11 Ιουλίου 2016

Κολοκυθάκια και μελιτζάνες πανέ στο φούρνο





Η ζωή μας φέρνει στο πιάτο τις μεγαλύτερες εκπλήξεις, κι αν έχω κάτι μάθει στα χρόνια είμαι πάνω σε τούτον εδώ τον κόσμο, είναι ότι αυτά που έχουμε ως δεδομένα είναι αυτά που είναι πιθανότερο να μην είναι.  Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις είναι οι δυσάρεστες ή τουλάχιστον οι δυσάρεστες είναι αυτές που μας στιγματίζουν και τις θυμόμαστε με μεγαλύτερη ένταση. 




Αλλά τα δυσάρεστα τα προσπερνάμε κουτσά στραβά. Στα ευχάριστα πάλι, στεκόμαστε και τα απολαμβάνουμε. Να, σαν κάτι μικροεκπλήξεις σαν τη σημερινή. Ένα πανέ λαχανικό ας πούμε που μοιάζει με τηγανητό, θα μπορούσε να είναι, αλλά δεν είναι. Έχει όλη τη γεύση του καλοτηγανισμένου, κριτσανιστού κολοκυθιού αλλά είναι ψητό. 




Πανέ κολοκυθάκια και μελιτζάνες στο φούρνο σαν τηγανητά. Τα κορυφαία λαχανικά του καλοκαιριού που τα τρώμε μέσα σε κεφτέδες, σε μπριάμ, σε γεμιστά και σε ένα σωρό άλλα λαδερά, εποχιακά φαγητά. Το μεγαλείο τους όμως αναδεικνύεται όταν τηγανίζονται. Εκεί βγάζουν όλη τους τη γλύκα και την γεύση.





Όσο λοιπόν κι αν λαχταράω τα τηγανητά, έκανα την ανατροπή χάριν της υγείας της δικιάς μου και της οικογένειάς μου. Έφτιαξα την πιατέλα αυτή με κολοκυθάκια και μελιτζάνες πανέ στο φούρνο και εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού.  Σερβίρονται με πολύ δροσερό ντιπ γιαουρτιού και μουστάρδας, την συνταγή του οποίου δίνω παρακάτω, τίποτα το ιδιαίτερο δηλαδή, αλλά πολύ νόστιμο σε γεύση. Επιπλέον μπορείτε να βάλετε επίσης μια κόκκινη σάλτσα βασιλικού (αυτήν δηλαδή που σας περίσσεψε από τα μακαρόνια) και να βουτάτε τα στικς λαχανικών εκεί. Η κόκκινη σάλτσα ομολογουμένως ταιριάζει πολύ με τις μελιτζάνες!




Το καλοκαίρι θέλει μικρές και απλές χαρές. Έναν καφέ με θέα τη θάλασσα ή έστω τις απέναντι πολυκατοικίες αν αυτός είναι στη σκιερή βεράντα του σπιτιού μας, ένας καλός φίλος που θα έρθει σπίτι να τσιμπολογήσουμε και να χαζολογήσουμε, λίγη παγωμένη μπύρα με τη μουσική που αγαπάμε, μια ωραία ταινία στην τηλεόραση ή ποδόσφαιρο για τους φιλάθλους και ελαφριά φαγητά που μας ξαφνιάζουν ευχάριστα σαν το σημερινό!! 


Καλή εβδομάδα και καλό κουράγιο!






ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


Υλικά για τα λαχανικά: 


     1)      500 γραμμάρια μελιτζάνες

     2)      500 γραμμάρια κολοκυθάκια πράσινα

     3)      1 γεμάτη κούπα γαλέτα (φρυγανιά τριμμένη)

     4)      2/3  κούπας παρμεζάνα τριμμένη

     5)      1 κουταλάκι γλυκού σκόρδο αποξηραμένο

     6)      1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

     7)      1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα καπνιστή

     8)      4 αυγά 


Υλικά για το ντιπ γιαουρτιού – μουστάρδας: 


     1)      1 κεσεδάκι (200 γραμ) γιαούρτι πλήρες, στραγγιστό

     2)      1 γεμάτη κουταλιά σούπας μουστάρδα με μέλι

     3)      1 κουταλιά σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

     4)      Αλάτι 




Μέθοδος: 


Φτιάχνουμε το μίγμα της γαλέτας στο οποίο θα πανάρουμε τα λαχανικά μας. Σε ένα μπολ βάζουμε τη γαλέτα, την παρμεζάνα, το αποξηραμένο σκόρδο, το αλάτι και την πάπρικα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά με ένα κουτάλι. Το μίγμα αυτό μπορούμε να το έχουμε φτιάξει νωρίτερα και να το έχουμε έτοιμο στο ψυγείο μας. 


Κατόπιν σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι, όπως κάνουμε στην ομελέτα. Τα αφήνουμε στην άκρη. 




Κόβουμε τα λαχανικά σε στικς. Πρώτα τα κολοκυθάκια.  Τα βουτάμε λίγα λίγα στο χτυπημένο αυγό και κατόπιν τα ρίχνουμε στο μίγμα της γαλέτας καλύπτοντάς τα όσο το δυνατόν καλύτερα με αυτό σε όλες τις μεριές τους. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα με προσοχή να μην ακουμπάνε μεταξύ τους, γιατί θα κολλήσουν κατά το ψήσιμο. 


 

Τοποθετούμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε τα παναρισμένα κολοκυθάκια στους 180 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν κάνει ροδοκόκκινο χρώμα και έχουν αποκτήσει τραγανή κρούστα. 


Κάνουμε το ίδιο ακριβώς και με τις μελιτζάνες. 




Στο διάστημα που ψήνονται τα λαχανικά φτιάχνουμε το ντιπ ανακατεύοντας όλα τα υλικά του σε ένα μπολ. 


Μόλις τα λαχανικά είναι όλα έτοιμα τα σερβίρουμε σε πιατέλα με το ντιπ δίπλα για να τα βουτάμε! 


Τρώγονται ζεστά!!


Καλή επιτυχία!!!








17 σχόλια:

  1. Στο πατρικό μου,όταν ένα πιάτο με τηγανητά λαχανικά εποχής έμπαινε στη μέση του τραπεζιού,συνήθως λουσμένο με σάλτσα κόκκινης ώριμης χωραφίσιας ντομάτας,πίστευα ότι βρισκόμουν στον παράδεισο των γευστικών εκπλήξεων.
    Ήταν ένα καλοκαιρινό φαγητό που σπάνια είχαμε την χαρά να γευόμαστε,αφου η χρονοβόρα διαδικασία του στην ζέστη,αλλά κυρίως οι τύψεις και οι ενοχές που το ακολουθούσαν ,αποτελούσε τροχοπέδη στην συχνή απόλαυση του.
    Ομολογώ πως σήμερα κατάφερες να συνδέσεις το παρελθόν με το παρόν μου,κατά έναν περίεργο τρόπο...
    Το ξεχασμένο γευστικό πιάτο,που σήμερα ήρθε απενοχοποιημένο ,άρα και προσιτό ξανά στον κόσμο της γεύσης μου.
    Η βεράντα με θέα την απέναντι πολυκατοικία,είναι μία εικόνα θλιβερή τωρα το καλοκαίρι,αλλά για κάποιο λόγο ,την έκανες ρεαλιστικά αποδεκτή.
    Ο συνδυασμός των δυο εικόνων ,αν και με αντιπροσωπεύει απόλυτα αυτη την εποχή,μου δημιουργεί κατασταλτικά συναισθήματα.
    Χαλάρωσης,οικογενειακής θαλπωρής,φιλικής αγκαλιάς και ασφάλειας.
    Πιθανόν όχι κατάλληλα για καλοκαίρι,αλλά απολύτως αναγκαία,απαραίτητα θα έλεγα, για να ανακαλύψεις ότι οι μικρές στιγμές δίνουν μεγάλες χαρές.
    Η υπέροχη παρουσίαση όπως πάντα,με αφήνει με γλυκιά προσμονή για το επόμενο πιάτο!
    Καλή Δευτέρα Χρυσαυγή μου και μία όμορφη και χαρούμενη εβδομάδα να κοσμήσει το καλοκαιρινό σου ημερολόγιο!
    Πολλά πολλά καλοκαιρινά φιλιά!
    ΥΓ.Μία απορία...Σε είκοσι μόλις λεπτά ψήνονται τα ´´ κακότροπα ´´ κολοκυθάκια?
    Η ιδέα δηλ,είναι να βγουν τραγανά με την αίσθηση ...πως να το περιγράψω..του αγγουριού ?
    Διοτι οταν ψηνω τα κολοκυθακια στον φουρνο,αργουν αρκετα για να μαλακωσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Φωτεινή μου!!!!
    Οι αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων από τα τηγανητά λουκουμάκια της γιαγιάς μου θα με συνοδεύουν για πάντα. Κολοκυθάκια και μελιτζάνες από το περιβόλι του παππού έλιωναν στο στόμα μετά το τηγάνισμα της γιαγιάς. Χωρίς κουρκούτι, χωρίς αλεύρι, χωρίς τίποτα. Ετσι απλά αλλά πεντανόστιμα. Οτι και να κάνω, όπως και να τα φτιάξω σαν εκείνα δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ!! Οι σύγχρονες μεθοδοι "τηγανίσματος" στο φούρνο δεν πλησιάζουν στις αναμνήσεις μου. Ευελπιστώ όμως να γίνουν οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων των δικών μου παιδιών!!!

    Στα κολοκυθάκια τώρα...
    Κοιτα να δεις τι θέμα υπάρχει. Ο φούρνος μου είναι αρκετά δυνατός. Με αποτέλεσμα όλα να ψήνονται σχετικά γρηγορότερα απ΄ότι σε κάποιον άλλο φούρνο. Στα 20 λεπτά τα δικά μου κολοκυθάκια είχαν πραγματικά μαλακώσει πολύ (καθόλου τραγανά δεν ήταν μέσα) αλλά η κρούστα τους είναι κριτσανιστή. Βέβαια έχουν την ιδιότητα να μαλακώνουν εξωτερικά (το πανάρισμά τους εννοώ) όσο περνάει η ώρα και κρυώνουν γιατί πολύ απλά είναι φουρνιστά και όχι τηγανητά. Ωστόσο ακόμα και κρύα εμείς τα απολαύσαμε πολύ ευχάριστα. Αν εξαιρέσεις δηλαδή την υφή που ήταν πιο μαλακιά, η γεύση τους ήταν το ίδιο τέλεια!!!

    Ελπίζω να βοήθησα!!!!!!!!!!!!
    Σε γλυκοφιλώ και ευχαριστώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απο τα αγαπημενα μου καλοκαιρινα λαχανικα... Τα λατρυεω τηγανιτα αλλα τα τρωμε σπανια γιατι δεν τηγανιζω ιδιαιτερα... Θα τα δοκιμασουμε στο φουρνο οπωσδηποτε!! μπραβο Χρυσαυγη για την ιδεα και τη συνταγη!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα τηγανητά κολοκυθάκια είναι ένα από τα κορυφαία μου πιάτα. Ειδικά όταν συνοδεύονται με τζατζίκι, δεν υπάρχει σταματημός για κανένα λόγο :)
    Δεν τα τρώω συχνά ωστόσο, ακριβώς διότι είναι τηγανητά και τα αποφεύγω.
    Οπότε η ψητή βερσιόν τους είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη και σίγουρα ανυπομονώ να τη δοκιμάσω.
    Με τις μελιτζάνες δεν έχω και τόσο καλή σχέση, για αυτό και αναφέρομαι στα κολοκυθάκια αποκλειστικά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεμενες γευσεις, απλες και πεντανοστιμες. ειδικα βραδακι Καλοκαιριου με την οικογενεια στο μπαλκονι, ο μπαμπας να πινει μπυρα και εμεις παγωμενο χυμο! τι μου θυμισες...
    την κραταω τη συνταγη γτ απλα ειναι καταπληκτικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία, πολύ λαχταριστά! Να είχα μια πιατελίτσα τώρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα το δοκιμασω το σαββατοκυριακο! Φαινονται πεντανοστιμα!
    Have a great day :)
    xo
    Anastasia
    http://natbeesfashion.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτή η πιατέλα είναι χάρμα οφθαλμών!!!
    Εγώ μόνο να την κοιτάω μπορώ...κλαψ...
    Τέλεια είναι Χρυσαυγή. Και με τα ντιπ δίπλα.. εντάξει δεν έχω λόγια!!!!!
    Με ξεσήκωσες πάλι ;)

    Ωραίες οι φωτογραφίες σου :)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πω πω με διέλυσες!!! κοντεύει μεσάνυχτα, πεινάω πολύ και τα κολοκυθάκια είναι έτοιμα να πεταχτούν από την οθόνη!!!
    φανταστικά τα του φούρνου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα δοκιμαστούν το συντομότερο! Η ψητή εναλλακτική των κλασικών τηγανιτών λαχανικών μου αρέσει πάρα πολύ!!
    Πραγματικά την λαχτάρισα αυτή την πιατέλα, μπράβο! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ μου αρέσει η ιδέα σου, δεν πρέπει να τηγανίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλησπερουδια!!!!! μπορεις να ξεγελασεις κ τα μικρ αταχατες οτι ειναι γαριδακια χαχαχα!!! πολυ ωραιο μεζεδακι καλοκαιρινο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραία και καλά όλα, αλλα στα πρώτα δέκα περίπου στικς η φρυγανιά βρέχεται και ψιχουλιάζει τόσο και δεν ειναι δυνατόν να κολλήσει στα υπόλοιπα. Έχετε κάποιο tip γι αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλέ τι ωραία που σου έγιναν!! καλύτερα και από τηγανιτά!!
    θα τα δοκιμάσω σίγουρα!
    όσο για τις φωτογραφίες σου, είναι πραγματικές υπέροχες!
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φαίνονται απίθανα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρυσαυγή μου θα ήθελα να σε ρωτήσω αν "ξαλμυρίζεις" τις μελιτζάνες προτού τις πανάρεις! Φαίνονται λαχταριστά, είναι υγιεινά, όποτε θέλω πολύ να τα δοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απλό μεζεδάκι αλλά παρουσιασμένο τόσο τέλεια που μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε μπουφέ ή τραπέζι! Με την μπυρίτσα αυτό είναι το καλύτερο για μένα. Μπράβο Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10