Γευστικό φαγητό θαλπωρής που το έχω συνδέσει με τον χειμώνα. Ανακατεύεις πάνω από το μάτι της κουζίνας και ζεσταίνεσαι. Ανακατεύεις όση ώρα το ρύζι φουσκώνει και γεμίζουν τα ρουθούνια σου αρώματα.
Τα ριζότο κάθε λογής είναι ένα σίγουρο γεύμα για κάθε πεινασμένο στομάχι. Αρκεί να βάλει κανείς μέσα τις γεύσεις που επιθυμεί και να συνθέσει το τέλειο παζλ.
Τα ριζότο κάθε λογής είναι ένα σίγουρο γεύμα για κάθε πεινασμένο στομάχι. Αρκεί να βάλει κανείς μέσα τις γεύσεις που επιθυμεί και να συνθέσει το τέλειο παζλ.
ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Υλικά:
1)
280 γραμμάρια ρύζι για ριζότο (κατά προτίμηση
Αρμπόριο)
2)
1 λίτρο ζωμό κρέατος ή και λίγο παραπάνω
3)
150 γραμμάρια καλής ποιότητας χωριάτικο
λουκάνικο ψιλοκομμένο. Όχι κομμένο σε ροδέλες.
4)
150 γραμμάρια μανιτάρια άσπρα, κομμένα σε φέτες
5)
1 μέτριο καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια
6)
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
7)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
8)
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη ή δύο
μέτριες
9)
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
10)
½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
11)
200 γραμμάρια κόκκινο ξηρό κρασί
12)
60 γραμμάρια ελαιόλαδο
13)
Αλάτι
14)
Πιπέρι
15)
1 μεγάλη κουταλιά της σούπας βούτυρο
16)
Παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα
Διαδικασία:
Σε ένα αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά ρηχή
κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το
πράσο και το καρότο για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο ένα
λεπτό.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και το λουκάνικο.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το θυμάρι,
τη ρίγανη και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί το
αλκοόλ για 3 λεπτά ακόμα.
Ήρθε η ώρα να ρίξουμε το ρύζι. Αφού το προσθέσουμε στο
τηγάνι, το ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
Αρχίζουμε τώρα να ρίχνουμε σταδιακά και σε πολλές δόσεις τον ζωμό. Η διαδικασία
έχει ως εξής. Ρίχνουμε λίγο από το ζωμό και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να
απορροφηθεί εντελώς από το ρύζι. Μόλις πιεί όλο το υγρό, προσθέτουμε λίγο ακόμα
ζωμό χωρίς να σταματήσουμε καθόλου το ανακάτεμα. Αυτό γίνεται μέχρι να
τελειώσει όλος ο ζωμός. Η θερμοκρασία του ματιού της κουζίνας μας πρέπει να
είναι μέτρια και όχι δυνατή γιατί θα εξατμιστεί όλο το υγρό χωρίς να προλάβει
να βράσει το ρύζι.
Κάθε φορά, η δόση του ζωμού που ρίχνουμε στο τηγάνι θα
πρέπει να καλύπτει το ρύζι αλλά όχι να το πλημμυρίζει. Καλό θα είναι να
χρησιμοποιούμε μια μεγάλη κουτάλα σερβιρίσματος της σούπας για να υπολογίζουμε
το πόσο θα ρίχνουμε κάθε φορά. Το συχνό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα επιβάλλεται
καθ΄όλη την διάρκεια παρασκευής του ριζότο μας.
Ο ζωμός τέλος θα πρέπει να είναι καθ΄όλη την διάρκεια του μαγειρέματος
ζεστός για να μην σταματάει ο βρασμός την ώρα που πέφτει στο τηγάνι. Αν θέλουμε
τον κρατάμε ζεστό σε ένα κατσαρολάκι που έχουμε βάλει σε χαμηλή φωτιά στο
διπλανό μάτι της κουζίνας.
Όταν το ρύζι κοντεύει να γίνει προσθέτουμε αλάτι. Το ριζότο
κοντεύει να μαγειρευτεί. Το υγρό του πρέπει να είναι παχύρρευστο. Ρίχνουμε και
την τελευταία δόση του ζωμού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Δοκιμάζουμε να δούμε
αν είναι εντάξει στο αλάτι και προσθέτουμε αν χρειάζεται.
Αποσύρουμε από τη φωτιά το ριζότο πριν η τελευταία δόση του
ζωμού απορροφηθεί εντελώς και αυτό γιατί αν περιμένουμε να πιει το ριζότο όλο
του το υγρό πάνω στο μάτι της κουζίνας, το πιθανότερο είναι ότι θα φτάσει στο
πιάτο μας λασπωμένο και στεγνό.
Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά το σκεύος, προσθέτουμε το
βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει καλά. Αφήνουμε το ριζότο να ξεκουραστεί για
1-2 λεπτά (επιβάλλεται) και το μοιράζουμε στα πιάτα. Σερβίρεται αμέσως
τρίβοντας από πάνω φρέσκο πιπέρι ή παρμεζάνα.
Καλή επιτυχία!!!
Τρελαίνομαι για ριζότο και είναι συνήθως φαγητό που κάνουμε τα Σαββατοκύριακα που έχουμε χρόνο για το σιγομαγειρέψουμε. Μου έδωσες ωραία ιδεα για αυτή τη βδομάδα, κ και μου θύμισες να προσθέσω στη λίστα για το ΣΜ αρμπόριο, χαχχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μονο που θα κάνω διαφορετικό είναι ότι θα βάλω και λίγη έξτρα παρμεζάνα στην κατσαρόλα προς το τέλος του βρασίματος.
Ωωω!!! Χαίρομαι που σου έδωσα ιδέα για το γεύμα του Σαββατοκύριακου. Δεν το γνώριζα ότι σου αρέσουν τα ριζότο. Βάλε έξτρα παρμεζάνα και δωσ΄του να καταλάβει!!! Τρελαίνομαι για νόστιμα ριζότο κι εγώ!!!!!!
ΔιαγραφήΕλπίζω να σας αρέσει!
Φιλιά Τάνια μου!!!!
Καλημέρα. Συμφωνώ ότι είναι φαγητό θαλπωρής. Πολύ μου αρέσει το ριζότο, μπορώ να φάω όλη την κατσαρόλα μόνη μου. Τα υλικά που έχεις διαλέξει είναι από τα αγαπημένα μου! Θα δοκιμαστεί σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Ε, ναι!! Ριζότο το καλοκαίρι να ανακατεύεις πάνω από το τηγάνι με σαραντα βαθμούς υπό σκιάν δε λέει και τόσο. Ενώ τώρα το χειμώνα, ζεσταίνεται το κοκαλάκι μας και τα μέσα μας καθώς το τρώμε καφτό μόλις βγει από την φωτιά!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε Νοτούλα μου!!!
Φιλιά!
Καταπληκτικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣούπερ αρωματικό με πικάντικη γεύση από το λουκάνικο!!!!!
Τέλειο χειμωνιάτικο ριζότο!!! Τρελλαίνομαι!!!!
Η τελευταία φωτογραφία με τη ρίγανη σε πρώτο πλάνο είναι πολύ καλή!!!
Το ξέρω ότι σου αρέσουν τα ριζότο!!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που και αυτό το πικάντικο με το λουκάνικο σου άρεσε.
Λοιπόν, βάλε κόκκινο ξηρό κρασί και πάρε σειρά !!!!!!!!
* Κι εμένα αυτή η φωτό μου αρέσει...
Φιλιαααααα!
Το έφτιαξα!!!!!!!!!! Φανταστικό!!!!!!!!!! Σούπερ ριζότο!!!
ΔιαγραφήΕίμαι σε σκέψη τι να φάμε σήμερα λες;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
Επειδή είναι ήδη απόγευμα, ελπίζω να το έφτιαξες και να το απολαύσατε.
ΔιαγραφήΔιαφορετικά, μιαν άλλη ημέρα με κρύο !!!
Καλησπέρα Ξανθή!
Γευστικότατο δεν λες τίποτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα :)
Είναι νόστιμα τα άτιμα ριζότο!!
ΔιαγραφήΠολύ εύκολα, που σε προκαλούν να τα φτιάξεις κάθε ώρα και στιγμή!
Καλό απόγευμα!
Το ριζότο είναι από τα αγαπημένα μου...Με λουκάνικο ε; δεν το έχω δοκιμάσει θα γίνει όμως σίγουρα! Φιλιά !
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Αθηνά, με λουκάνικο για καθαρά χειμωνιάτικο γεύμα.
ΔιαγραφήΚι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί οπωσδήποτε.
Τα ριζότο των λαχανικών τα αφήνω για την Άνοιξη!
Καλό απόγευμα.
Υπέροχο ριζότο με πλούσιους γευστικούς τόνους, που ο καθένας του προσδίδει μια έξτρα νότα νοστιμιάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Χρυσαυγή μου,
Υπέροχες και οι πόζες του!
Ζ.
Γειά σου Ζαμπία!!
ΔιαγραφήΑδραξε πιρούνι, ή ακόμα καλύτερα κουτάλι και ξεκίνα την κατανάλωση όσο είναι ζεστό !!
Φιλιά!!!!!!!!!!!
Μπορώ να ζήσω με ριζότο! Αγαπώ αγαπώ αγαπώ! Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ! Καλημερούδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, Σοφία, ρύζια, ζυμαρικά και ζύμες είναι η λατρεία μου!!!
ΔιαγραφήΤι μου λες τώρα?? Μεγάλη κουβέντα!! χαχα
Ευχαριστώ εγώ για την εγκαρδιότητα!!!!
Φιλιαααα!
λατρευω καθε ειδους ριζοτο! γρηγορο, ευκολο και παντα νοστιμο! ευχαριστουμε για τη συνταγη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖήνα αν φτιάξεις αυτή τη συνταγή, είμαι σίγουρη ότι θα την βάλεις επιτόπου στις αγαπημένες σου.
ΔιαγραφήΕίναι τέλεια για αυτή την εποχη!
Δοκίμασέ το λοιπόν!!
Φιλιά!!!
τελειο!! οντως ειναι οτι πρεπει για τον χειμωνα να σε ζεστανει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί στα βόρεια Ντολμαδάκι θα πρέπει κάτι τέτοιες συνταγές να τις τιμάτε !
ΔιαγραφήΕίναι χουχουλιάρικες και εύκολες!
Καλό απόγευμα!
Καταπληκτικό το ριζότο σου Χρυσαυγή μου! Λατρεύω το ρύζι και το δικό σου εκλεπτυσμένο ριζότο με τα λαχανικά και το χωριάτικο λουκάνικο πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα από τα αγαπημένα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ανακάτεμα πάνω από το αχνιστό ριζότο είναι το ιδανικό μαγείρεμα για το χειμώνα!
Πολλά φιλάκιααα
Αγαπάμε ριζότο...με λουκάνικα δεν το είχα σκεφτεί ποτέ! Ευχαριστούμε για την πεντανόστιμη συνταγή Χρυσαυγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήTην ίδια σκέψη με την Τάνια του GreenMixer έκανα.Για το σαββατοκύριακο ένα ριζότο θα είναι ό,τι πρέπει!Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπαμε το ρυζοτο... Με μανιταρια ειναι το αγαπημενο μας!!! Το τελειο comfort food!! πολλα φιλια Χρυσαυγη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν θέλω να χαλαρώσω μαγειρεύοντας, σχεδόν πάντα επιλέγω να φτιάξω ριζότο! Αυτό το συνεχές ανακάτεμα με βοηθάει να σκέφτομαι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίος ο συνδυασμός των υλικών, ο πρωταγωνιστής βέβαια (το λουκάνικο) κλέβει την παράσταση!
Πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών, Χρυσαυγή μου! Φαγητό για όμορφες οικογενειακές στιγμές, γεμάτες ζεστασιά και θαλπωρή! Το χωριάτικο λουκάνικο σίγουρα το κάνει πιο χειμωνιάτικο και με ιδιαίτερο άρωμα! Θα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!!!
Πολύ ωραίο! Αρωματικό και πολύ γευστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήτρελαινομαι για λουκανικο,να φανταστεις παντα λεω αν ζουσα στην γερμανια θα γινομουν 800κιλα !!
ΑπάντησηΔιαγραφήσυνδυασες τελεια τα υλικο σου και το ριζοτο σου ειναι ενας πειρασμος!!!
καλο σουκου!!
Ό, τι πρέπει για μένα χεχεχεχεχεχεχεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία και η κανάτα με την ρίγανη ;)
Καλό απόγευμα & φιλιά πολλά!
σούπερ χειμωνιάτικο φαγητάκι!! τώρα που θα ξαναρχίσουν τα κρύα θα είναι ότι πρέπει!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ comfort!!! ;)
καλό υπόλοιπο σ/κ κοριτσάκι!
Ωραίο Χρυσαυγή μου. Φαγητό της θαλπωρής, συμφωνώ απόλυτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧορταστικό και πεντανόστιμο. Και με το λουκάνικο ωραίο. Δεν το είχα σκεφτεί έτσι.
Φιλιά πολλά : )
Ζημια μεγαλη μου εκανες τετοια ωρα που το ειδα!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘελω μια ολοκληρη κατσαρόλα με αυτο το φαγακι!
Καλό ξημέρωμα :)
Σε φιλώ!
Υπέροχη συνταγή όπως πάντα δηλαδή! Βλέπεις τι ώρα σου γράφω οπότε μπορείς να καταλάβεις και πόση λιγούρα θα έχω!Ευτυχώς που δεν ξέρω που μένεις Χρυσαυγή, χαχαχα θα βάραγα την πόρτα σου με ένα πιάτο στο χέρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω το ριζότο και το δικό σου έγινε πολύ, μα πολύ λαχταριστό! Με το αρμπόριο σου έγινε ακόμα πιο τέλειο!! Γεια στα χέρια σου Χρυσαυγούλα μου γλυκιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Οδηγήθηκα εδώ από την Αλέκα και έπαθα πλάκα με το ριζότο σου! Θα το δοκιμάσω σίγουρα! Πολλά μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφή