19 Οκτωβρίου 2022

Κοτόπουλο ταϊλανδέζικο με μελιτζάνες, μανιτάρια και πιπεριές

 



Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα! Ευτυχώς υπάρχει στη ζωή μας το ίντερνετ κι έτσι η Ελλάδα έχει πρόσβαση στην Αθήνα. Διαφορετικά εμείς εδώ στην επαρχία θα μαγειρεύαμε μόνο χόρτα γιαχνί και ψάρια. Γιατί η επαρχία βλέπεις, δεν έχει πρόσβαση σε υλικά έθνικ, τροπικά φρούτα και τρόφιμα ιδιαίτερα. Στην Αθήνα βρίσκει κανείς τα πάντα. Στην επαρχία θα μου πεις, βρίσκεις καθαρό αέρα, ηρεμία και ανθρώπινο τρόπο ζωής. Ναι, αλλά μ΄ αυτά δεν φτιάχνεις ταϊλανδέζικο θα σου πω εγώ, κι αυτό ακριβώς θα φάμε σήμερα εμείς εδώ οι επαρχιώτες!





Τα δυο πιο ιδιαίτερα προϊόντα που θα δεις σε αυτή τη συνταγή τα προμηθεύομαι από μαγαζί με έθνικ προιόντα στην Αθήνα, αλλά για να σε διευκολύνω θα σου δώσω τους συνδέσμους που μπορείς να τα βρεις και στο διαδίκτυο ώστε να τα παραγγείλεις. Αυτό δεν αποτελεί διαφήμιση. Είναι απλά μια βοήθεια για εσένα που δεν γνωρίζεις. Όλα τα υπόλοιπα τα βρίσκεις και σε σούπερ μάρκετ, όπως για παράδειγμα το γάλα καρύδας σε κονσέρβα που προορίζεται για μαγειρική (προσοχή, όχι αυτό που πίνουμε, το οποίο έχει συνήθως ζάχαρη και πιο ρευστή μορφή!).

Συνεχίζοντας θέλω να δώσω μερικές λεπτομέρειες σχετικά με τη συνταγή. Τα υλικά σε αυτές τις έθινικ συνταγές είναι πολλά και γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε εξ΄αρχής προετοιμασμένοι. Σήμερα δεν μαγειρεύουμε ένα κοκκινιστό κοτόπουλο με ντομάτα, κρεμμύδι, κανέλα. Στις έθνικ κουζίνες έχουμε συνήθως μια λίστα με πολλά υλικά, που ωστόσο όσοι είναι εξοικειωμένοι σ΄ αυτό τον τρόπο μαγειρέματος, τα περισσότερα (παραδείγματος χάριν τα μπαχαρικά) τα έχουν στο ντουλάπι τους.




Εντύπωση μπορεί επίσης να προκαλέσει η ζάχαρη. Εντάξει, δεν φτιάχνουμε γλυκό θα μου πεις. Πίστεψέ με, πως οι σάλτσες που συνηθίζονται σε αυτή την κουζίνα, όπως η fish sauce χρειάζονται εξισορρόπηση καθώς είναι πολύ αλμυρές κι έντονες κι αυτό γίνεται με τη ζάχαρη. Άντε, θες να βάλεις μέλι? Μπορείς. Αλλά χρειάζεται γλυκαντική ουσία η οποία δεν φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα, όταν τρως το φαγητό. Το υπέρ αρωματικό, εισαγόμενο λάιμ επίσης μπορείς να το αντικαταστήσεις με το πτωχό πλην τίμιο ελληνικό λεμονάκι. Και πάλι δεν πειράζει. Βασικά δεν πειράζει τίποτα, αρκεί να φτιάξεις και να δοκιμάσεις αυτό το φαγητό! Σου κάνω τη ζωή εύκολη, κάνε μου κι εσύ τη χάρη να το φτιάξεις. Έτσι γίνονται οι σωστοί ηθικοί εκβιασμοί εδώ μέσα!! Βλέπε να μαθαίνεις.

 




ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΑΪΛΑΝΔΕΖΙΚΟ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Υλικά για τη μαρινάδα:

1)     700 γραμμάρια κοτόπουλο από μπούτι ή στήθος κομμένο σε μπουκιές

2)     2 κουταλιές της σούπας ξύδι

3)     1 κουταλάκι γλυκού σκόρδο σε σκόνη αποξηραμένο

4)     1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κάρυ

5)     1 κουταλιά σούπας αποξηραμένο βασιλικό

6)     3 κουταλιές σούπας fish sauce

7)     ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι

Υλικά :

1)     1 κομμάτι 7 εκατοστών φρέσκο τζίντζερ τριμμένο

2)     3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

3)     2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε μέτρια κομμάτια

4)     2 μέτριες μελιτζάνες κομμένες σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς

5)     250 γραμμάρια μανιτάρια λευκά κομμένα στη μέση ή αν είναι μεγάλα στα 4

6)     2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε μέτρια κομμάτια

7)     4 κουταλιές σούπας fish sauce

8)     3 κοφτές κουταλιές σούπας ζάχαρη

9)     Χυμό από 1 λάιμ (ή λεμόνι αν δεν έχουμε)

10)  1-2 κουταλιές σούπας red curry paste (ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλουμε)

11)  1 κονσέρβα (650 γρ) γάλα καρύδας για μαγειρική

12)  1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι

13)  6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

14)  1 χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού

15)  Κόλιανδρος φρέσκος για το σερβίρισμα (προαιρετικά)




Μέθοδος:

Από το προηγούμενο βράδυ:

Σε ένα μεγάλο τάπερ που κλείνει με καπάκι βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε μπουκιές. Με τα χέρια μας ανακατεύουμε το κοτόπουλο καλά μέσα στη μαρινάδα ώστε να καλυφθούν σε όλες τις μεριές τα κομμάτια. Κλείνουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.

Την επόμενη μέρα:

SOS! Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της συνταγής είναι να προετοιμάσουμε στον πάγκο μας όλα τα υλικά πριν αρχίσουμε να μαγειρεύουμε. Ακριβώς επειδή είναι πολλά τα υλικά και χρειάζονται προετοιμασία πχ να τρίψουμε το τζίντζερ, να λιώσουμε το σκόρδο, να κόψουμε τα λαχανικά, να στύψουμε το λάιμ κλπ είναι αναγκαίο να τα έχουμε κάνει όλα αυτά από πριν κάτι το οποίο εκτός του ότι θα μας διευκολύνει, παίζει ρόλο και για την επιτυχία της συνταγής!

Για να φτιάξουμε το φαγητό:

Χρειαζόμαστε μια πλατιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Όσο πιο πλατιά είναι η κατσαρόλα, τόσο καλύτερα για να μην λιώσουν τα υλικά (κυρίως οι μελιτζάνες) κατά το μαγείρεμα.

Βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα τις 6 κουταλιές ελαιόλαδο να κάψουν και ρίχνουμε όλο το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάδα να σοταριστεί. Θα πάρει περίπου 10 λεπτά το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά γιατί έχει και υγρά η μαρινάδα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα το κοτόπουλο ώστε να θωρακιστούν τα κομμάτια του σε όλες τις πλευρές και περιμένουμε μέχρι να πιεί όλα τα υγρά το φαγητό πριν συνεχίσουμε στο επόμενο βήμα.

Μόλις γίνει αυτό προσθέτουμε το τριμμένο τζίντζερ και το λιωμένο σκόρδο και ανακατεύουμε καλά για μισό λεπτό ακόμα να βγάλουν τ΄αρώματά τους. Κατόπιν προσθέτουμε την πάστα κάρυ. Κι εδώ προσοχή γιατί αυτό το υλικό είναι αρκετά καυτερό. Θα βάλουμε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αν θέλουμε ήπια  καυτερό το φαγητό και 2 κουταλιές της σούπας αν το θέλουμε κανονικά καυτερό. Ανακατεύουμε για μια ακόμη φορά. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα (κρεμμύδια, μελιτζάνες, μανιτάρια, πιπεριές) και τη fish sauce, τη ζάχαρη, το χυμό από το λάιμ, το γάλα καρύδας και το αλάτι. Ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και χαμηλώνουμε στο μέτριο τη θερμοκρασία της κουζίνας. Τα λαχανικά θα βγάλουν πολλά υγρά και μέσα σε αυτά καθώς και το γάλα καρύδας θα βράσει το φαγητό. Σιγοβράζουμε το φαγητό περίπου για μια ώρα μέχρι να χυλώσει και να δούμε ότι όλα τα λαχανικά και το κοτόπουλο έχουν μαλακώσει. Δεν χρειάζεται καθόλου νερό!

Λίγα λεπτά πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα φύλλα του βασιλικού ολόκληρα και κάνουμε ένα ανακάτεμα ώστε να μην βράζουν, απλά να μαραθούν λίγο από το καυτό φαγητό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά το φαγητό και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό πριν σερβίρουμε.

Το φαγητό σερβίρεται με ρύζι μπασμάτι κι από πάνω φύλλα φρέσκου κόλιανδρου. Αν δεν μπορούμε να βρούμε φρέσκο κόλιανδρο ή δεν μας αρέσει αυτό το υλικό, μπορούμε εναλλακτικά να βάλουμε φύλλα βασιλικού ή και τίποτα.

Καλή επιτυχία!!!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10