13 Νοεμβρίου 2014

Γαλακτομπούρεκο





Να εξηγηθούμε εξ΄ αρχής ότι τα σιροπιαστά γλυκά του ταψιού δεν τα συμπαθώ. Εκτός από αυτό!! Το γαλακτομπούρεκο είναι η εξαίρεση στον κανόνα μου. Το κρεμώδες, όχι το υπερβολικά γλυκό, το αφράτο και ανάλαφρο γαλακτομπούρεκο. 


Θα ήθελα να κολυμπούσα στο σιρόπι και να τρυπώσω στην  φρέσκια κρέμα του και να το φάω μέχρι σκασμού. Τις γωνίες θα τις αφήσω για τον νονό της Μικρής. Ευτυχώς προχθές που είχαν έρθει με απάλλαξε από αυτές αφού είναι το μέρος του γλυκού που προτιμά, κι έμεινε για μένα τα κομμάτια με την περισσότερη κρέμα! 

Τελικά είναι ωραίο να μοιράζεσαι "δίκαια" με τους φίλους σου τα πράγματα που αγαπάς!! Ο καθένας παίρνει αυτό που του αρέσει και όλοι είναι ευχαριστημένοι και κυρίως χορτασμένοι. 

Το γαλακτομπούρεκο είναι  ένα κορυφαίο γλυκό της Ελληνικής παράδοσης. Είναι εύκολο, όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται εκ πρώτης όψης, αρκεί να τηρηθούν ακριβώς οι οδηγίες. Ο τρόπος για να το φτιάξεις είναι κάπως σαν μαθηματικά για μένα. Μετρημένες ποσότητες, πολύ συγκεκριμένες κινήσεις και το αποτέλεσμα σερβίρεται στο πιάτο. Ένας ρόμβος στην προκειμενη περίπτωση, αλλά το ίδιο μοντελάκι βγαίνει και σε τετράγωνο ή σε παραλληλόγραμμο. Ότι τραβάει η ψυχή σας!

Επειδή έχω δει πολλές και διαφορετικές συνταγές για το γλυκό αυτό, διευκρινίζω πως αυτή είναι μια από τις ευκολότερες, ΧΩΡΙΣ όμως  να υστερεί στη γεύση και την αφράτη του ηφή. 

Σας  το προσφέρω με όλη μου την αγάπη 



ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

Υλικά για την κρέμα: 

     1)      2 λίτρα γάλα + 1 ακόμη ποτήρι γάλα (φρέσκο)
     2)      1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
     3)      1 ½ ποτήρι ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
     4)      6 αυγά
     5)      5 κάψουλες βανίλιας
     6)      2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο

Σιρόπι: 

     1)      2 ποτήρια ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
     2)      1 ποτήρι νερό
     3)      1 κομμάτι φλούδας λεμονιού

Επιπλέον χρειαζόμαστε: 

     1)      1 πακέτο φύλλα κρούστας
     2)      200 περίπου γραμμάρια βούτυρο λιωμένο (ή όσο πάρει το βουτύρωμα)



Μέθοδος: 

Αρχικά φτιάχνουμε την κρέμα: 

Βάζουμε τα αυγά στο μπλέντερ (μούλτι),  και τα χτυπάμε ώστε να ανακατευτούν πολύ καλά. Δεν τα χτυπάμε σε πιάτο με πιρούνι όπως κάνουμε στην ομελέτα.  Χρειάζονται το  μούλτι ώστε να χτυπηθού άψογα!! 

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα χτυπημένα αυγά. Κατόπιν ανάβουμε το μάτι της κουζίνας. Στην αρχή (στο πρώτο 5άλεπτο) έχουμε το μάτι της κουζίνας αναμμένο στο τέρμα και ανακατεύουμε συνεχώς τα υλικά με ξύλινη κουτάλα. Ύστερα, κατεβάζουμε τη θερμότητα στο μέτριο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δούμε ότι έπηξε. Θα καταλάβουμε πως η κρέμα έπηξε όταν στην επιφάνειά της  αρχίζει να κάνει μπουρμπουλίθρες και κοχλάζει ελαφρά.  Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε μέσα τις βανίλιες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα στην άκρη. 



Στρώνουμε και ψήνουμε το γλυκό: 

Λιώνουμε τα 200 γραμμάρια βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.

Παίρνουμε ένα ταψί διαστάσεων 40Χ30 cm και το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο.

Στρώνουμε στο ταψί τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα πολύ καλά ένα – ένα. Κατόπιν ρίχνουμε μέσα στο ταψί την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα με την ράχη ενός κουταλιού.   

 Γυρίζουμε προς τα μέσα τα κομμάτια των φύλλων που εξέχουν από το ταψί, ώστε ν΄αγκαλιάσουν  την κρέμα. Τέλος στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα , με την ίδια μέθοδο που ακολουθήσαμε και προηγουμένως, δηλαδή καλό βουτύρωμα στο καθ΄ένα από αυτά.

Κόβουμε τα κομμάτια των φύλλων που ενδεχομένως εξέχουν από το ταψί. Τέλος χαράσσουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαπεράσει το μαχαίρι όλα τα φύλλα της επιφάνειας του γλυκού. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο το γλυκό, στους 180 περίπου βαθμούς (μέτρια δηλαδή θερμοκρασία), στη μεσαία σχάρα του φούρνου μας, για περίπου 1 ώρα μέχρι να το δούμε να έχει ροδίσει καλά! Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. 

Μόλις το γαλακτομπούρεκο είναι κρύο, φτιάχνουμε το σιρόπι. Και αυτό γιατί το γλυκό πρέπει να είναι κρύο και το σιρόπι καυτό για να το σιροπιάσουμε. Διαφορετικά θα αποτύχουμε στη συνταγή. 



Σιρόπι και σιρόπιασμα: 

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα υλικά του σιροπιού (ζάχαρη, νερό και φλούδα λεμονιού). Ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της  κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις φτάσει το σιρόπι σε σημείο βρασμού, μετράμε 4 λεπτά από την ώρα που αρχίζει να κοχλάζει και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το σιρόπι είναι έτοιμο. Δεν το αφήνουμε παραπάνω γιατί τότε θα αρχίσει να πήζει και το γλυκό θα ζαχαρώσει. 

Ρίχνουμε το σιρόπι πάνω στο γλυκό με μια κουτάλα, κατά τόπους, με τέτοιο τρόπο ώστε να πάει παντού. Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν το κόβουμε και σερβίρουμε. 

 Καλή επιτυχία!!!!





Tips

     1)      Στη συνταγή αναφέρω ως μονάδα μέτρησης το ποτήρι. Εννοώ ένα κλασικό νεροπότηρο χωρητικότητας 250-270 ml.

     2)      Αντί για τις 5 κάψουλες βανίλιας μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φυσική βανίλια, δηλαδή έναν λοβό βανίλιας. Αν επιλέξουμε αυτό θα κάνουμε την παρακάτω διαδικασία. Θα ανοίξουμε το λοβό στη μέση με ένα μαχαίρι, θα ξύσουμε με το μαχαίρι από το εσωτερικό του τα σποράκια βανίλιας (και στις δύο μεριές) και θα ρίξουμε τα σποράκια αλλά και τα τον το περίβλημά τους στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά πριν ανάψουμε το μάτι της κουζίνας. Θα φτιάξουμε κανονικά την κρέμα όπως αναφέρεται ποιό πάνω και κατόπιν μόλις είναι έτοιμη θα αφαιρέσουμε τα κοτσάνια της βανίλιας και θα τα πετάξουμε. Στη συνέχεια ολοκληρώνουμε τη συνταγή. 



     3)      Το γαλακτομπούρεκο μένει μια μέρα εκτός ψυγείου και την επομένη διατηρείται στο ψυγείο για μια περιπου  εβδομάδα. Βέβαια έχουμε υπόψη μας ότι την πρώτη  μέρα που είναι εκτός ψυγείου θα είναι πολύ ποιο αφράτο και ανάλαφρο από τις υπόλοιπες. 

     4)      Το βασικότερο όλων είναι πως το γλυκό πριν το σιροπιάσουμε πρέπει να είναι εντελώς κρύο για να το σιροπιάσουμε με το καυτό σιρόπι. Δηλαδή το σιρόπιασμα γίνεται με κρύο το γλυκό και καυτό το σιρόπι. Μπορούμε αν θέλουμε να ψήσουμε το γλυκό το βράδυ, να το αφήσουμε όλη νύχτα να κρυώσει και την επομένη το πρωί να το σιροπιάσουμε. 

     5)      Το γαλακτομπούρεκο αυτό δεν είναι καθόλου λιγωτικό. Γι΄αυτό καλό θα ήταν να μην αφαιρέσετε καθόλου ζάχαρη. Όταν το σιροπιάσετε θα το δείτε να κολυμπάει στο σιρόπι. Επίσης όταν κόψετε μερικά κομμάτια θα δείτε πως υπάρχει αρκετό σιρόπι στο ταψί. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο και δεν σημαίνει πως το γλυκό έχει αποτύχει. Το σερβίρισμα του γαλακτομπούρεκου γίνεται με 2-3 κουταλιές σιρόπι στο πιάτο μαζί με το κομμάτι. Άλλωστε θα δείτε πως όταν σχεδόν τελειώνει από το ταψί το γλυκό , θα τελειώσει και το σιρόπι. Δεν είναι δηλαδή τόσο πολύ όσο φαίνεται αρχικά και σίγουρα δεν λιγώνει το γλυκό. 



31 σχόλια:

  1. Εύγε!!!!! Αγαπημένο γαλακτομπούρεκο που άλλοι το προτιμούν ζεστό και άλλοι κρύο...(εγώ είμαι με τους κρύους!!!!!!). Ακριβώς όπως το περιγράφεις το κάνει η μαμά μου οπότε μπορώ να πω πόσο υπέροχο είναι αλλά και πόσο τυχερή είμαι που δεν χρειάζεται να κοπιάσω για να το απολαύσω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ είμαι και του ζεστού και του κρύου, γιατί ως γνωστόν, ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει! χεχε
      Κι εμένα Παναγιώτα από τη μαμά μου είναι αυτή η συνταγή.
      Χαίρομαι που σου άρεσε τόσο !!

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  2. Έχουμε τα ίδια γούστα.
    Και εγώ δεν συμπαθώ τα σιροπιαστά,εκτός και αν αυτά έχουν κρέμα,Πολλή κρέμα!
    Ως εκ τούτου ,το γαλακτομπούρεκο-το λες και γεμίζει το στόμα σου....ακόμα και στο όνομα είναι πληθωρικό!-συγκαταλέγεται στα απόλυτα αγαπημένα μου γλυκίσματα!!!!
    Βέβαια εδώ, η δικαιοσύνη της μοιρασιάς θα με έβρισκε λίγο εγωϊστρια.
    Δεν θα ήξερα-ή μάλλον ,θα έκανα ότι δεν θα ήξερα,-τι κομμάτι να διαλέξω.
    Αυτό της γωνίας, με τις αλλεπάλληλες τραγανές απολήξεις και τα αντίστοιχα ηδονικά τραγανίσματα στα δόντια,ή αυτό της μέσης, με τον χειμαρώδη όγκο της κρέμας να ΄΄απειλεί΄΄με τον κλειστοφοβικό του εγκλεισμό στα φύλλα,την ηρωική έξοδο?
    Σίγουρα θα ζητούσα διπλή μερίδα.
    Ένα και ένα.
    Σίγουρα το παραγεμιστό αυτό γλύκισμα σε κάνει να απολαμβάνεις την στιγμιαία ολισθηρότητα στην καταστολή που σου προσφέρει η απόλυτη γευστική ευδαιμονία.
    Είναι γλυκό πέντε αισθήσεων.
    Γιατί το ακούς. Με την μουσική που συνθέτει η ενορχήστρωση της σύνθεσης του.
    Γιατί το αγγίζεις.Κυριολεκτικά και μεταφορικά.
    Γιατί το βλέπεις.Και το μάτι αναπαύεται στα ολόισια ,χρυσαφένια φύλλα και τον κρεμένιο όγκο της εσωτερικής του ύπαρξης.
    Γιατί το μυρίζεις.Και τα ρουθούνια εισπνέουν το μουρμουριστό κάλεσμα της βανίλιας και του φρέσκου βούτυρου,ως άλλες Σειρήνες της αποπλάνησης.
    Γιατί το γεύεσαι.Και εκεί ,το τελειωτικό ,απόλυτο και καταλυτικό αίσθημα.Αυτό που σε κάνει να κατανοείς και την ύπαρξη όλων των άλλων.Αυτό ,που στην απουσία του θα υπήρχε η φτώχεια της καθημερινότητας.
    Εγώ θα πρόσθετα και την έκτη αίσθηση.Αυτή που εμένα προσωπικά με συναρπάζει.
    Η διαίσθηση,η ενόραση του ότι, χωρίς κάποιος να έχει την δυνατότητα της δοκιμής,να μπορεί να γεύεται με την φαντασία της ψυχής.Αυτής ,που έντεχνα μας ΄΄δημιουργεί΄΄το περιγραφικό κείμενο της Χρυσαυγής αλλά και οι καθηλωτικές φωτογραφίες της!
    Δεν έχω άλλα λόγια.
    Την καλημέρα μου και τα άπειρα φιλιά μου!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι έχουμε τα ίδια γούστα είναι γνωστό χρόνια τώρα!!
      Απλά κάθε φορά επιβεβαιώνεται. Και δεν νομίζω ούτε στη μοιρασιά να τα χαλούσαμε. Θα την βρίσκαμε την άκρη μας. Αντε, θα έκανα την καρδιά μου πέτρα και θα έτρωγα γωνία προκειμένου να σου παραχωρήσω μέση. Στο καλό φαγητό και γλυκό δεν τα χαλάμε ποτέ!! Δεν γίνεται άλλωστε!

      Καλημέρα Φωτεινή μου και πολλά φιλιά σου στέλνω!
      Θα μιλήσουμε άλλωστε...

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστούμε γιατο κερεσμα!!!!!!
    Φαινεται απο τις υπεροχες φωτογραφιες σου πεντανοστιμο!!!Εγω θα προτιμουσα τις κρατσαριστες γωνιες!αχ ξελιγωθηκα πρωινιατικα!!!!!
    φιλια πολλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σου Κικίτσεν μου!
      Εγώ ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή του γλυκού μου.
      Γωνία θες? Γωνία θα έχεις!!!!!

      Φιλιααααα!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα,

    και εγώ δεν είμαι πολύ των σιροπιαστών αλλά το γαλακομπούρεκο το τρώω, προτιμώντας και εγώ τις γωνίες που έχουν πιο πολύ φύλλο και λιγότερο σιρόπι. Μήπως έμεινε ή κάτω αριστερή γωνίτσα ή τις καθάρισε όλες ο νονός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Τάνια μου!

      Γωνία δεν έμεινε, αλλά ούτε και μέση. Κι εγώ να σου πω την αλήθεια μου, πως θα ήθελα ένα κομμάτι με τον καφέ μου (έστω και γωνία) δεν λέγεται. Είμαι ξενυχτισμένη πάλι με κάτι ιώσεις της εποχής και θα ήταν βάλσαμο τώρα λίγη από την κρεμούλα του...

      * Ο νονός πήρε και για το σπίτι!! χεχεχε

      Διαγραφή
  5. τι λες τωραααα !!! τα σαλια μου τρεχουν!!! Ατιμη διαιτα!! Τι αφρατη κρεμα !! Τι τελεια τραγανο και βουτυρωμένο και σιροπιασμενο φυλλο...!! Απο τα αγαπημενα μου γλυκα ταψιου!! Α ρε Χρυσαυγη τι μας κανεις πρωινιατικαααααα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχα
      Μπήκες δυναμικά Ελπίδα και έχω σκάσει στα γέλια!
      Αχ, βρε Ελπίδα και να ημασταν κοντά!!!!! Θα έπαιζε ο Νικόλας με την Μικρή και εμείς θα τσακίζαμε τα γαλακτομπούρεκα!!!!

      Διαγραφή
  6. Κράτα τα γαλακτομπούρεκα!!!! Και τα κεντρικά κομμάτια με την κρέμα και τις γωνίες!!!
    Εγώ θέλω αυτά τα πιατάκια στα οποίο το σέρβιρες, που φαίνονται άκρως μοναδικά και ξεχωριστά!!! Και ο δίσκος προδιαθέτει για κάτι βίνταζ.
    Είδες τι δίκαιη που είμαι;;;;;; Χεχεχεχεχεχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω, ξέρω!!!!
      Ότι μου αρέσει, δεν σου αρέσει!!! Γνωστό πλέον!
      Ευτυχώς που τα βρίσκουμε στη διακόσμηση! Τα πιατάκια (δεν θυμάμαι αν το έχω αναφερει ξανά) μου τα έχει φέρει η νονά της Μεγάλης από το Λονδίνο. Ενα σε κάθε ταξίδι της.
      Όσο για τον δίσκο δεν είναι ακριβώς δίσκος αλλά εκείνο το τραπεζάκι που καθόταν κλειστό δίπλα από τον μπουφέ μου και μου είχες πει να το αξιοποιήσω!!!! Βρίσκεται πλέον στην κουζίνα μου ως coffee table δίπλα σε μια πολυθρόνα και έτσι έφτιαξα μια όμορφη γωνιά κοντά στο μαυροπίνακα!
      Αυτάααααααα!!!

      Πολύ καλημέρα σας και φιλιά επίσης!!

      Διαγραφή
  7. Διαβάζω το τίτλο Γαλακτομπούρεκο και πέφτω ξερή.
    Και μόνο που τη λες γεμίζει το στόμα σου......σα να το έχεις φάει.....λέμε τώρα....
    Κοιτάω τη πρώτη φωτογραφία και δε θέλω να προχωρήσω παρα κάτω....δε μ' ενδιαφέρει τίποτα άλλο!
    Επειδή είναι ωραίο να μοιράζεσαι δίκαια τα πράγματα όπως εσύ είπες....θέλω όλη τη κρέμα με το πρώτο φύλλο από πάνω της που είναι σαν άψητο.
    Περιμένω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως όταν το προφέρεις είναι σαν να μπουκώνεις από την κρέμα του. Γεμίζει το στόμα σου.
      Με εσένα δεν νομίζω να μπορεί ποτέ να γίνει δίκαιη μοιρασιά. Αυτό που ζητάς δεν είναι εφικτό. Όλη η κρέμα και το μουλιασμένο φύλλο από πανω είναι η μερίδα του λέοντος. Τι θα μείνει για μας? Το φύλλο???? χαχαχαχαχαχα

      Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  8. Χρυσαυγή δεν με λυπάσαι καθόλου! Μου κότσαρες τη γαλακτομπουρεκάρα με την αφράτη την κρέμα φάτσα μόστρα και μου χουν πέσει τα ζάχαρα στα πατώματα κι έχουν κοπεί τα γόνατα μου απο τη λιγούρα πρωί πρωί! Ποίημα! Εφτιάξες ένα ποίημα! Αχχ και βάχχχ και ξανά άχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχα Σοφία με την περιγραφικότητά σου!!!!!
      Κρατήσου και δείξε χαρακτήρα γιατί έτσι και ξεκινήσεις με ένα κομμάτι από το ταψί, πολύ εύκολα το τρως όλο σταδιακά σε μια μέρα! Στο λέω μετά λόγου γνώσεως!!! Αααααχχχ!!!

      Σε ευχαριστώ πολύ !!!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Δεσππινα ειναι πραγματι πολυ νοστιμο. Καλημερα κι ευχαριστω!!!

      Διαγραφή
  10. Λατρευω το γαλακτομπουρεκο! Ζεστο/κρυο/μεσες/ακρες...οπως να ειναι!!! Τι φανταστικες φωτογραφιες ειναι αυτες? Τι σουπερ αφρατα, ζουμερα κομματια ειναι αυτα?? Δε θα μπορουσα ν'αντισταθω σε ολο το ταψι!!! Οι φωτος σου ακομα μια φορα σκιζουν!! Πολλες φορες εχω αναρωτηθει με τι μαχαιρι κοβεις τα κομμματια Χρυσαυγη!!!!....χαχχαχαχαχαχαχα Μηπως κανα εργαλειο που χρησιμοποιουν οι πολιτικοι μηχανικοι ή οι παππουδες απο την εργαλειοθηκη τους?? χαχαχαχα Μπορω να κανω ενα σχολιακι και για τα πιατακια?? Απλα γλυκυτατα, πανεμορφα!!! φιλακια πολλα! ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρυσαυγή μου πρώτη φορά έρχομαι στο σπιτάκι σου για κουβεντούλα και με γλύκανες πολύ κορίτσι μου.
    Άστε τις δίαιτες, εγώ θέλω μια γωνιά μαζί με το πιατάκι... Δήμητρα θα κάνουμε μοιρασιά, για να είμαστε δίκαιοι δηλαδή !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χορταστική η ανάρτηση, όσο χορταστικό είναι και το ίδιο το όνομα του γλυκού!

    Τα σιροπιαστά γλυκά του ταψιού είναι εξαιρετικά γλυκά αρκεί να έχουν τη σωστή γλυκύτητα, το σωστό σιρόπιασμα, που το δικό σου το έχει...

    Όσο για τη δίκαιη μοιρασιά, έτσι όπως την προτείνεις, υπάρχει και... δικαιότερη: όλο σε έναν! :)

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα σε στείλω τώρα....
    Θυμάμαι πάντα, πολύ χαρακτηριστικά μια παλιά σου ανάρτηση με την κλασική συνταγή για παστίτσιο. Πιο συγκεκριμένα, θυμάμαι, χωρίς να χρειαστεί να ανατρέξω, ότι έγραφες πως κάθε ελληνικό food blog που σέβεται τον εαυτό του θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει μια κλασική συνταγή για παστίτσιο. Και το θυμάμαι τόσο καλά γιατί συμφωνώ τόσο πολύ απόλυτα (τόσο πολύ απόλυτα, ναι, καλά διάβασες)... Ε, λοιπόν, σήμερα θα συμπληρώσω ότι τα γαλακτομπούρεκο για μένα είναι το παστίτσιο των γλυκών. Όλων των γλυκών. Και σίγουρα θα σε ακολουθήσω κάποια στιγμή στο μέλλον...
    Για το συγκεκριμένο, τι να πω... Ο ακριβής ορισμός του food porn...
    Αυτά.
    Φιλάκια είπαμε; Δεν είπαμε. Φιλάκιαααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι και για μένα το μόνο γλυκό που τρώω από αυτά του ταψιού, βέβαια δεν το φτιάχνω πια γιατί ποιος θα φάει ολόκληρο ταψί, δυο είμαστε. Πότε κερνάς να έρθω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γέμισε σιρόπια η οθόνη Χρυσαυγή!!!!
    Ευτυχώς που έχω ακόμα σώας τα φρένας αλλιώς θα κατασπάραζα τον υπολογιστή μου!!χαχαχαχα
    Είναι φανταστικό γλυκό, δροσερό το προτιμώ χειμώνα-καλοκαίρι και δεν έχω προτίμηση στο σχέδιο του κομματιού...αρκεί να είναι μεγάλο!!!
    ...και για να ξέρεις, επειδή κάθε φορά λέω πολύ καλά λόγια για ότι φτιάχνεις και για να μην παρεξηγηθώ είναι γιατί πρώτον μπορείς, δεύτερον γιατί τα παρουσιάζεις σαν έργα τέχνης (τέχνη είναι, αλλά εσύ την κάνεις για τα...christie's!!) και τρίτον γιατί εγώ...το τρώω όλο το φαγητό μου...χαχαχα
    Φεύγω τώρα, πάω να φάω κάτι η γυναίκα... μου άνοιξες την όρεξη πάλι!!

    Καλό σου βράδυ Χρυσαυγή μου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλησπερα και απο εμενα.καινουργια στη παρεα σας.και τυχερη διοτι θα κεραστω με το υπεροχο γλυκο που κανατε.αυτο με την τεχνικη του σιροπιασματος ζεστου κρυουπρωτη φορα το διαβαζω αλλα θα το ακολουθησω.αληθεια ομως.με τι το κοβετε και δεν σπαζει το φυλλο;σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "αφράτο ανάλαφρο γαλακτομπούρεκο..''.. Πολύ σωστά το περιέγραψες Χρυσαυγή μου.
    Ετσι το θέλω κι εγώ... και η κρέμα σου έτσι φαίνεται. Η τελευταία φωτογραφία σου είναι λαχταριστή.

    Τέλειο :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. θα συμφωνήσω κι εγώ με την πρώτη σου πρόταση Χρυσαυγή μου! δεν είμαι πολύ των σιροπιαστών γλυκών, αλλά ένα κομματάκι γαλακτομπούρεκο μου αρέσει που και που. το δικό σου, θα το δοκίμαζα ευχαρίστως! έχεις κάνει αυτή τη κρέμα τόσο λαχταριστή που το θες εδώ και τώρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εγώ είμαι και τον σιροπιαστών και όλων των γλυκών οπότε άσε τις άλλες και τάισε εμένα, χαχαχα Βασανίζομαι αυτή τη στιγμή που δεν μπορώ να το έχω!! Λαχταριστό κορίτσι μου και γλυκό σαν εσένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ούτε εγω ειμαι των σιροπιαστών, αλλά αυτα θα το τσακιζα η κρεμα του με φωναζειιι
    Καλη συνέχεια στη μερα μας!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα! Χθες έφτιαξα το γαλακτομπούρεκο και ήταν υπέροχο!! Οι κριτές ήταν μερακλήδες και απαιτητικοί και είπαν ομόφωνα ότι ήταν από τα καλύτερα που έχουν φάει! Ανάλαφρο, γλυκό όσο πρέπει, όπως τα λες, και βουτυράτο χωρίς όμως να είναι "βαρύ". Απλά τέλειο!
    Σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10