31 Οκτωβρίου 2016

Ζύμη πίτσας χωρίς γλουτένη με λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο και αμύγδαλα





Μέσα στα χρόνια που περνάνε διαπιστώνω ότι η πίτσα έχει πολλά πρόσωπα και ο διάβολος πολλά ποδάρια. Καταλήγω ότι πίτσα ονομάζεται τελικά, οτιδήποτε έχει πάνω του σάλτσα και λιωμένο τυρί κι από κάτω κάτι που να μπορεί να κρατήσει τα δύο αυτά υλικά. 





Για να δούμε.... πως μπορώ να περιγράψω αυτή την ζύμη πίτσας ώστε να μην εγείρω προσδοκίες που δεν θα ήθελα, αλλά να δώσω ταυτόχρονα και της αξία που της αρμόζει.... Χμμμμμ ... 




Θα έλεγα αρχικά να την φτιάξεις μόνο αν σου αρέσουν τα σπόρια και οι καρποί όσο και σε μένα, δηλαδή πολύ!!! Επίσης αν είσαι σε αναζήτηση συνταγών χωρίς γλουτένη, είσαι οπαδός της paleo διατροφής ή τέλος πάντων θέλεις να τρέφεσαι υγιεινά, έχεις μπροστά σου τη σωστή συνταγή! 





Μιλάμε για μια ζύμη που δεν έχει καμία σχέση με την ψωμένια ζύμη που έχεις συνηθίσει ως τώρα. Η κρούστα της πίτσας μοιάζει περισσότερο με πολύσπορο, λεπτό κράκερ παρά με οτιδήποτε άλλο. 




Οι πίτσες αυτές, με τις πολύ λεπτές και εναλλακτικές θα έλεγα«ζύμες», δεν είναι για πολλά πολλά. Δεν μπορούν να σηκώσουν πάνω τους μεγάλα βάρη, ούτε να στολιστούν με την Άρτα και τα Γιάννενα. Τους αρέσει η λιτότητα και το απέριττο. Δηλαδή μια ελαφριά σαλτσούλα ντομάτας και λίγο πασπαλισμένο τυράκι είναι για μένα ο ιδανικός συνδυασμός που ναι μεν δεν θα καπελώσει το ιδιαίτερο ζυμάρι αλλά ταυτόχρονα θα σε πάει περισσότερο κοντά στο συνειρμό που σου έρχεται στο μυαλό όταν λες τη λέξη «πίτσα». Αν αρχίσεις να βάζεις ντομάτες, μπέικον, σαλάμια, μορταδέλες, μανιτάρια, σουτζούκια  και τα σχετικά, νομίζω πως το έχασες το παιχνίδι. Αλλά και πάλι περί ορέξεως κολοκυθόπιτα λένε κι εγώ χατήρια δε χαλάω. 


Καλή εβδομάδα λοιπόν από μένα και που ξέρεις... ίσως τα ξαναπούμε ως την Παρασκευή!! 






ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΜΕ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ, ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ


Υλικά για τη ζύμη: 


     1)      55 γραμμάρια λιναρόσπορο

     2)      55 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά με τη φλούδα

     3)      45 γραμμάρια κολοκυθόσπορο

     4)      1 αυγό

     5)      1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

     6)      ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι


Υπόλοιπα υλικά: 


     1)      1 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας

     2)      ½ κουταλάκι γλυκού ρίγανη

     3)      150 γραμμάρια μοτσαρέλα

     4)      Μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού 





Μέθοδος: 


Βάζουμε τον λιναρόσπορο, τον κολοκυθόσπορο και τα αμύγδαλα μέσα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (εγώ χρησιμοποίησα το μούλτι που έχω) και τα τρίβουμε όσο πάει. Δηλαδή μέχρι να γίνουν σχεδόν σκόνη.  Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό, το λάδι και το αλάτι.




Βάζουμε σε λειτουργία ξανά τον επεξεργαστή μας και ομογενοποιούμε το μίγμα, δημιουργώντας έτσι μια ζύμη αρκετά κολλώδη. 


Σχηματίζουμε τη ζύμη σαν μια μπάλα και την βάζουμε σε μια επιφάνεια στρωμένη με λαδόκολλα. 



Κατόπιν την ανοίγουμε λίγο λίγο και σιγά σιγά με τα χέρια μας όσο μπορούμε. Στη συνέχεια βάζουμε από πάνω της ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας και με τη βοήθεια ενός πλάστη σιγά σιγά για να μην σπάσει την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 2 χιλιοστών. 




Αφαιρούμε το πάνω κομμάτι της λαδόκολλας και με προσοχή την βάζουμε μαζί με το από κάτω κομμάτι λαδόκολλας σε ένα ρηχό και μεγάλο ταψί φούρνου. 




Ψήνουμε τη ζύμη μόνη της σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να την δούμε να έχει σταθεροποιηθεί και να έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα στις άκρες. 




Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο και από εδώ και πέρα βάζουμε επάνω ότι επιθυμούμε προσέχοντας μόνο να μην παραφορτώσουμε την πίτσα μας γιατί είναι λεπτή και γενικώς δεν είναι σαν τις ψωμένιες πίτσες που «σηκώνουν» πάνω τους πολλά υλικά. Η γνώμη μου είναι να την αφήσετε λιτή για να καταλαβαίνετε και την γεύση της ιδιόμορφης αυτής ζύμης. 




Εγώ άπλωσα πάνω μια μεγάλη κουταλιά πελτέ ντομάτας, πασπάλισα με λίγη ρίγανη και τοποθέτησα κομμάτια μοτσαρέλας εδώ κι εκεί. Την έβαλα στο φούρνο άλλα 5 περίπου λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και όταν την έβγαλα την στόλισα με μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού. 


Τρώγεται ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου. 


Καλή επιτυχία!!!






12 σχόλια:

  1. Ακόμη έχω στα μάτια μου εκείνη τη φωτογραφία της πίτσας ξέρεις ποια λέω και τσούπ τώρα μια άλλη εκείνη πάνω από τα υλικά!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τόσο φωτεινές και ζωντανές φωτογραφίες!!
    Νομίζω οτι θα πεταχτεί η πίτσα από την οθόνη!!

    Πολύ ιδιαίτερη η βάση! Θα την δοκιμάσω σύντομα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...και την δοκίμασα!!!! Φανταστική η βάση σαν κριτσανιστό μπισκότο!!!Σούπερ νόστιμο!!

      Διαγραφή
  3. Α! μου αρέσει η ιδέα...
    Μοιάζει με μεγάλο γευστικό μπισκότο χάρη στα ξηροκάρπια "πακεταρισμένο" με μοτσαρέλα και ντομάτα (ρίγανη ή βασιλικό). Μην σου πω, ότι θα πάω να το σκαρώσω τώρα κιόλας :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ιδιαίτερη πίτσα, αλλά πολύ νόστιμη και υγιεινή με τόσο ωραία υλικά Χρυσαυγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειο μου φαίνεται Χρυσαυγή! Το αποτύπωσες τόσο πολύ στο φακό που νομίζω ότι θα απλώσω το χέρι και θα πάρω ένα κομμάτι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να τα να τααααα! Κι άλλο κοινό! Κι εμένα μου αρέσουν οι σπόροι πολύ! Πολύ ιδιαίτερη αυτή η ζύμη και με εξιτάρει να την κάνω. Συμφωνώ επίσης ότι η πίτσα δεν θέλει την Άρτα και τα Γιάννενα επάνω! χαχα! Μου τρέχουν τα σάλια από το πρωί που την είδα. Πειρασμός οι φωτογραφίες σου πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου αρέσουν τα σπόρια και οι ξηροί καρποί, οπότε σίγουρα θα μου αρέσει.
    Τα πολλά υλικά πάνω από αυτή την βάση νομίζω δεν χρειάζονται.
    Ετσι όπως την έφτιαξες, λιτή αλλά τόσο γεμάτη ταυτόχρονα, μου αρέσει.

    Μου αρέσουν αυτοί οι πειραματισμοί σου ;)

    Φιλιά πολλά & καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ιδιαίτερη πίτσα που σίγουρα με προκαλεί να τη δοκιμάσω.
    Είναι τα υλικά που μου αρέσουν, είναι η τραγανή υφή που μου ακούγεται εξαιρετικά προκλητική, είναι και η λέξη πίτσα που στο άκουσμα της και μόνο ενθουσιάζομαι!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θελω να σου πω ότι πρωτα ριχνω ενα τρλό γέλιο με τα σχόλια- ιστορια που προηγούνται της συνταγής και μετα το ξαναδιαβάζω πιο σοβαρή μπας και συγκρατήσω την συνταγη. Ως vegeterian μου αρεσουν οι χορτοφαγικές συνταγές σου!!!! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. θα την δοκιμαζα απο περιεργεια!!! σαν αλμυρο μπισκοτακι !! φαινεται υπεροχη και κατι διαφορετικο απ τα συνηθισμενα!! καλημερα καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ το ζυμαράκι το έκανα μικρά μπαστουνάκια σαν μικρά κριτσίνια. Μου άρεσαν πάρα πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10