11 Οκτωβρίου 2022

Μήλα ψητά, γεμιστά με καρπούς κι αποξηραμένα φρούτα

 


Λοιπόν (αρχίζοντας αποφασιστικά αυτό που έχω να πω), η συνταγή αυτή χαρακτηρίζεται ως επιδόρπιο, πρωινό, σνακ και αρωματικό χώρου. Για όποιον λόγο κι αν τη φτιάξεις, θα αποζημιωθείς στο έπακρον. Στο κάτω κάτω, φτιάξ΄την γιατί δημιουργεί εντύπωση έτσι όπως θα παρουσιάσεις τα πουγκιά σε ένα τραπέζι!




Εσύ που με κοιτάς με γουρλωμένα μάτια και λες πως τρελάθηκα. Εσύ που είσαι λάτρης των μήλων και των υγιεινών επιδορπίων. Ακόμα κι εσύ ο παράξενος που δεν τρως τίποτα που να μην περιβάλλεται από σοκολάτα. Εσύ λοιπόν, θα τα φτιάξεις και μετά θα τα ξαναφτιάξεις γιατί δεν θα μπορέσεις να αρκεστείς σε μόνο μια φορά.




Φαντάζομαι μήλα ψητά θα έχεις φάει στη ζωή σου έστω μια φορά σε κάποια ταβέρνα που τα σερβίρουν συνήθως μετά το γεύμα. Τίποτα το ιδιαίτερο για μένα, σου μιλάω ειλικρινά. Προσωπικά, ποτέ δεν με ενθουσίαζε αυτό το επιδόρπιο κι εννοείται πως δεν το διάλεγα. Μέχρι που στο σπίτι μιας αγαπημένης οικογενειακής φίλης δοκίμασα αυτά τα μήλα και έχασα το μυαλό μου. Τα σέρβιρε για πρωινό και νομίζω από όλες τις ώρες που μπορεί κάποιος να τα απολαύσει, η καλύτερη είναι το πρωί! Τα μήλα αυτά είναι γεμιστά με μπισκότα βρώμης, περιχύνονται από ένα υπέροχο σιρόπι που δημιουργείται από την ανάμειξη των υγρών που βγάζει το μήλο κατά το ψήσιμο με το ρούμι και το μέλι που έχει η συνταγή … σκέτο νέκταρ! 




Τα ψητά μήλα είναι μια πανεύκολη συνταγή η οποία έχει πολλά πλεονεκτήματα πέρα από τη φανταστική γεύση. Δίνω τώρα όλα τα tips:

1)     Τα μήλα ΠΡΙΝ τα ψήσουμε, μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει ώρες πριν, να τα έχουμε κλείσει σε πουγκιά από λαδόκολλα και να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τα ψήσουμε

2)     Τα μήλα ΑΦΟΥ τα ψήσουμε, πάλι μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο αφού πρώτα

3)     κρυώσουν. Δεν τα βγάζουμε μέσα από τα πουγκιά τους. Βάζουμε τα πουγκιά μέσα σε πιάτο, στο ψυγείο και όταν έρθει η ώρα να τα φάμε, τα βάζουμε στο φούρνο σε ταψάκι ώστε να τα ζεστάνουμε για 10 λεπτά.

4)     Ψημένα διατηρούνται στο ψυγείο μέσα στα πουγκιά τους έως και 3 μέρες.

5)     Προσωπική μου γνώμη είναι πως είναι ένα χορταστικό, γευστικό και πλήρες πρωινό γεύμα γιατί αποτελείται από τόσα υγιεινά και νόστιμα υλικά (φρούτα και καρπούς).

6)     Τα μήλα σε κάθε περίπτωση τρώγονται ζεστά!




7)     Εάν δεν έχετε ή δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το κουκουνάρι που βεβαίως θεωρώ πως ταιριάζει πολύ, μπορείτε να βάλετε μόνο καρύδι.

8)     Τα μπισκότα βρώμης που χρησιμοποιώ τα αγοράζω από φούρνο της περιοχής μου και είναι φτιαγμένα από βρώμη, κράνμπεριζ και στέβια. Υπάρχουν όμως και στο εμπόριο τέτοια μπισκότα. Διαλέξτε κάποιο που σας αρέσει και χρησιμοποιήστε αυτό.

9)     Το ελάχιστο βούτυρο δεν πρέπει να παραλειφθεί. Δίνει πολύ ωραία γεύση και είναι απαραίτητο για το κόκκινο σιροπάκι που βλέπετε πως δημιουργείται κατά το ψήσιμο.

10)  Στο σερβίρισμα μπορείτε να βάλετε δίπλα στο μήλο μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή ακόμα και παγωτό βανίλια, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι τίποτα από αυτά δεν χρειάζεται!




 

ΜΗΛΑ ΨΗΤΑ, ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΙ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

Υλικά από ένα μήλο ή όσα θέλετε:

1)     Κόκκινα μήλα (όσα θέλετε), μικρού ή το πολύ μέτριου μεγέθους και χυμό λεμονιού για να τα περάσουμε μετά το καθάρισμα ώστε να μην μαυρίσουν

2)     Σταφίδα μαύρη Κορινθιακή – 1 κουταλιά της σούπας για κάθε μήλο

3)     Κράνμπερις – 1 κουταλιά της σούπας για κάθε μήλο

4)     Ρούμι – όσο χρειάζεται για να μουλιάσουν οι σταφίδες και τα κράνμπερις

5)     Κουκουνάρι καβουρδισμένο – 1 κουταλάκι γλυκού για κάθε μήλο

6)     Καρύδια ψιλοκομμένα – περίπου 1 κουταλάκι γλυκού σε κάθε μήλο

7)     Μπισκοτάκια βρώμης – 1 για κάθε μήλο

8)     Κανέλα

9)     Μέλι – 1 κουταλιά σούπας για κάθε μήλο

10)  Βούτυρο – ένα μικρό κυβάκι για κάθε μήλο (βάζετε ελαιόλαδο σε περίπτωση νηστείας ή αν θέλετε να το κάνετε vegan)

11)  Σπάγκο ψησίματος και λαδόκολλα για το ψήσιμο




Μέθοδος:

Τα κράνμπερις και οι σταφίδες είναι ανάλογες με τον αριθμό των μήλων που θα ψήσουμε. Υπολογίζουμε μία κουταλιά της σούπας κράνμπεριζ και μια κουταλιά της σούπας σταφίδες για κάθε μήλο.

Βάζουμε τα κράνμπεριζ και τις σταφίδες μέσα σε ένα μικρό μπολ και τα καλύπτουμε με ρούμι. Τα αφήνουμε να «φουσκώσουν» για μια ώρα.




Στο διάστημα αυτό θα ασχοληθούμε με τα μήλα.

Καθαρίζουμε τα μήλα ολόκληρα όπως είναι, με ένα μαχαίρι και τα περνάμε με χυμό λεμονιού ολόγυρα για να μην μαυρίσουν (είναι σημαντικό αυτό το βήμα). Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια από το κέντρο του κάθε μήλου, δημιουργώντας έτσι μια κυλινδρική, διαμπερή τρύπα μέσα στην οποία θα μπει η γέμιση. Στο τέλος θα έχουμε ένα μήλο ολόκληρο, καθαρισμένο, τόσο εσωτερικά από τα κουκούτσια του όσο κι εξωτερικά από τις φλούδες.

Τοποθετούμε μέσα σε κάθε μήλο σπασμένο το μπισκότο βρώμης, ώστε να γεμίσει απόλυτα η τρύπα που έχουμε κάνει.




Βάζουμε το κάθε μήλο μέσα σε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Τη λαδόκολλα την κόβουμε σε τέτοιο μέγεθος ώστε να μπορεί να κλείσει μέσα της το μήλο σε πουγκί. Ολόγυρα ρίχνουμε τα κράνμπεριζ και τις σταφίδες που αναλογούν στο κάθε μήλο και μοιράζουμε ισόποσα το ρούμι σε όσα πουγκιά έχουμε. Πασπαλίζουμε με κανέλα (όση επιθυμούμε). Επιπλέον προσθέτουμε το κουκουνάρι, το τριμμένο καρύδι και το μέλι. Τέλος τοποθετούμε πάνω στο μήλο ένα μικρό κομματάκι βούτυρο.

Κλείνουμε τα πουγκιά και τα δένουμε με σπάγκο. Τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψάκι ή πυρέξ.





Ψήνουμε τα μήλα σε ΚΑΛΑ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ για περίπου 30-40 λεπτά στους 180 βαθμούς σε αέρα. Ελέγχουμε με το χέρι μας ζουλώντας το μήλο αν έχει ψηθεί κι αν είναι τόσο μαλακό όσο το θέλουμε. Ο χρόνος ψησίματος έχει να κάνει με το μέγεθος του κάθε μήλου. Τα μικρότερα δηλαδή ψήνονται σε λιγότερο χρόνο απ΄ότι τα μεγαλύτερα.

Μόλις είναι έτοιμα τα μήλα τα αφήνουμε για 10-15 περίπου λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία τους ώστε να μη ζεματάνε και τα σερβίρουμε σε ατομικά μπολ, χλιαρά. Ανοίγουμε προσεκτικά το κάθε πουγκί και βάζουμε όλο το εσωτερικό του μέσα σε μπολ, προσέχοντας να μην χυθεί καθόλου από το ζουμάκι που έχει προκύψει.

Καλή επιτυχία!!!

 

 


1 σχόλιο:

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10