4 Ιουλίου 2017

Μελιτζάνες παπουτσάκια






Αυτό το φαγητό (μιλώ γι΄ αυτό που βλέπεις στις φωτογραφίες κι όχι γενικά γι΄ αυτό το φαγητό!) θα μείνει στην ιστορία της μαγειρικής μου διαδρομής, ως το φαγητό που με έστειλε στην κόλαση. Κυριολεκτικά. Εκεί, που υπάρχουν καζάνια που βράζουν πάνω σε πύρινες φλόγες. 



Βλέπεις, τη μέρα που αποφάσισα να το φτιάξω (προχθές δηλαδή) είχε τον χειρότερο καύσωνα των τελευταίων ετών για την εποχή, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 38+ βαθμούς υπό σκιάν. Εκείνη τη μέρα έμελε ν΄ αφήσω τα κόκαλά μου μες΄ την κουζίνα. Και μη με ρωτήσεις για ποιο λόγο διάλεξα να φτιάξω μελιτζάνες παπουτσάκια εν μέσω καύσωνα. Απάντηση δεν υπάρχει. Έπεσα σε μαύρη τρύπα και ευτυχώς βγήκα σώα. Επέζησα! 




Έκανα ένα γερό crash test στον οργανισμό μου και αποδείχθηκε πλέον και έμπρακτα ότι η Χρυσαυγή αντέχει σε θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου! Τσεκ! 




Αυτή τη μέρα του καύσωνα λοιπόν φάγαμε φάγανε (γιατί εγώ μόνο με νερό την έβγαλα) αυτό το καταπληκτικό φαγητό, τα παπουτσάκια ή αλλιώς μουσακά τακτοποιημένο σε μερίδες! 




Τα τελευταία πολλά χρόνια ψήνω τις μελιτζάνες και δεν τις τηγανίζω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το προβλεπόμενο. Να είναι δηλαδή το φαγητό πολύ ελαφρύτερο για το στομάχι χωρίς όμως εκπτώσεις στη γεύση του. Η ψητή μελιτζάνα πίστεψέ με δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν τίποτα από την τηγανητή αφού την κοντράρει στα ίσια σε γεύση αλλά όχι σε θερμίδες! 





Όταν σέρβιρα το φαγητό στα πιάτα αναρωτήθηκαν όλοι γιατί άφησα τα κοτσάνια στις μελιτζάνες. Έλα τώρα... αφού με ξέρεις πια. Μα για καθαρά αισθητικούς λόγους, απάντησα. Είναι πολύ πιο όμορφες οι μελιτζάνες όταν έχουν το κοτσάνι τους και πραγματικά δεν εμποδίζει σε τίποτα αφού με ένα απλό τράβηγμα, «κλάτς», αποκολλάται, μπαίνει στην άκρη του πιάτου, και απολαμβάνεις το φαγητό σου ανενόχλητος!




Τέλος στα παπουτσάκια δεν παραλείπω ποτέ μια ενδιάμεση στρώση μεταξύ του κιμά και της μπεσαμέλ. Μια στρώση μόνο με τυριά. Μαστιχωτή μοτσαρέλα και πικάντικη κεφαλογραβιέρα. Μπορεί να μην είναι και πολύ ελληνικό όλο αυτό με τη μοτσαρέλα, αλλά η διαφορά του φαγητού αυτού σε σχέση με άλλα που έχω δοκιμάσει, βρίσκεται σε αυτό το μίγμα τυριών! 




Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ μελιτζάνες παπουτσάκια με τη συνταγή μου, αλλά όχι μέρα με καύσωνα. Δεν θα το μετανιώσεις!




Καλημέρα!!!! 





ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ


Υλικά: 


1) 6-7 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες

2) ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

3) Αλάτι

4) 120 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες

5) 80 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη

6) 120 γραμμάρια μοτσαρέλα βουβαλίσια (καθαρό βάρος)


Υλικά για τον κιμά: 


1) 600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο

2) 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3) 1 κουταλιά σούπας φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο

4) 1 ξύλο κανέλας

5) 1 τσιμπιά γαρίφαλο

6) ½ κουταλάκι γλυκού κύμινο

7) 400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα (ή 3 μέτριες ντομάτες λιωμένες στο μούλτι)

8) 1 κουταλάκι γλυκού πελτέ

9) ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

10) ½ κουταλάκι γλυκού μέλι

11) Αλάτι

12) Πιπέρι


Υλικά για τη μπεσαμέλ: 


1) 500 ml γάλα φρέσκο

2) 1 αυγό

3) 60 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4) 20 γραμμάρια βούτυρο

5) 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι

6) 1 τσιμπιά μοσχοκάρυδο




Μέθοδος: 


Πλένουμε, σκουπίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση, χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους. 




Σε κάθε μισό μελιτζάνας κάνουμε 3 χαρακιές κάθετα και άλλες 3-4 οριζόντια σταυρωτά με τις πρώτες, προσέχοντας να μην διαπεράσει το μαχαίρι τη φλούδα στο κάτω μέρος της μελιτζάνας. Χαράσσουμε μόνο τη σάρκα της ώστε να είναι πιο εύκολο να ψηθεί!




Τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα με την φλούδα προς τα κάτω και τις περνάμε στη μεριά της σάρκας τους με ένα πινέλο με λάδι (χρειαζόμαστε περίπου ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο για όλες). Τις λαδώνουμε καλά κι έπειτα τις αλατίζουμε. 




Ψήνουμε τις μελιτζάνες στους 170 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι όταν τις τρυπάμε με το πιρούνι έχουν μαλακώσει πάρα πολύ!

Τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για να μπορούμε μετά να τις διαχειριστούμε καλύτερα και να μην καιγόμαστε. 




Φτιάχνουμε τον κιμά: 


Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σπάμε με μια ξύλινη σπάτουλα σε μικρά κομμάτια. Τον σοτάρουμε και αυτόν για πέντε περίπου λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Μόλις ο κιμάς έχει αλλάξει χρώμα ρίχνουμε μονομιάς όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί. Το δενδρολίβανο, το ξύλο κανέλας, το γαρίφαλο, το κύμινο, τα ντοματάκια κονκασέ, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και το μέλι. Ταυτόχρονα προσθέτουμε και μισό φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία με μισοκλεισμένο το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να απορροφήσει όλα του τα υγρά και να μείνει σχεδόν στεγνός. Όταν είναι έτοιμος δοκιμάζουμε αν είναι καλός στο αλάτι και αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο. Ο κιμάς πρέπει να είναι σωστά αλατισμένος έτσι όπως θα τον φτιάχναμε αν τον καταναλώναμε απευθείας. 


Όση ώρα βράζει ο κιμάς φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: 


Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και το αλεύρι χωρίς να βάλουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας μας. Έπειτα με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε έντονα και πολύ καλά ώστε να διαλυθεί τελείως το αλεύρι μέσα στο γάλα και να μην υπάρχουν σβόλοι. Μόλις γίνει αυτό, τότε βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας μας και το ανάβουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει το αλεύρι στον πάτο της κατσαρόλας όση ώρα χρειάζεται μέχρι να δούμε το γάλα να πήζει και να γίνεται παχύρρευστη κρέμα (μπεσαμέλ). Μόλις πήξει το γάλα καλά αποσύρουμε την κατσρόλα από το μάτι της κουζίνας και ανακατεύοντας ρίχνουμε μέσα το βούτυρο το οποίο θα δούμε ότι θα λιώσει μέσα στο καυτό μίγμα. Προσθέτουμε αλάτι, μια τσιμπιά μοσχοκάρυδο και το αυγό ανακατεύοντας πολύ γρήγορα και με έντονες κινήσεις ώστε να μην ψηθεί. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη. Την αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει και να στέκεται καλύτερα μόλις την βάλουμε πάνω στις μελιτζάνες. Κατά διαστήματα όσο αυτή κρυώνει, την ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη ώστε να μην κάνει κρούστα.


Μοντάρουμε το φαγητό: 


Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί φούρνου (το μεγαλύτερο που χωράει στην ηλεκτρική μας κουζίνα). Τοποθετούμε μέσα τις μελιτζάνες με τη φλούδα προς τα κάτω και με ένα πιρούνι αρχίζουμε να σκάβουμε κάθε μια πιέζοντας τη σάρκα της προς τα κάτω ώστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο βαθούλωμα σε όλη την επιφάνεια της μελιτζάνας. 




Προσοχή! Στο σημείο όπου έχει πολλά σποράκια αν θέλουμε τα αφαιρούμε με το πιρούνι. Εγώ αυτό το κάνω πάντα, γιατί αυτά τα σποράκια πρήζουν το έντερο δημιουργώντας το αίσθημα της δυσφορίας πολλές φορές.  


Φτιάχνουμε όλες τις μελιτζάνες κατά τον ίδιο τρόπο σαν βαρκούλες. 


Σε κάθε βαρκούλα βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά της σούπας από τον μαγειρεμένο κιμά που έχουμε ετοιμάσει. Μπορεί να χωράει περισσότερο από μια κουταλιά αλλά επειδή είναι να μπουν και άλλα υλικά δεν πέφτουμε στην παγίδα να παραγεμίσουμε τις μελιτζάνες μας. 



Γεμίζουμε λοιπόν όλες τις μελιτζάνες με τον κιμά και ίσως περισσέψει και ελάχιστος.





Κατόπιν κόβουμε την κεφαλογραβιέρα σε πολύ λεπτές φέτες και την μοιράζουμε ισόποσα σε όλες τις μελιτζάνες πάνω από τον κιμά. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με τη μοτσαρέλα την οποία κόβουμε σε μικρά κομμάτια με το χέρι μας. 






Τέλος πάνω από τα τυριά βάζουμε με προσοχή να μην τρέξει δεξιά και αριστερά την μπεσαμέλ. Το κάθε παπουτσάκι θα πάρει περίπου 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας πηχτή μπεσαμέλ. 




Πασπαλίζουμε την μπεσαμέλ στην κάθε μελιτζάνα με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα. 






Ρίχνουμε στην άκρη του ταψιού μας μισό περίπου φλιτζάνι με νερό προσεκτικά ώστε να μην βρέξει τα παπουτσάκια μας. Αυτό το κάνουμε επειδή οι μελιτζάνες είναι ψητές και όχι τηγανητές και δεν θα βγάλουν υγρά κατά το ψήσιμο στο φούρνο, για να μην κολλήσουν στο ταψί. 


Ψήνουμε το φαγητό μας στους 180 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε την επιφάνειά του να έχει κάνει μια όμορφη χρυσή κρούστα. 




Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν σερβίρουμε! 


Καλή επιτυχία!!









8 σχόλια:

  1. Καλά μας αποτελείωσες με αυτό το φαγητό. Αγαπημένο φαγητό! Θα δοκιμάσω και την δική σου πρόταση άμεσα.
    Φιλιά πολλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπερ- παραγωγή!! Μου αρέσει που αφήνεις μέρος της σάρκας της μελιτζάνας. Έχω κάνει τροποποίηση με προσθήκη κομματιών κοτόπουλου αντί κιμά και αρέσει πολύ.
    Εγώ ψήθηκα κανονικά το ΣΚ φτιάχνοντας 30 κιλά ντομάτες σε κέτσαπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δύσκολο πιάτο για φωτογράφιση και όμως κατάφερες να το παρουσιάσεις υπέροχα!
    Τα κρυμμένα τυράκια που λιώνουν σίγουρα δίνουν αρκετούς παραπάνω πόντους σε ένα -ούτως ή άλλως- φανταστικό πιάτο!
    Όσο για τα κοτσάνια, έκανες πολύ καλά που δεν τα αφαίρεσες :)
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχαχα... τώρα που έχεις και πιστοποίηση αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες είσαι για μεγάλα πράγματα..χιχι..περιμένω ακόμα πιο extreme καταστάσεις ;)

    Νομίζω η προσθήκη των τυριών είναι όλα τα λεφτά. Προσπαθώ να φανταστώ τη γεύση τους..εκανες πάλι ένα κλασσικό φαγητό να απογειωθεί. Τέλειο!!
    Φανταστικά πιάτα επίσης και ωραία παρουσίαση ;)

    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν και δεν ειμαι φαν σου βγαζω το καπελο!!! φανταστικο!! οι φωτογραφιες μιαλνε απο μονες τους!! κλασσικο ελληνικο καλοκαιρινο μαμαδιστικο φαι που θελει μαεστρια για να το πετυχεις για να μη σαγιοναρα το παπουτσι!! με φετουλα απο διπλα μουρλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. λατρεμενο φαγητο, συνδεδεμενο με τη γιαγια μου και τα παιδικα Καλοκαιρια, που ομως δεν μαγειρευω συχνα! Αλλα με τις φωτο σου με εβαλες σε πειρασμο λεμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλειες οι μελιτζάνες Χρυσαυγή, σύμβολο του καλοκαιριού!
    Τι ωραία props έχεις μαζέψει! Ωραία πιάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα εφτιαξα !!! Ενταξει....καταπληκτικα παπουτσακια!!!! Η συνταγη θα καθιερωθει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10