20 Ιουλίου 2021

Μαρμελάδα ντομάτας (γλυκόξινη)

 


Η μαρμελάδα ντομάτας είναι πιο απλή κι απ΄ την κόκκινη σάλτσα που φτιάχνεις για τα μακαρόνια σου. Δεν απαιτεί ούτε γνώσεις, ούτε εμπειρία. Είναι ένα εντυπωσιακό παρασκεύασμα που το φτιάχνεις, το έχεις μόνιμα στο ψυγείο και σου είναι απαραίτητο συνοδευτικό για τα πάντα.




Ιδανική για τυριά, ψητά ή μη, για κρεατικά, σαν άλειμμα σε σάντουιτς, μπέργκερ και μπρουσκέτες, κρακεράκια, αλλά και ενισχυτικό γεύσης σε κάθε είδους κόκκινες σάλτσες.

Η δόση αυτή δίνει ακριβώς ποσότητα μαρμελάδας ίση με ένα κλασικό βαζάκι μαρμελάδας, βάρους περίπου 350 γραμμαρίων.

Δοκίμασέ την αυτό το καλοκαίρι με τις νοστιμότερες, ώριμες, μα ταυτόχρονα κρουστές ντομάτες που θα βρεις. Ιδανικά χρησιμοποιούμε ντομάτες πομοντόρι που έχουν χοντρή σάρκα, ωστόσο κάθε είδους ντομάτα είναι ικανή για να φτιάξεις αυτή τη μαρμελάδα. Όχι όμως ντοματίνια, καθώς έχουν πολλά σποράκια τα οποία δίνουν κάπως δυσάρεστη υφή και ενοχλούν στο μάσημα.

Τέλος αυτή η γλυκόξινη μαρμελάδα έχει και μια ελαφρά κάψα από το μπούκοβο που περιέχει. Η προτεινόμενη δοσολογία του είναι ½ κουταλάκι γλυκού, ωστόσο θα διαπιστώσει κανείς πως με το πέρασμα των ημερών αυτή η κάψα υποχωρεί και γίνεται πιο ήπιο. Αυτό συμβαίνει με τις περισσότερες σπιτικές μαρμελάδες που χρησιμοποιείται το μπούκοβο. Καλό θα ήταν να το λάβετε υπόψη πριν αποφασίσετε να το μειώσετε στη συνταγή.




ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Υλικά:

1)     1 κιλό ντομάτες (ιδανικά ποικιλία πομοντόρι).

2)     250 γραμμάρια ζάχαρη καστανή (βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η λευκή κρυσταλλική)

3)     1 κομμάτι 40 γραμμαρίων τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο (περίπου 1 γεμάτη κουταλιά σούπας)

4)     1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

5)     ½ κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (ή λίγο λιγότερο, ανάλογα με το πόσο καυτερή τη θέλουμε)

6)     ½ κουταλάκι γλυκού καπνιστή πάπρικα

7)     ½ κουταλάκι γλυκού κύμινο

8)     2 μέτριες σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου ή τριμμένες πολύ καλά

9)     50 ml μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού (και τα δύο είναι ιδανικά και δίνουν την οξύτητα που θέλουμε στη συνταγή, οπότε μπορείτε να επιλέξετε αυτό που έχετε στη διάθεσή σας)




Μέθοδος:

Χρειαζόμαστε μια όσο γίνεται απλωτή κατσαρόλα με βαρύ πάτο.

Οι ντομάτες που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ώριμες αλλά ταυτόχρονα κρουστές και σφιχτές. Όχι λιωμένες και παραγινομένες.

Πλένουμε καλά τις ντομάτες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις κόβουμε στη μέση. Τις πιέζουμε καλά μέσα στην παλάμη μας να φύγουν όλα τα σπόρια που περιέχουν καθώς και τα υγρά που είναι ανάμεσα στα σπόρια. Κόβουμε τις ντομάτες σε μέτριες μπουκιές (δεν είναι απαραίτητο να τις ξεφλουδίσουμε, ωστόσο αν θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε).

Τις βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ξύδι ή το λεμόνι (ανάλογα τι θα χρησιμοποιήσουμε).

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανάβουμε το μάτι σε δυνατή θερμοκρασία. Μόλις πάρει βράση, το αφήνουμε για 3-4 λεπτά να βράσει στο δυνατό και μετά το χαμηλώνουμε πάρα πολύ (δηλαδή με maximum το 9, εμείς το βάζουμε στο 3 με 4) και συνεχίζουμε με κλειστό καπάκι το βρασμό για μια περίπου ώρα. Ανά διαστήματα ελέγχουμε και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμη η μαρμελάδα και δουμε ότι έχει πιεί τα υγρά και αρχίζει να «δένει», τότε προσθέτουμε το ξύδι ή το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε συνεχίζοντας το βράσιμο για άλλο λίγο.

Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν τραβήξουμε μια γραμμή στον πάτο της κατσαρόλας με την ξύλινη σπάτουλα και δουμε ότι τα υγρά δεν ενώνονται. Δηλαδή η γραμμή παραμμένει.

Την αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα να κρυώσει εντελώς και κατόπιν την βάζουμε σε γυάλινο βάζο που σφραγίζει με καπάκι.

Διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα μήνα.

Συνοδεύει τέλεια τυριά, αλλαντικά, κρεατικά, μπρουσκέτες, κράκερς, σάντουιτς ή γίνεται ενισχυτικό γεύσης σε κόκκινες σάλτσες.

Καλή επιτυχία!!!!





4 σχόλια:

  1. Μόλις βράζει και μοσχομυρίζει το σπίτι! Ανυπομονώ να την δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτική!! Ευτυχως την έκανα διπλή δόση η οποια εγινε 3 βαζάκια μαρμελάδας! Ταιριάζει πολύ ωραία και σε σαλάτα πράσινη-τοματα-αγγουρι-τονο!!Ενα κουταλάκι και δένει ολα τα υλικα απίθανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ. ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΟ ΡΟΥΜΠΙΝΙ ΧΡΩΜΑ. ΘΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη συνταγή ! Μου πήρε περισσότερο χρόνο γιατί ήταν πιο ζουμερα τα πομοντορι μου.... Επίσης δεν έβαλα το σκόρδο... Έγινε φανταστική !! Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10