13 Ιανουαρίου 2022

Φοκάτσια

 


Ας μιλήσουμε για υγρασία. Όχι του καιρού που βρέχει όλη μέρα, κάθε μέρα, αλλά της ζύμης για φοκάτσια. Θα είμαι σαφής και συγκεκριμένη και θα σε προετοιμάσω ψυχολογικά εσένα την ψυχαναγκαστική. Εσύ που βάζεις αλεύρι «όσο πάρει» στη ζύμη μέχρι να έχεις ένα βελούδινο, απαλό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.




Εδώ θα ξεχάσεις αυτά που ξέρεις. Η ζύμη για φοκάτσια έχει πολλή υγρασία και κολλάει όχι μόνο στα χέρια αλλά και στο μίξερ, στις κουτάλες, στις σπάτουλες, στα μαλλιά σου και σ΄ ότι την ακουμπήσει. Θες φοκάτσια αφράτη, με ζύμη που ωριμάζει στο ψυγείο και κάνει μεγάλες, εντυπωσιακές φούσκες? Άκουσε εμένα και μην ακούς το μέσα σου που σου λέει «δε θα βγει, βάλε αλεύρι». Θα βγει και θα είναι η πιο ωραία φοκάτσια που έχεις φτιάξει ποτέ.

Σ΄αυτό το πανεύκολο ψωμί εγώ επιλέγω να του βάλω σκόρδο, χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο αλλά εσύ μπορείς να το στολίσεις με ό,τι τραβάει η ψυχούλα σου όπως ελιές, θυμάρι, πέστο, ντοματίνια, φέτες κρεμμυδιού, τυρί φέτα ή τέλος πάντων, φαντασία έχεις δε θα στα πω όλα εγώ.  Ζυμώνεις σήμερα, ψήνεις αύριο.

Στη συνταγή θα δεις σαφείς και ρητές οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα. Ο βαθμός δυσκολίας είναι πραγματικά μηδαμινός αρκεί να πας με... το ρεύμα.

Για πάμε.




ΦΟΚΑΤΣΙΑ

Υλικά για το ζυμάρι:

1)     680 γραμμάρια αλεύρι ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ

2)     2 κουταλάκια γλυκού αλάτι

3)     1 ¼ κουταλάκι γλυκού μαγιά ξερή

4)     1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

5)     2 ¼ δοσομετρικά φλιτζάνια νερό σε θερμοκρασία δωματίου

6)     2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Επιπλέον υλικά:

1)     Λίγο ελαιόλαδο ακόμα για την διαχείριση της ζύμης

2)     3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ανακατεμένες με 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο σ΄ ένα μπολάκι

3)     1-2 κλαδάκια από φρέσκο δεντρολίβανο (μόνο τα φύλλα τους)

4)     Λίγο χοντρό αλάτι




Μέθοδος:

Σημείωση:

Τη ζύμη για φοκάτσια τη φτιάχνω στο μίξερ με το εργαλείο «γάντζος». Ωστόσο αν δεν έχουμε μίξερ τότε απλά θα χρειαστούμε ένα αρκετά μεγάλο μπολ ή μικρή λεκάνη κι ένα κουτάλι για το ανακάτεμα. Η υγρασία της ζύμης είναι μεγάλη και άρα το κουτάλι είναι μια χαρά για το ανακάτεμα. Δεν χρησιμοποιούμε δηλαδή τα χέρια στο πρώτο σκέλος της παρασκευής.




Φτιάχνουμε τη ζύμη ως εξής:

Βήμα 1:

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ.

Βήμα 2:

Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα με το εργαλείο «γάντζος» στο μίξερ ή με το κουτάλι αν δεν χρησιμοποιήσουμε μίξερ για ακριβώς 1 λεπτό συνεχόμενα. Η ζύμη είναι πάρα πολύ ρευστή σαν λεπτόρρευστος χυλός κι αυτό είναι η σωστή σύσταση. Δεν ανησυχούμε δηλαδή.

Βήμα 3:

Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.

Βήμα 4:

Ανακατεύουμε ξανά για άλλο 1 λεπτό.

Βήμα 5:

Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.

Βήμα 6:

Αδειάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένη επιφάνεια με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αφού δεν έχει την κλασική σύσταση του σφιχτού ζυμαριού και την «διπλώνουμε» με τα χέρια μας που κι αυτά τα έχουμε λαδώσει για περίπου 5-6 λεπτά συνεχόμενα. Χρειάζεται να λαδώνουμε αρκετά συχνά τα χέρια μας ώστε να μπορούμε να διπλώσουμε τη ζύμη άνετα. Αντί για τα χέρια μπορούμε να την διπλώνουμε με μια μεγάλη σπάτουλα για ζύμη που κι αυτή τη λαδώνουμε κατά διαστήματα.

Βήμα 7:

Αφήνουμε τη ζύμη 5-6 λεπτά να ξεκοραστεί

Βήμα 8:

Διπλώνουμε ξανά τη ζύμη για άλλα 5-6 λεπτά με λαδωμένα χέρια ή σπάτουλα.

Βήμα 9:

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη πολύ καλά.

Βήμα 10:

Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 24 ώρες. Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και στις 12 ώρες αλλά καλύτερα είναι να μείνει οπωσδήποτε για ένα 24ωρο.

 


Φτιάχνουμε τη φοκάτσια:

Βήμα 1:

Προθερμαίνουμε το φούρνο για τουλάχιστον 30 λεπτά στους 230 βαθμούς σε αέρα.

Βήμα 2:

Σε ένα ταψί στρωμένο με μια λαδωμένη λαδόκολλα και διαστάσεων περίπου 25Χ35, αδειάζουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τη ζύμη της φοκάτσιας αμέσως μόλις την βγάλουμε από το ψυγείο.

Βήμα 3:

Με απαλές κινήσεις και με λαδωμένα τα δάχτυλα την απλώνουμε σε όλο το ταψί προσέχοντας να μην σκάσουμε τις φουσκάλες που έχουν δημιουργηθεί.




Βήμα 4:

Ρίχνουμε σε διάφορα σημεία σε όλη την επιφάνεια του ζυμαριού το λάδι με το σκόρδο που έχουμε από πριν ανακατέψει σε μπολάκι.

Βήμα 5:

Στη συνέχεια με όλα τα δάχτυλα και των δύο χεριών να είναι κάθετα προς τη ζύμη, κάνουμε σε όλη την επιφάνειά της βαθουλώματα με γρήγορες κινήσεις.

Βήμα 6:

Όταν κάνουμε τα βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, την πασπαλίζουμε με τα φύλλα του δεντρολίβανου που έχουμε μερικώς ψιλοκόψει και με χοντρό αλάτι.




Ψήνουμε τη φοκάτσια:

Ψήνουμε τη φοκάτσια στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει. Την ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε αέρα για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά στην επιφάνειά της.

Όταν περάσουν τα πρώτα 20 λεπτά, ανοίγουμε το φούρνο και περιστρέφουμε το ταψί ώστε να έρθει η πίσω του μεριά προς τα μπρος και να ψηθεί έτσι ομοιόμορφα η φοκάτσια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.

Τη σερβίρουμε όπως επιθυμούμε, ζεστή ή κρύα. Εγώ προτιμώ να την σερβίρω σε κομμάτια τα οποία βουτάμε σε μπολάκι με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.

Καλή επιτυχία!!!

 


1 σχόλιο:

  1. Έχει κάποια δυσκολία η εκτέλεση, αλλά αξίζει τον κόπο. Το αποτέλεσμα φαίνεται υπέροχο! Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10