29 Ιανουαρίου 2023

Σαλάτα με ελληνικά superfoods

 


Η χώρα μας είναι σε τόσο προνομιακό σημείο, έχοντας εδαφοκλιματικές συνθήκες που ευνοούν τις καλλιέργειες κι έτσι είμαστε στην θέση να έχουμε και να απολαμβάνουμε σε αφθονία αλλά και ιδιαίτερης νοστιμιάς προϊόντα που καλλιεργούνται στην ελληνική γη. Τα λαχανικά, τα φρούτα και οι καρποί έχουν γεύση και μυρωδιά! Ναι, όσο αυτονόητο μας φαίνεται, τόσο δεν είναι για τους άλλους λαούς κυρίως της βόρειας Ευρώπης.




Χαίρομαι λοιπόν να χρησιμοποιώ τα ελληνικά προϊόντα σε όσο γίνεται περισσότερα πιάτα που φτιάχνω. Χωρίς να σνομπάρω την φίνα κινόα, προτιμώ το στιβαρό, με σώμα σιτάρι. Χωρίς να υποτιμώ τα γλυκόξινα κράνμεπριζ, είμαι υπέρμαχος της σταφίδας ποικιλίας "σουλτανίνα" που καλλιεργείται λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι μου. Χωρίς να λέω ότι δεν μου αρέσουν τα τραγανά κάσιους και τα ιδιαίτερα πεκάν, θα επιμείνω στο καρύδι από την ορεινή Κορινθία και το αμύγδαλο από τη Θεσσαλία.

Με βάση την τρυφερή, έτοιμη για σερβίρισμα «Αρχοντική» (όνομα και πράγμα) σαλάτα Φρεσκούλης, φτιάχνω ένα σούπερ πιάτο με ελληνικές υπερτροφές, γιατί στον τόπο μας τα έχουμε όλα! Η «Αρχοντική» σαλάτα Φρεσκούλης περιέχει τέσσερα διαφορετικά είδη λαχανικών. Τρυφερό μαρούλι, κόκκινη και πράσινη Λόλα αλλά και τραγανό Ραντίτσιο, το αγαπημένο μου. Όλα μαζί κάνουν την τέλεια βάση για να μπλεχτούν μέσα τους τα φρούτα και οι καρποί που έχω επιλέξει, όλα δεμένα με ένα ντρέσσινγ από ταχίνι, ελαιόλαδο, λεμόνι και μέλι.




Είναι μια σαλάτα που ενώ στερείται ζωικής πρωτεΐνης, έχει πληθώρα υλικών που χορταίνουν και κάνουν ακόμα και τον πιο δεινό κρεατοφάγο να την απολαμβάνει. Μια vegan σαλάτα για να κλείσει ο μήνας Ιανουάριος, που για πολλούς έχει ονομαστεί ως Veganuary!

Για ακόμη περισσότερες ιδέες και συνταγές με τις σαλάτες του Φρεσκούλη, μπες στο welovesalads.gr

 



ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ SUPERFOODS

Δύσκολη

Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά

Υλικά:

1)     2 συσκευασίες σαλάτα «Αρχοντική», ΦΡΕΣΚΟΥΛΗΣ 150 γραμμαρίων έκαστη

2)     1 ξινόμηλο κομμένο σε λεπτές φέτες

3)     100 γραμμάρια σιτάρι ωμό

4)     2 κουταλιές σούπας αμύγδαλα ωμά

5)     2 κουταλιές σούπας καρύδι

6)     2 κουταλιές σούπας κολοκυθόσπορο

7)     2 κουταλιές σούπας σουσάμι

8)     ½ φλιτζάνι σταφίδα Σουλτανίνα

9)     ½ φλιτζάνι ρόδι

Υλικά για το dressing:

1)     50 γραμμάρια ταχίνι

2)     40 γραμμάρια ελαιόλαδο

3)     1 κουταλιά σούπας μέλι

4)     Χυμό από  ½ λεμόνι

5)     25 γραμμάρια νερό

6)     Αλάτι




Μέθοδος:

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ με κρύο νερό να μουλιάσει.

Την επόμενη μέρα το βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να δούμε τον κόκκο του σιταριού να σκάει και να μαλακώνει, ώστε να είναι ευχάριστο στο μάσημα.

Μόλις είναι έτοιμο το στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Από αυτή την ποσότητα που βράσαμε θα χρειαστούμε τα 2/3 ενός φλιτζανιού. Το υπόλοιπο μπορούμε να το βάλουμε σε ένα ταπερ στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσουμε επόμενη φορά για την ίδια σαλάτα ή για άλλη χρήση. Μπορούμε να το ξεπαγώσουμε άμεσα με ζεστό νερό και είναι έτοιμο για χρήση σε ελάχιστα λεπτά.

Όσο κρυώνει το σιτάρι φτιάχνουμε το ντρέσσινγκ ανακατεύοντας όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ με σύρμα μέχρι να γίνει λείο και λεπτόρρευστο. Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται διορθώνουμε με λίγο ακόμα από κάποιο υλικό πχ μέλι ή αλάτι. Το αφήνουμε στην άκρη. Στη σαλάτα θα χρησιμοποιήσουμε μέρος από το ντρέσσινγκ, όσο δηλαδή χρειάζεται για να ενωθούν τα υλικά. Το υπόλοιπο θα το διατηρήσουμε σε βαζάκι στο ψυγείο για άλλες σαλάτες. Είναι πολύ νόστιμο και ταιριάζει ιδιαιτέρως και με λαχανοσαλάτα.

Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το σουσάμι και ανακατεύοντάς το συνεχώς με μια ξύλινη σπάτουλα, σε υψηλή θερμοκρασία, το καβουρδίζουμε μέχρι να αλλάξει το χρώμα του και να βγάλει τα έλαιά του. Θα πάρει 2-3 λεπτά μέχρι να ολοκληρωθεί. Θέλει προσοχή και συνεχές ανακάτεμα για να μην καεί. Μόλις είναι έτοιμο το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ.

Προσθέτουμε στο μπολ με το σουσάμι και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Σπάμε ή κόβουμε με το μαχαίρι τα αμύγδαλα και τα καρύδια σε μεγάλα κομμάτια αν δεν τα θέλουμε ολόκληρα και προσθέτουμε και τον κολοκυθόσπορο. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ανοίγουμε 2 συσκευασίες «Αρχοντικής» σαλάτας Φρεσκούλης. Τις αδειάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα ή σαλατιέρα. Κόβουμε το ξινόμηλο σε λεπτές φέτες αφού του έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια και τις βάζουμε ολόγυρα από τα λαχανικά. Προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ με τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες και το ρόδι. Πάνω πάνω ρίχνουμε τα 2/3 φλιτζανιού βρασμένο σιτάρι και αρκετό από το ντρέσσινγκ που φτιάξαμε. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.

Καλή επιτυχία!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10