά! Οι φωτογραφίες σου τα αναδεικνύουν υπέροχα! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι φωτογραφίες σου τα αναδεικνύουν υπέροχα!
    Έχει δίκιο η Αγγελική...
    Χαίρομαι πολύ γι αυτό. Πιο λαχταριστά δεν γινόταν!

    Μεγάλη τιμή για μένα, που επέλεξες να τα φτιάξεις και να τα αναρτήσεις, προβάλλοντας ταυτόχρονα το βιβλίο μου.

    Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ Χρυσαυγή μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία μου εμείς ευχαριστουμε που μοιράστηκες αυτή τη συνταγή μαζί μας.
      Μας άρεσαν ειληκρινά πάρα πολύ!!! Λιώνουν στο στόμα και τα κράνμπερις είναι μικρές σταγόνες δροσιάς μέσα στην υπέροχη σοκολάτα.

      Σε φιλώ πολύ!!
      Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!

      Διαγραφή
  7. Πρέπει να τα φτιάξω οπωσδήποτε!
    Σοκολάτα, κράνμπερις και ωραία ζεστά αρωματικά σε μια μπουκίτσα!
    Πολύ μου αρέσουν!
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, εσυ κοπελιά που είσαι σοκολατόπληκτη πρέπει να τα φτιάξεις!!!
      Εγγύηση! Trust me!!!!

      Φιλιά πολλά Ερμιόνη μου!!

      Διαγραφή
  8. Πολύ γιορτινά, πολύ ωραία, καταγράφονται για τα γιορτινά τραπεζώματα!!! Φχαριστιόμαστε, που λένε, άξιες κυρίες μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μαρθούλα μου!
      Τα τρουφάκια γενικότερα τα έχω συνδέσει κι εγώ με τα Χριστούγεννα.
      Είναι μικρές μπουκίτσες που είναι ιδανικές για τα κεράσματα των εορτών.
      Πιστεύω θα σου αρέσουν πολύ!!

      Σε φιλώ και ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  9. Το βιβλίο της Ζαμπίας είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός!!!!!!!! Φωτογραφίες, συνταγές, αναλυτικές οδηγίες, όλα συνθέτουν ένα μαγειρικό κόσμημα!!!! Κατά τη γνώμη μου απαραίτητο βιβλίο σε κάθε σπιτικό!!!!
    Χρυσαυγή μου με την παρουσίαση της δικής σου εκτέλεσης μονοπώλησες το ενδιαφέρον μας!!!!
    Καλή εβδομάδα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Σιλένα μου με το όμορφο σχόλιό σου.
      Ετσι ακριβώς είναι, όπως τα λες.
      Προσυπογράφω.

      Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!

      Διαγραφή
  10. Έτσι λίγο ξινούτσικα που είναι τα cranberries θα κάνουν ωραία αντίθεση με τη σοκολάτα. Τα μπαχαρικά και το μέλι επίσης νομίζω πως τα κάνουν αρκετά χειμωνιάτικα, ταιριάζουν με το κλίμα.
    Εγώ τα βρίσκω πολύ ωραία και για Χριστούγεννα αυτά τα τρουφάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μπαχαρικά δίνουν μια ένταση που πραγματικά απογειώνει τα τρουφάκια. Η σοκολάτα είναι πολύ καλή υποδοχέας για τέτοιου είδους προσμίξεις. Ναι, είναι ιδανικά για τα Χριστούγεννα!!! Συμφωνώ!

      Καλό σου βράδυ Dark!!

      Διαγραφή
  11. Σούπερ τα τρουφάκια σου, για στείλε μερικά προς τα εδώ!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα Χρυσαυγή μου!!! Τα τρουφάκια σου είναι υπέροχα!!!! Πράγματι με τα μπαχαρικά απογειώνονται αλλά και τα cranberries τους ταιριάζουν τέλεια!!!!!!
    Όσο για το βιβλίο της Ζαμπίας το πήρα κι εγώ και είναι κταπληκτικό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τώρα ετοιμάζω κι εγώ μια συνταγή που θα δείτε σε λίγες μέρες... αλλά όλες οι συνταγές του είναι μία και μία!!!!!
    Φιλιά Χρυσαυγή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στείλε καμμιά δεκαριά τρουφίτσες βρε Χρυσαυγή μου!!!
    Με ξελίγωσες.... χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φανταστικά τα τρουφάκια σου Χρυσαυγή! Τα υλικά και τα μπαχαρικά είναι εξαιρετικά.
    Ε, φυσικά θα μου πεις αφού είναι συνταγή της Ζαμπία!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μα τι ωραίες που είναι αυτές οι σοκολατένιες μπαλίτσες! Κι έχουν και κράνμπερις που τα λατρεύω! Μου άνοιξες την όρεξη για γλυκό, βρε Χρυσαυγή! Και ποιος με σταματάει τώρα...
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10