17 Οκτωβρίου 2016

Καραμέλα από χουρμάδες






Η καραμέλα από χουρμάδες είναι ένα πολύ γλυκό παρασκεύασμα από χουρμάδες, ακριβώς  το τέλειο υγιεινό υποκατάστατο της κλασικής καραμέλας από ζάχαρη. Παρόλο που δεν είμαι ούτε vegetarian, ούτε ωμοφάγος δεν έχω παρά να θαυμάσω τα υποκατάστατα που έχουν βρει όσοι δεν τρώνε ζωικά παράγωγα. Δηλαδή έχουν για τα πάντα ένα υποκατάστατο. Φτιάχνουν ακόμα και τα σνακ του περιπτέρου που που λες «μα δεν μπορεί το σνίκερς να γίνει ωμοφαγικό». Κι όμως! Μπορούν και  τα κάνουν όλα. 




Όταν πέφτει το μάτι μου σε τέτοιες συνταγές δεν μπορώ αν μη τι άλλο παρά να θαυμάσω την ευρηματικότητά τους και το πόσο τελικά μπορούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους χωρίς να φάνε το κρέας ή τα παράγωγά του ή ακόμα και χωρίς να ψήσουν αυτά που χρειάζονται μαγείρεμα. Όταν δηλαδή βλέπω υποκατάστατο του μπέικον, της παρμεζάνας ή της μπολονέζ , ασχέτως αν θα το έτρωγα ποτέ ή όχι, δεν έχω παρά να δηλώσω “respect”.





Υιοθετώντας ορισμένα μόνο κομμάτια αυτής της διατροφής και προσαρμόζοντάς τα στην δική μου καθημερινότητα, έφτιαξα αυτή την καραμέλα από χουρμάδες. Μια πολύ εύκολη παρασκευή που σου δίνει έδαφος να παίξεις μαζί της χρησιμοποιώντας την σε ένα σωρό άλλες συνταγές (δείτε τα tips στο τέλος και θα καταλάβετε). 





Αυτή είναι η δική μου βασική συνταγή που την έχω φτιάξει με αγελαδινό γάλα και άρα δεν είναι vegan, αλλά εσείς μπορείτε να την φτιάξετε με ότι γάλα θέλετε φυτικό (πχ αμυγδάλου) ή ζωικό κι έτσι να την απολαύσετε ακόμα και σε περιόδους νηστείας. Με την καραμέλα μου θα  «πειραματιστώ» το επόμενο διάστημα και σε άλλες συνταγές και θα την πάω ένα βήμα παραπέρα.  Προς το παρόν μπορείτε όσοι θέλετε να την φτιάξετε και να την φάτε ακόμα και με το κουταλάκι. 


Καλή εβδομάδα!!! 





ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΠΟ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ


Υλικά: 


     1)      150 γραμμάρια χουρμάδες 

     2)      250 ml γάλα φρέσκο ( γάλα αμυγδάλου για vegan ή για περιόδους νηστείας)

     3)      ½ κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

     4)      1 τσιμπιά ανθό αλατιού 





Μέθοδος: 


Αφαιρούμε το κουκούτσι από τους χουρμάδες και τους ψιλοκόβουμε. 


Βάζουμε όλα τα υλικά της καραμέλας στο μούλτι ή επεξεργαστή τροφίμων που διαθέτουμε και τα πολτοποιούμε πάρα πολύ καλά μέχρι να ομογεννοποιηθούν και να γίνουν κρέμα. Αν δεν χωράνε όλα μαζί τα βάζουμε μισά μισά και τα πολτοποιούμε. 


Μεταφέρουμε τώρα το πολτοποιημένο μίγμα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας το οποίο ανάβουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα κατά διαστήματα και αρκετά συχνά για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να δούμε το μίγμα να πήζει, να παίρνει χρώμα χρυσό-καφέ και να μειώνεται κατά το ήμισυ σε όγκο.  


Όταν γίνει αυτό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Η καραμέλα είναι έτοιμη. Την διατηρούμε στο ψυγείο για μερικές μέρες ή για περισσότερο καιρό στην κατάψυξη.


Καλή επιτυχία!!!





Tip


Την καραμέλα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε όπου χρησιμοποιείτε και την κοινή αλλά και αλλού όπως για παράδειγμα: 


      1)      Σε παγωτά

      2)      Σε θρεπτικά πρωινά

      3)      Μέσα σε κέικ

      4)      Ως συνοδευτικό σε παν κέικς

      5)      Μέσα σε μιλκ σέικ

      6)      Ως γέμιση σε μπισκότα

      7)      Αλειμμένη πάνω σε ψωμί, φρυγανιές κλπ

      8)      Μέσα σε μπάρες

      9)      Σε μπανόφι

      10)   Σε ωμοφαγικά γλυκά

      11)   Σε τρουφάκια

      12)   Σε τούρτες











7 σχόλια:

  1. Τόσο απλά μπορούμε να έχουμε τα πιο υγιεινά σνακ στο σπίτι. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και υγιεινή και γλυκιά!!
    Τι όμορφα χρώμα που έχει!! Περιμένω τους πειραματισμούς σου!!
    Πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση για την κλασική καραμέλα.
    Είναι και πάρα πολύ εύκολη η παρασκευή της οπότε σίγουρα θα τη δοκιμάσω.
    Άσε που είναι ιδανική συνταγή νομίζω για να δοκιμάσω (επιτέλους) χουρμάδες!
    Σε φιλώ​

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγώ βλέπω πως υπάρχουν πολλές υγιεινές εναλλακτικές για όλες τις τροφές. Κι ας μην είμαστε vegeterian ή ωμοφάγοι, μπορούμε να τα εντάξουμε μια χαρά στη διατροφή μας.
    Φαίνεται τέλεια καραμέλα.
    Αντε να δω πως θα την αξιοποιήσεις ;)

    Φιλιά πολλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωωωω ενδοιαφερον!! πρωτη φορα το βλεπω!! αν κ τους χουρμαδες δε τους τρωω δεν ειμαστε συνηθισμένοι θα ηθελα να δοκιμασω αυτη την καραμελα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά εμένα πώς μου ξέφυγε αυτόοοοοοο;;;;;;;;;;;;;
    Τέλεια η χουρμαδοκαραμέλα!!! Άσε που θα την κάνω με γάλα αμυγδάλου!!
    Υπέροχη η συνταγή σου κι όσο την σκέφτομαι ακόμα και πάνω σε ψωμί... θα είναι τέλεια!!!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι vegans εχουν λυση σε ολα γιατι ψαχνουν τα παντα προκειμενου να μην υποστηριξουν με τη διατροφη τους τον βασανισμο των ζωων. Σε αντιθεση με την πλειοψηφια του κοσμου που χλευαζει τους vegans χωρις κανενα λογικο επιχειρημα, εκεινοι εξακολουθουν να αποδεικνυουν καθε φορα οτι και πιο σωστη και υγιεινη διατροφη εχουν και οτι ολοι οι υπολοιποι δεν εχουμε κανεναν ιδιαιτερο λογο να συνεχιζουμε να τρωμε ζωικα προιοντα (πλην θεματων υγειας), παρα κυριως μονο για λογους συνηθειας και απολαυσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10