23 Ιανουαρίου 2023

Κέικ με ολόκληρα πορτοκάλια, αμύγδαλο και γλάσο σοκολάτας

 



Πορτοκάλι και σοκολάτα είναι άχαστος συνδυασμός! Και τώρα που είπα αυτή τη λέξη, σκέφτηκα το πως εξελίσσεται η γλώσσα μας μέσα στις δεκαετίες. Τί λέξεις καινούριες κάνουν την εμφάνισή τους και πόσες λέξεις «διαμάντια» παύουν να χρησιμοποιούνται, μένουν στα αζήτητα και τέλος ξεχνιούνται. Σαν τις συνταγές ένα πράγμα…




Το κέικ αυτό έχει πορτοκάλι αλλά όχι ξύσμα όπως συνήθως χρησιμοποιείται στα κέικ. Έχει ολόκληρα, ζουμερά, βρασμένα και πολτοποιημένα πορτοκάλια πράγμα που το κάνει ιδιαιτέρως τρυφερό και μαλακό στο εσωτερικό του με έντονο άρωμα από το αγαπημένο εσπεριδοειδές του χειμώνα!




Η επικάλυψη με γκανάς είναι το κερασάκι στην τούρτα ή για να ακριβολογούμε, το γλάσο στο κέικ. Έξτρα υλικό, η σκόνη αμυγδάλου που κάνει τις μπουκιές μας πιο τραγανές, το αρωματικό μαχλέπι και η γήινη κανέλα. Το κέικ είναι από τα πολύ εύκολα που μπορεί κανείς να φτιάξει και είναι βασισμένο σε μια παλιά βασιλόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου, με ορισμένες αλλαγές και προσθήκες. Αξίζει της προσοχής σας!

Στο μπλόγκ υπάρχει μια ακόμα καταπληκτική και άκρως ενδιαφέρουσα συνταγή για κέικ με σοκολάτα, χωρίς αλεύρι και ολόκληρα πολτοποιημένα πορτοκάλια που μπορείς να την δεις ΕΔΩ. Διαφορετικό μεν, αλλά εξίσου νόστιμο.




ΚΕΙΚ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ, ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΚΑΙ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Υλικά για το κέικ:

1)     2-3 μέτρια πορτοκάλια

2)     225 ml ελαιόλαδο

3)     400 γραμμάρια ζάχαρη

4)     370 αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5)     130 γραμμάρια ωμό αμύγδαλο

6)     5 αυγά

7)     2 κουταλάκια γλυκού baking powder

8)     1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι

9)     ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

Υλικά για το γλάσο:

1)     150 γραμμάρια κουβερτούρα

2)     110 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

3)     1 κουταλάκι γλυκού μέλι




Μέθοδος:

Μερικές ώρες πριν φτιάξουμε το κέικ (ή από την προηγούμενη μέρα) βάζουμε τα πορτοκάλια σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν 1 ώρα. Κατόπιν τα βγάζουμε από το νερό, τα βάζουμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια τα κόβουμε στα 4 όπως είναι με τη φλούδα και ψάχνουμε μήπως βρούμε κουκούτσια ώστε να τα πετάξουμε. Βάζουμε τα κομμάτια των πορτοκαλιών στο μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν πούλπα. Ζυγίζουμε 260 γραμμάρια από το αλεσμένο πορτοκάλι και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Στο μούλτι βάζουμε τα ωμά αμύγδαλα με τη φλούδα τους και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Όσο το δυνατόν περισσότερο δηλαδή. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το baking powder, το μαχλέπι και την κανέλα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το πορτοκάλι το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Το αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν. Προσθέτουμε το πολτοποιημένο πορτοκάλι με το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Κατόπιν προσθέτουμε και το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι και το αμύγδαλο. Χτυπάμε για λίγο μέχρι να ομογεννοποιηθούν και να έχουμε μια μυρωδάτη ζύμη κέικ.

Βάζουμε το χυλό του κέικ σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 περίπου εκατοστών, το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170 βαθμούς για 1 ώρα!

Επιβεβαιώνουμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν βγει η λάμα καθαρή, τότε το βγάζουμε από το φούρνο. Αν όχι, το αφήνουμε για μερικά λεπτά ακόμη.

Το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί πριν το βγάλουμε και το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα.

Όταν είναι εντελώς κρύο φτιάχνουμε το γλάσο ως εξής:

Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα όσο περισσότερο μπορούμε με μαχαίρι και την βάζουμε μέσα σε γυάλινο ή μεταλλικό μπολ. Ρίχνουμε και το μέλι και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι το σημείο βρασμού, δηλαδή πάρα  πολύ καλά. Πρέπει να κάψει κι όχι απλά να ζεσταθεί.

Μόλις γίνει αυτό, την ρίχνουμε απευθείας στο μπολ με την ψιλοκομμένη σοκολάτα και την αφήνουμε ΧΩΡΙΣ να την ανακατέψουμε για 1 λεπτό. Με αυτό τον τρόπο θα λιώσει η σοκολάτα από τη θερμότητα της κρέμας.

Κατόπιν την ανακατεύουμε καλά μέχρι να επιτευχθεί η ομογεννοποίηση του μίγματος και το γλάσο είναι έτοιμο. Αν δούμε ότι είναι πολύ ρευστό (αυτό εξαρτάται άμεσα από την θερμοκρασία περιβάλλοντος) το αφήνουμε λίγο στην άκρη να σφίξει ελαφρώς. Κατόπιν το ρίχνουμε πάνω στο κέικ και το απλώνουμε με μια σπάτουλα σε όλη την επιφάνειά του. Αν η πυκνότητά του είναι σωστή και δεν ρέει πολύ, τότε το ρίχνουμε απευθείας πάνω στο κέικ και το απλώνουμε.

Το αφήνουμε περίπου 2-3 ώρες να σταθεί και να σφίξει το γλάσο και κατόπιν κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10