3 Ιουλίου 2021

Φριτάτα με μπρόκολο

 


Η φριτάτα που λες είναι η καθωσπρέπει ξαδέρφη της ατίθασης και μποέμ ομελέτας. Κακά τα ψέματα, την ομελέτα δεν την καλουπώνεις εύκολα, αν δεν είσαι παίκτης του MasterChef. Ή που θα σου σπάσει στο γύρισμα, ή που από τα πολλά υλικά θα σου βγει σε κομμάτια σαν τρίμματα, ή που θα σου αρπάξει από τη μια. Έχει το δικό της Θεό. Τέλος! Θα κάνει αυτό που νομίζει κι αν έχει όρεξη να βγει θα βγει, αν όχι, θα βγάλει εσένα στον τάκο.




Από την άλλη, η φριτάτα η comme il faut, αποδεικνύει πόσο εύκολα και άνετα μπορεί κάποιος να είναι νόστιμος, όμορφος και περιποιημένος. Την παρουσιάζεις σε τραπέζι και δεν φοβάσαι μη σε ρεζιλέψει. Είσαι πάντα ήσυχος γιατί ενώ την αρχίζεις στο τηγάνι, την τελειώνεις στο φούρνο. Κι εκεί έγκειται η επιτυχία της. Δεν έχει ανακατέματα μόλις πέσουν τα αυγά, ούτε γυρίσματα από την άλλη πλευρά, οπότε δεν έχεις να φοβάσαι μην αποτύχεις. Ποντάρεις στα σίγουρα μαζί της. Η ομορφιά είναι το προσόν της, η νοστιμιά πάλι, είναι στα δικά σου χέρια.

Η εκδοχή με το μπρόκολο και την πατάτα είναι μια πιο ιδιαίτερη από την καθιερωμένη με μπέικον, λουκάνικο και μανιτάρια που κλασικά συνηθίζουμε εδώ στην Ελλάδα όταν μιλάμε για ομελέτες. Η άφθονη παρμεζάνα δίνει την ένταση που πρέπει, το μπρόκολο τη φρεσκάδα, το κρεμμύδι τη γλύκα και η πατάτα το σώμα! Χρησιμοποίησα κατεψυγμένες φουντίτσες μπρόκολου που έχω πάντα στην κατάψυξη, καθώς είναι η πιο εύκολη σαλάτα που μπορείς να φας όταν δεν έχεις τίποτα και βιάζεσαι. Για ένα μόνο λεπτό το ζεματίζουμε σε νερό που κοχλάζει κι αμέσως στο πιάτο ώστε να διατηρήσει την τραγανότητά του. Δες τη συνταγή της φριτάτας που ακολουθεί και αποφάσισε αν θέλεις να βγεις στον τάκο ή να περάσεις στην επόμενη φάση! Εγώ πάντως πάω για το έπαθλο.




ΦΡΙΤΑΤΑ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ


Υλικά:

1)     5 αυγά

2)     1 μικρή πατάτα τριμμένη

3)     180 γραμμάρια φουντίτσες κατεψυγμένου μπρόκολου ΑΙΝΟΣ

4)     1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

5)     1  σκελίδα σκόρδο τριμμένη  

6)     50 γραμμάρια παρμεζάνα

7)     60 ml ελαιόλαδο

8)     Αλάτι

9)     Πιπέρι

10)  Λίγα φύλλα δυόσμου



Μέθοδος:

Ζεματίζουμε για 1 λεπτό μόνο το μπρόκολο μέσα σε νερό που κοχλάζει. Κατόπιν το στραγγίζουμε από τα νερά και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, την παρμεζάνα και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη. Αφήνουμε και το μίγμα των αυγών στην άκρη.

Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς.

Σε ένα τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό την τριμμένη πατάτα μαζί με το κρεμμύδι και λίγο αλάτι, ανακατεύοντας όσο πιο συχνά μπορούμε. Αυτό θα πάρει περίπου 10 λεπτά μέχρι δηλαδή να δούμε το κρεμμύδι να έχει γυαλίσει και την πατάτα να έχει μαλακώσει και να αρχίζει να τηγανίζεται.  Προς το τέλος της διαδικασίας αυτής, ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για μισό λεπτό ακόμα έντονα, έτσι ώστε να αφήσει απλά τα αρώματά του χωρίς να παραψηθεί και πικρίσει.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, στρώνουμε με μια σπάτουλα όμορφα το μίγμα πατάτας – κρεμμυδιού ώστε να απλωθεί σε όλο τον πάτο του σκεύους και μοιράζουμε όμορφα σε όλη την επιφάνειά του εδώ κι εκεί, τις φουντίτσες του μπρόκολου που ζεματίσαμε πριν. Ξαναχτυπάμε λίγο το μίγμα των αυγών με την παρμεζάνα και το περιχύνουμε πάνω από τα λαχανικά μας.

Τοποθετούμε το τηγάνι στο φούρνο και ψήνουμε την ομελέτα στους 180 βαθμούς, σε αντιστάσεις για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να δούμε το αυγό να σταθεροποιείται. Ψήνουμε τη φριτάτα όσο θέλουμε ώστε να ροδίσουμε λιγότερο ή περισσότερο την επιφάνειά της.

Μόλις είναι έτοιμη την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, να πέσει λίγο η θερμοκρασία της. Εκτός από γεύμα μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός μπραντς μαζί με φρυγανισμένο ψωμί και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού.

Καλή επιτυχία!! 


* Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας μου με την εταιρία κατεψυγμένων λαχανικών ΑΙΝΟΣ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10