10 Οκτωβρίου 2016

Φακές σούπα με κύμινο και κουρκουμά







Είστε από αυτούς που τρώνε τις φακές ψαρεύοντάς τες με την απόχη μέσα στο αραιό τους ζουμάκι ή από τους άλλους που τις θέλουν χυλωμένες όσο πάει, δηλαδή να έχει γύρω στα 150 σποράκια η κάθε κουταλιά?  Τα δικά μου τα γούστα προφανώς τα βλέπετε.  




Πηχτές και ξιδάτες τις έτρωγα από παιδί. Πλέον τις προτιμώ με μπαχαρικά που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα τους ταίριαζαν. Κι όμως...  οι φακές που μαγειρεύω πλέον, "μυρίζουν ανατολή".




Τα όσπρια και ιδίως όταν αυτά σερβίρονται σε μορφή σούπας, όπως η φασολάδα και οι φακές (κλασικά ελληνικά φαγητά) χρειάζονται και τα παρελκόμενά τους για να αποκτήσουν ενδιαφέρον, καλά δε λέω?





Στο δικό μου σπίτι με τη φασολάδα πάντα τρώγαμε παστή ρέγκα και με τις φακές αντζούγιες. Τη ρέγκα ζητούσε ο πατέρας μου απ΄τον μπακάλη να είναι αρσενική. Ω, ναι γινόταν επιτόπου ποιοτικός έλεγχος πριν την αγοράσει! Δεν ήθελε ο άνθρωπος δηλαδή να είναι αυγωμένη. Την καθάριζα από μικρή και μάλιστα ήταν μια διαδικασία που χαιρόμουν να την κάνω και δεν σιχαινόμουν καθόλου.  Όσο για τις αντζούγιες, μιλάμε για έρωτα μεγάλο αφού τις έτρωγα από μικρή ολόκληρες με το κόκαλο και την ουρά μαζί. Τότε δεν υπήρχαν οι φιλεταρισμένες, κι αν τώρα με ρωτήσεις, τις προτιμώ ακόμα με κόκαλο. Οι ελιές, το χωριάτικο ψωμί και καμιά ντοματούλα κομμένη γαρίφαλο ήταν τα υπόλοιπα στάνταρ μαζί με τα παστά ψάρια που συνόδευαν τα όσπρια. Έτσι οι φακές και τα φασόλια γίνονταν ένα θεϊκό φαγητό και όχι καταναγκαστικό έργο. 





Η παράδοση τις φακές τις θέλει λιτές και απέριττες. Με ένα – δυο δαφνόφυλλα, λίγη ρίγανη, χυμό ντομάτας, ξίδι  και καλό ελαιόλαδο. Το κύμινο και ο κουρκουμάς είναι ανατολίτικες επιρροές και με βρήκαν δύσπιστη στην αρχή μιας και δεν ήθελα να «μπασταρδέψω» τη γεύση που είχα στο μυαλό μου από παιδί. Μερικά πράγματα ξέρεις, τα θες για πάντα έτσι όπως τα έχεις πρωτομάθει. Χωρίς φιοριτούρες και βαβούρα, αλλά λιτά και ξεκάθαρα στη γεύση τους. Ωστόσο μια δοκιμή στάθηκε αρκετή για να με κάνει να προσθέσω στην μαμαδίστικη συνταγή μου, τα δύο αυτά μπαχαρικά μια για πάντα. Αλλωστε η ποσότητά τους είναι μικρή και η παρουσία τους διακριτική μεν, αισθητή δε. Μερικές φορές όπως και να το κάνουμε, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και χαίρομαι πάντα όταν το διαπιστώνω για ακόμη μια φορά!


Καλή εβδομάδα!!





ΦΑΚΕΣ  ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΥΜΙΝΟ ΚΑΙ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ


Υλικά: 


     1)      500 γραμμάρια φακές

     2)      2 μέτρια κρεμμύδια λιωμένα στο μούλτι

     3)      2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες, ολόκληρες

     4)      150 ml (ή 2/3 φλιτζανιού) ελαιόλαδο

     5)      1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη ξερή

     6)      1 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά

     7)      ½ κουταλάκι γλυκού κύμινο

     8)      2 δαφνόφυλλα

     9)      1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας

     10)   250 ml (ή 1 φλιτζάνι) ντοματοχυμό συμπυκνωμένο ή χυμό φρέσκιας ντομάτας

     11)   50 ml (ή 1 σφηνάκι) ξύδι από λευκό κρασί

     12)   1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

     13)   Αλάτι

     14)   2-2,5 λίτρα νερό περίπου 





Μέθοδος: 


Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα 500 γραμμάρια φακές και 2 λίτρα νερό και τις βράζουμε για μισή ώρα από την ώρα που το νερό θα κοχλάσει με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας γιατί τα όσπρια φουσκώνουν στο βράσιμο. 


Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι (γιατί σκληραίνει τα όσπρια και βράζουν πολύ πιο δύσκολα) και το ξίδι. Δηλαδή τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το λάδι, τη ρίγανη, τον κουρκουμά, το κύμινο, τα δαφνόφυλλα, τον πελτέ, το συμπυκνωμένο ντοματοχυμό και τη ζάχαρη. 


Ανακατεύουμε το φαγητό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μισόκλειστο το καπάκι και βράζουμε τις φακές σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μια ώρα. Ελέγχουμε στο διάστημα αυτό αν το φαγητό χρειάζεται επιπλέον νερό και το ανακατεύουμε που και που για να μην κολλήσει. 


Οι φακές χρειάζονται για να βράσουν περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά ή λίγο περισσότερο αν δεν είναι βραστερές. Είναι έτοιμες όταν τις δοκιμάσουμε και δούμε ότι δεν κριτσανίζουν στα δόντια. 


Το τελευταίο πεντάλεπτο πριν σβήσουμε το φαγητό ρίχνουμε το αλάτι και το ξίδι, αφήνουμε 5 λεπτά ακόμα να βράσουν και σβήνουμε το φαγητό. Τις αφήνουμε στην κατσαρόλα με ανοιχτό το καπάκι για να κρυώσουν ελαφρά. Όσο κρυώνουν χυλώνουν περισσότερο. 


Καλή επιτυχία!!!!  





 

Tip: 


Αν θέλετε αραιές τις φακές και όχι τόσο χυλωμένες τότε το κρεμμύδι πρέπει να το ψιλοκόψετε σε καρεδάκια και όχι να το λιώσετε στο μούλτι. Το λιωμένο κρεμμύδι χυλώνει το ζουμί τους πολύ περισσότερο ενώ το ψιλοκομμένο όχι. Επιπλέον προσθέτετε νερό κατά βούληση ώστε να έχετε την πυκνότητα που επιθυμείτε στο φαγητό σας, δηλαδή να είναι περισσότερο αραιό απ΄ότι το έχω φτιάξει εγώ. Φυσικά το νερό εξαρτάται απόλυτα και από το πόσο βραστερό ή όχι είναι το όσπριο. Υπάρχουν φακές που βράζουν σε μια ώρα και άλλες που θέλουν περισσότερο από δυό ώρες και πάλι θα κρατάνε στο δόντι... 











20 σχόλια:

  1. κι εμεις φακες σημερα!! τις ζηλεψα που τις ανεβασες στο Instagram και μιας και ο καιρος ειναι βροχερος.. μας ταιριαζει τελεια!! καλη εβδομάδα Χρυσαυγή μου!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Δευτέρα είναι πάντα μια καλή μέρα για όσπρια!! Ναι, κι εδώ ο καιρός είναι μουντός! Καλή εβδομάδα Ελπίδα μου!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Έτσι ακριβώς όπως τις έχεις φτιάξει μου αρέσουν οι φακές!!! Τέλεια χυλωμένες!!! Δυστυχώς δεν τις πετυχαίνω ποτέ αλλά...τώρα με τη συνταγή σου είμαι σίγουρη ότι όλα θα πάνε καλά (όπως και με τον σούπερ αρακά σου).
    Κουρκουμάς και κύμινο είναι από τα αγαπημένα μου μπαχαρικά και ταιριάζουν πολύ με τις φακές. Οι Ινδοί τα χρησιμοποιούν στη σούπα νταλ από κόκκινες φακές.
    Άντε...θα τις φτιάξω αύριο!!!
    Τι θα γίνει με το υπόλοιπο πακέτο???...ρέγγα, ελιές, ζυμωτό ψωμί, γραβιέρα????? Τα θέλω όλα!!! Με ξελίγωσαν οι φωτογραφίες σου!!!!!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξ΄τις και περιμένω φωτογραφικό υλικό όπως πάντα!
      Τα υπόλοιπα επιβάλλονται! Αλλά με τις φακές σερβίρω μόνο αντζούγια. Αν θες ρέγκα θα πρέπει να φάμε φασολάδα. ΟΚ? χαχα

      Διαγραφή
  3. εγω ειμαι ολιγον "ανωμαλη"!!! λατρευω φακες αραιωμένες αρκει να τις παρω απ την κατσαρόλα με το σουρωτήρι απ το τσαι!!! :P δεν θελω ζουμια νερα κλπ στις σουπες !! κ ουτε χυλωμενες ! θελω να ξεχωριζουν τα σπορακια !!! εννοειτε ετοιμασα ηδη τον κουρκουμα και το κυμινο για να τισ δοκιμασω σε αυτη την εκδοχη μιας και λατρευω κ τα δυο αυτα μπαχαρικα! υπεροχες οι φωτογραφιες σου τελεια τα συνοδευτικα αν κ εγω θα προτιμησω μονο το κασερακι και το ψωμι γτ τα αλλα δεν τα τρωω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, αυτό πρώτη φορά το ακούω. Αραιωμένες φακές στην κατσαρόλα που καταλήγουν σποράκια στο πιάτο!! Οκ!! Με έστειλες παλι!! χαχαχα
      Δοκίμασέ τις και έτσι όπως προτείνω και πες μου τη γνώμη σου. Φιλιά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Αγαπημένες έτσι από την ώρα που έβαλα τον κουρκουμά στο σπίτι.Και με μπόλικο πιπέρι για την καλύτερη απορρόφηση του κουρκουμά.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ανώδυνες προσθήκες μού φαίνονται τα δύο μπαχαρικά στην κλασική συνταγή για τις φακές, οπότε, γιατί όχι; Θα το "πειράξω" το όσπριο - έχω περιέργεια να δω τι γεύση θα έχει μετά! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε..... να μην χάσουν οι φακές εντελώς και τον χαρακτήρα τους. Είναι ανώδυνες οι προσθήκες αλλά τις πάνε ένα βηματάκι παραπάνω. Πίστεψέ με. Και ειδικά το κύμινο.

      Καλό βράδυ! Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  6. δεν το πιστευω! φακες ειχα και εγω σημερα, αλλα χωρις κουρκουμα! βαζω καπνιστη παπρικα εκει! αλλα θα το δοκιμασω κ με τη δικη σου προταση στα σιγουρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες? Σημερα η μέρα ήταν βροχερή και τελικά οι περισσότεροι έφτιαξαν όσπριο. χαχα Την επόμενη φορά δοκίμασέ τις με τα μπαχαρικά που προτείνω. Θα σου αρέσουν! Φιλιά πολλά Ζήνα!

      Διαγραφή
  7. Μια φορά και έναν καιρό, οι φακές ήταν το αγαπημένο μου φαγητό. Τις έτρωγα για 2 και 3 ημέρες αδιαμαρτύρητα και ήθελα και άλλο.
    Χωρίς ντομάτα ή ξύδι, αλλά πολύ χυλωμένες. Και πάντα μα πάντα τις συνοδεύαμε με σπιτική σπανακόπιτα -της γιαγιάς.
    Η αλήθεια είναι όταν τις φτιάχνω, 4 στις 5 φορές θα ακολουθήσω τη συνταγή της μαμάς μου.
    Και 1 φορά θα πειραματιστώ.
    Κουρκουμά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ (έτσι νομίζω δηλαδή), αλλά το κύμινο πράγματι τους πάει πάρα πολύ!
    Πολύ μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου. Μου "βγάζουν" έντονη φιλοξενία αλλά και νοσταλγία.
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το φαγάκι που προτείνεις Χρυσαυγή είναι άψογο! Με η χωρίς τα επιπλέον μπαχαρικά! Ο,τι πρέπει για την εποχή που έρχεται ..

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πηχτές... δεν το συζητώ ;)
    Θα τις δοκιμασω με τα μπαχαρικα που προτείνεις!

    Καλή εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kι εγώ είμαι από αυτούς που τις θέλουν χυλωμένες τις φακές. Οσο πιο χυλωμένες τόσο πιο ωραίες.
    Μην γελάσεις... παλιά - όταν ήμουν μικρή - έβαζα τα κεφτεδάκια μέσα που έφτιαχνε η μαμά μου..χαχα... η απόλυτη νοστιμιά.

    Τις τρώω και μάλιστα οταν εχω καιρο να κανω τις αποζητάω.
    Τέλεια ιδέα ο κουρκουμάς και το κύμινο. Στα υπόψιν για την επόμενη φορά λοιπόν ;)

    Και τα συνοδευτικά ένα κι ένα ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραίες οι φακές σου... εμείς τις συνοδεύαμε με ελιές, σαλάτα και ψωμί. Έτσι απλά. Ο κουρκουμάς πρέπει να τους ταιριάζει! Με το κύμινο φαντάζομαι παίρνουν μια ιδιαίτερη νότα. Καταγράφεται η συνταγή αν κι εγώ τις θέλω λίγο πιο αραιές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. δεν αμφιβάλλω καθόλου για την νοστιμιά τους! τις έχω φτιάξει κι εγώ με μπαχαρικά ακολουθώντας την συνταγή για το ινδικό dal όπως είπε και η Πέπη και ήταν πραγματικά πολύ νόστιμες!
    οι φακές ήταν το αγαπημένο μου όσπριο όταν ήμουν μικρή. τώρα είναι όλα αγαπημένα μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχει καθιερωθεί μαζί με πολλές πολλές άλλες συνταγές σου! Ό,τι έχω φτιάξει έχει βγει εξαιρετικό και φαίνεται ότι το έχει ψάξει πολύ πριν να αναρτήσεις καινούρια συνταγή! Μέσα απ'αυτό το μπλογκ δοκίμασα μπαχαρικά, πειραματίστηκα με τα ζυμάρια, αγάπησα τα ελληνικά τυριά και ξεχύθηκα στις λαικές για λαχανικά εποχής! Όσο για το instagram, χορταίνει το μάτι βρε παιδί μου! Το no1 σάιτ μαγειρικής ως τώρα! Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10