4 Ιουλίου 2016

Μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς τσίλι | Chilli Jam






Όποιος με παρακολουθεί καιρό θα ξέρει πως συχνά αναφέρομαι σε μπλόγκερς (γνωστούς μου ή όχι) που με εμπνέουν και που θαυμάζω για κάποιο από τα ταλέντα τους. 




Η Εύη... η «υγιεινή μαγείρισσα» είναι μια κοπέλα που έχω γνωρίσει, έχω συμπαθήσει και εκτιμώ πολύ. Θαυμάζω τη δουλειά της και πολλά από τα πράγματα με τα οποία ασχολείται όπως για παράδειγμα τη φωτογραφία, τη ζωγραφική αλλά και τις γνώσεις που έχει γύρω από την υγιεινή διατροφή και τα oφέλη της. 


Ασχολείται  σχεδόν αποκλειστικά με υγιεινές συνταγές, θρεπτικά υλικά και υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος. Φωτογραφίζει μίνιμαλ και καταπληκτικά και γενικώς διακρίνεται από τελειομανία. Με ότι κι αν καταπιαστεί θα το κάνει καλά! 




Ήθελα από καιρό να φτιάξω κάτι από το μπλογκ της κι έτσι, πεπεισμένη για την τελειότητα της συνταγής, αποφάσισα να δοκιμάσω την μαρμελάδα από πιπεριές τσίλι. Μαρμελάδες δεν συνηθίζω να τρώω. Ίσως η όχι και τόσο καλή σχέση που έχω με τα φρούτα να με κάνει να μην τις συμπαθώ τόσο πολύ. Παρ΄όλα αυτά λατρεύω τα τσάτνεϋ και τις μαρμελάδες που συνοδεύουν τα φαγητά. 


Έχοντας δοκιμάσει παλιότερα μαρμελάδα τσίλι (τυποποιημένη φυσικά) και έχοντας κυριολεκτικά ξετρελαθεί, ήθελα να μπορώ να την φτιάχνω και μόνη μου χωρίς να την αναζητώ, επειδή εδώ που τα λέμε τυγχάνει να είναι και ένα προϊόν κομματάκι δυσεύρετο. Έφτιαξα την μαρμελάδα λοιπόν της Εύης και είναι περιττό να πω ότι κατέληξα μόνο σε αυτήν πλέον, την οποία έχω στο ψυγείο μου σε μόνιμη βάση. 




Το μόνο πράγμα στο οποίο διαφέρει η σπιτική (και κάθε σπιτική), από την αγοραστή, είναι ότι με το πέρασμα των ημερών χάνεται η αψάδα της και το έντονο κάψιμο της πιπεριάς τσίλι και γίνεται πιο ήπια, κάτι που δεν συμβαίνει με όλες τις αγοραστές. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να μην την φτιάξετε. Ίσα ίσα, αν είστε ο τύπος που δεν θέλει να βγάζει καπνούς από τα ρουθούνια τρώγοντας ένα καυτερό φαγητό, τότε αυτή η μαρμελάδα είναι για εσάς. Καυτερή όσο πρέπει και πολύ – πολύ νόστιμη!! 


Την chilli jam μπορείτε να την απολαύσετε σε ένα πλατό τυριών ή αλλαντικών, με ψητά κρέατα ή ψάρια, σε ζυμαρικά, σαν ενισχυτικό σε σάλτσες ή όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε, όχι όμως στο πρωινό σας, καθώς δεν είναι μαρμελάδα πρωινού. Επίσης ταιριάζει εξαιρετικά με την ψητή γαλοπούλα των Χριστουγέννων και την γέμισή της... αλλά τι σας λέω τώρα Ιούλιο μήνα, ε??? 






ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΥΤΕΡΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΤΣΙΛΙ | CHILLI JAM


Υλικά: 


     1)      600 γραμμάρια πιπεριές Φλωρίνης, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες

     2)      70 γραμμάρια κόκκινες, καυτερές πιπεριές τσίλι, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες

     3)      5 εκατοστά τζίντζερ φρέσκο, καθαρισμένο και τριμμένο

     4)      2 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

     5)      400 γραμμάρια ντομάτες καθαρισμένες από τα σπόρια τους

     6)      400 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

     7)      3 κουταλιές σούπας πετιμέζι

     8)      200 γραμμάρια ξίδι από  λευκό κρασί

     9)      1 ½ κουταλάκι γλυκού κύμινο τριμμένο

     10)   1 ½ κουταλάκι γλυκού κόλιαντρο τριμμένο





Μέθοδος: 


Βάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο μας και τα ετοιμάζουμε. Καθαρίζουμε τις πιπεριές, ξεσποριάζουμε τις ντομάτες, μετράμε τις δοσολογίες των υλικών κλπ.

Κατόπιν τοποθετούμε τις πιπεριές (τσίλι και Φλωρίνης), το τζίντζερ, το σκόρδο και τις ντομάτες  μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων μας και τα πολτοποιούμε. Αν έχουμε μικρό επεξεργαστή όπως εγώ, δηλαδή μούλτι, τότε τα βάζουμε λίγα λίγα για πολτοποίηση. 




Μεταφέρουμε το πολτοποιημένο μίγμα των λαχανικών μέσα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (ζάχαρη, πετιμέζι, ξίδι, κύμινο και κόλιαντρο). Ανακατεύουμε και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας μας. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει και να δέσει ανακατεύοντας που και που με μια κουτάλα.




Μόλις είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τη φωτιά, την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και την μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Εκεί διατηρείται περίπου 3 μήνες. Μετά το άνοιγμά του το κάθε βαζάκι διατηρείται στο ψυγείο.


Καλή επιτυχία!!!!! 











9 σχόλια:

  1. Καλημέρα, την έχω δοκιμάσει από τα χέρια της Εύης και φέτος την έχω κι εγώ στο πρόγραμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με ιντρίγκαρε η πρωτοτυπία της συνταγής καθώς δεν έτυχε ποτέ να δοκιμάσω παρόμοιας γεύσης μαρμελαδα!
    Επίσης τυχαίνει να θαυμάζω την εξαιρετική δουλειά της Εύης,τουλάχιστον όσον αφορά τις ευφάνταστες συνταγές της,αλλά και την εκπληκτική της ικανότητα να τις αναδεικνύει, με την αφαιρετική φωτογραφική ματιά της!
    Είμαι ειλικρινά πολύ περίεργη γι αυτή την μαρμελάδα και πιο πολύ, διότι φαντάζομαι πόσο καταλυτικά θα επιδρά στην επίγευση κάποιων ειδών τυριού,αλλά και σαν συνοδευτικό ποικιλίας κρεατικών.
    Το ότι χάνεται κάπως η αψάδα της,δεν με απασχολεί καθόλου,αφού προτιμώ τις πιο ήπιες γεύσεις,ιδιαίτερα όταν αυτές ειναι και καυτερές...
    Εξαιρετικη η εκτέλεση της συνταγής Χρυσσυγή μου!
    Λάτρεψα το βαθυκόκκινο χρώμα της,αλλά και την σύσταση της ,που κρατά ζωντανά τα κομματάκια της πιπεριάς.
    Σου δίνει την εντύπωση οτι πρόκειται για μαρμελάδα φρούτων!
    Όλα υπέροχα πραγματικά!
    Η αρχική ιδέα,η εκτέλεση,οι φωτογραφίες,οι γευστικές υποσχέσεις,αλλά...,αλλά...πού νομίζεις οτι εγώ κόλλησα????
    Σε μία μικρή φραςούλα στο τέλος του εισαγωγικού σου κειμένου...
    ´´Επίσης ταιριάζει εξαιρετικά με την ψητή γαλοπούλα των Χριστουγέννων και την γέμιση της...´´
    Μου έδωσες στην κυριολεξία τροφή για όνειρα,αφού καταμεσής του καλοκαιριού,κατόρθωσες να πιάσεις τον παλμό μου!
    Συγχαρητήρια για την όμορφη παρουσίαση!
    Συγχαρητήρια στην Εύη για την αξιοπρόσεκτη δουλειά της,αλλά και την πολυπραγματοσύνη της!
    Κορίτςια μου φτιάξατε το κέφι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ αγαπημένη τσίλι τζαμ!!!
    Την έχω φτιάξει κι εγώ!!!
    Σούπερ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα τι όμορφα λόγια βρε Χρυσαυγή! Έχω κοκκινίσει... :D
    Σ΄ευχαριστώ πολύ για όλα όσα έγραψες και χαίρομαι πραγματικά που η μαρμελάδα σου άρεσε τόσο πολύ, όσο και σε μένα!
    Ούτε από το δικό μου ψυγείο λείπει τώρα πια ;)
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέλω να βουτύξω στο βαζάκι της τελευταίας φωτογραφίας!!!
    Πολύ ωραίο. Το έχω δει στην Ευη και τώρα κι εσύ με ξεσήκωσες ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μμμμμμ "ακούγεται" (που λένε και στην Κρήτη) πεντανόστιμη !!! Κι εγώ φτιάχνω για τα τυριά μαρμελάδα παντζάρι, αλλά τσίλι δεν έχω φτιάξει ποτέ..... οπότε ευκαιρία να την δοκιμάσω !!! Ευχαριστούμε πολύ και καλοφάγωτη !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο Χρυσαυγή! Για την υπέροχη ανάρτηση αλλά και για τα όμορφα λόγια που πάντα με γενναιοδωρία λες για έναν άλλο blogger! Πόσο μάλλον για την Εύη!!!! Η συνταγή φαίνεται άκρως ενδιαφέρουσα! Οι φωτογραφίες λαχταριστές και ζωντανές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχη ανάρτηση, καταπληκτική συνταγή και μοναδικές φωτό... όπως συνήθως φυσικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σας!πόση ώρα περίπου την βράζουμε για να δέσει και σε τι ένταση θερμοκρασίας; ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10