27 Ιουλίου 2016

Vegan παγωτίνια με χουρμά και σοκολάτα






Κυνηγώντας τις μέρες του καλοκαιριού που τρέχουν πιο γρήγορα απ΄αυτές του χειμώνα, συνειδητοποίησα ότι δεν έχω φτιάξει ούτε ένα καινούριο παγωτό φέτος. Γιατί το σπιτικό παγωτό δεν λείπει από την κατάψυξη, αλλά όλο μια από τα ίδια βρε αδερφέ... Κάτι καινούριο δεν έχει υπάρξει στο προσκήνιο. Ένας καινούριος έρωτας ας πούμε. 


Και πάνω που τα σκεφτόμουν όλα αυτά (τύπου δεν έλεγα να κερδίσω το ΛΟΤΤΟ καλύτερα), τσουπ πέφτει στα χέρια μου (στο feed του υπολογιστή μου δηλαδή) μια καινούρια και πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή παγωτού. Έρωτας με την πρώτη ματιά. Καμία σχέση με τα συνηθισμένα που έχω φτιάξει και φάει. Μια διαφορετική, υγιεινή, εναλλακτική και φυσικά vegan συνταγή παγωτού. 


Εννοείται ότι τέτοιου είδους συνταγές δεν περιλαμβάνουν παγωτομηχανές και τα λοιπά «απαράδεκτα» σύνεργα του διαβόλου, που λείπουν από τα περισσότερα σπίτια καθώς και από το δικό μου. Γιατί μου αρέσουν τα απλά πράγματα και δεν το έκρυψα ποτέ! 


Τελικά έφτιαξα κι έφαγα ένα από τα ωραιότερα παγωτά που έχω δημιουργήσει εγώ η ίδια.  Έξτρα πόντους στη νοστιμιά έδωσε και η αίσθηση ότι τρως παγωτό μέχρι εκεί που να μην μπορείς άλλο αφού αυτό δεν έχει μέσα ζάχαρη, κρέμα γάλακτος ή οτιδήποτε άλλο που να είναι νόστιμο μεν αλλά απαγορευμένο δε. Λίγη σοκολατίτσα μονάχα εξωτερικά που κι αυτή χρειάζεται εδώ που τα λέμε σε τόσο μικρή ποσότητα.  




Τα παγωτίνια αυτά κρύβουν μέσα τους μια καραμελένια καρδούλα από χουρμά με ολίγη καρύδα και περισσότερο καρύδι, που αν το τρίψετε όπως πρέπει στο μούλτι πολύ δεν γίνεται τόσο αντιληπτό. Το κακάο που περιέχουν, μαζί με το εξωτερικό περίβλημά τους από κουβερτούρα τα κάνει σοκολατένια και εθιστικά. Είναι παγωτίνια που ενώ διατηρούνται στην κατάψυξη (μα που αλλού???), δεν κοκαλώνουν και δεν σκληραίνουν παρα μόνο εξωτερικά. Έτσι λοιπόν όταν τα δαγκώνει κανείς σπάει υπέροχα η επικάλυψη σοκολάτας, ενώ το εσωτερικό τους διατηρείται μαλακό και δροσερό.


Αν δεν έχετε cocoa nibs στο σπίτι δεν χρειάζεται να αγοράσετε, αφού είναι ακριβά τα άτιμα αλλά ιδιαιτέρως νόστιμα και τραγανά. Μπορείτε να πασπαλίσετε τα παγωτίνια σας εξωτερικά με χοντροκομμένα καρύδια ή να τα αφήσετε σκέτα με τη σοκολάτα μόνο.


Καλό υπόλοιπο Ιουλίου από μένα, και την αγάπη μου επίσης!!! 





VEGAN ΠΑΓΩΤΙΝΙΑ ΜΕ ΧΟΥΡΜΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ


Υλικά για 30 παγωτίνια: 


     1)      400 γραμμάρια χουρμάδες

     2)      300 γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα

     3)      ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

     4)      20 γραμμάρια σκόνη κακάο

     5)      50 γραμμάρια καρύδα τριμμένη

     6)      250 γραμμάρια κουβερτούρα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια

     7)      1-2 κουταλιές σούπας cocoa nibs





Μέθοδος:


Αφαιρούμε το κουκούτσι από τους χουρμάδες και τους κόβουμε στα δύο. Τους βάζουμε σε ένα μπολ με ζεστό νερό να τους καλύπτει και τους αφήνουμε να μουλιάσουν μέσα σε αυτό 10 λεπτά. 


Κατόπιν τους στραγγίζουμε και τους πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Η πολτοποίησή τους δεν χρειάζεται να γίνει σε απόλυτο βαθμό. Θέλουμε απλά να κοπούν σε μικρά κομμάτια και να λιώσουν λίγο. Αν δεν χωράνε όλοι μαζί στο μπλέντερ (στη δική μου περίπτωση μούλτι) τους βάζουμε λίγους – λίγους. 


Όταν πολτοποιήσουμε τους χουρμάδες τους τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το καρύδι που έχουμε ήδη ψιλοκόψει πολύ καλά σε μπλέντερ και αυτό, την κανέλα, το κακάο και την καρύδα. Ζυμώνουμε με το χέρι μας πολύ καλά τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα μίγμα σταθερό που δεν κολλάει στα χέρια. Σε περίπτωση που δούμε ότι το μίγμα μας είναι κολλώδες, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα τρίμμα καρύδας. 


Πλάθουμε τώρα με αυτό το μίγμα μπαλάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού.  Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και τα βάζουμε στο ψυγείο για μια με δύο ώρες ώστε να παγώσουν καλά. 




Μόλις τα τρουφάκια έχουν παγώσει τα βγάζουμε από το ψυγείο. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τα βουτάμε ένα – ένα μέσα σε αυτήν ώστε να τυλιχτούν καλά γύρω – γύρω. Την διαδικασία αυτή την κάνουμε με τη βοήθεια δύο πιρουνιών και γίνεται αρκετά εύκολα. 




Τοποθετούμε τα μπαλάκια που έχουμε καλύψει με σοκολάτα στο ίδιο ταψί με τη λαδόκολλα και τα πασπαλίζουμε από πάνω με μερικά cocoa nibs. Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη και τα αφήνουμε εκεί για να παγώσουν και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. 




Προτείνω να τα καταναλώσετε καλύτερα από την επόμενη μέρα και μετά έτσι ώστε να έχουν δέσει οι γεύσεις και να είναι πιο νόστιμα και πολύ πιο δροσερά.

Τα κρατάμε για πολύ καιρό στην κατάψυξη μέσα σε ένα σκεύος με καπάκι και τα καταναλώνουμε απευθείας από αυτήν παγωμένα. 



Καλή επιτυχία!!!!! 




Tip: 



Τη λίγη κουβερτούρα που ενδεχομένως σας περισσέψει αν δεν την φάτε με το κουταλάκι, την απλώνετε σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και την πασπαλίζετε με λίγα καρύδια και cocoa nibs. Την βάζετε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί, την σπάτε σε κομμάτια και την απολαμβάνετε σαν πλάκα σοκολάτας. 





 




21 σχόλια:

  1. Μμμμμ λαχταριστά!!!
    Παγωμένα θα είναι τρέλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελειες δροσερες μπουκίτσες!

    https://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επαθα πλακα τωρα! γιατί απλά λατρευω τους χουρμάδες και κάτι παρόμοιο είχα φάει στην Αιγυπτο! καλα, τέλεια συνταγη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια ε?? Τώρα που το λες δεν μου κάνει καμία εντύπωση Ζήνα. Στην Αίγυπτο "δουλεύουν" πολύ το χουρμά όντως!!!!
      Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να τα φτιάξεις!!!!

      Διαγραφή
  4. απίθανες παγωμένες λιχουδιές! και πολύ εύκολα και χωρίς παγωτομηχανή!
    σούπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Εύη μου! Ξέρεις εσύ από τέτοια υγιεινα και εύκολα ετσι δεν είναι??

      Διαγραφή
  5. Δείχνουν φοβερά και πολύ λαχταριστά!
    Στρουμπουλά και χορταστικά!
    Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική συνταγή για παγωτίνια!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη!! Είναι πολύ διαφορετικά από ότι είχα φέει μεχρι σήμερα αλλά πραγματικά πάρα πολύ νόστιμα. Δηλαδή τύφλα να έχουν τα κλασικά παγωτά!!!!!

      Καλή σου μέρα! Ευχαριστώ!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχ Γειά σου Αρη με τον ενθουσιασμό σου!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  7. Αυτό το "τα κρατάμε πολύ καιρό στην κατάψυξη..." το σκέφτηκες καλά;
    Πώς να τα κρατήσουμε δηλαδή; Με φύλακα απ' έξω;;;
    Τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχχααχχαα
      Μα να σου πω... δεν έχεις κι άδικο!! Τι γράφω η γυναίκα καλοκαιριάτικα????????? χαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  8. Έρωτας με την πρώτη ματιά!!!Φαντάζομαι τι θα παθαίνεις με την πρώτη μπουκιά!!! Υπερτέλεια!!!!!! Μπράβο, κοριτσάκι! Μόνη μου ένσταση (αν και σε καταλαβαίνω γιατί τα ίδια έλεγα κι εγώ παλιά) για την παγωτομηχανή! Είναι ένα απίστευτο, φτηνό, μαγικό μηχάνημα που μέσα σε 20 λεπτά σου προσφέρει παγωτό με σύσταση soft serve! Δεν υπάρχει!!! Στο συνιστώ ανεπιφύλακτα! Γλυκιές καλημέρες από Ζάκυνθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δίκιο Λένια μου για την παγωτομηχανή. Αλλά ως γνωστόν όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.. χαχαχαχαχαχα Κάθε χρόνο λέω ότι θα πάρω μια και κάθε χρόνο αναβάλλεται για κάποιο λόγο!!

      Φιλάκιααααααααααααααα

      Διαγραφή
  9. μμμ φαίνονται φανταστικά!!!
    Συγχαρητήρια και για το bostanistas!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ και για τα δύο Νοτούλα μου! Και για τα παγωτίνια και για τη συνεργασία μου με τους bostanistas!!!

      Διαγραφή
  10. Aπό την ώρα που τα έβαλες... με έχεις τρελάνει!!!
    Δεν έχω καλυτερο παγωμένο γλυκάκι από αυτά. Και χωρίς παγωτομηχανή ;)
    Τέτοιο μηχάνημα του διαβόλου ουτε εγώ έχω... καθε φορά λεω να παρω και περνάει το καλοκαίρι και το αφήνω για το επόμενο..χαχα..

    Φανταστικά παγωτίνια, φανταστικές φωτογραφίες...γενικά φαντάστικ!!!

    Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δροσερο λαιτ και γεματο ενεργεια το παγωτινι αυτο !!! πολυ ωραια ιδεα για κατι διαφορετικο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια! Θελω μονο να σου πω οτι ειναι τοοοσο ωραια, που εδω και δυο χρονια εχω καταργησει το κλασσικο παγωτο. Φτιαχνω (και τρωω) μονο αυτα τα παγωτινια! Εξαιρετικη ιδεα που τα καταψυχεις και απο τρουφακια γινονται παγωτινια. Ειναι τελεια παγωμενα.
    Σ' ευχαριστουμε πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10