29 Αυγούστου 2016

Ψητό μανούρι με πιπεριές και φρέσκα σύκα







Τα ορεκτικά μπορούν να γίνουν πολύ χαλαρά οι κυρίαρχοι ενός γεύματος. Αν είναι σωστά φτιαγμένα κλέβουν την παράσταση από τα κύρια πιάτα χωρίς καμία προσπάθεια. Κι ενώ έχεις  κοπιάσει πολύ για να μαγειρέψεις  το κυρίως, έρχονται αυτά με την τσαχπινιά τους και μονοπωλούν το ενδιαφέρον.  Γιατί ο Έλληνας, όπως και να το κάνουμε δεν μπορεί ν΄αντισταθεί στα μεζεδάκια.




Τα καλύτερα ορεκτικά κατά τη γνώμη μου, βασίζονται στον έξυπνο συνδυασμό των υλικών χωρίς όμως να κοπιάσεις γι΄αυτά.  Ειδικά το καλοκαίρι όπου τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σε αφθονία μπορεί κανείς να βάλει τη φαντασία του να δουλέψει και να δημιουργήσει πιάτα με βάση τα προσωπικά του γούστα. 





Κινούμαι σ΄αυτή τη λογική πολύ συχνά. Μου αρέσει δε, να "παντρεύω" τα λαχανικά με τα φρούτα, τα αλλαντικά με τις μαρμελάδες και τα τυριά  κι έτσι να προκύπτουν υφάλμυρες ή γλυκόξινες γεύσεις, πρωτότυπες και ιδιαίτερες.





Το μανούρι είναι από τα αγαπημένα μου τυριά που τυγχάνει να είναι και λευκό. Κι αυτό το αναφέρω γιατί τα λευκά τυριά δεν τα συμπαθώ. Τα τρώω υπό προϋποθέσεις και με συγκεκριμένο τρόπο το καθένα. Ξέρω... παραξενιές! Στο ψητό μανούρι όμως έχω τεράστια αδυναμία. Θα το χαρακτήριζα τυρί κρέμα με σταθερό σώμα. Κόβεται σαν τη φέτα, αλλά λιώνει στο στόμα σαν το μασκαρπόνε, αφήνοντας μια βουτυράτη γεύση πολλών λιπαρών αλλά χαλάλι... 





Συνδυάζοντάς το με ψητές, τραγανές πιπεριές και γλυκά, ώριμα σύκα δημιουργεί ένα πιάτο που δύσκολα μπόρεσα ν΄αντισταθώ όσες φορές κι αν το έφτιαξα φέτος  τον Αύγουστο, την εποχή των αγαπημένων μου σύκων δηλαδή. Λίγα υλικά, όμορφα τακτοποιημένα σε ένα πιάτο, ραντισμένα με βαλσαμικό ξίδι με γεύση σύκου για έξτρα πόντους σε νοστιμιά και... απογείωση! 





Η τελευταία συνταγή του φετινού καλοκαιριού δεν θα μπορούσε να μην έχει το αγαπημένο μου φρούτο μακράν. Έτσι για να κλείσει ο κύκλος όμορφα. 


Καλή εβδομάδα!!!!  






ΨΗΤΟ ΜΑΝΟΥΡΙ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ


Υλικά:


     1)      5 πιπεριές χρωματιστές (1 κόκκινη, 1 πορτοκαλί, 2 πράσινες και 1 κίτρινη) κομμένες σε ραβδάκια  (ζουλιέν)

     2)      200 γραμμάρια μανούρι κομμένο σε 4 κομμάτια (μισοφέγγαρα) των 50 γραμμαρίων το καθένα

     3)      2 φρέσκα σύκα (με τη φλούδα τους) κομμένα στα 4

     4)      2 κουταλιές σούπας λευκό βαλσαμικό ξίδι

     5)      1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

     6)      Αλάτι

     7)      Κρέμα βαλσαμικού με σύκο (κατά βούληση)





Μέθοδος:


Πλένουμε και καθαρίζουμε από τα σπόρια τους τις πιπεριές. Τις κόβουμε σε λωρίδες και τις τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Τις απλώνουμε ώστε να μην καλύπτει η μια λωρίδα την άλλη και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Θέλουμε να μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν τραγανές. 


Μόλις είναι έτοιμες τις βγάζουμε από το φούρνο και τις βάζουμε σε ένα μπολάκι, προσθέτοντας μέσα 2 κουταλιές σούπας λευκό βαλσαμικό ξίδι, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα ώστε να μαριναριστούν. Κατά τη διάρκεια της μιας αυτής ώρας που μαρινάρονται, καλό είναι να τις ανακατεύουμε όταν μπορούμε (κανά δυο φορές δηλαδή). 


Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε το πιάτο κόβουμε το κομμάτι του τυριού που είναι κυκλικό σε μισοφέγγαρα των 50 γραμμαρίων το καθένα. Τα τοποθετούμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχει κάψει καλά, χωρίς καμιά λιπαρή ουσία μέσα και τα ψήνουμε για μισό περίπου λεπτό από την κάθε πλευρά, μέχρι να δούμε ότι παίρνουν αυτό το χρυσό και καψαλισμένο χρώμα. 


Σερβίρισμα: 


Στρώνουμε τις πιπεριές σε ένα μεγάλο πιάτο. Επάνω τους τοποθετούμε το ψημένο μανούρι και γύρω – γύρω τα σύκα τα οποία έχουμε πλύνει και έχουμε κόψει στα 4 με τη φλούδα τους. Ραντίζουμε το πιάτο με λίγη κρέμα βαλσαμικού με γεύση σύκο και σερβίρουμε. 


Καλή επιτυχία!!!!! 






11 σχόλια:

  1. Με ειχες με τα συκα κατευθειαν...αλλα είναι μια εντυπωσιακη πιατελα!! Καλη εβδομαδα Χρυσαυγη μου!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελπίδα μου!!! Μαζευόμαστε σιγά σιγά, ε?? Είναι όντος ένα πολύ νοστιμο πιάτο. Ορεκτικό πιάτο.
      Σε φιλώ πολύ!!!! Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  2. Φανταστικό ορεκτικό!!! Ακόμα δεν έχω δοκιμάσει να ψήσω μανούρι, μάλλον ήρθε η ώρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το!! Είναι εκπληκτικό και το λέω εγώ που ξέρεις πως με τα λευκά τυριά δεν τα πάω καλά!!! Θα σου αρέσει πολύ!

      Διαγραφή
  3. Άκρως λαχταριστό μεζεδάκι ....άσε που εγώ θα το έτρωγα και για κυρίως!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραία παρουσίαση Χρυσαυγή! Και τέλεια επιλογή το σύκο, πραγματικά το φρούτο του καλοκαιριού. Μαζί με το καρπούζι βέβαια, και το σταφύλι και τα ροδάκινα, και τα κεράσια, .. :-) Έχουμε τόσα φρούτα :-) !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τελειο! ειτε μανουρι ειτε και χαλουμι, εγω θα το ετργα μονη μου...σσσ μη με ακουσει ο καλος μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το πρωί θα κατεβάσω όλα τα σύκα από τη συκιά μιας και φεύγουμε.
    Στην Αθήνα θα τη δοκιμάσω.
    Πολύ δελεαστικές οι φωτογραφίες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι ωραίες οι φωτογραφίες!! Οι κοντινές σου είναι σκέτη κολαση... θα δαγκώσω την οθόνη..
    Υπέροχο πιάτο, φανταστικός συνδυασμός υλικών. Το στήσιμο απλά τέλειο!!
    Οταν αγαπάς κάτι φαίνεται ;)... νομίζω τα σύκα σε εμπνέουν

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10